Marcipanboller

Marcipanboller

hard
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 2 timer

        Lækre boller med marcipan- og nøddefyld. Micki foreslår, at du bruger dem som bordkort. Skriv med glasur navnet eller forbogstavet på den person, der skal have bollen. Eller lav forskelligt mønster på bollerne.
        Opskriften giver ca. 12 boller.

        Energi-indhold pr. stk.
        • Energi: 1870 kJ / 447 kcal
        • Protein: 9 %
        • Kulhydrat: 54 %
        • Fedt: 37 %
        • Heraf mættet fedt: 8,0 g
    • Du skal bruge

    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 23

        Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)

      • Trin 2 af 23

        Find alle ingredienserne frem.

        Gærdej:

        • 2,5 dl lunkent vand
        • 50 g. gær
        • 2 spsk. sukker
        • 1 æg
        • 100 g. blødt smør
        • 1 tsk. stødt kardemomme
        • ¾ tsk. salt
        • Ca. 600-650 g. mel

        Marcipanfyld:

        • 50 g. marcipan
        • 100 g. blødt smør
        • 50 g. sukker
        • 50 g. hasselnødder

        Pynt:

        • 1 æg til pensling
        • 1 tsk. flormelis
        • 100 g. marcipan
        • 100 g. chokolade
           
      • Trin 3 af 23

        Gærdej: Tag en lille gryde. Hæld vandet i, og varm det op, til det er lunkent. Vandet skal være lige så varmt, som din finger. Men ikke så varmt, så du brænder dig.

        • 2,5 dl lunkent vand
      • Trin 4 af 23

        Hæld vandet ned i en stor skål. Smuldr gæren i vandet. Rør, til gæren er opløst.

        • 50 g. gær
      • Trin 5 af 23

        Tilsæt sukker, og rør, til det er opløst.

        • 2 spsk. sukker
      • Trin 6 af 23

        Slå ægget ud i en kop. Kom ægget, blødt smør, kardemomme og salt op i skålen. Rør det hele sammen. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hurtigt laver blødt smør.

        • 1 æg
        • 100 g. blødt smør
        • 1 tsk. stødt kardemomme
        • ¾ tsk. salt
      • Trin 7 af 23

        Rør til sidst melet i lidt efter lidt. Når du ikke kan røre mere, så kom lidt mel på køkkenbordet, og vend dejen ud på bordet. Ælt dejen på køkkenbordet. Dejen skal være blød og glat at røre ved, når den er færdig. Dejen må ikke hænge fast i dine fingre.

        • Ca. 600-650 g. mel
      • Trin 8 af 23

        Kom dejen tilbage i skålen. Dæk skålen til med et rent viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted i cirka 45 minutter. Imens kan du lave marcipanfyld.

      • Trin 9 af 23

        Marcipanfyld: Riv marcipanen på den grove side af et rivejern. Kom revet marcipan, blødt smør og sukker i en skål, og bland det sammen.

        • 50 g. marcipan
        • 100 g. blødt smør
        • 50 g. sukker
      • Trin 10 af 23

        Hak hasselnødderne groft med en brødkniv, og bland dem med marcipanmassen.

        • 50 g. hasselnødder
      • Trin 11 af 23

        Læg bagepapir på en bageplade.

      • Trin 12 af 23

        Del den hævede dej i 12 stykker.

      • Trin 13 af 23

        Form hvert stykke dej til en bolle. Tryk en fordybning ned i bollen, og kom en teskefuld marcipanfyld i hver. Klik på metodevideoen og se, hvordan du kommer fyld i en bolle.

      • Trin 14 af 23

        Saml dejen rundt om fyldet, og vend bollen om, så sammenføjningen er i bunden. Læg den på bagepladen. Fortsæt sådan med alle 12 boller.

      • Trin 15 af 23

        Lad bollerne hæve på bagepladen i cirka 30 minutter. Tænd samtidig ovnen på 210 grader.

      • Trin 16 af 23

        Slå et æg ud i en kop, og pisk ægget sammen med en gaffel. Pensl bollerne med æg, og bag dem i cirka 15-18 minutter. Lad dem køle af.

        • 1 æg til pensling
      • Trin 17 af 23

        Pynt: Drys lidt flormelis på bordet, og rul marcipanen ud. Den skal være cirka ½ centimeter tyk.

        • 1 tsk. flormelis
        • 100 g. marcipan
      • Trin 18 af 23

        Udstik marcipanen med den form, du har lyst til.

      • Trin 19 af 23

        Læg en marcipanskive på hver bolle.

      • Trin 20 af 23

        Smelt chokoladen over vandbad: Bræk chokoladen i stykker, og kom den i en stor, ovnfast glasskål. Klik på metodevideoen og se, hvordan du smelter chokolade over vandbad.

        • 100 g. chokolade
      • Trin 21 af 23

        Hæld ½ liter vand i en lille gryde. Stil skålen oven på gryden. Bunden af skålen må ikke røre vandet. Tænd for middel varme, og lad vandet komme langsomt i kog. Skru ned for varmen, når vandet koger. Hold øje med chokoladen, og rør undervejs med en dejskraber.

      • Trin 22 af 23

        Når chokoladen er smeltet, slukker du for kogepladen. Flyt glasskålen væk fra gryden. Brug et viskestykke eller grydelapper. Pas meget på, da der kommer varm damp op af gryden, når du flytter skålen. Få eventuelt hjælp af en voksen.

      • Trin 23 af 23

        Kom chokoladen op i en sprøjtepose. Hvis du ikke har en sprøjtepose, kan du bruge en frysepose, og klippe et lille hul i hjørnet. Skriv navn på bollerne med chokoladen, eller pynt med en fritegning.

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Lækre boller med marcipan- og nøddefyld. Micki foreslår, at du bruger dem som bordkort. Skriv med glasur navnet eller forbogstavet på den person, der skal have bollen. Eller lav forskelligt mønster på bollerne.
        Opskriften giver ca. 12 boller.

        Du skal bruge

          Ingredienser

          Gærdej:

          • 2,5 dl lunkent vand
          • 50 g. gær
          • 2 spsk. sukker
          • 1 æg
          • 100 g. blødt smør
          • 1 tsk. stødt kardemomme
          • ¾ tsk. salt
          • Ca. 600-650 g. mel

          Marcipanfyld:

          • 50 g. marcipan
          • 100 g. blødt smør
          • 50 g. sukker
          • 50 g. hasselnødder

          Pynt:

          • 1 æg til pensling
          • 1 tsk. flormelis
          • 100 g. marcipan
          • 100 g. chokolade

           

          Køkkenredskaber

          • 1 decilitermål
          • 1 køkkenvægt
          • 1 spiseske
          • 1 teske
          • 1 lille gryde
          • 3 store skåle
          • 1 røreske
          • 1 kop
          • Husholdningsfilm
          • 1 rivejern
          • 1 skærebræt
          • 1 brødkniv
          • 1 gaffel
          • 1 bagepensel
          • 1 kagerulle
          • Kageudstikkere
          • 1 dejskraber
          • 1 sprøjtepose eller frysepose

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)
          2. Find alle ingredienserne frem.
          3. Gærdej: Tag en lille gryde. Hæld vandet i, og varm det op, til det er lunkent. Vandet skal være lige så varmt, som din finger. Men ikke så varmt, så du brænder dig.
          4. Hæld vandet ned i en stor skål. Smuldr gæren i vandet. Rør, til gæren er opløst.
          5. Tilsæt sukker, og rør, til det er opløst.
          6. Slå ægget ud i en kop. Kom ægget, blødt smør, kardemomme og salt op i skålen. Rør det hele sammen. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hurtigt laver blødt smør.
          7. Rør til sidst melet i lidt efter lidt. Når du ikke kan røre mere, så kom lidt mel på køkkenbordet, og vend dejen ud på bordet. Ælt dejen på køkkenbordet. Dejen skal være blød og glat at røre ved, når den er færdig. Dejen må ikke hænge fast i dine fingre.
          8. Kom dejen tilbage i skålen. Dæk skålen til med et rent viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted i cirka 45 minutter. Imens kan du lave marcipanfyld.
          9. Marcipanfyld: Riv marcipanen på den grove side af et rivejern. Kom revet marcipan, blødt smør og sukker i en skål, og bland det sammen.
          10. Hak hasselnødderne groft med en brødkniv, og bland dem med marcipanmassen.
          11. Læg bagepapir på en bageplade.
          12. Del den hævede dej i 12 stykker.
          13. Form hvert stykke dej til en bolle. Tryk en fordybning ned i bollen, og kom en teskefuld marcipanfyld i hver. Klik på metodevideoen og se, hvordan du kommer fyld i en bolle.
          14. Saml dejen rundt om fyldet, og vend bollen om, så sammenføjningen er i bunden. Læg den på bagepladen. Fortsæt sådan med alle 12 boller.
          15. Lad bollerne hæve på bagepladen i cirka 30 minutter. Tænd samtidig ovnen på 210 grader.
          16. Slå et æg ud i en kop, og pisk ægget sammen med en gaffel. Pensl bollerne med æg, og bag dem i cirka 15-18 minutter. Lad dem køle af.
          17. Pynt: Drys lidt flormelis på bordet, og rul marcipanen ud. Den skal være cirka ½ centimeter tyk.
          18. Udstik marcipanen med den form, du har lyst til.
          19. Læg en marcipanskive på hver bolle.
          20. Smelt chokoladen over vandbad: Bræk chokoladen i stykker, og kom den i en stor, ovnfast glasskål. Klik på metodevideoen og se, hvordan du smelter chokolade over vandbad.
          21. Hæld ½ liter vand i en lille gryde. Stil skålen oven på gryden. Bunden af skålen må ikke røre vandet. Tænd for middel varme, og lad vandet komme langsomt i kog. Skru ned for varmen, når vandet koger. Hold øje med chokoladen, og rør undervejs med en dejskraber.
          22. Når chokoladen er smeltet, slukker du for kogepladen. Flyt glasskålen væk fra gryden. Brug et viskestykke eller grydelapper. Pas meget på, da der kommer varm damp op af gryden, når du flytter skålen. Få eventuelt hjælp af en voksen.
          23. Kom chokoladen op i en sprøjtepose. Hvis du ikke har en sprøjtepose, kan du bruge en frysepose, og klippe et lille hul i hjørnet. Skriv navn på bollerne med chokoladen, eller pynt med en fritegning.