Rugbrød

Rugbrød

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 2 timer

        Træt af kedelige rugbrøds-madder? Så lav dit eget rugbrød og giv madpakken nyt liv. Du skal være opmærksom på, at hvis du ikke har en surdej, skal du starte 10 dage før med at lave surdejen. Find opskriften her i GoCook.

        Tip: Husk dejen skal hæve 9-12 timer, så start fx om aftenen, og lav rugbrødene færdige næste morgen.

        Opskriften giver 2 store rugbrød.

        Energi-indhold pr. portion
        • Energi: 872 kJ / 208 kcal
        • Protein: 12 %
        • Kulhydrat: 62 %
        • Fedt: 26 %
    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 13

        Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.

      • Trin 2 af 13

        Mål alle ingredienserne af.

        • 1 tsk. smør
        • 3 ½ dl. hørfrø
        • 4 dl. solsikkekerner
        • 4 dl. rugsurdej
        • 7 dl. vand
        • 50 g. gær
        • 8 dl. kogte skårne rugkerner
        • ½ dl. sirup
        • 7 dl. rugmel
        • 9 dl. hvedemel
        • 2 spsk. salt
        • 2 spsk. olie
      • Trin 3 af 13

        Kom smør på en stegepande, og lad det smelte. Kom hørfrø og solsikkekerner på stegepanden, og rist dem.

        • 1 tsk. smør
        • 3 ½ dl. hørfrø
        • 4 dl. solsikkekerner
      • Trin 4 af 13

        Tag en røremaskine eller en foodprocessor, og kom alle ingredienserne undtagen salt og olie i.

        • 4 dl. rugsurdej
        • 7 dl. vand
        • 50 g. gær
        • 8 dl. kogte skårne rugkerner
        • ½ dl. sirup
        • 7 dl. rugmel
        • 9 dl. hvedemel
      • Trin 5 af 13

        Bland først dejen sammen ved lav hastighed i cirka 10 minutter.

      • Trin 6 af 13

        Bland derefter dejen sammen ved høj hastighed i cirka 10 minutter.

      • Trin 7 af 13

        Kom salt i dejen, og bland sammen ved høj hastighed i cirka 1 minut.

        • 2 spsk. salt
      • Trin 8 af 13

        Tag to rugbrødsforme, og smør dem med olie. Fordel dejen i formene. Fyld dem kun halvt op, så der er plads til, at rugbrødene kan hæve.

        • 2 spsk. olie
      • Trin 9 af 13

        Tag en spatel, og skyl den i vand. Glat rugbrøds-dejen ud med den våde spatel.

      • Trin 10 af 13

        Læg et rent viskestykke over rugbrødene. Lad dem hæve i 9-12 timer.

      • Trin 11 af 13

        Tænd ovenen på 190 grader kombineret varmluft og almindelig ovn. Stil en bagerist midt i ovnen. Stil rugbrødene på bageristen, og bag dem i cirka 50 minutter. Stik et stege-termometer i det ene rugbrød. De er færdige, når temperaturen i midten af brødet er 94 grader.

      • Trin 12 af 13

        Tag rugbrødene ud af ovnen, og vend dem ud på en bagerist. Hvis du gerne vil have mere skorpe på dine rugbrød, kan du stille bageristen ind i ovnen, og bage rugbrødene lidt længere uden formene.

      • Trin 13 af 13

        Tag rugbrødene ud, og stil dem på en bagerist. Lad dem køle helt af, før du skærer i dem.

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Træt af kedelige rugbrøds-madder? Så lav dit eget rugbrød og giv madpakken nyt liv. Du skal være opmærksom på, at hvis du ikke har en surdej, skal du starte 10 dage før med at lave surdejen. Find opskriften her i GoCook.

        Tip: Husk dejen skal hæve 9-12 timer, så start fx om aftenen, og lav rugbrødene færdige næste morgen.

        Opskriften giver 2 store rugbrød.

        Du skal bruge

          Ingredienser

          • 1 tsk. smør
          • 3 ½ dl. hørfrø
          • 4 dl. solsikkekerner
          • 4 dl. rugsurdej
          • 7 dl. vand
          • 50 g. gær
          • 8 dl. kogte skårne rugkerner
          • ½ dl. sirup
          • 7 dl. rugmel
          • 9 dl. hvedemel
          • 2 spsk. salt
          • 2 spsk. olie

           

          Køkkenredskaber

          • 1 teske
          • 1 decilitermål
          • 1 spiseske
          • 1 stegepande
          • 1 spatel
          • 1 røremaskine eller foodprocessor
          • 2 rugbrødsforme
          • 1 rent viskestykke
          • 2 bageriste
          • 1 stegetermometer

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
          2. Mål alle ingredienserne af.
          3. Kom smør på en stegepande, og lad det smelte. Kom hørfrø og solsikkekerner på stegepanden, og rist dem.
          4. Tag en røremaskine eller en foodprocessor, og kom alle ingredienserne undtagen salt og olie i.
          5. Bland først dejen sammen ved lav hastighed i cirka 10 minutter.
          6. Bland derefter dejen sammen ved høj hastighed i cirka 10 minutter.
          7. Kom salt i dejen, og bland sammen ved høj hastighed i cirka 1 minut.
          8. Tag to rugbrødsforme, og smør dem med olie. Fordel dejen i formene. Fyld dem kun halvt op, så der er plads til, at rugbrødene kan hæve.
          9. Tag en spatel, og skyl den i vand. Glat rugbrøds-dejen ud med den våde spatel.
          10. Læg et rent viskestykke over rugbrødene. Lad dem hæve i 9-12 timer.
          11. Tænd ovenen på 190 grader kombineret varmluft og almindelig ovn. Stil en bagerist midt i ovnen. Stil rugbrødene på bageristen, og bag dem i cirka 50 minutter. Stik et stege-termometer i det ene rugbrød. De er færdige, når temperaturen i midten af brødet er 94 grader.
          12. Tag rugbrødene ud af ovnen, og vend dem ud på en bagerist. Hvis du gerne vil have mere skorpe på dine rugbrød, kan du stille bageristen ind i ovnen, og bage rugbrødene lidt længere uden formene.
          13. Tag rugbrødene ud, og stil dem på en bagerist. Lad dem køle helt af, før du skærer i dem.