Kartoffelboller

Kartoffelboller

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter

        Kartoffelboller eller kartoffelbrød er rigtig lækkert både som morgenbrød, mellemmåltid, madbrød eller madpakkebrød. Du kan tilsætte rosmarin eller kommen til dejen for at give bollerne en aromatisk smag.

        Opskriften her giver cirka 12 boller.

         

        Energi-indhold pr. stk.
        • Energi: 1101 kJ / 262 kcal
        • Protein: 14 %
        • Kulhydrat: 79 %
        • Fedt: 7 %
    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 22

        Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.

      • Trin 2 af 22

        Mål alle ingredienserne af.

        • Ca. 400 g. kartofler (gerne den melede type)
        • 3 dl. vand
        • 2 spsk. smør
        • Evt. ½ tsk. rosmarin eller kommen
        • 2 tsk. salt
        • 25 g. gær
        • 2 dl. rugmel
        • Ca. 8 dl. hvedemel
      • Trin 3 af 22

        Skræl kartoflerne.

        • Ca. 400 g. kartofler
      • Trin 4 af 22

        Riv kartoflerne på den grove side af rivejernet ned i en dyb tallerken.

      • Trin 5 af 22

        Dup de revne kartofler tørre med køkkenrulle.

      • Trin 6 af 22

        Smuldr gæren i en stor skål. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver en gærdej.

        • 25 g. gær
      • Trin 7 af 22

        Tag en lille gryde. Kom vand i, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en lillefinger. Vandet skal være lige så varmt, som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig. Klik på metodevideoen og se, hvordan du mærker, om vandet er lillefinger-varmt.

        • 3 dl. vand
      • Trin 8 af 22

        Hæld vandet op i skålen med gæren, og rør, til gæren er opløst.

      • Trin 9 af 22

        Kom de revne kartofler i skålen. Rør rundt.

      • Trin 10 af 22

        Kom salt og rosmarin eller kommen i skålen. Rør rundt.

        • ½ tsk. rosmarin eller kommen
        • 2 tsk. salt
      • Trin 11 af 22

        Kom rugmel i skålen, og rør rundt. Gem en håndfuld, til du skal rulle bollerne ud.

        • 2 dl. rugmel
      • Trin 12 af 22

        Kom lidt efter lidt hvedemel i skålen. Rør rundt med en grydeske undervejs.

        • Ca. 8 dl. hvedemel
      • Trin 13 af 22

        Læg et rent viskestykke over skålen, og lad dejen hæve et lunt sted i cirka 45 minutter.

      • Trin 14 af 22

        Tænd ovnen på 200 grader. Læg bagepapir på en bageplade.

      • Trin 15 af 22

        Drys rugmel på køkkenbordet, og vend dejen ud på bordet.

      • Trin 16 af 22

        Ælt dejen med hænderne, til den slipper køkkenbordet og er en sammenhængende klump. Klik på metodevideoen og se, hvordan du ælter dej.

      • Trin 17 af 22

        Rul dejen til en pølse, og del den i 12 stykker.

      • Trin 18 af 22

        Rul hvert stykke dej til en bolle, og læg bollerne på bagepladen. De må ikke røre ved hinanden.

      • Trin 19 af 22

        Læg et rent viskestykke over bollerne, og lad dem hæve i 15 minutter.

      • Trin 20 af 22

        Sæt bagepladen midt i ovnen.

      • Trin 21 af 22

        Bag bollerne i 20-25 minutter, til de er lysebrune og gennembagte. Bank på undersiden af en af bollerne. Lyder det hult, så er bollerne færdige.

      • Trin 22 af 22

        Tag bollerne ud, og lad dem køle af på en bagerist.

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Kartoffelboller eller kartoffelbrød er rigtig lækkert både som morgenbrød, mellemmåltid, madbrød eller madpakkebrød. Du kan tilsætte rosmarin eller kommen til dejen for at give bollerne en aromatisk smag.

        Opskriften her giver cirka 12 boller.

         

        Du skal bruge

          Ingredienser

          • Ca. 400 g. kartofler (gerne den melede type)
          • 3 dl. vand
          • 2 spsk. smør
          • Evt. ½ tsk. rosmarin eller kommen
          • 2 tsk. salt
          • 25 g. gær
          • 2 dl. rugmel
          • Ca. 8 dl. hvedemel

           

          Køkkenredskaber

          • 1 sæt måleskeer
          • 1 decilitermål
          • 1 kartoffelskræller
          • 1 rivejern
          • 1 dyb tallerken
          • 1 stk. køkkenrulle
          • 1 stor skål
          • 1 grydeske
          • 1 lille skarp kniv
          • Bagepapir
          • 1 bageplade
          • 1 viskestykke
          • 1 bagerist

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
          2. Mål alle ingredienserne af.
          3. Skræl kartoflerne.
          4. Riv kartoflerne på den grove side af rivejernet ned i en dyb tallerken.
          5. Dup de revne kartofler tørre med køkkenrulle.
          6. Smuldr gæren i en stor skål. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver en gærdej.
          7. Tag en lille gryde. Kom vand i, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en lillefinger. Vandet skal være lige så varmt, som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig. Klik på metodevideoen og se, hvordan du mærker, om vandet er lillefinger-varmt.
          8. Hæld vandet op i skålen med gæren, og rør, til gæren er opløst.
          9. Kom de revne kartofler i skålen. Rør rundt.
          10. Kom salt og rosmarin eller kommen i skålen. Rør rundt.
          11. Kom rugmel i skålen, og rør rundt. Gem en håndfuld, til du skal rulle bollerne ud.
          12. Kom lidt efter lidt hvedemel i skålen. Rør rundt med en grydeske undervejs.
          13. Læg et rent viskestykke over skålen, og lad dejen hæve et lunt sted i cirka 45 minutter.
          14. Tænd ovnen på 200 grader. Læg bagepapir på en bageplade.
          15. Drys rugmel på køkkenbordet, og vend dejen ud på bordet.
          16. Ælt dejen med hænderne, til den slipper køkkenbordet og er en sammenhængende klump. Klik på metodevideoen og se, hvordan du ælter dej.
          17. Rul dejen til en pølse, og del den i 12 stykker.
          18. Rul hvert stykke dej til en bolle, og læg bollerne på bagepladen. De må ikke røre ved hinanden.
          19. Læg et rent viskestykke over bollerne, og lad dem hæve i 15 minutter.
          20. Sæt bagepladen midt i ovnen.
          21. Bag bollerne i 20-25 minutter, til de er lysebrune og gennembagte. Bank på undersiden af en af bollerne. Lyder det hult, så er bollerne færdige.
          22. Tag bollerne ud, og lad dem køle af på en bagerist.