Kartoffelboller

Kartoffelboller

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter

        Kartoffelboller eller kartoffelbrød er rigtig lækkert både som morgenbrød, mellemmåltid, madbrød eller madpakkebrød. Du kan tilsætte rosmarin eller kommen til dejen for at give bollerne en aromatisk smag.

        Opskriften her giver ca. 12 boller.

         

        Energi-indhold pr. stk.
        • Energi: 1101 kJ / 262 kcal
        • Protein: 14 %
        • Kulhydrat: 79 %
        • Fedt: 7 %
    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 22

        Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.

      • Trin 2 af 22

        Mål alle ingredienserne af.

        • Ca. 400 g. kartofler
        • 3 dl lunkent vand
        • 2 spsk. smør
        • Evt. ½ tsk. kommen eller tørret rosmarin
        • 2 tsk. salt
        • 25 g. gær
        • 2 dl rugmel
        • Ca. 8 dl hvedemel
      • Trin 3 af 22

        Skræl kartoflerne.

        • Ca. 400 g. kartofler
      • Trin 4 af 22

        Riv kartoflerne på den grove side af rivejernet ned i en dyb tallerken.

      • Trin 5 af 22

        Dup de revne kartofler tørre med køkkenrulle.

      • Trin 6 af 22

        Smuldr gæren i en stor skål.

        • 25 g. gær
      • Trin 7 af 22

        Hæld lunkent vand i skålen, og rør rundt til gæren er opløst.

        • 3 dl lunkent vand
      • Trin 8 af 22

        Kom de revne kartofler i skålen. Rør rundt.

      • Trin 9 af 22

        Kom salt og rosmarin eller kommen i skålen. Rør rundt.

        • ½ tsk. rosmarin eller kommen
        • 2 tsk. salt
      • Trin 10 af 22

        Kom rugmelet (undtagen en håndfuld) i skålen og rør rundt.

        • 2 dl rugmel
      • Trin 11 af 22

        Kom lidt efter lidt hvedemelet i skålen. Rør rundt med en grydeske.

        • Ca. 8 dl hvedemel
      • Trin 12 af 22

        Drys 2 spsk. rugmel på bagepapiret.

      • Trin 13 af 22

        Drys resten af rugmelet på køkkenbordet.

      • Trin 14 af 22

        Hæld dejen ud på bordet.

      • Trin 15 af 22

        Ælt dejen med hænderne til den slipper køkkenbordet og er en sammenhængende klump.

      • Trin 16 af 22

        Rul dejen til en pølse, og del den i 12 stykker.

      • Trin 17 af 22

        Tænd ovnen og sæt den til 200 grader.

      • Trin 18 af 22

        Form 12 boller og læg dem på en bageplade med bagepapir.

      • Trin 19 af 22

        Læg et rent viskestykke over bollerne, og lad dem hæve i 15 minutter.

      • Trin 20 af 22

        Sæt bagepladen midt i ovnen.

      • Trin 21 af 22

        Bag bollerne i 20-25 min. indtil de er lysebrune og gennembagte. Bank på undersiden af en af bollerne. Lyder det hult, så er bollerne færdige.

      • Trin 22 af 22

        Tag bollerne ud, og lad dem køle af på en bagerist.

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Kartoffelboller eller kartoffelbrød er rigtig lækkert både som morgenbrød, mellemmåltid, madbrød eller madpakkebrød. Du kan tilsætte rosmarin eller kommen til dejen for at give bollerne en aromatisk smag.

        Opskriften her giver ca. 12 boller.

         

        Du skal bruge

          Ingredienser

          • Ca. 400 g. kartofler (gerne den melede type)
          • 3 dl lunkent vand
          • 2 spsk. smør
          • Evt. ½ tsk. kommen eller tørret rosmarin
          • 2 tsk. salt
          • 25 g. gær
          • 2 dl rugmel
          • Ca. 8 dl hvedemel

          Køkkenredskaber

          • 1 sæt måleskeer
          • 1 decilitermål
          • 1 kartoffelskræller
          • 1 rivejern
          • 1 dyb tallerken
          • 1 stk. køkkenrulle
          • 1 stor skål
          • 1 grydeske
          • 1 lille skarp kniv
          • 1 stk. bagepapir
          • 1 bageplade
          • 1 viskestykke
          • 1 bagerist

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
          2. Mål alle ingredienserne af.
          3. Skræl kartoflerne.
          4. Riv kartoflerne på den grove side af rivejernet ned i en dyb tallerken.
          5. Dup de revne kartofler tørre med køkkenrulle.
          6. Smuldr gæren i en stor skål.
          7. Hæld lunkent vand i skålen, og rør rundt til gæren er opløst.
          8. Kom de revne kartofler i skålen. Rør rundt.
          9. Kom salt og rosmarin eller kommen i skålen. Rør rundt.
          10. Kom rugmelet (undtagen en håndfuld) i skålen og rør rundt.
          11. Kom lidt efter lidt hvedemelet i skålen. Rør rundt med en grydeske.
          12. Drys 2 spsk. rugmel på bagepapiret.
          13. Drys resten af rugmelet på køkkenbordet.
          14. Hæld dejen ud på bordet.
          15. Ælt dejen med hænderne til den slipper køkkenbordet og er en sammenhængende klump.
          16. Rul dejen til en pølse, og del den i 12 stykker.
          17. Tænd ovnen og sæt den til 200 grader.
          18. Form 12 boller og læg dem på en bageplade med bagepapir.
          19. Læg et rent viskestykke over bollerne, og lad dem hæve i 15 minutter.
          20. Sæt bagepladen midt i ovnen.
          21. Bag bollerne i 20-25 min. indtil de er lysebrune og gennembagte. Bank på undersiden af en af bollerne. Lyder det hult, så er bollerne færdige.
          22. Tag bollerne ud, og lad dem køle af på en bagerist.