
- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Vegetar>
- Boller i karry med linser
Boller i karry med linser
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 60 min.
Sværhedsgrad: Svær

Ja, tak, god dansk klassiker. Vi elsker boller i karry! Og her får du opskriften på en helt ny topmoderne mere klimavenlig version af den danske livret. Den kræver teknik. Den kræver tid. Men det er alt arbejdet værd! You can do it!
Tip: Du kan blende sovsen, så den bliver helt smooth!
Vegetarisk boller i karry giver cirka 1 kg CO2/kg måltid. Det er 3 gange mindre CO2 end boller i karry med svinekød.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til boller i karry med linser
Ris:
3 dl ris (fuldkorn)
4½ dl ris (fuldkorn)
1½ dl ris (fuldkorn)
5 dl vand
7½ dl vand
2½ dl vand
1 tsk. salt
1½ tsk. salt
½ tsk. salt
Boller:
2 dl vand
3 dl vand
1 dl vand
50 g røde linser
75 g røde linser
25 g røde linser
130 g kartofler
195 g kartofler
65 g kartofler
1 squash (ca. 200 g)
1 ½ squash (ca. 300 g)
½ squash (ca. 100 g)
2 tsk. salt
3 tsk. salt
1 tsk. salt
1 løg
½ løg
5 spsk. hvedemel
7 ½ spsk. hvedemel
2 ½ spsk. hvedemel
½ tsk. salt
3 tsk. salt
1 tsk. salt
1 knivspids peber
½ tsk. peber
½ knivspids peber
1 æg
1 ½ æg
½ æg
2 spsk. olie
3 spsk. olie
1 spsk. olie
Sovs:
1 æble (ca. 80 g)
1 ½ æble (ca. 120 g)
½ æble (ca. 40 g)
1 squash (ca. 200 g)
1 ½ squash (ca. 300 g)
½ squash (ca. 100 g)
½ løg
1 løg
¼ løg
15 g smør
23 g smør
8 g smør
2-3 tsk. karry
3-4 tsk. karry
1-2 tsk. karry
2 ½ spsk. hvedemel
3 ½ spsk. hvedemel
1 ½ spsk. hvedemel
5 dl vand
7 ½ dl vand
2 ½ dl vand
1 terning grøntsagsbouillon
1 ½ terning grøntsagsbouillon
½ terning grøntsagsbouillon
1 tsk. salt
½ spsk. salt
½ tsk. salt
1 knivspids peber
½ tsk. peber
½ knivspids peber
Gulerodssalat:
½ citron
1 citron
¼ citron
1 tsk. sukker
1 spsk. sukker
½ tsk. sukker
6 gulerødder
9 gulerødder
3 gulerødder
3 spsk. rosiner
5 spsk. rosiner
1 ½ spsk. rosiner

Brune ris (fuldkornsris)

Vand

Salt

Linser (røde)

Kartoffel

Squash

Løg

Hvedemel

Peber

Æg

Olie - smagsneutral

Æble

Smør

Karry

Grøntsagsbouillon

Citron

Sukker

Gulerod

Rosiner
Køkkenredskaber til boller i karry med linser
1 lille gryde med låg
1 decilitermål
2 sier
1 køkkenvægt
1 teske
1 spiseske
2 mellemstore gryder med låg
1 kartoffelskræller
1 rivejern
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
2 mellemstore skåle
1 kop
1 stegepande
1 paletkniv
1 grydeske
1 piskeris
1 citruspresser

Lille gryde

Decilitermål

Si

Køkkenvægt

Teske

Spiseske

Mellem gryde

Kartoffelskræller

Rivejern

Skærebræt

Stor skarp kniv - kokkekniv

Mellem røreskål

Kop

Stegepande

Paletkniv

Grydeske

Piskeris

Citruspresser
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Koge ris:
3.
Hæld risene i en si, og skyl dem med vand. Se videoen.
4.
Kom vand og salt i en lille gryde sammen med risene.
5.
Kog risene under låg i den kogetid, der står på posen.
6.
Når risene er kogt, sættes de til side til der skal spises.
Boller med linser:
7.
Hæld vand i en gryde, læg låg på og bring vandet i kog.
8.
Hæld linserne op i en si. Skyl dem grundigt under koldt vand. Stop, når vandet er klart.
9.
Kom linserne i, når vandet koger. Kog dem i cirka 15-20 minutter.
10.
Stil en si i vasken, og hæld linserne i. Lad dem dryppe lidt af.
11.
Skræl kartoflerne. Riv kartoflerne på den grove side af et rivejern. Se videoen.
12.
Skyl squashen. Riv den på den grove side af et rivejern. Se videoen.
13.
Læg en si i en stor skål. Kom revet kartoffel og squash op i sien. Drys 2 teskefulde salt på og vend det godt rundt, så saltet bliver fordelt. Lad grøntsagerne trække i 20 minutter.
Læg en si i en stor skål. Kom revet kartoffel og squash op i sien. Drys 3 teskefulde salt på og vend det godt rundt, så saltet bliver fordelt. Lad grøntsagerne trække i 20 minutter.
Læg en si i en stor skål. Kom revet kartoffel og squash op i sien. Drys 1 teskefuld salt på og vend det godt rundt, så saltet bliver fordelt. Lad grøntsagerne trække i 20 minutter.
14.
Når de revne grøntsager har trukket, så mas dem mod sien med din hånd. Pres så meget vand ud af grøntsagerne, som du kan. Hæld grøntsagsvandet ud, og kom grøntsagerne i en stor skål.
15.
Pil løget, og hak det fint. Se videoen.
16.
Kom løg, kogte linser, hvedemel, salt og peber i skålen med grøntsagerne.
17.
Slå et æg ud i en kop. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Kom ægget op i skålen, og rør godt rundt. Se videoen.
Slå ægget ud i en kop, og pisk det sammen med en gaffel. Du skal kun bruge halvandet æg. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.
Slå ægget ud i en kop, og pisk det sammen med en gaffel. Du skal kun bruge halvdelen. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.
18.
Form linsefarsen til små boller med din hånd og en ske. Du skal trykke dem godt sammen, så de ikke smuldrer.
19.
Kom olie på en stegepande og varm den op til middel varme. Steg bollerne på stegepanden. Vend dem forsigtigt af og til, så de får en fin brun farve hele vejen rundt.
Lave sovs:
20.
Skyl æblet. Riv det på den grove side af rivejernet. Riv alle siderne af æblet, til du kun har kernehuset tilbage.
Skyl æblerne. Riv dem på den grove side af rivejernet. Riv alle siderne af æblerne, til du kun har kernehuset tilbage.
Skyl æblet, og halver det. Du skal kun bruge halvdelen af et æble. Riv det halve æble på den grove side af rivejernet. Riv alle siderne af æblet, til du kun har kernehuset tilbage.
21.
Skyl squashen. Riv den på den grove side af rivejernet.
22.
Hak eventuelt det revne æble og squash lidt mere fint med en stor kniv.
23.
Pil og hak løget fint. Se videoen.
24.
Kom smørret i en gryde og varm det op ved middel varme. Kom det finthakkede løg, squash og æble i gryden. Skru ned til lav varme. Svits det let. Løgene skal kun lige blive gennemsigtige.
25.
Kom karry i gryden. Lad retten svitse 1 minut mere, mens du rører rundt.
26.
Drys mel i gryden. Pisk godt rundt med et piskeris, indtil du ikke længere kan se noget hvidt mel. Kom lidt vand i gryden og lad det koge op, mens du pisker. Pisk hele tiden i gryden. Kom mere vand i, lad det koge op og pisk igen. Fortsæt sådan, til du synes, din sovs er så tyk, som du kan lide den. Se videoen.
27.
Smuldr bouillonterningen i sovsen, og rør rundt.
28.
Læg låg på, skru ned på lav varme og lad sovsen simre 5 minutter.
29.
Smag sovsen til med karry, salt og peber.
30.
Læg bollerne forsigtigt ned i sovsen, og lad det hele koge ved svag varme i 1-2 minutter. Pas på med at røre i sovsen, så bollerne ikke falder fra hinanden.
Gulerodssalat:
31.
Skræl og skyl gulerødderne. Riv dem på den grove side af et rivejern. Kom dem op i en skål. Se videoen.
32.
Drys med rosiner og smag til med citronsaft og sukker.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 1556 kJ / 372 kcal
Protein: 13 %
Kulhydrat: 54 %
Fedt: 33 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer