
- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Gryderetter>
- Gullasch med rodfrugter
Gullasch med rodfrugter
Samlet tid: 70 min.
Arbejdstid: 45 min.
Sværhedsgrad: Nem

Gullasch er oprindeligt fra Ungarn, men der er mange andre lande i Europa, der har deres egen version af retten. I vores opskrift bliver gullaschsovsen serveret med rodfrugtsmos. På den måde bliver det en lidt anden ret, og der kommer flere grøntsager med
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til gullasch med rodfrugter
Gullash:
2 løg
3 løg
1 løg
2 fed hvidløg
3 fed hvidløg
1 fed hvidløg
300 g. persillerod eller pastinak
450 g. persillerod eller pastinak
150 g. persillerod eller pastinak
150 g. gulerod
225 g. gulerod
75 g. gulerod
400 g. oksekød i tern eller strimler (kan evt. skæres af en klump eller bov)
600 g. oksekød i tern eller strimler (kan evt. skæres af en klump eller bov)
200 g. oksekød i tern eller strimler (kan evt. skæres af en klump eller bov)
1 spsk. olie
1½ spsk. olie
½ spsk. olie
3 spsk. hvedemel
4½ spsk. hvedemel
1½ spsk. hvedemel
2 spsk. paprika
3 spsk. paprika
1 spsk. paprika
1 tsk. spidskommen
1½ tsk. spidskommen
½ tsk. spidskommen
200 g. tomatpuré
300 g. tomatpuré
100 g. tomatpuré
7 dl. vand
10½ dl. vand
3½ dl. vand
1 brik hakkede tomater
1½ brik hakkede tomater
½ brik hakkede tomater
2 oksebouillonterninger
3 oksebouillonterninger
1 oksebouillonterninger
1 tsk. salt
1½ tsk. salt
½ tsk. salt
1 knivspids peber
1½ knivspids peber
½ knivspids peber
Rodfrugtmos:
700 g. knoldselleri
1050 g. knoldselleri
350 g. knoldselleri
500 g. kartofler
750 g. kartofler
250 g. kartofler
Vand til at koge mos
1 tsk. salt
1½ tsk. salt
½ tsk. salt
10 g. smør
15 g. smør
5 g. smør
1 dl. mælk
1½ dl. mælk
½ dl. mælk
1 knivspids peber
1½ knivspids peber
½ knivspids peber

Løg

Hvidløg

Persillerod

Gulerod

Oksekød i tern

Rapsolie

Hvedemel

Paprika

Spidskommen (stødt)

Tomatpuré

Kogevand

Hakkede tomater

Oksebouillon

Salt

Peber

Knoldselleri

Kartoffel

Smør

Mælk
Køkkenredskaber til gullasch med rodfrugter
1 køkkenvægt
1 spiseske
1 teske
1 decilitermål
1 lille skarp kniv
1 kartoffelskræller
2 skærebrætter
2 store skarpe knive
2 mellemstore gryder med låg
1 dørslag
2 grydeskeer
1 piskeris eller 1 kartoffelmoser

Køkkenvægt

Spiseske

Teske

Decilitermål

Lille skarp kniv

Kartoffelskræller

Skærebræt

Stor skarp kniv

Mellem gryde

Dørslag

Grydeske

Piskeris
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Gullasch:
3.
Pil og hak løgene fint. Se videoen.
4.
Pil hvidløget, og pres det med en hvidløgspresser.
5.
Skyl og skræl gulerødderne. Skær dem i små tern. Se videoen.
6.
Skyl og skræl persillerødderne. Skær dem i små tern. Se videoen.
7.
Kom olie i en mellemstor gryde, og varm den op til høj varme.
8.
Svits oksekødet, til det er brunt på alle sider.
9.
Tilsæt løg, hvidløg og gulerods- og persillerodstern, og lad dem svitse med i 3-5 minutter.
10.
Kom mel i gryden, og steg det af i 1 minut, sammen med grøntsager og kød.
11.
Kom vand, hakkede tomater og oksebouillonterninger i gryden.
12.
Tilsæt paprika, spidskommen og tomatpuré. Rør godt rundt.
13.
Sæt låg på, skru varmen ned på lav varme. Lad gullaschen simre i cirka 45 minutter, til kødet er mørt.
Rodfrugtmos:
14.
Skyl og skræl knoldsellerien. Skær den i store tern. Se videoen.
15.
Skyl og skræl kartoflerne. Skær dem i store tern. Se videoen.
16.
Kom knoldselleri og kartofler op i en stor gryde, og dæk dem med vand. Kom salt i gryden, og kom låg på.
17.
Kog grøntsagerne ved middelhøj varme i 15-20 minutter, eller til grøntsagerne er møre og slipper, hvis du stikker i dem med en kniv. Se videoen.
18.
Stil et dørslag i vasken, og hæld grøntsagerne ned i.
19.
Kom grøntsagerne tilbage i gryden, og brug et piskeris eller en kartoffelmoser til at mose grøntsagerne. Kom smørret og mælken i undervejs, så det bliver til en ensartet masse uden klumper.
20.
Smag rodfrugtmosen til med salt og peber.
Gullasch, fortsat:
21.
Smag gullaschen til med salt og peber, og servér den med med rodfrugtmosen.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 2314 kJ / 553 kcal
Protein: 27 %
Kulhydrat: 48 %
Fedt: 19 %
Kostfibre: 5 %
Kokkeskolevideoer