Rodfrugt-boller
easyBeskrivelse
- Opskriften tager ca.: 2 timer
Kom rodfrugter i dejen, og gør dine boller super saftige og lidt søde. Prøv opskriften her, og vælg selv, om dine boller skal være lyse, orange eller røde. Farv dem med knoldselleri, gulerod eller rødbede.
Opskriften giver cirka 15 boller.
Energi-indhold pr. stk.- Energi: 701 kJ / 167 kcal
- Protein: 13 %
- Kulhydrat: 80 %
- Fedt: 7 %
Du skal bruge
- Trin 1 af 2
Ingredienser
- 200 g. gulerod, rødbede eller knoldselleri
- 25 g. gær
- 2 ½ dl. vand
- 2 ½ dl. kærnemælk
- 2 ½ dl. finvalsede havregryn
- 2 tsk. groft salt
- 3 dl. grahamsmel
- Ca. 6 dl. hvedemel
Pensling
- ½ dl kærnemælk
Drys
- 2 spsk. birkes, havregryn eller sesamfrø
- Trin 2 af 2
Køkkenredskaber
- 1 sæt måleskeer
- 1 decilitermål
- 1 køkkenvægt
- 1 kartoffelskræller
- 1 rivejern
- 1 mellem skål
- 1 røreske
- Husholdningsfilm
- 1 brødkniv
- Bagepapir
- 1 bageplade
- 1 viskestykke
- 1 bagepensel
- 1 bagerist
Sådan gør du
- Trin 1 af 19
Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
- Trin 2 af 19
Mål alle ingredienserne af.
- 200 g. gulerod, rødbede eller knoldselleri
- 25 g. gær
- 2 ½ dl. vand
- 2 ½ dl. kærnemælk
- 2 ½ dl. finvalsede havregryn
- 2 tsk. groft salt
- 3 dl. grahamsmel
- Ca. 6 dl. hvedemel
Pensling:
- ½ dl. kærnemælk til pensling
Drys:
- 2 spsk. birkes, havregryn eller sesamfrø til pynt
- Trin 3 af 19
Læg bagepapir på en bageplade.
- Trin 4 af 19
Skyl de valgte rodfrugter fri for jord under koldt vand.
- 200 g. gulerod, rødbede eller knoldselleri
- Trin 5 af 19
Skræl rodfrugterne. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skærer knoldselleri.
- Trin 6 af 19
Riv rodfrugterne groft på et rivejern.
- Trin 7 af 19
Smuldr gæren i en stor skål. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver en gærdej.
- 25 g. gær
- Trin 8 af 19
Tag en lille gryde. Kom vand og kærnemælk i, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en lillefinger. Vandet skal være lige så varmt, som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig. Klik på metodevideoen og se, hvordan du mærker, om vandet er lillefinger-varmt.
- 2 ½ dl. lunkent vand
- 2 ½ dl. kærnemælk
- Trin 9 af 19
Hæld vand og kærnemælk op i skålen med gæren, og rør, til gæren er opløst.
- Trin 10 af 19
Kom den revne rodfrugt, havregryn og salt i skålen. Rør det sammen.
- 200 g. revet rodfrugt
- 100 g. havregryn
- 2 tsk. salt
- Trin 11 af 19
Kom grahamsmel i skålen. Bland det sammen.
- 3 dl. grahamsmel
- Trin 12 af 19
Kom hvedemelet i skålen lidt efter lidt. Rør rundt dejen sammen undervejs.
- Ca. 6 dl. hvedemel
- Trin 13 af 19
Ælt dejen færdig på bordet og kom dejen tilbage i skålen. Dæk skålen med husholdningsfilm. Lad dejen hæve i 15 minutter. Klik på metodevideoen og se, hvordan du ælter dej.
- Trin 14 af 19
Tænd ovnen på 225 grader.
- Trin 15 af 19
Rul dejen ud i en pølse, og del den i 15 stykker.
- Trin 16 af 19
Form 15 boller, og sæt dem på bagepladen. Læg et rent viskestykke over bollerne, og lad dem hæve i cirka 30 minutter.
- Trin 17 af 19
Pensl bollerne med kærnemælk, og drys dem med det valgte drys.
- ½ dl. kærnemælk
- 2 spsk. birkes, havregryn eller sesamfrø
- Trin 18 af 19
Sæt bollerne midt i ovenen, og bag dem i 12-15 minutter.
- Trin 19 af 19
Lad de bagte boller afkøle på en bagerist. Nu er de klar til at blive serveret. Velbekomme!
Oversigt
- Print
Beskrivelse
Kom rodfrugter i dejen, og gør dine boller super saftige og lidt søde. Prøv opskriften her, og vælg selv, om dine boller skal være lyse, orange eller røde. Farv dem med knoldselleri, gulerod eller rødbede.
Opskriften giver cirka 15 boller.
Du skal bruge
Ingredienser
Dej:
- 200 g. gulerod, rødbede eller knoldselleri
- 25 g. gær
- 2 ½ dl. lunkent vand
- 2 ½ dl. kærnemælk
- 2 ½ dl. finvalsede havregryn
- 2 tsk. groft salt
- 3 dl. grahamsmel
- Ca. 6 dl. hvedemel
Pensling:
- ½ dl. kærnemælk
Drys:
- 2 spsk. birkes, havregryn eller sesamfrø
Køkkenredskaber
- 1 sæt måleskeer
- 1 decilitermål
- 1 køkkenvægt
- 1 kartoffelskræller
- 1 rivejern
- 1 mellem skål
- 1 røreske
- Husholdningsfilm
- 1 lille skarp kniv
- Bagepapir
- 1 bageplade
- 1 viskestykke
- 1 bagepensel
- 1 bagerist
Sådan gør du
- Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
- Mål alle ingredienserne af.
- Læg bagepapir på en bageplade.
- Skyl de valgte rodfrugter fri for jord under koldt vand.
- Skræl rodfrugterne. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skærer knoldselleri.
- Riv rodfrugterne groft på et rivejern.
- Smuldr gæren i en stor skål. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver en gærdej.
- Tag en lille gryde. Kom vand og kærnemælk i, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en lillefinger. Vandet skal være lige så varmt, som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig. Klik på metodevideoen og se, hvordan du mærker, om vandet er lillefinger-varmt.
- Hæld vand og kærnemælk op i skålen med gæren, og rør, til gæren er opløst.
- Kom den revne rodfrugt, havregryn og salt i skålen. Rør det sammen.
- Kom grahamsmel i skålen. Bland det sammen.
- Kom hvedemelet i skålen lidt efter lidt. Rør rundt dejen sammen undervejs.
- Ælt dejen færdig på bordet og kom dejen tilbage i skålen. Dæk skålen med husholdningsfilm. Lad dejen hæve i 15 minutter. Klik på metodevideoen og se, hvordan du ælter dej.
- Tænd ovnen på 225 grader.
- Rul dejen ud i en pølse, og del den i 15 stykker.
- Form 15 boller, og sæt dem på bagepladen. Læg et rent viskestykke over bollerne, og lad dem hæve i cirka 30 minutter.
- Pensl bollerne med kærnemælk, og drys dem med det valgte drys.
- Sæt bollerne midt i ovenen, og bag dem i 12-15 minutter.
- Lad de bagte boller afkøle på en bagerist. Nu er de klar til at blive serveret. Velbekomme!
-