Luftige boller

Luftige boller

medium
  • Beskrivelse

      • Der skal ikke mange ingredienser til for at lave luftige boller. Hemmeligheden er god ælteteknik, så der kommer godt med luft i dejen. Ved at bruge både hvedemel og grahamsmel får din mave lidt mere at tygge på. Opskriften giver ca. 10 boller. 

         

        Energi-indhold pr. stk.
        • Energi: 349 kJ / 89 kcal
        • Protein: 12 %
        • Kulhydrat: 70 %
        • Fedt: 18 %
    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 17

        Vask hænder.

      • Trin 2 af 17

        Mål alle ingredienserne af.

        • 1 dl kogende vand
        • 2 dl mælk
        • 25 g. gær
        • ½ tsk. salt
        • 1 spsk. rapsolie
        • 1 dl grahamsmel
        • 5 dl hvedemel
      • Trin 3 af 17

        Læg bagepapir på en bageplade.

      • Trin 4 af 17

        Hæld vand i en elkedel og kog det.

      • Trin 5 af 17

        Hæld 1 dl af det kogte vand i en stor skål.

      • Trin 6 af 17

        Kom mælken ned i skålen med vand og rør rundt. Mærk med en finger om blandingen er lun. Væsken skal være lillefingervarm og have samme temperatur som din lillefinger. Klik på filmen og se hvordan du laver en gærdej.

        • 2 dl mælk
      • Trin 7 af 17

        Kom gæren i skålen og rør til gæren er opløst.

        • 25 g. gær

         

      • Trin 8 af 17

        Kom salt og rapsolie i skålen og rør rundt.

        • ½ tsk. salt 
        • 1 spsk. rapsolie

         

      • Trin 9 af 17

        Kom grahamsmelet ned i skålen og rør rundt.

        • 1 dl grahamsmel
      • Trin 10 af 17

        Kom hvedemelet i skålen lidt efter lidt. Slå luft i dejen med grydeskeen.

        • 5 dl hvedemel
      • Trin 11 af 17

        Ælt dejen færdig på bordet med hænderne.

      • Trin 12 af 17

        Læg dejen tilbage i skålen og læg et stykke husholdningsfilm over skålen. Lad dejen hæve i 30 minutter et lunt sted.

      • Trin 13 af 17

        Rul dejen til en pølse og del den i 10 stykker med en kniv. Form 10 boller og læg dem på bagepladen. Læg et viskestykke over bollerne og lad dem hæve i 15 minutter.

      • Trin 14 af 17

        Tænd ovnen på varmluft ved 200 grader.

      • Trin 15 af 17

        Hæld mælk op i en kop og pensl bollerne med mælk.

        • 2 spsk. mælk
      • Trin 16 af 17

        Sæt bollerne i ovnen og bag dem i ca. 12 minutter.

      • Trin 17 af 17

        Lad bollerne køle af på en bagerist. Derefter er de klar til at blive spist. Velbekomme! Tip: Brug bollerne i madpakken med dit yndlings fyld!

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Der skal ikke mange ingredienser til for at lave luftige boller. Hemmeligheden er god ælteteknik, så der kommer godt med luft i dejen. Ved at bruge både hvedemel og grahamsmel får din mave lidt mere at tygge på. Opskriften giver ca. 10 boller. 

         

        Du skal bruge

          Ingredienser

          • 1 dl kogende vand
          • 2 dl mælk
          • 25 g. gær
          • ½ tsk. salt
          • 1 spsk. rapsolie
          • 1 dl grahamsmel
          • 5 dl hvedemel

          Køkkenredskaber

          • 1 køkkenvægt
          • 1 sæt måleskeer
          • 1 målebæger
          • 1 stk. bagepapir
          • 1 bageplade
          • 1 elkedel
          • 1 stor skål
          • 1 grydeske
          • 1 stk. husholdningsfilm
          • 1 lille skarp kniv
          • 1 viskestykke
          • 1 kop
          • 1 bagepensel
          • 1 bagerist

          Sådan gør du

          1. Vask hænder.
          2. Mål alle ingredienserne af.
          3. Læg bagepapir på en bageplade.
          4. Hæld vand i en elkedel og kog det.
          5. Hæld 1 dl af det kogte vand i en stor skål.
          6. Kom mælken ned i skålen med vand og rør rundt. Mærk med en finger om blandingen er lun. Væsken skal være lillefingervarm og have samme temperatur som din lillefinger. Klik på filmen og se hvordan du laver en gærdej.
          7. Kom gæren i skålen og rør til gæren er opløst.
          8. Kom salt og rapsolie i skålen og rør rundt.
          9. Kom grahamsmelet ned i skålen og rør rundt.
          10. Kom hvedemelet i skålen lidt efter lidt. Slå luft i dejen med grydeskeen.
          11. Ælt dejen færdig på bordet med hænderne.
          12. Læg dejen tilbage i skålen og læg et stykke husholdningsfilm over skålen. Lad dejen hæve i 30 minutter et lunt sted.
          13. Rul dejen til en pølse og del den i 10 stykker med en kniv. Form 10 boller og læg dem på bagepladen. Læg et viskestykke over bollerne og lad dem hæve i 15 minutter.
          14. Tænd ovnen på varmluft ved 200 grader.
          15. Hæld mælk op i en kop og pensl bollerne med mælk.
          16. Sæt bollerne i ovnen og bag dem i ca. 12 minutter.
          17. Lad bollerne køle af på en bagerist. Derefter er de klar til at blive spist. Velbekomme! Tip: Brug bollerne i madpakken med dit yndlings fyld!