Luftige boller

Luftige boller

medium
  • Beskrivelse

      • Der skal ikke mange ingredienser til for at lave luftige boller. Hemmeligheden er god ælteteknik, så der kommer godt med luft i dejen. Ved at bruge både hvedemel og fuldkornshvedemel får bollerne og din mave lidt mere at rive i. Opskriften giver ca. 10 boller. 

         

    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 17

        Vask hænder.

      • Trin 2 af 17

        Mål alle ingredienserne af.

        • 1 dl kogende vand
        • 2 dl minimælk
        • 25 g gær
        • ½ tsk salt
        • 1 spsk rapsolie
        • 1 dl fuldkornshvedemel
        • 5 dl hvedemel
      • Trin 3 af 17

        Læg bagepapir på en bageplade. 

      • Trin 4 af 17

        Hæld vand i en elkedel og kog det.

      • Trin 5 af 17

        Hæld 1 dl vand i en stor skål.

      • Trin 6 af 17

        Kom mælken ned i skålen med vand og rør rundt. Mærk efter med en finger om væsken er behagelig lun. Væsken skal have en temperatur på cirka 37 grader. Se hvordan du laver en gærdej.

        • 2 dl minimælk
      • Trin 7 af 17

        Kom 25 gram gær i skålen og rør til gæren er opløst.

        • 25 g gær

         

      • Trin 8 af 17

        Kom salt og olie i skålen og rør rundt.

        • ½ tsk salt 
        • 1 spsk rapsolie

         

      • Trin 9 af 17

        Kom fuldkornsmelet ned i skålen og rør godt.

        • 1 dl fuldkornshvedemel
      • Trin 10 af 17

        Kom hvedemelet i skålen lidt efter lidt. Slå luft i dejen med grydeskeen.

        • 5 dl hvedemel
      • Trin 11 af 17

        Ælt dejen færdig på bordet.

      • Trin 12 af 17

        Læg dejen tilbage i skålen og læg et viskestykke over. Lad dejen hæve i 30 minutter. 

      • Trin 13 af 17

        Rul dejen til en pølse og del den i 10 stykker. Form 10 boller og læg dem på bagepladen. Læg et viskestykke over bollerne og lad dem hæve i 15 minutter. 

      • Trin 14 af 17

        Tænd ovnen på varmluft ved 200 grader. 

      • Trin 15 af 17

        Hæld lidt mælk op i en kop og pensl bollerne med lidt mælk. 

        • Minimælk
      • Trin 16 af 17

        Sæt bollerne i ovnen og bag dem i ca. 12 minutter.

      • Trin 17 af 17

        Lad bollerne køle af på en bagerist. Derefter er de klar til at spise. Velbekomme!

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Der skal ikke mange ingredienser til for at lave luftige boller. Hemmeligheden er god ælteteknik, så der kommer godt med luft i dejen. Ved at bruge både hvedemel og fuldkornshvedemel får bollerne og din mave lidt mere at rive i. Opskriften giver ca. 10 boller. 

         

        Du skal bruge

          Ingredienser

          • 1 dl kogende vand
          • 2 dl minimælk
          • 25 g gær
          • ½ tsk salt
          • 1 spsk rapsolie
          • 1 dl fuldkornshvedemel
          • 5 dl hvedemel

          Køkkenredskaber

          • 2 måleskeer
          • 1 grydeske
          • 1 stor skål
          • 1 bageplade
          • 1 målebæger
          • 1 køkkenvægt
          • 1 elkedel
          • Bagepapir
          • 1 bagerist
          • 1 kop
          • 1 bagepensel

          Sådan gør du

          1. Vask hænder.
          2. Mål alle ingredienserne af.
          3. Læg bagepapir på en bageplade. 
          4. Hæld vand i en elkedel og kog det.
          5. Hæld 1 dl vand i en stor skål.
          6. Kom mælken ned i skålen med vand og rør rundt. Mærk efter med en finger om væsken er behagelig lun. Væsken skal have en temperatur på cirka 37 grader. Se hvordan du laver en gærdej.
          7. Kom 25 gram gær i skålen og rør til gæren er opløst.
          8. Kom salt og olie i skålen og rør rundt.
          9. Kom fuldkornsmelet ned i skålen og rør godt.
          10. Kom hvedemelet i skålen lidt efter lidt. Slå luft i dejen med grydeskeen.
          11. Ælt dejen færdig på bordet.
          12. Læg dejen tilbage i skålen og læg et viskestykke over. Lad dejen hæve i 30 minutter. 
          13. Rul dejen til en pølse og del den i 10 stykker. Form 10 boller og læg dem på bagepladen. Læg et viskestykke over bollerne og lad dem hæve i 15 minutter. 
          14. Tænd ovnen på varmluft ved 200 grader. 
          15. Hæld lidt mælk op i en kop og pensl bollerne med lidt mælk. 
          16. Sæt bollerne i ovnen og bag dem i ca. 12 minutter.
          17. Lad bollerne køle af på en bagerist. Derefter er de klar til at spise. Velbekomme!