Varme hveder

Varme hveder

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter

        Man skal da have varme hveder på Store Bededag - og hvorfor ikke udnytte chancen og bage dem selv? De her med kardemomme i er i hvert fald lækre!
        Engang var Store Bededag en dag, hvor alle havde fri til gå i kirke og bede, og selv bageren havde fri. Derfor lavede han en stor portion brød dagen før, så der var nok til to dage, og det er det, der er blevet til traditionen med varme hveder dagen før Store Bededag.
         

        Opskriften giver ca. 10 hveder

        Energi-indhold pr. stk.
        • Energi: 1049 kJ / 251 kcal
        • Protein: 11 %
        • Kulhydrat: 70 %
        • Fedt: 19 %
    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 14

        Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.

      • Trin 2 af 14

        Mål alle ingredienserne af.

        • 2 ½ dl. mælk
        • ½ pk. gær
        • 3 spsk. sukker
        • 1 tsk. salt
        • 1 tsk. kardemomme
        • 1 æg
        • 2 spsk. smør
        • Ca. 500 g. hvedemel
           
      • Trin 3 af 14

        Lun mælken i en gryde, til den er lun. Du skal kunne stikke din finger ned i mælken, uden at du brænder dig.

        • 2 ½ dl. mælk
      • Trin 4 af 14

        Smuldr gæren i mælken, og rør rundt med en grydeske, til gæren er opløst.

        • ½ pk. gær
      • Trin 5 af 14

        Tilsæt sukker, salt, kardemomme, æg og blødt smør, og rør det sammen. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver blødt smør.

        • 3 spsk. sukker
        • 1 tsk. salt
        • 1 tsk. kardemomme
        • 1 æg
        • 2 spsk. smør
      • Trin 6 af 14

        Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, og rør det hele sammen.

        • Ca. 500 g. hvedemel
      • Trin 7 af 14

        Vend dejen ud på køkkenbordet, og ælt dejen med hænderne, til den er smidig og er blevet glat på overfladen.

      • Trin 8 af 14

        Kom dejen op i en skål. Kom husholdningsfilm over dejen, og lad den hæve i cirka 30 minutter et lunt sted.

      • Trin 9 af 14

        Drys lidt mel på bordet, og rul dejen ud til en pølse. Klik på metodevideoen og se, hvordan Gorm triller boller og brød.

      • Trin 10 af 14

        Skær pølsen i 10 lige store stykker, og tril bollerne mellem bordet og din hånd.

      • Trin 11 af 14

        Læg bagepapir på en bageplade, og læg bollerne tæt mod hinanden, men uden, at de rører hinanden.

      • Trin 12 af 14

        Tænd ovnen på 180 grader.

      • Trin 13 af 14

        Lad bollerne efterhæve et lunt sted i 30 minutter med et rent viskestykke over.

      • Trin 14 af 14

        Hæld vand i en lille skål, og pensl bollerne med vand. Bag bollerne midt i ovnen i cirka 20 minutter.

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Man skal da have varme hveder på Store Bededag - og hvorfor ikke udnytte chancen og bage dem selv? De her med kardemomme i er i hvert fald lækre!
        Engang var Store Bededag en dag, hvor alle havde fri til gå i kirke og bede, og selv bageren havde fri. Derfor lavede han en stor portion brød dagen før, så der var nok til to dage, og det er det, der er blevet til traditionen med varme hveder dagen før Store Bededag.
         

        Opskriften giver ca. 10 hveder

        Du skal bruge

          Ingredienser:

          • 2 ½ dl. mælk
          • ½ pk. gær
          • 3 spsk. sukker
          • 1 tsk. salt
          • 1 tsk. kardemomme
          • 1 æg
          • 2 spsk. smør
          • Ca. 500 g. hvedemel

           

          Køkkenredskaber:

          • 1 decilitermål
          • 1 spiseske
          • 1 teske
          • 1 køkkenvægt
          • 1 mellem gryde
          • 1 røreske
          • 1 skål
          • Husholdningsfilm
          • 1 kniv
          • 1 bageplade
          • Bagepapir
          • 1 rent viskestykke
             

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
          2. Mål alle ingredienserne af.
          3. Lun mælken i en gryde, til den er lun. Du skal kunne stikke din finger ned i mælken, uden at du brænder dig.
          4. Smuldr gæren i mælken, og rør rundt med en grydeske, til gæren er opløst.
          5. Tilsæt sukker, salt, kardemomme, æg og blødt smør, og rør det sammen. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver blødt smør.
          6. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, og rør det hele sammen.
          7. Vend dejen ud på køkkenbordet, og ælt dejen med hænderne, til den er smidig og er blevet glat på overfladen.
          8. Kom dejen op i en skål. Kom husholdningsfilm over dejen, og lad den hæve i cirka 30 minutter et lunt sted.
          9. Drys lidt mel på bordet, og rul dejen ud til en pølse. Klik på metodevideoen og se, hvordan Gorm triller boller og brød.
          10. Skær pølsen i 10 lige store stykker, og tril bollerne mellem bordet og din hånd.
          11. Læg bagepapir på en bageplade, og læg bollerne tæt mod hinanden, men uden, at de rører hinanden.
          12. Tænd ovnen på 180 grader.
          13. Lad bollerne efterhæve et lunt sted i 30 minutter med et rent viskestykke over.
          14. Hæld vand i en lille skål, og pensl bollerne med vand. Bag bollerne midt i ovnen i cirka 20 minutter.