Nemt rugbrød

Nemt rugbrød

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 3 timer

        Træt af kedelige rugbrøds-madder? Så lav dit eget super nemme rugbrød og giv madpakken nyt liv.

        Opskriften giver 2 rugbrød.

        Energi-indhold pr. portion
        • Energi: 326 kJ / 78 kcal
        • Protein: 14 %
        • Kulhydrat: 63 %
        • Fedt: 23 %
    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 13

        Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)

      • Trin 2 af 13

        Find alle ingredienserne frem.

        • 4 dl. vand
        • 2 dl. kærnemælk
        • 1 pk. gær (50 g.) 
        • 1 spsk. olie
        • 2 tsk. honning
        • 1 ½ dl. solsikkekerner
        • 1 ½ dl. græskarkerner
        • ½ dl. hørfrø 
        • 3 dl. hvedekerner
        • 4 ½ dl. rugkerner
        • 2 dl. hvedemel
        • 2 tsk. salt 
        • 8-9 dl. rugmel
      • Trin 3 af 13

        Kom vand og kærnemælk i en lille gryde, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en finger. Det skal være lige så varmt som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig. Klik på videoen og se, hvordan du mærker, om vandet er fingervarmt.

        • 4 dl. vand
        • 2 dl. kærnemælk
      • Trin 4 af 13

        Smuldr gæren i en stor skål eller røremaskine. Hæld det lune vand og kærnemælk op i skålen, og rør, til gæren er opløst.

        • 1 pk. gær (50 g.) 
      • Trin 5 af 13

        Tilsæt olie, honning, salt, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, hvedekerner, rugkerner og hvedemel, og rør rundt.

        • 1 spsk. olie
        • 2 tsk. honning
        • 1 ½ dl. solsikkekerner
        • 1 ½ dl. græskarkerner
        • ½ dl. hørfrø 
        • 3 dl. hvedekerner
        • 4 ½ dl. rugkerner
        • 2 dl. hvedemel
        • 2 tsk. salt 
      • Trin 6 af 13

        Tilsæt rugmel lidt ad gangen, mens du rører dejen sammen. Det skal blive en sammenhængende, men lidt klistret dej. Hvis du bruger en røremaskine, så rør ved lav hastighed i cirka 10 minutter.

        • 8-9 dl. rugmel
      • Trin 7 af 13

        Kom bagepapir i to rugbrødsforme. Fordel dejen i de to forme. Fyld kun formene cirka halvt op. Glat rugbrødsdejen ud med en spatel.

      • Trin 8 af 13

        Læg et rent viskestykke over rugbrødene, og lad dem hæve et lunt sted i cirka 2 timer, til de er hævet til dobbelt størrelse.

        • 2 spsk. olie
      • Trin 9 af 13

        Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Stil en bagerist på nederste rille.

      • Trin 10 af 13

        Kom koldt vand i en kop, og pensl brødene med vandet.

      • Trin 11 af 13

        Bag rugbrødene nederst i ovnen i 45-60 minutter, til de er gennembagte. Læg evt. et stykke staniol over dem, hvis de bliver mørke. Stik et stege-termometer i det ene rugbrød. De er færdige, når temperaturen i midten af brødet er 94 grader.

      • Trin 12 af 13

        Tag rugbrødene ud af ovnen, og vend dem ud på en bagerist. Hvis du gerne vil have mere skorpe på dine rugbrød, kan du stille bageristen ind i ovnen, og bage rugbrødene lidt længere uden formene.

      • Trin 13 af 13

        Tag rugbrødene ud, og stil dem på en bagerist. Lad dem køle helt af, før du skærer i dem.

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Træt af kedelige rugbrøds-madder? Så lav dit eget super nemme rugbrød og giv madpakken nyt liv.

        Opskriften giver 2 rugbrød.

        Du skal bruge

          Ingredienser

          • 4 dl. vand
          • 2 dl. kærnemælk
          • 1 pk. gær (50 g.) 
          • 1 spsk. olie
          • 2 tsk. honning
          • 1 ½ dl. solsikkekerner
          • 1 ½ dl. græskarkerner
          • ½ dl. hørfrø 
          • 3 dl. hvedekerner
          • 4 ½ dl. rugkerner
          • 2 dl. hvedemel
          • 2 tsk. salt 
          • 8-9 dl. rugmel

           

          Køkkenredskaber

          • 1 teske
          • 1 decilitermål
          • 1 spiseske
          • 1 stegepande
          • 1 spatel
          • 1 røremaskine eller foodprocessor
          • 2 rugbrødsforme
          • 1 rent viskestykke
          • 2 bageriste
          • 1 stegetermometer

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)
          2. Find alle ingredienserne frem.
          3. Kom vand og kærnemælk i en lille gryde, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en finger. Det skal være lige så varmt som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig. Klik på videoen og se, hvordan du mærker, om vandet er fingervarmt.
          4. Smuldr gæren i en stor skål eller røremaskine. Hæld det lune vand og kærnemælk op i skålen, og rør, til gæren er opløst.
          5. Tilsæt olie, honning, salt, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, hvedekerner, rugkerner og hvedemel, og rør rundt.
          6. Tilsæt rugmel lidt ad gangen, mens du rører dejen sammen. Det skal blive en sammenhængende, men lidt klistret dej. Hvis du bruger en røremaskine, så rør ved lav hastighed i cirka 10 minutter.
          7. Kom bagepapir i to rugbrødsforme. Fordel dejen i de to forme. Fyld kun formene cirka halvt op. Glat rugbrødsdejen ud med en spatel.
          8. Læg et rent viskestykke over rugbrødene, og lad dem hæve et lunt sted i cirka 2 timer, til de er hævet til dobbelt størrelse.
          9. Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Stil en bagerist på nederste rille.
          10. Kom koldt vand i en kop, og pensl brødene med vandet.
          11. Bag rugbrødene nederst i ovnen i 45-60 minutter, til de er gennembagte. Læg evt. et stykke staniol over dem, hvis de bliver mørke. Stik et stege-termometer i det ene rugbrød. De er færdige, når temperaturen i midten af brødet er 94 grader.
          12. Tag rugbrødene ud af ovnen, og vend dem ud på en bagerist. Hvis du gerne vil have mere skorpe på dine rugbrød, kan du stille bageristen ind i ovnen, og bage rugbrødene lidt længere uden formene.
          13. Tag rugbrødene ud, og stil dem på en bagerist. Lad dem køle helt af, før du skærer i dem.