Rugsurdej

Rugsurdej

easy
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 30 minutter

        En surdej er en dej, du kan bruge i stedet for gær, når du bager brød - især rugbrød. Du kan gemme surdejen i et sylteglas i køleskabet. Tag den ud og “fodr” den med mel og lunkent vand dagen før, du skal bruge den.

        Tip: Det tager cirka en uge at lave en surdej, så begynd i god tid, hvis du vil lave rugbrød med surdej.

        Energi-indhold pr. stk.
        • Energi: 3531 kJ / 844 kcal
        • Protein: 12 %
        • Kulhydrat: 83 %
        • Fedt: 5 %
    • Du skal bruge

    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 12

        Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)

      • Trin 2 af 12

        Find alle ingredienserne frem.

        Dag 1:

        • 4 dl. vand
        • 2 dl. hvedemel
        • 2 dl. rugmel
      • Trin 3 af 12

        Dag 1: Kom vand i en lille gryde og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en finger. Det skal være lige så varmt som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig. Klik på videoen og se, hvordan du mærker, om vandet er fingervarmt.

        • 4 dl. vand
      • Trin 4 af 12

        Kom hvedemel og rugmel i et stort sylteglas.

        • 2 dl. hvedemel
        • 2 dl. rugmel
      • Trin 5 af 12

        Tilsæt det lunkne vand og rør dejen sammen med en gaffel, til den er jævn og uden klumper. Den skal ligne en tyk pandekagedej.

      • Trin 6 af 12

        Læg låget løst på glasset og stil glasset et lunt sted i 5-7 dage.

      • Trin 7 af 12

        Dag 2: Rør rundt i surdejen med en gaffel. Læg låget løst på, og lad den stå et lunt sted.

      • Trin 8 af 12

        Dag 3: Kom hvedemel, rugmel og 3 spiseskeer lunkent vand i surdejen. Lun vandet på samme måde som på dag 1.

        • 1 ½ spsk. hvedemel
        • 1 ½ spsk. rugmel
        • 3-4 spsk. vand
      • Trin 9 af 12

        Rør dejen sammen, til den har samme tykkelse som før. Tilsæt mere vand, hvis dejen er for tyk.

      • Trin 10 af 12

        Læg igen låget løst på glasset, og lad den stå et lunt sted.

      • Trin 11 af 12

        Dag 4: Rør i surdejen med en gaffel. Den skal begynde at boble lidt og lugte af øl.

      • Trin 12 af 12

        Dag 5-7: Hvis dejen bobler og lugter lidt af øl, er surdejen klar. Ellers skal du røre i den med en gaffel, og lade den stå en dag mere.

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        En surdej er en dej, du kan bruge i stedet for gær, når du bager brød - især rugbrød. Du kan gemme surdejen i et sylteglas i køleskabet. Tag den ud og “fodr” den med mel og lunkent vand dagen før, du skal bruge den.

        Tip: Det tager cirka en uge at lave en surdej, så begynd i god tid, hvis du vil lave rugbrød med surdej.

        Du skal bruge

          Ingredienser

          Dag 1:

          • 4 dl. vand
          • 2 dl. hvedemel
          • 2 dl. rugmel

          Dag 3:

          • 1 ½ spsk. hvedemel
          • 1 ½ spsk. rugmel
          • 3-4 spsk. vand

           

          Køkkenredskaber

          • 1 decilitermål
          • 1 stort syltetøjsglas eller bøtte med låg
          • 1 gaffel
          • 1 spiseske

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)
          2. Find alle ingredienserne frem.
          3. Dag 1: Kom vand i en lille gryde og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en finger. Det skal være lige så varmt som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig. Klik på videoen og se, hvordan du mærker, om vandet er fingervarmt.
          4. Kom hvedemel og rugmel i et stort sylteglas.
          5. Tilsæt det lunkne vand og rør dejen sammen med en gaffel, til den er jævn og uden klumper. Den skal ligne en tyk pandekagedej.
          6. Læg låget løst på glasset og stil glasset et lunt sted i 5-7 dage.
          7. Dag 2: Rør rundt i surdejen med en gaffel. Læg låget løst på, og lad den stå et lunt sted.
          8. Dag 3: Kom hvedemel, rugmel og 3 spiseskeer lunkent vand i surdejen. Lun vandet på samme måde som på dag 1.
          9. Rør dejen sammen, til den har samme tykkelse som før. Tilsæt mere vand, hvis dejen er for tyk.
          10. Læg igen låget løst på glasset, og lad den stå et lunt sted.
          11. Dag 4: Rør i surdejen med en gaffel. Den skal begynde at boble lidt og lugte af øl.
          12. Dag 5-7: Hvis dejen bobler og lugter lidt af øl, er surdejen klar. Ellers skal du røre i den med en gaffel, og lade den stå en dag mere.