Svenske fastelavnsboller
mediumBeskrivelse
- Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter
Her er opskriften på den svenske udgave af fastelavnsbollen. På svensk hedder de ”semlor”, og de bliver spist i hele Sverige fra januar og helt frem til fastelavn i februar. Disse boller er fyldt med marcipancreme, men du kan sagtens fylde dine med fx syltetøj eller kagecreme.
Opskriften giver 15 fastelavnsboller.Energi-indhold pr. stk.- Energi: 1877 kJ / 449 kcal
- Protein: 8 %
- Kulhydrat: 42 %
- Fedt: 51 %
- Heraf mættet fedt: 13,5 g
Du skal bruge
- Trin 1 af 2
Ingredienser
Boller:
- 1 pk. gær (50 g.)
- 3 dl. mælk
- 1 æg
- 1 dl. sukker
- ½ tsk. salt
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 125 g. smør
- 10-11 dl. mel
- 1 æg til pensling
Fyld:
- 250 g. marcipan
- 2 spsk. mælk
- ½ l. piskefløde
- Evt. 2 spsk. flormelis til pynt
- Trin 2 af 2
Køkkenredskaber
- 1 decilitermål
- 1 teske
- 3 store skåle
- 1 lille gryde
- 2 røreskeer
- 1 kop
- Husholdningsfilm
- Bagepapir
- 2 bageplader
- 1 lille skarp kniv
- 1 rent viskestykke
- 1 gaffel
- 1 bagepensel
- 1 bagerist
- 1 rivejern
- 1 elpisker
- 1 si
Sådan gør du
- Trin 1 af 27
Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
- Trin 2 af 27
Mål alle ingredienserne af.
Boller:
- 1 pk. gær (50 g.)
- 3 dl. mælk
- 1 æg
- 1 dl. sukker
- ½ tsk. salt
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 125 g. smør
- 10-11 dl. mel
- 1 æg til pensling
Fyld:
- 250 g. marcipan
- 2 spsk. mælk
- ½ l. piskefløde
- Evt. 2 spsk. flormelis til pynt
- Trin 3 af 27
Smuldr gæren i en stor skål.
- 1 pk. gær (50 g.)
- Trin 4 af 27
Kom mælken i en lille gryde, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en lillefinger. Mælken skal være lige så varm, som din finger, men ikke så varm, at du brænder dig.
- 3 dl. mælk
- Trin 5 af 27
Hæld den lune mælk op i skålen med gæren, og rør, til gæren er opløst.
- Trin 6 af 27
Slå et æg ud i en kop. Kom ægget, sukker, salt, kardemomme og blødt smør op i skålen. Rør det sammen. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hurtigt laver blødt smør.
- 1 æg
- 1 dl. sukker
- ½ tsk. salt
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 125 g. smør
- Trin 7 af 27
Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, og rør det hele sammen undervejs.
- 10-11 dl. mel
- Trin 8 af 27
Vend dejen ud på køkkenbordet. Ælt dejen med hænderne, til den er smidig, og er blevet glat på overfladen. Klik på metodevideoen og se, hvordan du ælter dej.
- Trin 9 af 27
Kom dejen op i skålen igen. Læg husholdningsfilm over skålen, og lad dejen hæve i cirka 30 minutter et lunt sted.
- Trin 10 af 27
Kom bagepapir på 2 bageplader.
- Trin 11 af 27
Drys mel på bordet, og vend dejen ud på det. Ælt dejen med hænderne, til den slipper køkkenbordet og er en sammenhængende klump.
- Trin 12 af 27
Rul dejen til en pølse, og del den i 15 lige store stykker. Klik på metodevideoen og se, hvordan du slår brød og boller op.
- Trin 13 af 27
Tril 15 boller mellem hænderne eller på bordet. Læg bollerne på bagepladerne, uden at de rører hinanden.
- Trin 14 af 27
Tænd ovnen på 180 grader.
- Trin 15 af 27
Læg et rent viskestykke over bollerne, og lad bollerne efterhæve et lunt sted i 30 minutter.
- Trin 16 af 27
Slå et æg ud i en kop, og pisk det sammen med en gaffel. Pensl bollerne med ægget.
- 1 æg til pensling
- Trin 17 af 27
Bag bollerne midt i ovnen i cirka 15 minutter.
- Trin 18 af 27
Lad bollerne køle af på en bagerist.
- Trin 19 af 27
Fyld: Skær et trekantet låg af hver bolle med en lille kniv. Se på billedet. Gem låget.
- Trin 20 af 27
Udhul bollerne med fingrene. Kom brødresterne i en skål, og smuldrer dem til brødkrummer.
- Trin 21 af 27
Tag et rivejern, og riv marcipanen på den fine side af rivejernet. Kom marcipanen op i skålen til brødkrummerne.
- 250 g. marcipan
- Trin 22 af 27
Kom mælk i skålen. Rør mælk, brødkrummer og marcipan sammen til en tyk grød.
