
- >
- Opskrifter>
- Alt det andet>
- Verdensmad>
- Nord-, Syd- og Mellemamerika>
- Mexicansk>
- Chili con carne
Chili con carne
Samlet tid: 30 min.
Arbejdstid: 0 min.
Sværhedsgrad: Nem

Spicy ret, som stammer fra Sydamerika. Der gad vi nok godt være lige nu, hvis vejret er dårligt i DK? Uanset hvad, så findes der ikke en bedre ret med bønner. Chili con carne giver cirka 20 kg CO2/kg måltid. Det er 16 gange mere CO2 end chili sin carne. Så prøv den også!
Tip: Du kan droppe risene og spise groft brød til i stedet for. Du kan også drysse chili-flager eller jalapenos på toppen, hvis du vil have ekstra ild i halsen.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til chili con carne
Chili con carne:
2 løg
3 løg
1 løg
2 fed hvidløg
3 fed hvidløg
1 fed hvidløg
1 chili
1 ½ chili
½ chili
2 røde peberfrugter
3 røde peberfrugter
1 rød peberfrugt
Ca. 460 g. kidneybønner (2 brikker/dåser)
Ca. 690 g. kidney-bønner (3 brikker/dåser)
Ca. 230 g. kidney-bønner (1 brik/dåse)
2 brikker/dåser hakkede tomater (ca. 800 g)
3 brikker/dåser hakkede tomater (ca. 1200 g)
1 brik/dåse hakkede tomater (ca. 400 g)
1 spsk. olie
500 g. hakket oksekød
750 g. hakket oksekød
250 g. hakket oksekød
1 tsk. spidskommen
1 ½ tsk. spidskommen
½ tsk. spidskommen
1 tsk. kanel
1 ½ tsk. kanel
½ tsk. kanel
15 g. mørk chokolade
20 g. mørk chokolade
10 g. mørk chokolade
1 tsk. salt
1 ½ tsk. salt
1 knivspids peber
1 ½ knivspids peber
Tilbehør:
4 dl. ris
6 dl. ris
2 dl. ris
½ tsk. salt
1 tsk. salt
2 dl. cremefraiche
3 dl. cremefraiche
1 dl. cremefraiche
1 dl. persille
1 ½ dl. persille
½ dl. persille

Løg

Hvidløg

Chili

Peberfrugt

Kidneybønner (brik)

Hakkede tomater

Olie - smagsneutral

Hakket oksekød

Stødt spidskommen

Kanel (stødt)

Mørk chokolade

Salt

Peber

Jasminris

Creme fraiche

Persille
Køkkenredskaber til chili con carne
1 køkkenvægt
1 spiseske
1 teske
1 decilitermål
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
1 dørslag
1 stor gryde
1 grydeske
1 stor skål
1 viskestykke
1 lille gryde med låg

Køkkenvægt

Spiseske

Teske

Decilitermål

Skærebræt

Stor skarp kniv - kokkekniv

Dørslag

Stor gryde

Grydeske

Stor røreskål

Viskestykke

Lille gryde
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Chili con carne:
3.
Pil, og hak løg og hvidløg fint. Se videoen.
4.
Skyl chilien. Skær den over på langs og skrab kerner og de hvide hinder væk. Tag eventuelt en plastikhandske eller en plastikpose om hånden, når du håndterer chili. Hak chilien fint. Se videoen.
Skyl chilierne. Skær den over på langs og skrab kerner og de hvide hinder væk. Tag eventuelt en plastikhandske eller en plastikpose om hånden, når du håndterer chili. Hak chilien fint. Se videoen.
5.
Skyl peberfrugterne. Skær dem i tern på cirka ½ x ½ centimeter. Se videoen.
6.
Åben brikkerne med kidneybønner og hæld dem i et dørslag, som står i håndvasken. Skyl dem med vand og lad dem dryppe af.
7.
Åben brikkerne med hakkede tomater.
8.
Varm olien op i en stor gryde og varm den op til middel varme. Kom løg, hvidløg og chili i gryden og svits det let. Løgene skal kun lige blive gennemsigtige.
9.
Kom kød, spidskommen og kanel i gryden. Vask hænder når du har rørt råt kød. Skru op på høj varme. Rør i kødet, til det er brunet.
10.
Kom peberfrugter, kidneybønner, hakkede tomater, chokolade, salt og peber i gryden. Rør rundt. Læg låg på og bring det hele i kog. Skru ned igen og lad det koge i cirka 10 minutter ved svag varme. Rør rundt engang imellem. Hvis der ikke er mere væske tilbage, så tilsæt lidt vand.
11.
Smag retten til med salt, peber og chili.
Ris:
12.
Kog risene efter anvisning på pakken. Se videoen.
Tilbehør:
13.
Kom vand i en skål, og skyl persillen i vandet. Lad den dryppe af på et rent viskestykke.
14.
Hak persillen fint. Se videoen.
Servering:
15.
Servér retten med kogte ris og en klat cremefraiche og lidt persille på toppen.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 3715 kJ / 888 kcal
Protein: 22 %
Kulhydrat: 51 %
Fedt: 27 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer