Nikolajs svenske chokoladekage

Nikolajs svenske chokoladekage

easy
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 1 time

        Nikolaj var med på GoCook-madcamp, hvor temaet var ’100% din verdensmad’.

        Nikolaj er vild med chokolade, som der er masser af i denne kage. På svensk hedder kagen ’svensk kladdkaka’, som betyder en klæbrig kage. Den skal nemlig næsten føles som om den ikke er bagt helt færdigt. Tip: Spis den med is eller frisk frugt til. 

         

        Energi-indhold pr. portion
        • Energi: 1254 kJ / 300 kcal
        • Protein: 6 %
        • Kulhydrat: 49 %
        • Fedt: 46 %
        • Heraf mættet fedt: 9,0 g
    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 16

        Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.

      • Trin 2 af 16

        Mål alle ingredienserne af.

        • 150 g. smør
        • 200 g. mørk chokolade (minimum 54 % kakao)
        • 2 dl. brun farin
        • 1 dl. lys sirup
        • 3 æg
        • 1 økologisk lime
        • 2 dl. mel
        • 3 spsk. kakaopulver
        • 1 tsk. bagepulver
        • Lidt smør eller olie til formen

        Tilbehør:

        • Frisk frugt eller is
      • Trin 3 af 16

        Tænd ovnen på 200 grader, og sæt en rist i midten af ovnen.

      • Trin 4 af 16

        Smelt smørret i en lille gryde ved svag varme.

        • 150 g. smør
      • Trin 5 af 16

        Når smørret er smeltet, kommer du chokoladen ned i gryden til smørret. Smelt chokoladen ved svag varme, mens du hele tiden rører rundt i gryden. Når chokoladen er smeltet, tager du gryden af varmen.

        • 200 g. mørk chokolade (minimum 54 % kakao)
      • Trin 6 af 16

        Tag en skål frem. Kom brun farin, sirup og æg i. Pisk det sammen med en elpisker, indtil sukkeret er opløst.

        • 2 dl. brun farin
        • 1 dl. lys sirup
        • 3 æg
      • Trin 7 af 16

        Mens du pisker videre, hælder du forsigtigt det lune chokolade-smør i en tynd stråle ned i skålen. Bland det godt.

      • Trin 8 af 16

        Skyl limen. Tage et rivjern. Riv limeskal på den fine side af rivejernet. Kom det ned i dejen. Klik på metodevideoen og se, hvordan du river skal citrusfrugter.

        • 1 økologisk lime
      • Trin 9 af 16

        Tag en si, og sigt mel, kakaopulver og bagepulver ned i dejen.

        • 2 dl. mel
        • 3 spsk. kakaopulver
        • 1 tsk. bagepulver
      • Trin 10 af 16

        Tag en dejskraber, og vend melblandingen i dejen. Bliv ved med at vende, til alle melklumper er væk, og du har en ensartet dej.

      • Trin 11 af 16

        Tag en springform (diameter cirka 24 centimeter). Læg bagepapir i bunden af formen. Kom lidt olie eller smør på et stykke køkkenrulle, og smør springformens sider indvendigt.

        • Lidt smør eller olie til formen
      • Trin 12 af 16

        Hæld dejen ned i springformen. Brug en dejskraber langs kanten af skålen, så du får al dejen med.

      • Trin 13 af 16

        Sæt kagen ind på risten midt i ovnen.

      • Trin 14 af 16

        Bag kagen i cirka 22 minutter. Tjek, om kagen er færdig. Kagen skal være blød og blævre lidt som en budding, når du skubber til den. Den skal ikke være gennembagt. Du kan få en voksen til at hjælpe dig med at tage den ud.

      • Trin 15 af 16

        Du skal lade chokoladekagen køle helt af, inden du skærer i den. Den vil virke lidt rå i midten og være mere blød end de fleste chokoladekager. Det er præcist sådan, den skal være.

      • Trin 16 af 16

        Du kan servere kagen med frisk frugt eller is til.

        • Frisk frugt eller is
    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Nikolaj var med på GoCook-madcamp, hvor temaet var ’100% din verdensmad’.

        Nikolaj er vild med chokolade, som der er masser af i denne kage. På svensk hedder kagen ’svensk kladdkaka’, som betyder en klæbrig kage. Den skal nemlig næsten føles som om den ikke er bagt helt færdigt. Tip: Spis den med is eller frisk frugt til. 

         

        Du skal bruge

           

          Ingredienser

          • 150 g. smør
          • 200 g. mørk chokolade (minimum 54 % kakao)
          • 2 dl. brun farin
          • 1 dl. lys sirup
          • 3 æg
          • 1 økologisk lime
          • 2 dl. mel
          • 3 spsk. kakaopulver
          • 1 tsk. bagepulver
          • Lidt smør eller olie til formen

          Tilbehør:

          • Frisk frugt eller is

           

          Køkkenredskaber

          • 1 køkkenvægt
          • 1 decilitermål
          • 1 spiseske
          • 1 teske
          • 1 bagerist
          • 1 lille gryde
          • 1 grydeske
          • 1 stor skål
          • 1 elpisker
          • 1 rivejern
          • 1 si
          • 1 dejskraber
          • 1 springform (diameter ca. 24 cm)

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
          2. Mål alle ingredienserne af.
          3. Tænd ovnen på 200 grader, og sæt en rist i midten af ovnen.
          4. Smelt smørret i en lille gryde ved svag varme.
          5. Når smørret er smeltet, kommer du chokoladen ned i gryden til smørret. Smelt chokoladen ved svag varme, mens du hele tiden rører rundt i gryden. Når chokoladen er smeltet, tager du gryden af varmen.
          6. Tag en skål frem. Kom brun farin, sirup og æg i. Pisk det sammen med en elpisker, indtil sukkeret er opløst.
          7. Mens du pisker videre, hælder du forsigtigt det lune chokolade-smør i en tynd stråle ned i skålen. Bland det godt.
          8. Skyl limen. Tage et rivjern. Riv limeskal på den fine side af rivejernet. Kom det ned i dejen. Klik på metodevideoen og se, hvordan du river skal citrusfrugter.
          9. Tag en si, og sigt mel, kakaopulver og bagepulver ned i dejen.
          10. Tag en dejskraber, og vend melblandingen i dejen. Bliv ved med at vende, til alle melklumper er væk, og du har en ensartet dej.
          11. Tag en springform (diameter cirka 24 centimeter). Læg bagepapir i bunden af formen. Kom lidt olie eller smør på et stykke køkkenrulle, og smør springformens sider indvendigt.
          12. Hæld dejen ned i springformen. Brug en dejskraber langs kanten af skålen, så du får al dejen med.
          13. Sæt kagen ind på risten midt i ovnen.
          14. Bag kagen i cirka 22 minutter. Tjek, om kagen er færdig. Kagen skal være blød og blævre lidt som en budding, når du skubber til den. Den skal ikke være gennembagt. Du kan få en voksen til at hjælpe dig med at tage den ud.
          15. Du skal lade chokoladekagen køle helt af, inden du skærer i den. Den vil virke lidt rå i midten og være mere blød end de fleste chokoladekager. Det er præcist sådan, den skal være.
          16. Du kan servere kagen med frisk frugt eller is til.