Portugisiske kødboller

Portugisiske kødboller

hard
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 1 time

        Mikkel besøger byens kok i Boavista nord for Lissabon:

        ”Jeg tror ikke, at jeg har været i et land, hvor der ikke findes en eller anden form for kødboller. De kan findes overalt. Det er jo faktisk næsten også nationalretten i Danmark, bare tænk på frikadeller. I Portugal er de også helt vilde med kødboller. Så da jeg mødte Mafalda og spurgte, om hun ville vise mig en lækker portugisisk ret, var hun ikke i tvivl om, hvad det skulle være. Retten hedder Almondegas, og kødbollerne bliver lavet på en helt anden måde, end vi er vant til. Og så skal de serveres med ris. Glæd jer til at prøve. Mon ikke også det har været en af Christiano Ronaldos livretter, da han var dreng?”

        Energi-indhold pr. portion
        • Energi: 2915 kJ / 697 kcal
        • Protein: 18 %
        • Kulhydrat: 44 %
        • Fedt: 38 %
        • Heraf mættet fedt: 7,83 g.
    • Du skal bruge

    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 28

        Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker hænder.

      • Trin 2 af 28

        Mål alle ingredienserne af.

        Kødboller:

        • 100 g. hakket oksekød 10-15 %
        • 100 g. hakket svinekød 10-15 %
        • 1 ½ fed hvidløg
        • ¼ dl rasp
        • 1 tsk. salt
        • ½ spsk. paprika
        • ⅛ tsk. peber
        • ¼ dl rasp

        Tomatsovs:

        • 1 spsk. olie 
        • 1 ½ store løg
        • 1 dåse hakkede tomater
        • 1 tsk. salt
        • 1 ½ dl vand
        • Evt. 1 tsk. sukker

        Ris – portugisisk style:

        • 1 spsk. olie
        • 1 ½ fed hvidløg 
        • 1 løg
        • 1 dl ærter
        • 2 dl vand
        • ½ tsk. salt
        • 1 ½ dl fuldkornsris
      • Trin 3 af 28

        Lav først kødbollerne. Bland kødet i en skål, og rør det godt rundt med en røreske. Vask hænder.

        • 100 g. hakket oksekød 10-15 %
        • 100 g. hakket svinekød 10-15 %
      • Trin 4 af 28

        Pil hvidløgene, og hak dem. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker hvidløg.

        • 1 ½ fed hvidløg
      • Trin 5 af 28

        Kom hvidløg, rasp, salt, paprika og peber i skålen.

        • ¼ dl rasp
        • 1 tsk. salt
        • ½ spsk. paprika
        • ⅛ tsk. peber
      • Trin 6 af 28

        Ælt det hele sammen med fingrene, til det er helt blandet. Vask hænder.

      • Trin 7 af 28

        Hæld rasp på en tallerken.

        • ¼ dl rasp
      • Trin 8 af 28

        Form små, fine, runde kødboller med hænderne, og rul dem forsigtigt i raspen.

      • Trin 9 af 28

        Læg de færdige kødboller på en anden tallerken. Stil kødbollerne i køleskabet, til du skal bruge dem. Vask hænder.

      • Trin 10 af 28

        Så er det tid til tomatsovsen. Pil løgene, og hak dem groft. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker løg.

        • 1 ½ store løg
      • Trin 11 af 28

        Hæld olie i en gryde, og varm den op ved middel varme.

        • 1 spsk. olie
      • Trin 12 af 28

        Kom løgene i gryden. Læg låg på, og lad det simre i 5 minutter, til løgene er blevet bløde.

      • Trin 13 af 28

        Hæld de hakkede tomater i gryden, og rør rundt med en grydeske.

        • 1 dåse hakkede tomater
      • Trin 14 af 28

        Tilsæt salt og ½ dl af vandet, og rør rundt igen.

        • 1 tsk. salt
        • 1 ½ dl vand
      • Trin 15 af 28

        Læg låg på gryden, og bring sovsen i kog. Lad den koge i 5 minutter.

      • Trin 16 af 28

        Tilsæt resten af vandet, og rør rundt.

      • Trin 17 af 28

        Smag til med salt og eventuelt sukker.

        • Evt. 1 tsk. sukker
      • Trin 18 af 28

        Læg nu forsigtigt kødbollerne ned i sovsen. Læg låg på, og lad sovs og kødboller koge ved svag varme i cirka 20 minutter. Vask hænder. Lav risene, mens det koger.

      • Trin 19 af 28

        Pil og hak hvidløgene. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker hvidløg.

        • 1 ½ fed hvidløg
      • Trin 20 af 28

        Pil og hak løget. Klik på metodevideoen, og se hvordan du hakker løg.

        • 1 løg
      • Trin 21 af 28

        Hæld olie i en gryde, og varm den op ved høj temperatur.

        • 1 spsk. olie
      • Trin 22 af 28

        Kom løg og hvidløg i gryden, og steg i cirka 3 minutter, mens du rører rundt med grydeskeen. De må ikke brænde på.

      • Trin 23 af 28

        Kom ærterne i gryden, og steg igen i 1 minut.

        • 1 dl ærter
      • Trin 24 af 28

        Tilsæt vand og salt. Læg låg på gryden, og bring vandet i kog.

        • 2 dl vand
        • ½ tsk. salt
      • Trin 25 af 28

        Skyl fuldkornsrisene, og hæld dem i gryden. Bring vandet i kog igen.

        • 1 ½ dl fuldkornsris
      • Trin 26 af 28

        Når vandet koger, skruer du ned på lav varme, så det bobler lige så stille.

      • Trin 27 af 28

        Lad fuldkornsrisene koge cirka 12-15 minutter, til de har suget alt vandet. Rør rundt i risene to gange undervejs.

      • Trin 28 af 28

        Så skal der serveres. Kom en skefuld fuldkornsris på en tallerken. Hæld lidt af den gode tomatsovs over, og læg et par lækre kødboller på toppen. Velbekomme!

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Mikkel besøger byens kok i Boavista nord for Lissabon:

        ”Jeg tror ikke, at jeg har været i et land, hvor der ikke findes en eller anden form for kødboller. De kan findes overalt. Det er jo faktisk næsten også nationalretten i Danmark, bare tænk på frikadeller. I Portugal er de også helt vilde med kødboller. Så da jeg mødte Mafalda og spurgte, om hun ville vise mig en lækker portugisisk ret, var hun ikke i tvivl om, hvad det skulle være. Retten hedder Almondegas, og kødbollerne bliver lavet på en helt anden måde, end vi er vant til. Og så skal de serveres med ris. Glæd jer til at prøve. Mon ikke også det har været en af Christiano Ronaldos livretter, da han var dreng?”

        Du skal bruge

          Ingredienser

          Kødboller:

          • 100 g. hakket oksekød 10-15 %
          • 100 g. hakket svinekød 10-15 %
          • 1 ½ fed hvidløg
          • ¼ dl rasp
          • 1 tsk. salt
          • ½ spsk. paprika
          • ⅛ tsk. peber
          • ¼ dl rasp

          Tomatsovs:

          • 1 spsk. olie 
          • 1 ½ store løg
          • 1 dåse hakkede tomater
          • 1 tsk. salt
          • 1 ½ dl vand
          • Evt. 1 tsk. sukker

          Ris – portugisisk style:

          • 1 spsk. olie
          • 1 ½ fed hvidløg 
          • 1 løg
          • 1 dl ærter
          • 2 dl vand
          • ½ tsk. salt
          • 1 ½ dl fuldkornsris

           

          Køkkenredskaber

          • 1 køkkenvægt
          • 1 målebæger
          • 1 røreskål
          • 1 røreske
          • 1 skærebræt
          • 1 lille skarp kniv
          • 1 teske
          • 1 spiseske
          • 2 tallerkner
          • 2 mellemstore gryder
          • 1 grydeske
          • 2 grydelåg
          • 1 skål
          • 1 si

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker hænder.
          2. Mål alle ingredienserne af.
          3. Lav først kødbollerne. Bland kødet i en skål, og rør det godt rundt med en røreske. Vask hænder.
          4. Pil hvidløgene, og hak dem. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker hvidløg.
          5. Kom hvidløg, rasp, salt, paprika og peber i skålen.
          6. Ælt det hele sammen med fingrene, til det er helt blandet. Vask hænder.
          7. Hæld rasp på en tallerken.
          8. Form små, fine, runde kødboller med hænderne, og rul dem forsigtigt i raspen.
          9. Læg de færdige kødboller på en anden tallerken. Stil kødbollerne i køleskabet, til du skal bruge dem. Vask hænder.
          10. Så er det tid til tomatsovsen. Pil løgene, og hak dem groft. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker løg.
          11. Hæld olie i en gryde, og varm den op ved middel varme.
          12. Kom løgene i gryden. Læg låg på, og lad det simre i 5 minutter, til løgene er blevet bløde.
          13. Hæld de hakkede tomater i gryden, og rør rundt med en grydeske.
          14. Tilsæt salt og ½ dl af vandet, og rør rundt igen.
          15. Læg låg på gryden, og bring sovsen i kog. Lad den koge i 5 minutter.
          16. Tilsæt resten af vandet, og rør rundt.
          17. Smag til med salt og eventuelt sukker.
          18. Læg nu forsigtigt kødbollerne ned i sovsen. Læg låg på, og lad sovs og kødboller koge ved svag varme i cirka 20 minutter. Vask hænder. Lav risene, mens det koger.
          19. Pil og hak hvidløgene. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker hvidløg.
          20. Pil og hak løget. Klik på metodevideoen, og se hvordan du hakker løg.
          21. Hæld olie i en gryde, og varm den op ved høj temperatur.
          22. Kom løg og hvidløg i gryden, og steg i cirka 3 minutter, mens du rører rundt med grydeskeen. De må ikke brænde på.
          23. Kom ærterne i gryden, og steg igen i 1 minut.
          24. Tilsæt vand og salt. Læg låg på gryden, og bring vandet i kog.
          25. Skyl fuldkornsrisene, og hæld dem i gryden. Bring vandet i kog igen.
          26. Når vandet koger, skruer du ned på lav varme, så det bobler lige så stille.
          27. Lad fuldkornsrisene koge cirka 12-15 minutter, til de har suget alt vandet. Rør rundt i risene to gange undervejs.
          28. Så skal der serveres. Kom en skefuld fuldkornsris på en tallerken. Hæld lidt af den gode tomatsovs over, og læg et par lækre kødboller på toppen. Velbekomme!
      • Beskrivelse

          • Opskriften tager ca.: 1 time

            Mikkel besøger byens kok i Boavista nord for Lissabon:

            ”Jeg tror ikke, at jeg har været i et land, hvor der ikke findes en eller anden form for kødboller. De kan findes overalt. Det er jo faktisk næsten også nationalretten i Danmark, bare tænk på frikadeller. I Portugal er de også helt vilde med kødboller. Så da jeg mødte Mafalda og spurgte, om hun ville vise mig en lækker portugisisk ret, var hun ikke i tvivl om, hvad det skulle være. Retten hedder Almondegas, og kødbollerne bliver lavet på en helt anden måde, end vi er vant til. Og så skal de serveres med ris. Glæd jer til at prøve. Mon ikke også det har været en af Christiano Ronaldos livretter, da han var dreng?”

            Energi-indhold pr. portion
            • Energi: 2915 kJ / 697 kcal
            • Protein: 18 %
            • Kulhydrat: 44 %
            • Fedt: 38 %
            • Heraf mættet fedt: 7,83 g.
        • Du skal bruge

        • Sådan gør du

          • Trin 1 af 28

            Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker hænder.

          • Trin 2 af 28

            Mål alle ingredienserne af.

            Kødboller:

            • 200 g. hakket oksekød 10-15 %
            • 200 g. hakket svinekød 10-15 %
            • 3 fed hvidløg
            • ½ dl rasp
            • 2 tsk. salt
            • 1 spsk. paprika
            • ¼ tsk. peber
            • ½ dl rasp

            Tomatsovs:

            • 2 spsk. olie 
            • 3 store løg
            • 2 dåser hakkede tomater
            • 2 tsk. salt
            • 3 dl vand
            • Evt. 2 tsk. sukker

            Ris – portugisisk style:

            • 2 spsk. olie
            • 3 fed hvidløg 
            • 2 løg
            • 2 dl ærter
            • 4 dl vand
            • 1 tsk. salt
            • 3 dl fuldkornsris
          • Trin 3 af 28

            Lav først kødbollerne. Bland kødet i en skål, og rør det godt rundt med en røreske. Vask hænder.

            • 200 g. hakket oksekød 10-15 %
            • 200 g. hakket svinekød 10-15 %
          • Trin 4 af 28

            Pil hvidløgene, og hak dem. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker hvidløg.

            • 3 fed hvidløg
          • Trin 5 af 28

            Kom hvidløg, rasp, salt, paprika og peber i skålen.

            • ½ dl rasp
            • 2 tsk. salt
            • 1 spsk. paprika
            • ¼ tsk. peber
          • Trin 6 af 28

            Ælt det hele sammen med fingrene, til det er helt blandet. Vask hænder.

          • Trin 7 af 28

            Hæld rasp på en tallerken.

            • ½ dl rasp
          • Trin 8 af 28

            Form små, fine, runde kødboller med hænderne, og rul dem forsigtigt i raspen.

          • Trin 9 af 28

            Læg de færdige kødboller på en anden tallerken. Stil kødbollerne i køleskabet, til du skal bruge dem. Vask hænder.

          • Trin 10 af 28

            Så er det tid til tomatsovsen. Pil løgene, og hak dem groft. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker løg.

            • 3 store løg
          • Trin 11 af 28

            Hæld olie i en gryde, og varm den op ved middel varme.

            • 2 spsk. olie
          • Trin 12 af 28

            Kom løgene i gryden. Læg låg på, og lad det simre i 5 minutter, til løgene er blevet bløde.

          • Trin 13 af 28

            Hæld de hakkede tomater i gryden, og rør rundt med en grydeske.

            • 2 dåser hakkede tomater
          • Trin 14 af 28

            Tilsæt salt og 1 dl af vandet, og rør rundt igen.

            • 2 tsk. salt
            • 3 dl vand
          • Trin 15 af 28

            Læg låg på gryden, og bring sovsen i kog. Lad den koge i 5 minutter.

          • Trin 16 af 28

            Tilsæt resten af vandet, og rør rundt.

          • Trin 17 af 28

            Smag til med salt og eventuelt sukker.

            • Evt. 2 tsk. sukker
          • Trin 18 af 28

            Læg nu forsigtigt kødbollerne ned i sovsen. Læg låg på, og lad sovs og kødboller koge ved svag varme i cirka 20 minutter. Vask hænder. Lav risene, mens det koger.

          • Trin 19 af 28

            Pil og hak hvidløgene. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker hvidløg.

            • 3 fed hvidløg
          • Trin 20 af 28

            Pil og hak løgene. Klik på metodevideoen, og se hvordan du hakker løg.

            • 2 løg
          • Trin 21 af 28

            Hæld olie i en gryde, og varm den op ved høj temperatur.

            • 2 spsk. olie
          • Trin 22 af 28

            Kom løg og hvidløg i gryden, og steg i cirka 3 minutter, mens du rører rundt med grydeskeen. De må ikke brænde på.

          • Trin 23 af 28

            Kom ærterne i gryden, og steg igen i 1 minut.

            • 2 dl ærter
          • Trin 24 af 28

            Tilsæt vand og salt. Læg låg på gryden, og bring vandet i kog.

            • 4 dl vand
            • 1 tsk. salt
          • Trin 25 af 28

            Skyl fuldkornsrisene, og hæld dem i gryden. Bring vandet i kog igen.

            • 3 dl fuldkornsris
          • Trin 26 af 28

            Når vandet koger, skruer du ned på lav varme, så det bobler lige så stille.

