![](/assets/images/menu-bg.jpg?width=1920&mode=crop&quality=80)
- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Vegetar>
- Kartoffelmos med urter
Kartoffelmos med krydderurter på ristet rugbrød
Samlet tid: 30 min.
Arbejdstid: 10 min.
Sværhedsgrad: Nem
![](/media/bf0jp4v2/urtemos-på-ristet-rugbrød-5000-px.jpg?width=1920&heightratio=0.6666666666666666666666666667&mode=crop&quality=80)
Prøv denne lækre rodfrugtmos - også kaldet urtemos - som en snack eller som en klapsammen i madpakken. Det er dansk tapas bruschetta. Opskriften er en særlig kartoffelmos, der har fået ekstra smag af grøntsager og de lækreste krydderurter. Så urtemos, rodfrugtmos, kartoffelmos med krydderurter - kært barn mange navne!
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til kartoffelmos med urter
Urtemos:
500 g kartofler (melede)
750 g kartofler (melede)
250 g kartofler (melede)
½ knoldselleri (ca. 250 g)
1 lille knoldselleri (ca. 500 g)
¼ knoldselleri (ca. 125 g)
2 gulerødder (ca. 100 g)
3 gulerødder (ca. 150 g)
1 gulerødder (ca. 50 g)
100 g flødeost naturel
150 g flødeost naturel
50 g flødeost naturel
¼ dl persille
½ dl persille
¼ dl persille
1-2 fed hvidløg
2 fed hvidløg
1 fed hvidløg
1 knivspids salt
½ tsk. salat
1 knivspids salt
1 knivspids peber
1 stor knivspids peber
1 lille knivspids peber
8 skiver rugbrød
12 skiver rugbrød
8 skiver rugbrød
Pynt
1 potte purløg
![](/media/ursfkbea/kartofler-til-mos-3000-px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Kartofler - melede
![](/media/id5lf13d/knoldselleri1.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Knoldselleri
![](/media/uumnpdz5/gullerødder.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Gulerod
![](/media/jaokvxu0/fdb_-smoereost.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Flødeost naturel
![](/media/nivfv5nu/fdb-persille_copy.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Persille
![](/media/hawhuhqp/hvidløg-3000-px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Hvidløg
![](/media/ksskkl1i/salt-3000-px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Salt
![](/media/t0qhiy5e/pebber_stcdt-800px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Peber
![](/media/wudbte0j/rugbrød.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Rugbrød
![](/media/0v2nl41w/purløg.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Purløg
Køkkenredskaber: til kartoffelmos med urter
1 kartoffelmoser eller 1 stort piskeris
1 kartoffelskræller
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
1 stor gryde
1 lille skarp kniv
1 stor skål
1 balje
1 hvidløgspresser
1 brødrister
1 viskestykke
1 saks
1 kagetallerken
1 kniv bestik
![](/media/svph04q1/kartoffelmoser-3000-px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Kartoffelmoser
![](/media/tqpe14sq/kartoffelskræller.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Kartoffelskræller
![](/media/svymhann/skærebræt-træ-og-plast-3000-px-2.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Skærebræt
![](/media/b3khocnu/stor-kniv-eller-kokkekniv-3000-px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Stor skarp kniv - kokkekniv
![](/media/pqydx2pp/fdb-redskaber06.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Stor gryde
![](/media/zwtfetqj/urtekniv-3000-px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Urtekniv
![](/media/m5kdspa2/stor-røreskål-3000-px-3.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Stor røreskål
![](/media/4m0panrg/hvidløgspresser.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Hvidløgspresser
![](/media/wg4lxmyq/fdb-redskaber15.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Brødrister
![](/media/wrfjgdrm/viskestykke.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Viskestykke
![](/media/jekiomwb/saks.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Saks
![](/media/jdmh0ohm/tallerken_0.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Kagetallerken
![](/media/mc1oqipn/kniv.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Kniv bestik
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Urtemos:
3.
Skyl, og skræl kartoflerne. Se videoen.
4.
Skær kartoflerne i grove tern. Se videoen.
5.
Skær skrællen af knoldsellerien, og skyl den. Skær den derefter 2 x 2 x 2 centimeter tern. Se videoen.
6.
Skyl, og skræl gulerødderne. Skær gulerødderne i grove tern. Se videoen.
7.
Put grøntsagerne i en gryde. Hæld vand i gryden, til grøntsagerne næsten er dækkede. Læg låg på gryden, og bring vandet i kog.
8.
Kog grøntsagerne i cirka 20 minutter, til de er møre. Mærk med en lille spids kniv. Grøntsagerne skal slippe kniven.
9.
Kom dørslaget ned i en skål. Sæt begge dele i vasken. Hæld kogevandet ned i dørslaget, og gem det.
10.
Mos grøntsagerne i gryden med et piskeris eller en kartoffelmoser. Rør flødeost og lidt kogevand i mosen. Kom kogevand i mosen, til mosen har en ensartet konsistens. Se videoen.
11.
Hæld koldt vand i en balje. Skyl persille i det kolde vand, og pil bladene af stilkene. Se videoen.
12.
Hak persillen, og rør den i urtemosen. Se videoen.
Hak persillen, og rør den i urtemosen. Se videoen.
13.
Pil hvidløget. Kom hvidløget i en hvidløgspresser, og pres det ned i urtemosen. Se videoen.
14.
Smag urtemosen til med salt og peber.
Ristede rugbrød:
15.
Kom rugbrød på en brødrister, og rist på begge sider.
16.
Skær rugbrødskiverne i trekanter.
17.
Hæld koldt vand i en balje. Skyl purløg i det kolde vand, og lad det dryppe af på et rent viskestykke.
18.
Klip purløgene i meget fine stykker på en lille tallerken.
19.
Put den varme urtemos på brødskiverne. Drys purløg over som pynt. Velbekomme!
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 1784 kJ / 427 kcal
Protein: 11 %
Kulhydrat: 69 %
Fedt: 20 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer