
- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Klassikere>
- Grisekød>
- Boller i karry med ærter
Boller i karry med ærter
Samlet tid: 75 min.
Arbejdstid: 45 min.
Sværhedsgrad: Medium

Boller i karry er en rigtig klassiker! Denne lækre gule ret vil helt sikkert få dit mundvand til at løbe. Ærterne giver et lækkert farvepift til retten. Server den til dine venner eller din familie, så bliver du helt sikkert populær!
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til boller i karry med ærter
Ris:
4 dl vand
6 dl vand
2 dl vand
½ tsk. groft salt
¾ tsk. groft salt
¼ tsk. groft salt
2 dl ris
3 dl ris
1 dl ris
Kødboller:
400 g. hakket kalv og flæsk
600 g. hakket kalv og flæsk
200 g. hakket kalv og flæsk
2 tsk. groft salt
3 tsk. groft salt
1 tsk. groft salt
1 æg
2 æg
1 dl hvedemel
1 ½ dl hvedemel
½ dl hvedemel
1 knivspids peber
1 ½ knivspids peber
½ knivspids peber
Ca. 2 dl mælk
Ca. 3 dl mælk
Ca. 1 dl mælk
2 spsk. salt
3 tsk. groft salt
1 tsk. groft salt
3 l vand
4 ½ l vand
1 ½ l vand
Karrysovs:
2 store løg
3 store løg
1 æble
1 ½ æble
1 spsk. olie
1 ½ spsk. olie
1-2 spsk. karry
2-3 spsk. karry
½ l kogevand fra bollerne eller 1 terning grøntsagsbouillon og ½ l vand
7 ½ dl kogevand fra bollerne eller grøntsagsbouillon
2 spsk. majsstivelse
3 spsk. majsstivelse
2 spsk. koldt vand
3 spsk. koldt vand
1 tsk. groft salt
1 ½ tsk. salt
1 knivspids friskkværnet peber
1 ½ knivspids peber
400 g. fine grønne ærter
600 g. fine grønne ærter

Vand

Salt

Basmatiris

Hakket gris og kalv

Æg

Hvedemel

Peber

Minimælk

Løg

Æble

Olie - smagsneutral

Karry

Grøntsagsbouillon

Majsstivelse

Ærter
Køkkenredskaber: til boller i karry med ærter
1 sæt måleskeer
1 decilitermål
1 køkkenvægt
1 stor skål
1 grydeske eller håndmixer
1 kop
1 stor gryde
2 mellem gryder
1 grydelåg
1 gaffel
1 spiseske
1 tallerken
1 skærebræt
1 lille skarp kniv
1 stor skarp kniv
1 kartoffelskræller
2 røreskeer
2 teskeer
1 lille skål
1 piskeris
1 hulske

Måleskeer

Decilitermål

Køkkenvægt

Stor røreskål

Håndmixer

Kop

Stor gryde

Mellem gryde

Grydelåg

Gaffel

Spiseske

Middagstallerken

Skærebræt

Urtekniv

Stor skarp kniv - kokkekniv

Kartoffelskræller

Røreske

Teske

Lille røreskål

Piskeris

Hulske
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Ris:
3.
Hæld vand og salt i en gryde, og bring vandet i kog. Se videoen.
4.
Hæld risene i gryden, og kog dem i cirka 12-15 minutter. Bemærk at fuldkornsris skal have længere kogetid. Se den præcise tid på rispakken.
5.
Rør risene løse med en gaffel. Læg låg på gryden, og lad risene trække i cirka 10 minutter.
Kødboller:
6.
Kom kød og salt i en skål. Stil skålen i køkkenvasken eller læg en opvredet karklud under skålen, så den står fast. Rør kødet med en grydeske eller en håndmixer, til det bliver en sammenhængende masse. Det kaldes at røre kødet sejt. Se videoen.
7.
Slå ægget ud i en kop. Fjern eventuelle skaller, og hæld ægget op i skålen med kødet. Vask hænder. Se videoen.
8.
Tilsæt hvedemel og peber. Rør det sammen.
9.
Tilsæt mælken til farsen lidt ad gangen. Rør rundt, til farsen er tilpas. Den må ikke være for flydende.
Kog kødbollerne:
10.
Kom 3 liter vand i en gryde, og tilsæt saltet. Bring vandet i kog.
Kom 4 ½ liter vand i en gryde, og tilsæt saltet. Bring vandet i kog.
Kom 1 ½ liter vand i en gryde, og tilsæt saltet. Bring vandet i kog.
11.
Form 12 kødboller i hånden med en spiseske, og læg dem på en tallerken. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød.
Form 18 kødboller i hånden med en spiseske, og læg dem på en tallerken. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød.
Form 6 kødboller i hånden med en spiseske, og læg dem på en tallerken. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød.
12.
Når vandet koger, lægger du forsigtigt farsbollerne ned i det kogende vand, en ad gangen. Brug en ske og pas på du ikke brænder dig!
Læg forsigtigt farsbollerne ned i det kogende vand med en ske, en ad gangen.
Læg forsigtigt farsbollerne ned i det kogende vand med en ske, en ad gangen.
13.
Skru ned på svag varme. Vandet må ikke længere bulderkoge, når bollerne er kommet i.
14.
Lad kødbollerne koge i cirka 15 minutter. Kødbollerne er færdige, når de stiger op til overfladen.
15.
Sluk for kogepladen, og lad bollerne blive i kogevandet. Det holder dem varme.
Karrysovs:
16.
Pil og hak løgene. Se videoen.
17.
Skræl æblet, og skær kernehus, stilk og blomst væk. Skær æblet ud i små tern. Se videoen.
18.
Hæld olie i en gryde, og varm olien op.
19.
Kom løgene i gryden, og skru ned på middel varme. Steg løgene i cirka 5 minutter. Rør hele tiden. De må ikke blive brune. Se videoen.
20.
Tilsæt karry, og rør det sammen med løgene.
21.
Tilsæt æbletern, og rør rundt.
22.
Kom kogevandet fra kødbollerne eller grøntsagsbouillon i gryden, og bring sovsen i kog.
23.
Smag sovsen til med karry, salt og peber.
24.
Kom majsstivelse i en lille skål, og bland det med koldt vand. Rør det sammen. Der må ikke være klumper.
25.
Pisk i sovsen med et piskeris, mens du hælder jævningen i. Pisk kraftigt rundt i sovsen.
Pisk sovsen med et piskeris, mens du hælder jævningen i. Pisk kraftigt rundt i sovsen.
26.
Kog sovsen ved svag varme i cirka 3 minutter. Tilsæt ærterne, og sluk for varmen.
27.
Tag kødbollerne op af det varme kogevand med en hulske, og kom dem i den varme karrysovs. Server boller i karry med ris til. Velbekomme!
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 2310 kJ / 550 kcal
Protein: 25 %
Kulhydrat: 46 %
Fedt: 29 %
Heraf mættet fedt 5,6 g.
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer