Varme hveder

Varme hveder

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter

        Man skal da have varme hveder på Store Bededag - og hvorfor ikke udnytte chancen og bage dem selv? De her med kardemomme i er i hvert fald lækre!
        Engang var Store Bededag en dag, hvor alle havde fri til gå i kirke og bede, og selv bageren havde fri. Derfor lavede han en stor portion brød dagen før, så der var nok til to dage. Det er det, der er blevet til traditionen med varme hveder dagen før Store Bededag.

        Opskriften giver cirka 10 hveder

        Energi-indhold pr. stk.
        • Energi: 908 kJ / 217 kcal
        • Protein: 14 %
        • Kulhydrat: 78 %
        • Fedt: 8 %
    • Film

        • Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter

          Se filmen, hvor Micki laver varme hveder. 

          Energi-indhold pr. stk.
          • Energi: 908 kJ / 217 kcal
          • Protein: 14 %
          • Kulhydrat: 78 %
          • Fedt: 8 %
      • Sådan gør du

        • Trin 1 af 14

          Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)

        • Trin 2 af 14

          Find alle ingredienserne frem.

          • 2 ½ dl. mælk
          • ½ pk. gær
          • 3 spsk. sukker
          • 1 tsk. salt
          • 1 ½ tsk. kardemomme
          • 1 æg
          • 2 spsk. smør
          • 150 g. grahamsmel
          • Ca. 350 g. hvedemel
        • Trin 3 af 14

          Kom mælken i en lille gryde, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en lillefinger. Mælken skal lige så varmt som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig. Klik på videoen og se, hvordan du mærker, om mælken er lunken.

          • 2 ½ dl. mælk
        • Trin 4 af 14

          Smuldr gæren i en stor skål. Hæld mælken i skålen, og rør rundt med en grydeske, til gæren er opløst.

          • ½ pk. gær
        • Trin 5 af 14

          Slå ægget ud i en kop. Kom det op i skålen. Tilsæt sukker, salt, kardemomme, blødt smør og grahamsmel, og rør det sammen. Klik på videoen og se, hvordan du hurtigt laver blødt smør.

          • 4 spsk. sukker
          • 1 tsk. salt
          • 1 ½ tsk. kardemomme
          • 1 æg
          • 2 spsk. smør
          • 150 g. grahamsmel
        • Trin 6 af 14

          Hæld hvedemelet i dejen lidt ad gangen, mens du rører dejen sammen.

          • Ca. 350 g. hvedemel
        • Trin 7 af 14

          Vend dejen ud på køkkenbordet, og ælt dejen med hænderne, til den er smidig og er blevet glat på overfladen. Klik på videoen og se, hvordan du ælter dej.

        • Trin 8 af 14

          Kom dejen tilbage i skålen. Læg husholdningsfilm over dejen, og lad den hæve i cirka 30 minutter et lunt sted.

        • Trin 9 af 14

          Læg bagepapir i et lille ovnfast fad.

        • Trin 10 af 14

          Rul dejen til en pølse, og del den i 8 lige store stykker. Klik på videoen og se, hvordan du slår brød og boller op.

        • Trin 11 af 14

          Tril 8 boller mellem hænderne eller på bordet. Læg bollerne i et ovnfast fad, uden at de rører hinanden. De skal ligge tæt på hinanden, men uden at de rører hinanden.

        • Trin 12 af 14

          Læg et rent viskestykke over bollerne, og lad dem efterhæve i 30 minutter et lunt sted.

        • Trin 13 af 14

          Tænd ovnen på 180 grader.

        • Trin 14 af 14

          Hæld vand i en lille skål, og pensl bollerne med vand. Bag bollerne midt i ovnen i cirka 20 minutter. Klik på videoen og se, hvordan du vurderer, om bollerne er gennembagte.

      • Oversigt

        • Print

          Beskrivelse

          Man skal da have varme hveder på Store Bededag - og hvorfor ikke udnytte chancen og bage dem selv? De her med kardemomme i er i hvert fald lækre!
          Engang var Store Bededag en dag, hvor alle havde fri til gå i kirke og bede, og selv bageren havde fri. Derfor lavede han en stor portion brød dagen før, så der var nok til to dage. Det er det, der er blevet til traditionen med varme hveder dagen før Store Bededag.

          Opskriften giver cirka 10 hveder

          Du skal bruge

            Ingredienser

            • 2 ½ dl. mælk
            • ½ pk. gær
            • 3 spsk. sukker
            • 1 tsk. salt
            • 1 ½ tsk. kardemomme
            • 1 æg
            • 2 spsk. smør
            • 150 g. grahamsmel
            • Ca. 350 g. hvedemel

             

            Køkkenredskaber

            • 1 decilitermål
            • 1 spiseske
            • 1 teske
            • 1 køkkenvægt
            • 1 mellem gryde
            • 1 røreske
            • 1 skål
            • Husholdningsfilm
            • 1 kniv
            • 1 bageplade
            • Bagepapir
            • 1 rent viskestykke
               

            Sådan gør du

            1. Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)
            2. Find alle ingredienserne frem.
            3. Kom mælken i en lille gryde, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en lillefinger. Mælken skal lige så varmt som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig. Klik på videoen og se, hvordan du mærker, om mælken er lunken.
            4. Smuldr gæren i en stor skål. Hæld mælken i skålen, og rør rundt med en grydeske, til gæren er opløst.
            5. Slå ægget ud i en kop. Kom det op i skålen. Tilsæt sukker, salt, kardemomme, blødt smør og grahamsmel, og rør det sammen. Klik på videoen og se, hvordan du hurtigt laver blødt smør.
            6. Hæld hvedemelet i dejen lidt ad gangen, mens du rører dejen sammen.
            7. Vend dejen ud på køkkenbordet, og ælt dejen med hænderne, til den er smidig og er blevet glat på overfladen. Klik på videoen og se, hvordan du ælter dej.
            8. Kom dejen tilbage i skålen. Læg husholdningsfilm over dejen, og lad den hæve i cirka 30 minutter et lunt sted.
            9. Læg bagepapir i et lille ovnfast fad.
            10. Rul dejen til en pølse, og del den i 8 lige store stykker. Klik på videoen og se, hvordan du slår brød og boller op.
            11. Tril 8 boller mellem hænderne eller på bordet. Læg bollerne i et ovnfast fad, uden at de rører hinanden. De skal ligge tæt på hinanden, men uden at de rører hinanden.
            12. Læg et rent viskestykke over bollerne, og lad dem efterhæve i 30 minutter et lunt sted.
            13. Tænd ovnen på 180 grader.
            14. Hæld vand i en lille skål, og pensl bollerne med vand. Bag bollerne midt i ovnen i cirka 20 minutter. Klik på videoen og se, hvordan du vurderer, om bollerne er gennembagte.