Mikroovn - mikrobølgeovn

En mikroovn er en lille ovn, som du kan bruge til hurtigt at varme eller tø frosne retter op. Det går hurtigt, fordi ovnen bruger mikrobølger til at varme maden med. Når du har varmet maden op i en mikroovn, skal den spises med det samme, ellers bliver den tør.

HVORDAN VIRKER MIKROBØLGEOVNEN?

En mikrobølgeovn opvarmer vand og fedtmolekyler indeni maden i stedet den omkringliggende luft. Mikrobølger får vand- og fedtmolekyler til at stille sig op som små soldater på rad og række. I molekylernes forsøg på at stille sig korrekt i mikrobølgerne, så giver det en masse gnidningsvarme. Det er den varme, som varmer maden op. 
Mikrobølger er ekstremt effektivt, fordi det har kort opvarmningstid, og er godt til at bevare mikro næringsstofferne i maden. En mikrobølgeovn kan ikke brune maden med mindre den også har et grillelement.

Glas og godkendte plastyper bliver ikke opvarmet i mikrobølgeovnen. Metal reflekterer mikrobølgerne, og danner derfor gnister. Lertøj og fx melamin-skåle (Margrete-skåle) kan blive meget varme og blive ødelagt i mikroølgeovnen.

HVAD ER MIKROOVN BEDST TIL?

Mikrobølgeovn er god til grøntsager, popcorn, nødder, røræg, smeltning af smør og chokolade og til at genopvarme mad. Den er ikke god til at opvarme meget tørre madvarer eller retter. Den er også bedst til små portioner.