Rugbrød med sudej

Rugbrød med sudej

hard
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 3 timer

        Pift rugbrødsmadderne op med hjemmelavet rugbrød. Det tager lang tid, men det er det hele værd. Prøv selv ;)

        Tip: Begynd med at fodre din surdej aftenen før, du skal bage rugbrødet. Hvis du ikke har en surdej, så lav dén først. Find opskriften her på gocook.dk.

        Opskriften giver 2 store brød.

        Energi-indhold pr. portion
        • Energi: 339 kJ / 81 kcal
        • Protein: 13 %
        • Kulhydrat: 71 %
        • Fedt: 16 %
    • Du skal bruge

    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 15

        Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)

      • Trin 2 af 15

        Dag 1: Find alle ingredienserne til ung surdej frem.

        Ung surdej (dag 1):

        • 400 g. surdej
        • 3 ½ dl. vand
        • 1 dl. hvedemel
        • 2 ½ dl. rugmel
      • Trin 3 af 15

        Ung surdej: Kom vand i en lille gryde, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en finger. Det skal være lige så varmt som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig. Klik på videoen og se, hvordan du mærker, om vandet er fingervarmt.

        • 3 ½ dl. vand
      • Trin 4 af 15

        Hæld vandet i en stor skål. Tilsæt din surdej, hvedemel og rugmel, og rør rundt, til det er jævnt. Det skal ligne en tyk pandekagedej.

        • 400 g. surdej
        • 1 dl. hvedemel
        • 2 ½ dl. rugmel
      • Trin 5 af 15

        Læg et rent viskestykke over skålen, og lad den stå et lunt sted til dagen efter.

      • Trin 6 af 15

        Dag 2: Rugbrød: Rør rundt i skålen med surdej. Find alle ingredienserne til rugbrødet frem.

        Rugbrød (dag 2):

        • 5 ½ dl. vand
        • 650 g. ung surdej
        • 1 ½ spsk. salt
        • 1 ½ spsk. honning
        • 1 dl. solsikkekerner
        • 1 dl. græskarkerner
        • 1 dl. hørfrø
        • 3 dl. hvedekerner
        • 5 dl. rugkerner
        • 1 ½ dl. hvedemel
        • 9 dl. rugmel
      • Trin 7 af 15

        Hæld 650 gram af den unge surdej i en stor skål. Hæld resten op i et syltetøjsglas med låg, og stil det i køleskabet til næste gang, du skal bruge det (det er din surdej til næste gang).

        • 650 g. ung surdej
      • Trin 8 af 15

        Kom vand i en gryde, og varm det op, til det er lunkent. Brug samme metode som dagen før.

        • 5 ½ dl. vand
      • Trin 9 af 15

        Hæld det lune vand, salt, honning, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, hvedekerner og knækkede rugkerner op i skålen, og rør rundt.

        • 1 ½ spsk. salt
        • 1 ½ spsk. honning
        • 1 dl. solsikkekerner
        • 1 dl. græskarkerner
        • 1 dl. hørfrø
        • 3 dl. hvedekerner
        • 5 dl. rugkerner
      • Trin 10 af 15

        Tilsæt hvedemel og rugmel lidt ad gangen, mens du rører dejen sammen. Dejen skal være lidt klistret.

        • 1 ½ dl. hvedemel
        • 9 dl. rugmel
      • Trin 11 af 15

        Kom bagepapir i to rugbrødsforme. Fordel dejen i de to forme. Fyld kun formene cirka halvt op. Glat dejen ud med en dejskraber.

      • Trin 12 af 15

        Læg et rent viskestykke over rugbrødene, og lad dem hæve et lunt sted i 4-6 timer, til de er hævet til dobbelt størrelse.

      • Trin 13 af 15

        Tænd ovnen på 220 grader. Stil en bagerist på nederste rille.

      • Trin 14 af 15

        Bag brødene nederst i ovnen i 45-60 minutter, til de er gennembagte. Læg evt. et stykke staniol over dem, hvis de bliver mørke.

      • Trin 15 af 15

        Lad brødene køle af på en bagerist.

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Pift rugbrødsmadderne op med hjemmelavet rugbrød. Det tager lang tid, men det er det hele værd. Prøv selv ;)

        Tip: Begynd med at fodre din surdej aftenen før, du skal bage rugbrødet. Hvis du ikke har en surdej, så lav dén først. Find opskriften her på gocook.dk.

        Opskriften giver 2 store brød.

        Du skal bruge

          Ingredienser

          Ung surdej (dag 1):

          • 400 g. surdej
          • 3 ½ dl. vand
          • 1 dl. hvedemel
          • 2 ½ dl. rugmel

          Rugbrød (dag 2):

          • 5 ½ dl. vand
          • 650 g. ung surdej
          • 1 ½ spsk. salt
          • 1 ½ spsk. honning
          • 1 dl. solsikkekerner
          • 1 dl. græskarkerner
          • 1 dl. hørfrø
          • 3 dl. hvedekerner
          • 5 dl. rugkerner
          • 1 ½ dl. hvedemel
          • 9 dl. rugmel

           

          Køkkenredskaber

          • 1 lille gryde
          • 1 stor skål
          • 1 røreske
          • 1 teske
          • 1 decilitermål
          • 1 rent viskestykke
          • Bagepapir
          • 2 rugbrødsforme
          • 1 bagerist

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)
          2. Dag 1: Find alle ingredienserne til ung surdej frem.
          3. Ung surdej: Kom vand i en lille gryde, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en finger. Det skal være lige så varmt som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig. Klik på videoen og se, hvordan du mærker, om vandet er fingervarmt.
          4. Hæld vandet i en stor skål. Tilsæt din surdej, hvedemel og rugmel, og rør rundt, til det er jævnt. Det skal ligne en tyk pandekagedej.
          5. Læg et rent viskestykke over skålen, og lad den stå et lunt sted til dagen efter.
          6. Dag 2: Rugbrød: Rør rundt i skålen med surdej. Find alle ingredienserne til rugbrødet frem.
          7. Hæld 650 gram af den unge surdej i en stor skål. Hæld resten op i et syltetøjsglas med låg, og stil det i køleskabet til næste gang, du skal bruge det (det er din surdej til næste gang).
          8. Kom vand i en gryde, og varm det op, til det er lunkent. Brug samme metode som dagen før.
          9. Hæld det lune vand, salt, honning, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, hvedekerner og knækkede rugkerner op i skålen, og rør rundt.
          10. Tilsæt hvedemel og rugmel lidt ad gangen, mens du rører dejen sammen. Dejen skal være lidt klistret.
          11. Kom bagepapir i to rugbrødsforme. Fordel dejen i de to forme. Fyld kun formene cirka halvt op. Glat dejen ud med en dejskraber.
          12. Læg et rent viskestykke over rugbrødene, og lad dem hæve et lunt sted i 4-6 timer, til de er hævet til dobbelt størrelse.
          13. Tænd ovnen på 220 grader. Stil en bagerist på nederste rille.
          14. Bag brødene nederst i ovnen i 45-60 minutter, til de er gennembagte. Læg evt. et stykke staniol over dem, hvis de bliver mørke.
          15. Lad brødene køle af på en bagerist.