- 2 spsk. mælk
- Trin 23 af 27
Fordel marcipanmassen i de udhulede boller.
- Trin 24 af 27
Lav flødeskum: Hæld fløden i en skål, og pisk den til flødeskum med en elpisker. Klik på metodevideoen og se, hvordan du pisker flødeskum.
- ½ l. piskefløde
- Trin 25 af 27
Fordel flødeskummet oven på bollerne med en ske. Du kan også komme flødeskummet i en sprøjtepose med tylle, og sprøjte den på bollerne. Klik på metodevideoen og se, hvordan du bruger en sprøjtepose med tylle.
- Trin 26 af 27
Læg forsigtigt låget tilbage på bollerne. Si eventuelt lidt flormelis over dine fastelavnsboller.
- Evt. 2 spsk. flormelis til pynt
- Trin 27 af 27
Serveres straks.
Oversigt
- Print
Beskrivelse
Her er opskriften på den svenske udgave af fastelavnsbollen. På svensk hedder de ”semlor”, og de bliver spist i hele Sverige fra januar og helt frem til fastelavn i februar. Disse boller er fyldt med marcipancreme, men du kan sagtens fylde dine med fx syltetøj eller kagecreme.
Opskriften giver 15 fastelavnsboller.Du skal bruge
Ingredienser
Boller:
- 1 pk. gær (50 g.)
- 3 dl. mælk
- 1 æg
- 1 dl. sukker
- ½ tsk. salt
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 125 g. smør
- 10-11 dl. mel
- 1 æg til pensling
Fyld:
- 250 g. marcipan
- 2 spsk. mælk
- ½ l. piskefløde
- Evt. 2 spsk. flormelis til pynt
Køkkenredskaber
- 1 decilitermål
- 1 teske
- 3 store skåle
- 1 lille gryde
- 2 røreskeer
- 1 kop
- Husholdningsfilm
- Bagepapir
- 2 bageplader
- 1 lille skarp kniv
- 1 rent viskestykke
- 1 gaffel
- 1 bagepensel
- 1 bagerist
- 1 rivejern
- 1 elpisker
- 1 si
Sådan gør du
- Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
- Mål alle ingredienserne af.
- Smuldr gæren i en stor skål.
- Kom mælken i en lille gryde, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en lillefinger. Mælken skal være lige så varm, som din finger, men ikke så varm, at du brænder dig.
- Hæld den lune mælk op i skålen med gæren, og rør, til gæren er opløst.
- Slå et æg ud i en kop. Kom ægget, sukker, salt, kardemomme og blødt smør op i skålen. Rør det sammen. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hurtigt laver blødt smør.
- Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, og rør det hele sammen undervejs.
- Vend dejen ud på køkkenbordet. Ælt dejen med hænderne, til den er smidig, og er blevet glat på overfladen. Klik på metodevideoen og se, hvordan du ælter dej.
- Kom dejen op i skålen igen. Læg husholdningsfilm over skålen, og lad dejen hæve i cirka 30 minutter et lunt sted.
- Kom bagepapir på 2 bageplader.
- Drys mel på bordet, og vend dejen ud på det. Ælt dejen med hænderne, til den slipper køkkenbordet og er en sammenhængende klump.
- Rul dejen til en pølse, og del den i 15 lige store stykker. Klik på metodevideoen og se, hvordan du slår brød og boller op.
- Tril 15 boller mellem hænderne eller på bordet. Læg bollerne på bagepladerne, uden at de rører hinanden.
- Tænd ovnen på 180 grader.
- Læg et rent viskestykke over bollerne, og lad bollerne efterhæve et lunt sted i 30 minutter.
- Slå et æg ud i en kop, og pisk det sammen med en gaffel. Pensl bollerne med ægget.
- Bag bollerne midt i ovnen i cirka 15 minutter.
- Lad bollerne køle af på en bagerist.
- Fyld: Skær et trekantet låg af hver bolle med en lille kniv. Se på billedet. Gem låget.
- Udhul bollerne med fingrene. Kom brødresterne i en skål, og smuldrer dem til brødkrummer.
- Tag et rivejern, og riv marcipanen på den fine side af rivejernet. Kom marcipanen op i skålen til brødkrummerne.
- Kom mælk i skålen. Rør mælk, brødkrummer og marcipan sammen til en tyk grød.
- Fordel marcipanmassen i de udhulede boller.
- Lav flødeskum: Hæld fløden i en skål, og pisk den til flødeskum med en elpisker. Klik på metodevideoen og se, hvordan du pisker flødeskum.
- Fordel flødeskummet oven på bollerne med en ske. Du kan også komme flødeskummet i en sprøjtepose med tylle, og sprøjte den på bollerne. Klik på metodevideoen og se, hvordan du bruger en sprøjtepose med tylle.
- Læg forsigtigt låget tilbage på bollerne. Si eventuelt lidt flormelis over dine fastelavnsboller.
- Serveres straks.
-