
- >
- Opskrifter>
- Sæson>
- Højtider>
- Jul>
- Æbleskiver med æblemarmelade
Æbleskiver med æblemarmelade
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 75 min.
Sværhedsgrad: Medium

Æbleskiven fik sit navn, fordi der var æbler indeni engang. Først var det hele æblestykker, og senere blev det en lille klat æblemarmelade, der gemte sig inde i midten af æbleskiven. Faktisk kom man alt muligt forskelligt i æbleskiverne i 1800-tallet - fx risengrød, svesker og nødder. Hvilke lækre sager kunne vi komme i æbleskiverne i dag?
Portionen giver cirka 40 æbleskiver.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til æbleskiver med æblemarmelade
Æblemarmelade:
½ kg. æbler
¼ dl. vand
25 g. sukker
½ tsk. vaniljesukker
Dej:
4 æg
1 citron, usprøjtet (skallen)
3 dl. sødmælk
150 g. mel
1 tsk. kardemomme
Smør til bagning

Æble

Vand

Sukker

Vaniljesukker

Æg

Citron

Sødmælk

Hvedemel

Kardemomme (stødt)

Smør
Køkkenredskaber til æbleskiver med æblemarmelade
1 køkkenvægt
1 decilitermål
1 teske
1 stavblender
1 kartoffelskræller
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
2 store skåle
1 rivejern
1 røreske
1 håndmixer
1 æbleskivepande
1 kødnål eller grillspyd

Køkkenvægt

Decilitermål

Teske

Stavblender

Kartoffelskræller

Skærebræt

Stor skarp kniv - kokkekniv

Stor røreskål

Rivejern

Røreske

Håndmixer

Æbleskivepande

Kødnål
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Æblemarmelade:
3.
Skræl æblerne, skær kernehuset væk, og skær æblestykkerne i tern. Se videoen.
4.
Kom æbletern, vand, sukker og vaniljesukker i en gryde. Læg låg på, og kog i cirka 15 minutter ved svag varme, til æble ternene er helt bløde.
5.
Sæt gryden i vasken, og mos æblerne med en stavblender.
Dej:
6.
Del ægget i hvider og blommer i hver sin skål. Se videoen.
7.
Riv skallen af citronen på den fine side af et rivejern. Se videoen.
8.
Kom sødmælk, mel og krydderi i skålen med æggeblommerne, og rør det sammen.
9.
Pisk æggehviderne stive med en håndmixer. Vend dem forsigtigt i dejen. Se videoen.
Steg æbleskiverne:
10.
Når æbleskivepanden er meget varm, kommer du en lille skefuld smør i hvert hul i æbleskivepanden.
11.
Fyld hullerne halvt op med dej. Læg en lille klat æblemos i, og kom lidt mere dej ovenpå.
12.
Når de er stive og brune i kanten, vender du æbleskiverne ¼ omgang, så de står på højkant i panden. Brug en strikkepind, et grillspyd eller en gaffel.
13.
Når alle æbleskiverne er fyldt med ekstra dej, så vend dem helt om.
14.
Stik en strikkepind ind i æbleskiverne, for at tjekke om de er færdige. Hvis der er rå dej på strikkepinden, skal de have et par minutter mere. Bag dem, til de er helt lysebrune hele vejen rundt.
15.
Hæld de færdige æbleskiver op i et fad, og gentag med de næste æbleskiver.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 230 kJ / 55 kcal
Protein: 6 %
Kulhydrat: 37 %
Fedt: 56 %
Heraf mættet fedt 2,2 g.
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer