Varme hveder

Varme hveder

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter

        Man skal da have varme hveder på Store Bededag - og hvorfor ikke udnytte chancen og bage dem selv? De her med kardemomme i er i hvert fald lækre!
        Engang var Store Bededag en dag, hvor alle havde fri til gå i kirke og bede, og selv bageren havde fri. Derfor lavede han en stor portion brød dagen før, så der var nok til to dage. Det er det, der er blevet til traditionen med varme hveder dagen før Store Bededag.
         

        Opskriften giver cirka 10 hveder

        Energi-indhold pr. stk.
        • Energi: 1049 kJ / 251 kcal
        • Protein: 11 %
        • Kulhydrat: 70 %
        • Fedt: 19 %
    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 15

        Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.

      • Trin 2 af 15

        Mål alle ingredienserne af.

        • 2 ½ dl. mælk
        • ½ pk. gær
        • 3 spsk. sukker
        • 1 tsk. salt
        • 1 tsk. kardemomme
        • 1 æg
        • 2 spsk. smør
        • Ca. 500 g. hvedemel
      • Trin 3 af 15

        Tag en lille gryde. Kom mælken i, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en lillefinger. Mælken skal lige så varmt som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig.

        • 2 ½ dl. mælk
      • Trin 4 af 15

        Smuldr gæren i mælken, og rør rundt med en grydeske, til gæren er opløst.

        • ½ pk. gær
      • Trin 5 af 15

        Tilsæt sukker, salt, kardemomme, æg og blødt smør, og rør det sammen. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver blødt smør.

        • 3 spsk. sukker
        • 1 tsk. salt
        • 1 tsk. kardemomme
        • 1 æg
        • 2 spsk. smør
      • Trin 6 af 15

        Læg bagepapir på en bageplade.

      • Trin 7 af 15

        Drys mel på bordet, og vend dejen ud på det. Ælt dejen med hænderne, til den slipper køkkenbordet og er en sammenhængende klump.

      • Trin 8 af 15

        Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, og rør det hele sammen.

        • Ca. 500 g. hvedemel
      • Trin 9 af 15

        Vend dejen ud på køkkenbordet, og ælt dejen med hænderne, til den er smidig og er blevet glat på overfladen.

      • Trin 10 af 15

        Kom dejen op i en skål. Kom husholdningsfilm over dejen, og lad den hæve i cirka 30 minutter et lunt sted.

      • Trin 11 af 15

        Rul dejen til en pølse, og del den i 10 lige store stykker. Klik på metodevideoen og se, hvordan du slår brød og boller op.

      • Trin 12 af 15

        Tril 10 boller mellem hænderne eller på bordet. Læg bollerne på bagepladen, uden at de rører hinanden.

      • Trin 13 af 15

        Læg et rent viskestykke over bollerne, og lad dem efterhæve i 30 minutter et lunt sted.

      • Trin 14 af 15

        Tænd ovnen på 180 grader.

      • Trin 15 af 15

        Hæld vand i en lille skål, og pensl bollerne med vand. Bag bollerne midt i ovnen i cirka 20 minutter.

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Man skal da have varme hveder på Store Bededag - og hvorfor ikke udnytte chancen og bage dem selv? De her med kardemomme i er i hvert fald lækre!
        Engang var Store Bededag en dag, hvor alle havde fri til gå i kirke og bede, og selv bageren havde fri. Derfor lavede han en stor portion brød dagen før, så der var nok til to dage. Det er det, der er blevet til traditionen med varme hveder dagen før Store Bededag.
         

        Opskriften giver cirka 10 hveder

        Du skal bruge

          Ingredienser:

          • 2 ½ dl. mælk
          • ½ pk. gær
          • 3 spsk. sukker
          • 1 tsk. salt
          • 1 tsk. kardemomme
          • 1 æg
          • 2 spsk. smør
          • Ca. 500 g. hvedemel

           

          Køkkenredskaber:

          • 1 decilitermål
          • 1 spiseske
          • 1 teske
          • 1 køkkenvægt
          • 1 mellem gryde
          • 1 røreske
          • 1 skål
          • Husholdningsfilm
          • 1 kniv
          • 1 bageplade
          • Bagepapir
          • 1 rent viskestykke
             

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
          2. Mål alle ingredienserne af.
          3. Tag en lille gryde. Kom mælken i, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en lillefinger. Mælken skal lige så varmt som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig.
          4. Smuldr gæren i mælken, og rør rundt med en grydeske, til gæren er opløst.
          5. Tilsæt sukker, salt, kardemomme, æg og blødt smør, og rør det sammen. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver blødt smør.
          6. Læg bagepapir på en bageplade.
          7. Drys mel på bordet, og vend dejen ud på det. Ælt dejen med hænderne, til den slipper køkkenbordet og er en sammenhængende klump.
          8. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, og rør det hele sammen.
          9. Vend dejen ud på køkkenbordet, og ælt dejen med hænderne, til den er smidig og er blevet glat på overfladen.
          10. Kom dejen op i en skål. Kom husholdningsfilm over dejen, og lad den hæve i cirka 30 minutter et lunt sted.
          11. Rul dejen til en pølse, og del den i 10 lige store stykker. Klik på metodevideoen og se, hvordan du slår brød og boller op.
          12. Tril 10 boller mellem hænderne eller på bordet. Læg bollerne på bagepladen, uden at de rører hinanden.
          13. Læg et rent viskestykke over bollerne, og lad dem efterhæve i 30 minutter et lunt sted.
          14. Tænd ovnen på 180 grader.
          15. Hæld vand i en lille skål, og pensl bollerne med vand. Bag bollerne midt i ovnen i cirka 20 minutter.