Grøntsags-samosaer

Grøntsags-samosaer

hard
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 1 time

        Samosa = sprøde, spicy filodejs-banditter med lækkert fyld. Haps. Lige fra eksotiske lande til din mave. Lækre til aftensmad og på madpakken - vi siger tak til opfinderen.

        Det kan godt være lidt svært at folde trekanterne. Men Micki guider dig igennem, så du kan lave dem helt perfekte.

        Tip: Brug kartoffel-rester fra dagen før, eller start med at koge kartofler til dine grøntsags-samosaer.

        Opskriften giver 12 grøntsagssamosaer.

        Energi-indhold pr. stk.
        • Energi: 423 kJ / 101 kcal
        • Protein: 9 %
        • Kulhydrat: 41 %
        • Fedt: 50 %
        • Heraf mættet fedt: 0,9 g.
    • Film

        • Opskriften tager ca.: 1 time

          Se filmen, hvor Micki laver grøntsags-samosaer.

          Energi-indhold pr. stk.
          • Energi: 423 kJ / 101 kcal
          • Protein: 9 %
          • Kulhydrat: 41 %
          • Fedt: 50 %
          • Heraf mættet fedt: 0,9 g.
      • Sådan gør du

        • Trin 1 af 21

          Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.

        • Trin 2 af 21

          Mål alle ingredienserne af.

          • 1 løg
          • ¼ chili
          • 250 g. kartofler, kogte og pillede
          • 2 spsk. olie
          • 100 g. frosne ærter
          • ½ tsk. garam masala
          • ½ tsk. stødt koriander
          • ½ tsk. gurkemeje
          • ½ tsk. salt
          • 1 knivspids peber
          • 4 plader filodej
          • 1 æg til ’lim’
          • ¼ dl. olie til pensling
        • Trin 3 af 21

          Fyld: Tag et skærebræt og en stor, skarp kniv frem. Pil, og hak løget fint. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker løg.

          • 1 løg
        • Trin 4 af 21

          Skyl chilien. Tag en kniv, og skær chilien over på langs. Fjern kernerne, og hak chilien fint. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker chili. Vask hænder.

          • ¼ chili
        • Trin 5 af 21

          Skær kartoflerne i små tern.

          • 250 g. kartofler, kogte og pillede
        • Trin 6 af 21

          Tag en gryde frem. Kom olie i gryden, og varm den op. Kom løg og chili i gryden. Lad det hele svitse, mens du rører rundt. Klik på metodevideoen og se, hvordan du svitser.

          • 2 spsk. olie
        • Trin 7 af 21

          Kom garam masala, stødt koriander og gurkemeje i gryden, og lad det svitse i et par minutter. Skru ned for varmen.

          • ½ tsk. garam masala
          • ½ tsk. stødt koriander
          • ½ tsk. gurkemeje
        • Trin 8 af 21

          Kom kartoffeltern og ærter i gryden, og lad det stege et par minutter ved svag varme. Krydr med salt og peber.

          • 100 g. frosne ærter
          • ½ tsk. salt
          • 1 knivspids peber
        • Trin 9 af 21

          Lad grøntsagerne køle af, inden du samler dine samosaer.

        • Trin 10 af 21

          Tænd ovnen på 200 grader. Kom bagepapir på 2 bageplader.

        • Trin 11 af 21

          Saml samosaerne: Tag en kop, en gaffel og en bagepensel frem. Slå et æg ud i koppen, og pisk ægget sammen med gaflen.

          • 1 æg til ’lim’
        • Trin 12 af 21

          Tag en lille, skarp kniv. Læg en plade filodej ud på køkkenbordet, og skær den ud i 3 lige store rektangler på den lange led. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skærer filodejen ud.

          • 4 plader filodej
        • Trin 13 af 21

          Læg 1 spiseskefuld grøntsagsfyld på den ene ende af hvert rektangel af filodejen, så der er cirka 2 centimeter ud til kanterne af dejen. Du må ikke komme for meget på, for så kan du ikke lukke samosaerne. Klik på metodevideoen og se, hvordan du lægger fyldet på filodejen.

        • Trin 14 af 21

          Fold dejen til hver samosa 4 gange. 1. gang: Tag fat i det ene hjørne af filodejen i den ende, hvor fyldet er. Fold hjørnet skråt ind over fyldet, så det laver en trekant.

        • Trin 15 af 21

          2. gang: Fold trekanten ind over filodejen. Pensl med det sammenpiskede æg på den del af filodejen, der er ved siden af fyldet.

        • Trin 16 af 21

          3. gang: Fold trekanten med fyldet henover det stykke dej, du penslede med æg. Ægget fungerer som en slags lim. Pensl igen med æg.

        • Trin 17 af 21

          4. gang: Fold dej-trekanten en sidste gang. Nu er samosaen helt lukket, og der kan ikke ryge noget fyld ud.

