Luciaboller

Luciaboller

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter

        For Micki Luciadag lig med luciaboller. For dem kan man spise mange dage i træk ;-) Ja, faktisk hele året. De fine gule, bløde brød eller boller med den søde smag kommer fra Sverige, hvor man kalder dem lusse-katte. Servér dem med en kop te eller varm kakao.

        Dejen skal formes på en bestemt måde. På GoCook-TV på gocook.dk kan du se hele filmen med Mickis luciaboller.

        Tip: Kværn safran-trådene i en morter først. Så får du mere farve og smag. Du kan også farve bollerne med gurkemeje i stedet for safran.

        Opskriften giver cirka 15 boller.

        Energi-indhold pr. stk.
        • Energi: 834 kJ / 199 kcal
        • Protein: 9 %
        • Kulhydrat: 62 %
        • Fedt: 30 %
    • Film

        • Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter

          Se filmen, hvor Micki bager luciaboller.

          Energi-indhold pr. stk.
          • Energi: 834 kJ / 199 kcal
          • Protein: 9 %
          • Kulhydrat: 62 %
          • Fedt: 30 %
      • Sådan gør du

        • Trin 1 af 18

          Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)

        • Trin 2 af 18

          Find alle ingredienserne frem.

          • 50 g. gær
          • 100 g. smør
          • 2 ½ dl. mælk
          • Evt. ½ pk. safran (tråde eller pulver)
          • 1 dl. sukker
          • ½ tsk. salt
          • Ca. 450 g. mel
          • Ca. 30 rosiner
          • 1 æg
        • Trin 3 af 18

          Kom mælk i en lille gryde og varm det op. Kom safran i mælken.

        • Trin 4 af 18

          Kom smør i gryden og lad det smelte. Tag gryden væk fra varmen og lad mælken køle ned, til det er lillefingervarmt. Begynd på dejen, imens mælken køler. Klik på videoen og se, hvordan du vurderer, om mælken er lillefingervarm.

          • 100 g. smør
          • 2 ½ dl. mælk
        • Trin 5 af 18

          Smuldr gæren i en stor skål.

          • 50 g. gær
        • Trin 6 af 18

          Kom mælke-blandingen op i skålen med gæren. Rør rundt, til gæren er opløst.

          • Evt. ½ pk. safran (tråde eller pulver)
        • Trin 7 af 18

          Kom sukker og salt i blandingen. Rør rundt.

          • 1 dl. sukker
          • ½ tsk. salt
        • Trin 8 af 18

          Tilsæt melet lidt ad gangen. Rør undervejs. Når dejen er fast, så kom den ud på et meldrysset bord og ælt den sammen med hænderne. Klik på videoen og se, hvordan du ælter dej.

          • Ca. 450 g. mel
        • Trin 9 af 18

          Kom dejen tilbage i skålen og dæk den med husholdningsfilm. Lad dejen hvile i 20 minutter.

        • Trin 10 af 18

          Kom bagepapir på to bageplader.

        • Trin 11 af 18

          Kom dejen ud på et meldrysset bord. Skær dejen i 15 lige store stykker. Klik på videoen og se, hvordan du ruller luciaboller.

        • Trin 12 af 18

          Rul hvert stykke ud til en lille pølse på cirka 15 centimeter.

        • Trin 13 af 18

          Tag en dejpølse. Rul den venstre ende mod uret, indtil du når midten af pølsen, mens den ligger på bordet. Rul også den højre ende mod uret, indtil den når midten. Nu burde den ligne luciabollerne på billedet.

        • Trin 14 af 18

          Læg din luciabolle på bagepladen. Gør det samme med alle dejpølserne. Luciabollerne må ikke røre hinanden, så fordel dem på 2 bageplader.

        • Trin 15 af 18

          Kom 2 rosiner i hver luciabolle (se på billedet). Tryk dem godt ned, da de ellers popper op under bagningen.

          • Ca. 30 rosiner
        • Trin 16 af 18

          Dæk luciabollerne til med et rent viskestykke og lad dem hæve i 10 minutter. Tænd imens ovnen på 200 grader.

        • Trin 17 af 18

          Slå et æg ud i en kop og pisk det sammen med en gaffel. Pensel alle luciabollerne med ægget. Klik på videoen og se, hvordan du pensler brød og boller.

          • 1 æg
        • Trin 18 af 18

          Bag luciabollerne i cirka 10 minutter, til de er gyldne. Klik på videoen og se, hvordan du vurderer, om bollerne er færdige.

      • Oversigt

        • Print

          Beskrivelse

          For Micki Luciadag lig med luciaboller. For dem kan man spise mange dage i træk ;-) Ja, faktisk hele året. De fine gule, bløde brød eller boller med den søde smag kommer fra Sverige, hvor man kalder dem lusse-katte. Servér dem med en kop te eller varm kakao.

          Dejen skal formes på en bestemt måde. På GoCook-TV på gocook.dk kan du se hele filmen med Mickis luciaboller.

          Tip: Kværn safran-trådene i en morter først. Så får du mere farve og smag. Du kan også farve bollerne med gurkemeje i stedet for safran.

          Opskriften giver cirka 15 boller.

          Du skal bruge

            Ingredienser

            • 50 g. gær
            • 100 g. smør
            • 2 ½ dl. mælk
            • Evt. ½ pk. safran (tråde eller pulver)
            • 1 dl. sukker
            • ½ tsk. salt
            • Ca. 450 g. mel
            • Ca. 30 rosiner
            • 1 æg

             

            Køkkenredskaber

            • 1 køkkenvægt
            • 1 decilitermål
            • 1 teske
            • 1 stor skål
            • 1 lille gryde
            • 1 morter eller blender
            • 1 røreske
            • Husholdningsfilm
            • Bagepapir
            • 2 bageplader
            • 1 rent viskestykke
            • 1 kop
            • 1 gaffel

            Sådan gør du

            1. Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)
            2. Find alle ingredienserne frem.
            3. Kom mælk i en lille gryde og varm det op. Kom safran i mælken.
            4. Kom smør i gryden og lad det smelte. Tag gryden væk fra varmen og lad mælken køle ned, til det er lillefingervarmt. Begynd på dejen, imens mælken køler. Klik på videoen og se, hvordan du vurderer, om mælken er lillefingervarm.
            5. Smuldr gæren i en stor skål.
            6. Kom mælke-blandingen op i skålen med gæren. Rør rundt, til gæren er opløst.
            7. Kom sukker og salt i blandingen. Rør rundt.
            8. Tilsæt melet lidt ad gangen. Rør undervejs. Når dejen er fast, så kom den ud på et meldrysset bord og ælt den sammen med hænderne. Klik på videoen og se, hvordan du ælter dej.
            9. Kom dejen tilbage i skålen og dæk den med husholdningsfilm. Lad dejen hvile i 20 minutter.
            10. Kom bagepapir på to bageplader.
            11. Kom dejen ud på et meldrysset bord. Skær dejen i 15 lige store stykker. Klik på videoen og se, hvordan du ruller luciaboller.
            12. Rul hvert stykke ud til en lille pølse på cirka 15 centimeter.
            13. Tag en dejpølse. Rul den venstre ende mod uret, indtil du når midten af pølsen, mens den ligger på bordet. Rul også den højre ende mod uret, indtil den når midten. Nu burde den ligne luciabollerne på billedet.
            14. Læg din luciabolle på bagepladen. Gør det samme med alle dejpølserne. Luciabollerne må ikke røre hinanden, så fordel dem på 2 bageplader.
            15. Kom 2 rosiner i hver luciabolle (se på billedet). Tryk dem godt ned, da de ellers popper op under bagningen.
            16. Dæk luciabollerne til med et rent viskestykke og lad dem hæve i 10 minutter. Tænd imens ovnen på 200 grader.
            17. Slå et æg ud i en kop og pisk det sammen med en gaffel. Pensel alle luciabollerne med ægget. Klik på videoen og se, hvordan du pensler brød og boller.
            18. Bag luciabollerne i cirka 10 minutter, til de er gyldne. Klik på videoen og se, hvordan du vurderer, om bollerne er færdige.