Grøntsagsbouillon

Grøntsagsbouillon

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter

        Forsøg dig med denne hjemmelavede bouillon! Så kan du lave alle retter selv, helt fra bunden. 

        Tip: Du kan fryse bouillonen ned i små portioner, så du altid har hjemmelavet bouillon til dine retter. Det er nemmere end at bruge bouillon-terninger og smager meget bedre ;-)

        Opskriften giver 1 liter grøntsags-bouillon.

        Energi-indhold pr. portion
        • Energi: 416 kJ / 99 kcal
        • Protein: 15 %
        • Kulhydrat: 75 %
        • Fedt: 10 %
    • Du skal bruge

    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 12

        Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)

      • Trin 2 af 12

        Find alle ingredienserne frem.

        • 2 store løg eller porrer (stærke grøntsager)
        • 6 gulerøddereller pastinakker (søde grøntsager)
        • 500 g. selleri eller fennikel (aromatiske grøntsager)
        • 1 l. vand
        • 2 spsk. hvidvinseddike eller 1 citron
        • 2 tsk. salt eller sojasauce
        • 10 korianderfrø, peberkorn eller stjerneanis
        • 1 dl. frisk persille eller koriander
        • 1 top af selleri, fennikel eller porre
      • Trin 3 af 12

        Skyl, og rens grøntsagerne. Skær dem i terninger på 3 x 3 centimeter.

        • 2 store løg eller porrer
        • 6 gulerøddereller pastinakker
        • 500 g. selleri eller fennikel
        • 1 top af selleri, fennikel eller porre
      • Trin 4 af 12

        Hæld vand i en stor gryde, og bring det i kog.

        • 1 l. vand

         

      • Trin 5 af 12

        Tilsæt grøntsager, krydderier og urter til det kogende vand, og skru ned for varmen.

        • 10 korianderfrø, peberkorn eller stjerneanis
        • 1 dl. frisk persille eller koriander

         

      • Trin 6 af 12

        Læg låg på gryden. Lad det småkoge i 20-30 minutter.

      • Trin 7 af 12

        Smag på bouillonen med en ske, og tjek om grøntsagerne er møre.

      • Trin 8 af 12

        Hvis bouillonen ikke smager af så meget, så tag låget af gryden, og lad bouillonen småkoge i 10 minutter uden låg. Så fordamper vandet, og bouillonen bliver mere koncentreret.

      • Trin 9 af 12

        Sæt en stor skål i vasken og sæt et dørslag i skålen. Hæld bouillonen gennem dørslaget. Få evt. hjælp af en voksen. Pas på ikke at brænde dig.

      • Trin 10 af 12

        Fjern dørslaget, og smid de kogte grøntsager væk. Smag bouillonen til med salt eller sojasauce og citron eller hvidvinseddike.

        • 2 spsk. hvidvinseddike eller 1 citron
        • 2 tsk. salt eller sojasauce
      • Trin 11 af 12

        Tag 2 fryseposer. Hæld bouillonen i fryseposerne, og lad den køle af, før du lukker poserne.

      • Trin 12 af 12

        Læg poserne i fryseren efter afkøling - og tag dem ud når du skal bruge dem til en ret.

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Forsøg dig med denne hjemmelavede bouillon! Så kan du lave alle retter selv, helt fra bunden. 

        Tip: Du kan fryse bouillonen ned i små portioner, så du altid har hjemmelavet bouillon til dine retter. Det er nemmere end at bruge bouillon-terninger og smager meget bedre ;-)

        Opskriften giver 1 liter grøntsags-bouillon.

        Du skal bruge

          Ingredienser

          • 2 store løg eller porrer (stærke grøntsager)
          • 6 gulerøddereller pastinakker (søde grøntsager)
          • 500 g. selleri eller fennikel (aromatiske grøntsager)
          • 1 l. vand
          • 2 spsk. hvidvinseddike eller 1 citron
          • 2 tsk. salt eller sojasauce
          • 10 korianderfrø, peberkorn eller stjerneanis
          • 1 dl. frisk persille eller koriander
          • 1 top af selleri, fennikel eller porre

           

          Køkkenredskaber

          • 1 sæt måleskeer
          • 1 decilitermål
          • 1 køkkenvægt
          • 1 skærebræt
          • 1 stor skarp kniv
          • 1 stor gryde
          • 1 grydelåg
          • 1 spiseske
          • 1 stor skål
          • 1 dørslag
          • 1 pakke fryseposer

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)
          2. Find alle ingredienserne frem.
          3. Skyl, og rens grøntsagerne. Skær dem i terninger på 3 x 3 centimeter.
          4. Hæld vand i en stor gryde, og bring det i kog.
          5. Tilsæt grøntsager, krydderier og urter til det kogende vand, og skru ned for varmen.
          6. Læg låg på gryden. Lad det småkoge i 20-30 minutter.
          7. Smag på bouillonen med en ske, og tjek om grøntsagerne er møre.
          8. Hvis bouillonen ikke smager af så meget, så tag låget af gryden, og lad bouillonen småkoge i 10 minutter uden låg. Så fordamper vandet, og bouillonen bliver mere koncentreret.
          9. Sæt en stor skål i vasken og sæt et dørslag i skålen. Hæld bouillonen gennem dørslaget. Få evt. hjælp af en voksen. Pas på ikke at brænde dig.
          10. Fjern dørslaget, og smid de kogte grøntsager væk. Smag bouillonen til med salt eller sojasauce og citron eller hvidvinseddike.
          11. Tag 2 fryseposer. Hæld bouillonen i fryseposerne, og lad den køle af, før du lukker poserne.
          12. Læg poserne i fryseren efter afkøling - og tag dem ud når du skal bruge dem til en ret.