        • Trin 18 af 21

          Tag den lille, skarpe kniv, og skær resten af dejen væk. Gør det samme for de to andre rektangler af filodejen. Gør nu det samme med de 3 andre plader filodej. Så har du til sidst 12 samosaer.

        • Trin 19 af 21

          Læg dine samosaer på bagepladerne. Kom olie i en kop, og pensl samosaerne med olien.

          • ¼ dl. olie til pensling
        • Trin 20 af 21

          Bag samosaerne i 15-20 minutter, til de er gyldne og sprøde.

        • Trin 21 af 21

          Servér dine grøntsags-samosaer lune.

      • Oversigt

        • Print

          Beskrivelse

          Samosa = sprøde, spicy filodejs-banditter med lækkert fyld. Haps. Lige fra eksotiske lande til din mave. Lækre til aftensmad og på madpakken - vi siger tak til opfinderen.

          Det kan godt være lidt svært at folde trekanterne. Men Micki guider dig igennem, så du kan lave dem helt perfekte.

          Tip: Brug kartoffel-rester fra dagen før, eller start med at koge kartofler til dine grøntsags-samosaer.

          Opskriften giver 12 grøntsagssamosaer.

          Du skal bruge

            Ingredienser

            • 1 løg
            • ¼ chili
            • 250 g. kartofler, kogte og pillede
            • 2 spsk. olie
            • 100 g. frosne ærter
            • ½ tsk. garam masala
            • ½ tsk. stødt koriander
            • ½ tsk. gurkemeje
            • ½ tsk. salt
            • 1 knivspids peber
            • 4 plader filodej
            • 1 æg til ’lim’
            • ¼ dl. olie til pensling

             

            Køkkenredskaber

            • 1 køkkenvægt
            • 1 teske
            • 2 spiseskeer
            • 1 skærebræt
            • 2 store skarpe knive
            • 1 mellemstor gryde
            • 1 grydeske
            • Bagepapir
            • 2 bageplader
            • 2 kopper
            • 1 gaffel
            • 1 lille skarp kniv
            • 2 bagepensler

            Sådan gør du

            1. Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
            2. Mål alle ingredienserne af.
            3. Fyld: Tag et skærebræt og en stor, skarp kniv frem. Pil, og hak løget fint. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker løg.
            4. Skyl chilien. Tag en kniv, og skær chilien over på langs. Fjern kernerne, og hak chilien fint. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker chili. Vask hænder.
            5. Skær kartoflerne i små tern.
            6. Tag en gryde frem. Kom olie i gryden, og varm den op. Kom løg og chili i gryden. Lad det hele svitse, mens du rører rundt. Klik på metodevideoen og se, hvordan du svitser.
            7. Kom garam masala, stødt koriander og gurkemeje i gryden, og lad det svitse i et par minutter. Skru ned for varmen.
            8. Kom kartoffeltern og ærter i gryden, og lad det stege et par minutter ved svag varme. Krydr med salt og peber.
            9. Lad grøntsagerne køle af, inden du samler dine samosaer.
            10. Tænd ovnen på 200 grader. Kom bagepapir på 2 bageplader.
            11. Saml samosaerne: Tag en kop, en gaffel og en bagepensel frem. Slå et æg ud i koppen, og pisk ægget sammen med gaflen.
            12. Tag en lille, skarp kniv. Læg en plade filodej ud på køkkenbordet, og skær den ud i 3 lige store rektangler på den lange led. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skærer filodejen ud.
            13. Læg 1 spiseskefuld grøntsagsfyld på den ene ende af hvert rektangel af filodejen, så der er cirka 2 centimeter ud til kanterne af dejen. Du må ikke komme for meget på, for så kan du ikke lukke samosaerne. Klik på metodevideoen og se, hvordan du lægger fyldet på filodejen.
            14. Fold dejen til hver samosa 4 gange. 1. gang: Tag fat i det ene hjørne af filodejen i den ende, hvor fyldet er. Fold hjørnet skråt ind over fyldet, så det laver en trekant.
            15. 2. gang: Fold trekanten ind over filodejen. Pensl med det sammenpiskede æg på den del af filodejen, der er ved siden af fyldet.
            16. 3. gang: Fold trekanten med fyldet henover det stykke dej, du penslede med æg. Ægget fungerer som en slags lim. Pensl igen med æg.
            17. 4. gang: Fold dej-trekanten en sidste gang. Nu er samosaen helt lukket, og der kan ikke ryge noget fyld ud.
            18. Tag den lille, skarpe kniv, og skær resten af dejen væk. Gør det samme for de to andre rektangler af filodejen. Gør nu det samme med de 3 andre plader filodej. Så har du til sidst 12 samosaer.
            19. Læg dine samosaer på bagepladerne. Kom olie i en kop, og pensl samosaerne med olien.
            20. Bag samosaerne i 15-20 minutter, til de er gyldne og sprøde.
            21. Servér dine grøntsags-samosaer lune.