          • Trin 27 af 28

            Lad fuldkornsrisene koge cirka 12-15 minutter, til de har suget alt vandet. Rør rundt i risene to gange undervejs.

          • Trin 28 af 28

            Så skal der serveres. Kom en skefuld fuldkornsris på en tallerken. Hæld lidt af den gode tomatsovs over, og læg et par lækre kødboller på toppen. Velbekomme!

        • Oversigt

          • Print

            Beskrivelse

            Mikkel besøger byens kok i Boavista nord for Lissabon:

            ”Jeg tror ikke, at jeg har været i et land, hvor der ikke findes en eller anden form for kødboller. De kan findes overalt. Det er jo faktisk næsten også nationalretten i Danmark, bare tænk på frikadeller. I Portugal er de også helt vilde med kødboller. Så da jeg mødte Mafalda og spurgte, om hun ville vise mig en lækker portugisisk ret, var hun ikke i tvivl om, hvad det skulle være. Retten hedder Almondegas, og kødbollerne bliver lavet på en helt anden måde, end vi er vant til. Og så skal de serveres med ris. Glæd jer til at prøve. Mon ikke også det har været en af Christiano Ronaldos livretter, da han var dreng?”

            Du skal bruge

              Ingredienser

              Kødboller:

              • 200 g. hakket oksekød 10-15 %
              • 200 g. hakket svinekød 10-15 %
              • 3 fed hvidløg
              • ½ dl rasp
              • 2 tsk. salt
              • 1 spsk. paprika
              • ¼ tsk. peber
              • ½ dl rasp

              Tomatsovs:

              • 2 spsk. olie 
              • 3 store løg
              • 2 dåser hakkede tomater
              • 2 tsk. salt
              • 3 dl vand
              • Evt. 2 tsk. sukker

              Ris – portugisisk style:

              • 2 spsk. olie
              • 3 fed hvidløg 
              • 2 løg
              • 2 dl ærter
              • 4 dl vand
              • 1 tsk. salt
              • 3 dl fuldkornsris

               

              Køkkenredskaber

              • 1 køkkenvægt
              • 1 målebæger
              • 1 røreskål
              • 1 røreske
              • 1 skærebræt
              • 1 lille skarp kniv
              • 1 teske
              • 1 spiseske
              • 2 tallerkner
              • 2 mellemstore gryder
              • 1 grydeske
              • 2 grydelåg
              • 1 skål
              • 1 si

              Sådan gør du

              1. Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker hænder.
              2. Mål alle ingredienserne af.
              3. Lav først kødbollerne. Bland kødet i en skål, og rør det godt rundt med en røreske. Vask hænder.
              4. Pil hvidløgene, og hak dem. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker hvidløg.
              5. Kom hvidløg, rasp, salt, paprika og peber i skålen.
              6. Ælt det hele sammen med fingrene, til det er helt blandet. Vask hænder.
              7. Hæld rasp på en tallerken.
              8. Form små, fine, runde kødboller med hænderne, og rul dem forsigtigt i raspen.
              9. Læg de færdige kødboller på en anden tallerken. Stil kødbollerne i køleskabet, til du skal bruge dem. Vask hænder.
              10. Så er det tid til tomatsovsen. Pil løgene, og hak dem groft. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker løg.
              11. Hæld olie i en gryde, og varm den op ved middel varme.
              12. Kom løgene i gryden. Læg låg på, og lad det simre i 5 minutter, til løgene er blevet bløde.
              13. Hæld de hakkede tomater i gryden, og rør rundt med en grydeske.
              14. Tilsæt salt og 1 dl af vandet, og rør rundt igen.
              15. Læg låg på gryden, og bring sovsen i kog. Lad den koge i 5 minutter.
              16. Tilsæt resten af vandet, og rør rundt.
              17. Smag til med salt og eventuelt sukker.
              18. Læg nu forsigtigt kødbollerne ned i sovsen. Læg låg på, og lad sovs og kødboller koge ved svag varme i cirka 20 minutter. Vask hænder. Lav risene, mens det koger.
              19. Pil og hak hvidløgene. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker hvidløg.
              20. Pil og hak løgene. Klik på metodevideoen, og se hvordan du hakker løg.
              21. Hæld olie i en gryde, og varm den op ved høj temperatur.
              22. Kom løg og hvidløg i gryden, og steg i cirka 3 minutter, mens du rører rundt med grydeskeen. De må ikke brænde på.
              23. Kom ærterne i gryden, og steg igen i 1 minut.
              24. Tilsæt vand og salt. Læg låg på gryden, og bring vandet i kog.
              25. Skyl fuldkornsrisene, og hæld dem i gryden. Bring vandet i kog igen.
              26. Når vandet koger, skruer du ned på lav varme, så det bobler lige så stille.
              27. Lad fuldkornsrisene koge cirka 12-15 minutter, til de har suget alt vandet. Rør rundt i risene to gange undervejs.
              28. Så skal der serveres. Kom en skefuld fuldkornsris på en tallerken. Hæld lidt af den gode tomatsovs over, og læg et par lækre kødboller på toppen. Velbekomme!
          • Beskrivelse

              • Opskriften tager ca.: 1 time

                Mikkel besøger byens kok i Boavista nord for Lissabon:

                ”Jeg tror ikke, at jeg har været i et land, hvor der ikke findes en eller anden form for kødboller. De kan findes overalt. Det er jo faktisk næsten også nationalretten i Danmark, bare tænk på frikadeller. I Portugal er de også helt vilde med kødboller. Så da jeg mødte Mafalda og spurgte, om hun ville vise mig en lækker portugisisk ret, var hun ikke i tvivl om, hvad det skulle være. Retten hedder Almondegas, og kødbollerne bliver lavet på en helt anden måde, end vi er vant til. Og så skal de serveres med ris. Glæd jer til at prøve. Mon ikke også det har været en af Christiano Ronaldos livretter, da han var dreng?”

                Energi-indhold pr. portion
                • Energi: 2915 kJ / 697 kcal
                • Protein: 18 %
                • Kulhydrat: 44 %
                • Fedt: 38 %
                • Heraf mættet fedt: 7,83 g.
            • Du skal bruge

            • Sådan gør du

              • Trin 1 af 28

                Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker hænder.

              • Trin 2 af 28

                Mål alle ingredienserne af.

                Kødboller:

                • 300 g. hakket oksekød 10-15 %
                • 300 g. hakket svinekød 10-15 %
                • 4 ½ fed hvidløg
                • ¾ dl rasp
                • 3 tsk. salt
                • 1 ½ spsk. paprika
                • ⅓ tsk. peber
                • ¾ dl rasp

                Tomatsovs:

                • 3 spsk. olie 
                • 4 ½ store løg
                • 3 dåser hakkede tomater
                • 3 tsk. salt
                • 4 ½ dl vand
                • Evt. 3 tsk. sukker

                Ris – portugisisk style:

                • 3 spsk. olie
                • 4 ½ fed hvidløg 
                • 3 løg
                • 3 dl ærter
                • 6 dl vand
                • 1 ½ tsk. salt
                • 4 ½ dl fuldkornsris
              • Trin 3 af 28

                Lav først kødbollerne. Bland kødet i en skål, og rør det godt rundt med en røreske. Vask hænder.

                • 300 g. hakket oksekød 10-15 %
                • 300 g. hakket svinekød 10-15 %
              • Trin 4 af 28

                Pil hvidløgene, og hak dem. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker hvidløg.

                • 4 ½ fed hvidløg
              • Trin 5 af 28

                Kom hvidløg, rasp, salt, paprika og peber i skålen.

                • ¾ dl rasp
                • 3 tsk. salt
                • 1 ½ spsk. paprika
                • ⅓ tsk. peber
              • Trin 6 af 28

                Ælt det hele sammen med fingrene, til det er helt blandet. Vask hænder.

              • Trin 7 af 28

                Hæld rasp på en tallerken.

                • ¾ dl rasp
              • Trin 8 af 28

                Form små, fine, runde kødboller med hænderne, og rul dem forsigtigt i raspen.

              • Trin 9 af 28

                Læg de færdige kødboller på en anden tallerken. Stil kødbollerne i køleskabet, til du skal bruge dem. Vask hænder.

              • Trin 10 af 28

                Så er det tid til tomatsovsen. Pil løgene, og hak dem groft. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker løg.

                • 4 ½ store løg
              • Trin 11 af 28

                Hæld olie i en gryde, og varm den op ved middel varme.

                • 3 spsk. olie
              • Trin 12 af 28

                Kom løgene i gryden. Læg låg på, og lad det simre i 5 minutter, til løgene er blevet bløde.

              • Trin 13 af 28

                Hæld de hakkede tomater i gryden, og rør rundt med en grydeske.

                • 3 dåser hakkede tomater
              • Trin 14 af 28

                Tilsæt salt og 1 ½ dl af vandet, og rør rundt igen.

                • 3 tsk. salt
                • 4 ½ dl vand
              • Trin 15 af 28

                Læg låg på gryden, og bring sovsen i kog. Lad den koge i 5 minutter.

              • Trin 16 af 28

                Tilsæt resten af vandet, og rør rundt.

              • Trin 17 af 28

                Smag til med salt og eventuelt sukker.

                • Evt. 3 tsk. sukker
              • Trin 18 af 28

                Læg nu forsigtigt kødbollerne ned i sovsen. Læg låg på, og lad sovs og kødboller koge ved svag varme i cirka 20 minutter. Vask hænder. Lav risene, mens det koger.

              • Trin 19 af 28

                Pil og hak hvidløgene. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker hvidløg.

                • 4 ½ fed hvidløg
              • Trin 20 af 28

                Pil og hak løgene. Klik på metodevideoen, og se hvordan du hakker løg.

                • 3 løg
              • Trin 21 af 28

                Hæld olie i en gryde, og varm den op ved høj temperatur.

                • 3 spsk. olie
              • Trin 22 af 28

                Kom løg og hvidløg i gryden, og steg i cirka 3 minutter, mens du rører rundt med grydeskeen. De må ikke brænde på.

              • Trin 23 af 28

                Kom ærterne i gryden, og steg igen i 1 minut.

                • 3 dl ærter
              • Trin 24 af 28

                Tilsæt vand og salt. Læg låg på gryden, og bring vandet i kog.

                • 6 dl vand
                • 1 ½ tsk. salt
              • Trin 25 af 28

                Skyl fuldkornsrisene, og hæld dem i gryden. Bring vandet i kog igen.

                • 4 ½ dl fuldkornsris
              • Trin 26 af 28

                Når vandet koger, skruer du ned på lav varme, så det bobler lige så stille.

              • Trin 27 af 28

                Lad fuldkornsrisene koge cirka 12-15 minutter, til de har suget alt vandet. Rør rundt i risene to gange undervejs.

              • Trin 28 af 28

                Så skal der serveres. Kom en skefuld fuldkornsris på en tallerken. Hæld lidt af den gode tomatsovs over, og læg et par lækre kødboller på toppen. Velbekomme!

            • Oversigt

              • Print

                Beskrivelse

                Mikkel besøger byens kok i Boavista nord for Lissabon:

                ”Jeg tror ikke, at jeg har været i et land, hvor der ikke findes en eller anden form for kødboller. De kan findes overalt. Det er jo faktisk næsten også nationalretten i Danmark, bare tænk på frikadeller. I Portugal er de også helt vilde med kødboller. Så da jeg mødte Mafalda og spurgte, om hun ville vise mig en lækker portugisisk ret, var hun ikke i tvivl om, hvad det skulle være. Retten hedder Almondegas, og kødbollerne bliver lavet på en helt anden måde, end vi er vant til. Og så skal de serveres med ris. Glæd jer til at prøve. Mon ikke også det har været en af Christiano Ronaldos livretter, da han var dreng?”

