- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Tilbehør>
- Blaukraut
Blaukraut
Samlet tid: 45 min.
Arbejdstid: 60 min.
Sværhedsgrad: Medium
Du kender den gode klassiske rødkål, men har du nogensinde prøvet blaukraut? Det er vores tyske naboers udgave af det syltede tilbehør på middagsbordet, og ja - den er blå i stedet for rød. Men det smager præcis lige så godt, blot med et lille twist.
Tips: Spis blaukraut sammen med grisekød, kartofler og sovs – ligesom du ville spise en god gammeldags rødkål :-)
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til blaukraut
Blaukraut
1 løg
1 ½ løg
½ løg
500 g. rødkål
750 g. rødkål
250 g. rødkål
1 æble
1 ½ æble
½ æble
1-2 spsk. smør
2-3 spsk. smør
½-1 spsk. smør
1 tsk. eddike
1 ½ tsk. eddike
½ tsk. eddike
2 tsk. sukker
3 tsk. sukker
1 tsk. sukker
½ tsk. nellike, stødt
¾ tsk. nellike, stødt
¼ tsk. nellike, stødt
1 tsk. kanel
1 ½ tsk. kanel
½ tsk. kanel
1 ¼ dl. vand
Ca. 1 ½ dl. vand
Ca. ½ dl. vand
⅓ terning bouillon
Ca. ½ terning bouillon
Ca. ¼ terning bouillon
½ tsk. salt
¾ tsk. salt
¼ tsk. salt
1 knivspids peber
1 ½ knivspids peber
½ knivspids peber
1 knivspids-1 tsk. natron
1 ½ knivspids-1 ½ tsk. natron
½ knivspids-½ tsk. natron
Løg
Rødkål
Æble
Smør
Eddike - lagereddike
Sukker
Nellike (stødt)
Kanel (stødt)
Vand
Grøntsagsbouillon
Salt
Peber
Natron
Køkkenredskaber: til blaukraut
1 køkkenvægt
1 teske
1 spiseske
1 decilitermål
1 kniv (bestik)
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
1 stor gryde med låg
1 røreske
1 middagstallerken
Køkkenvægt
Teske
Spiseske
Decilitermål
Kniv bestik
Skærebræt
Stor skarp kniv - kokkekniv
Stor gryde
Røreske
Middagstallerken
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Blaukraut:
3.
Pil løget, og skær det i små stykker. Se videoen.
Pil løg, og skær det i små stykker. Se videoen.
4.
Fjern de to yderste blade af rødkålen, og skyl rødkålen. Skær rødkålen i kvarter, og skær stokken fra. Skær kålen i tynde strimler. Se videoen.
5.
Skyl æblet, skræl det, og skær det i små stykker. Se videoen.
Skyl æble, skræl det, og skær det i små stykker. Se videoen.
6.
Smelt smørret i en gryde. Steg løget, og tilsæt rødkålen. Steg det hele i cirka 5 minutter, og rør indimellem.
7.
Tilsæt æblestykker, eddike, sukker, nellike og kanel. Steg i endnu 2 minutter.
8.
Hæld vand ved, og smuldr en ⅓ bouillonterning ned i. Lad det hele koge under låg i 25 minutter. Hold øje, og hæld eventuelt mere vand i, hvis det er fordampet undervejs.
Hæld vand ved, og smuldr bouillon ned i. Lad det hele koge under låg i 25 minutter. Hold øje, og hæld eventuelt mere vand i, hvis det er fordampet undervejs.
Hæld vand ved, og smuldr bouillon ned i. Lad det hele koge under låg i 25 minutter. Hold øje, og hæld eventuelt mere vand i, hvis det er fordampet undervejs.
9.
Smag kålen til med salt og peber.
10.
Tag 2 spiseskefulde blaukraut op af gryden, og kom det på en lille tallerken, som du gemmer til at teste farven på din blaukraut.
11.
Tilsæt natron til blaukrauten i gryden for at få den til at skifte farve til ’blå’. Start med 1 knivspids natron, og tilsæt lidt efter lidt en smule mere, til du synes, at kålen har den ønskede blålige farve. Tilsæt ikke for meget, da natron kan give en lidt bitter smag til retten. Test farven på blaukrauten ved at sammenligne med blaukrauten på tallerkenen.
Tilsæt natron til blaukrauten i gryden for at få den til at skifte farve til ’blå’. Start med ½ knivspids natron, og tilsæt lidt efter lidt en smule mere, til du synes, at kålen har den ønskede blålige farve. Tilsæt ikke for meget, da natron kan give en lidt bitter smag til retten. Test farven på blaukrauten ved at sammenligne med blaukrauten på tallerkenen.
12.
Når du har opnået den ønskede blålige farve, kan du blande kålen fra tallerkenen ned i gryden igen, og så er blaukrauten klar.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 443 kJ / 106 kcal
Protein: 10 %
Kulhydrat: 52 %
Fedt: 31 %
Kostfibre: 7 %
Kokkeskolevideoer