- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Suppe>
- Borsjtj
Borsjtj
Samlet tid: 120 min.
Arbejdstid: 60 min.
Sværhedsgrad: Medium
Borsjtj er Ukraines nationalret. Selvom alle i Ukraine kender retten, laves den forskelligt fra egn til egn. Men uanset tradition er den vigtigste ingrediens rødbeden. Det er den, der giver suppen den røde farve. Her er GoCooks version af en borsjtj.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til borsjtj
Bouillon og kød:
2 l. vand
3 l. vand
1 l. vand
1 stor gulerod
2 gulerødder
1 gulerod
1 løg
1 stort løg
1 lille løg
4 laurbærblade
6 laurbærblade
2 laurbærblade
10 peberkorn
15 peberkorn
5 peberkorn
400 g. oksekød i tern
600 g. oksekød i tern eller lignende
200 g. oksekød i tern eller lignende
Fyld:
250 g. rødbeder
375 g. rødbeder
125 g. rødbeder
200 g. gulerødder
300 g. gulerødder
100 g. gulerødder
200 g. kartofler
300 g. kartofler
100 g. kartofler
100 g. løg
150 g. løg
50 g. løg
2 fed hvidløg
3 fed hvidløg
1 fed hvidløg
150 g. hvidkål
225 g. hvidkål
75 g. hvidkål
2 spsk. olie
3 spsk. olie
1 spsk. olie
2 spsk. vand
3 spsk. vand
1 spsk. vand
1 spsk. sukker
1½ spsk. sukker
½ spsk. sukker
1 tsk. salt
1½ tsk. salt
½ tsk. salt
1 spsk. eddike
1½ spsk. eddike
½ spsk. eddike
3 spsk. tomatpuré
4½ spsk. tomatpuré
1½ spsk. tomatpuré
1-2 tsk. salt
2 tsk. salt
1 tsk. salt
1 knivspids peber
1½ knivspids peber
½ knivspids peber
Tilbehør:
4 forårsløg
6 forårsløg
2 forårsløg
1 dl. persille
1½ dl. persille
½ dl. persille
Evt. 1 dl. dild
Evt. 1½ dl. dild
Evt. ½ dl. dild
8 skiver rugbrød
12 skiver rugbrød
4 skiver rugbrød
4 spsk. creme fraiche
6 spsk. creme fraiche
2 spsk. creme fraiche
Vand
Gulerod
Løg
Laurbærblad
Peberkorn
Oksekød
Rødbede
Kartoffel
Hvidløg
Hvidkål
Rapsolie
Sukker
Salt
Eddike - lagereddike
Tomatpuré
Peber
Forårsløg
Persille
Dild
Rugbrød
Creme fraiche
Køkkenredskaber til borsjtj
1 decilitermål
1 køkkenvægt
1 spiseske
1 teske
1 lille skarp kniv
2 store gryder med låg
1 kartoffelskræller
2 store skarpe knive
2 skærebrætter
1 hulske
1 hvidløgspresser
1 lille skål
1 rivejern
1 si
1 tallerken
1 stegepande
Decilitermål
Køkkenvægt
Spiseske
Teske
Urtekniv
Stor gryde
Kartoffelskræller
Stor skarp kniv - kokkekniv
Skærebræt
Hulske
Hvidløgspresser
Lille røreskål
Rivejern
Si
Middagstallerken
Stegepande
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Bouillon og kød:
3.
Hæld vand i en gryde.
4.
Skræl og skyl guleroden, og læg den i gryden. Se videoen.
5.
Pil løget, og læg det i gryden sammen med laurbærblade og peberkorn.
6.
Kom oksekødet i gryden. Hvis du bruger et helt stykke oksekød, så skær det i store tern først. Husk at vaske hænder, når du har rørt ved råt kød.
7.
Læg låg på, og bring grydens indhold i kog.
8.
Kog det i 5 minutter. Hvis der er kommet skum på toppen af vandet, så fjern det med en hulske.
9.
Skru ned på svag varme, og lad kødet simre videre i 1-1½ time med låg på. Fortsæt med fyldet, mens kødet koger.
Fyld:
10.
Skræl rødbederne, og skyl dem. Skær dem i små tern. Se videoen.
11.
Skræl gulerødderne, og skyl dem. Riv dem på den grove side på et rivejern. Se videoen.
12.
Skræl kartoflerne, og skyl dem. Se videoen.
13.
Skær kartoflerne i små tern. Se videoen.
14.
Pil løgene, og hak dem fint. Se videoen.
15.
Pil hvidløgene, og pres dem med en hvidløgspresser. Se videoen.
16.
Skyl hvidkålen, og skær den i tynde strimler. Se videoen.
17.
Skyl forårsløgene. Skær bunden med rødder og den mørkegrønne top af. Skær både den grønne top og den hvide del i tynde skiver, kom de grønne skiver op i en skål. De skal først bruges til sidst i opskriften. Se videoen.
18.
Kom vand i en skål, og skyl persille og eventuelt dild i vandet. Lad det dryppe af på et rent viskestykke. Hak begge dele groft. Kom det op i skålen til det grønne af forårsløgene, og stil skålen til side. Se videoen.
Lave suppe:
19.
Sæt en ren gryde ned i vasken, og læg en si ovenpå.
20.
Hæld suppen gennem sien ned i den rene gryde.
21.
Tag det færdigkogte kød op af sigten, og læg det på en tallerken.
22.
Smid gulerod, løg, peberkorn og laurbærblade ud.
23.
Nu skulle der gerne være cirka 1½ liter væske i gryden. Hvis der mangler noget, så hæld lidt ekstra vand i, så der er 1½ liter i alt.
24.
Kom kartoflerne og rødbederne ned i gryden, og lad dem koge i 10 minutter ved middelhøj varme.
25.
Kom olie på en pande, og varm den op til middelhøj varme.
26.
Kom løg, hvidløg og det hvide af forårsløgene på panden, og steg det i 1 minut, til løgene er glasklare. Se videoen.
27.
Tilsæt gulerødderne, og steg dem sammen med de andre grøntsager i cirka 2 minutter.
28.
Kom vand, sukker, salt, eddike og tomatpuré på panden, og rør godt rundt. Skru ned på meget lav varme, og lad det svitse videre i 10 minutter, mens du fortsætter med retten. Rør undervejs, så det ikke brænder på.
29.
Kom hvidkålsstrimlerne i suppen. Lad suppen koge videre ved middelhøj varme i 15 minutter, eller indtil kartoflerne og rødbederne er møre.
30.
Kom kødet og gulerodsblandingen fra stegepanden op i gryden. Rør rundt.
31.
Smag suppen til med salt og peber.
32.
Rist eventuelt rugbrødet, så det bliver sprødt.
33.
Server suppen med dine hakkede krydderurter og grønne forårsløg samt 1 spiseskefuld creme fraiche, og spis rugbrødet til.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 2356 kJ / 563 kcal
Protein: 23 %
Kulhydrat: 49 %
Fedt: 23 %
Kostfibre: 5 %
Kokkeskolevideoer