                Du skal bruge

                  Ingredienser

                  Kødboller:

                  • 300 g. hakket oksekød 10-15 %
                  • 300 g. hakket svinekød 10-15 %
                  • 4 ½ fed hvidløg
                  • ¾ dl rasp
                  • 3 tsk. salt
                  • 1 ½ spsk. paprika
                  • ⅓ tsk. peber
                  • ¾ dl rasp

                  Tomatsovs:

                  • 3 spsk. olie 
                  • 4 ½ store løg
                  • 3 dåser hakkede tomater
                  • 3 tsk. salt
                  • 4 ½ dl vand
                  • Evt. 3 tsk. sukker

                  Ris – portugisisk style:

                  • 3 spsk. olie
                  • 4 ½ fed hvidløg 
                  • 3 løg
                  • 3 dl ærter
                  • 6 dl vand
                  • 1 ½ tsk. salt
                  • 4 ½ dl fuldkornsris

                   

                  Køkkenredskaber

                  • 1 køkkenvægt
                  • 1 målebæger
                  • 1 røreskål
                  • 1 røreske
                  • 1 skærebræt
                  • 1 lille skarp kniv
                  • 1 teske
                  • 1 spiseske
                  • 2 tallerkner
                  • 2 mellemstore gryder
                  • 1 grydeske
                  • 2 grydelåg
                  • 1 skål
                  • 1 si

                  Sådan gør du

                  1. Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker hænder.
                  2. Mål alle ingredienserne af.
                  3. Lav først kødbollerne. Bland kødet i en skål, og rør det godt rundt med en røreske. Vask hænder.
                  4. Pil hvidløgene, og hak dem. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker hvidløg.
                  5. Kom hvidløg, rasp, salt, paprika og peber i skålen.
                  6. Ælt det hele sammen med fingrene, til det er helt blandet. Vask hænder.
                  7. Hæld rasp på en tallerken.
                  8. Form små, fine, runde kødboller med hænderne, og rul dem forsigtigt i raspen.
                  9. Læg de færdige kødboller på en anden tallerken. Stil kødbollerne i køleskabet, til du skal bruge dem. Vask hænder.
                  10. Så er det tid til tomatsovsen. Pil løgene, og hak dem groft. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker løg.
                  11. Hæld olie i en gryde, og varm den op ved middel varme.
                  12. Kom løgene i gryden. Læg låg på, og lad det simre i 5 minutter, til løgene er blevet bløde.
                  13. Hæld de hakkede tomater i gryden, og rør rundt med en grydeske.
                  14. Tilsæt salt og 1 ½ dl af vandet, og rør rundt igen.
                  15. Læg låg på gryden, og bring sovsen i kog. Lad den koge i 5 minutter.
                  16. Tilsæt resten af vandet, og rør rundt.
                  17. Smag til med salt og eventuelt sukker.
                  18. Læg nu forsigtigt kødbollerne ned i sovsen. Læg låg på, og lad sovs og kødboller koge ved svag varme i cirka 20 minutter. Vask hænder. Lav risene, mens det koger.
                  19. Pil og hak hvidløgene. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker hvidløg.
                  20. Pil og hak løgene. Klik på metodevideoen, og se hvordan du hakker løg.
                  21. Hæld olie i en gryde, og varm den op ved høj temperatur.
                  22. Kom løg og hvidløg i gryden, og steg i cirka 3 minutter, mens du rører rundt med grydeskeen. De må ikke brænde på.
                  23. Kom ærterne i gryden, og steg igen i 1 minut.
                  24. Tilsæt vand og salt. Læg låg på gryden, og bring vandet i kog.
                  25. Skyl fuldkornsrisene, og hæld dem i gryden. Bring vandet i kog igen.
                  26. Når vandet koger, skruer du ned på lav varme, så det bobler lige så stille.
                  27. Lad fuldkornsrisene koge cirka 12-15 minutter, til de har suget alt vandet. Rør rundt i risene to gange undervejs.
                  28. Så skal der serveres. Kom en skefuld fuldkornsris på en tallerken. Hæld lidt af den gode tomatsovs over, og læg et par lækre kødboller på toppen. Velbekomme!