Luciaboller

Luciaboller

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter

        For Micki Luciadag lig med luciaboller. For dem kan man spise mange dage i træk ;-) Ja, faktisk hele året. De fine gule, bløde brød eller boller med den søde smag kommer fra Sverige, hvor man kalder dem lusse-katte.

        Dejen skal formes på en bestemt måde. På GoCook-TV kan du se hele filmen om, hvordan Micki bager luciaboller.

        Tip: Kværn safran-trådene i en morter først. Så får du mere farve og smag. Du kan også farve bollerne med gurkemeje i stedet for safran.

        Opskriften giver cirka 15 boller.

        Energi-indhold pr. stk.
        • Energi: 834 kJ / 199 kcal
        • Protein: 9 %
        • Kulhydrat: 62 %
        • Fedt: 30 %
    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 19

        Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.

      • Trin 2 af 19

        Mål alle ingredienserne af.

        • 50 g. gær
        • 100 g. smør
        • 2 ½ dl. mælk
        • Evt. ½ pk. safran (tråde eller pulver)
        • 1 dl. sukker
        • ½ tsk. salt
        • Ca. 450 g. mel
        • Ca. 30 rosiner
        • 1 æg
      • Trin 3 af 19

        Tag en lille gryde. Kom mælk i gryden, og varm det op. Kom safran i mælken.

      • Trin 4 af 19

        Kom smør i gryden, og lad det smelte. Tag gryden væk fra varmen, og lad mælken køle ned, til det er lillefingervarmt. Begynd på dejen, imens mælken køler. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vurderer, om mælken er lillefingervarm.

        • 100 g. smør
        • 2 ½ dl. mælk
      • Trin 5 af 19

        Tag en stor skål. Smuldr gæren i skålen.

        • 50 g. gær
      • Trin 6 af 19

        Kom mælke-blandingen op i skålen med gæren. Rør rundt, til gæren er opløst.

        • Evt. ½ pk. safran (tråde eller pulver)
      • Trin 7 af 19

        Kom sukker og salt i blandingen. Rør rundt.

        • 1 dl. sukker
        • ½ tsk. salt
      • Trin 8 af 19

        Tilsæt melet lidt ad gangen. Rør undervejs. Når dejen er fast, så kom den ud på et meldrysset bord, og ælt den sammen med hænderne. Klik på metodevideoen og se, hvordan du ælter dej.

        • Ca. 450 g. mel
      • Trin 9 af 19

        Kom dejen tilbage i skålen, og dæk den med husholdningsfilm. Lad dejen hvile i 20 minutter.

      • Trin 10 af 19

        Kom bagepapir på en bageplade.

      • Trin 11 af 19

        Kom dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen i 15 lige store stykker. Klik på metodevideoen og se, hvordan du ruller luciaboller.

      • Trin 12 af 19

        Rul hvert stykke ud til en lille pølse på cirka 15 centimeter.

      • Trin 13 af 19

        Tag en dejpølse. Rul den venstre ende mod uret, indtil du når midten af pølsen, mens den ligger på bordet. Rul også den højre ende mod uret, indtil den når midten. Nu burde den ligne luciabollerne, som er på billedet.

      • Trin 14 af 19

        Læg din luciabolle på bagepladen. Gør det samme med alle dejpølserne. Luciabollerne må ikke røre hinanden, så fordel dem på 2 bageplader.

      • Trin 15 af 19

        Kom 2 rosiner i hver luciabolle (se på billedet). Tryk dem godt ned, da de ellers popper op under bagningen.

        • Ca. 30 rosiner
      • Trin 16 af 19

        Dæk luciabollerne til med et rent viskestykke, og lad dem hæve i 10 minutter. Tænd imens ovnen på 200 grader.

      • Trin 17 af 19

        Slå et æg ud i en kop, og pisk det sammen med en gaffel. Pensel alle luciabollerne med ægget. Klik på metodevideoen og se, hvordan du pensler brød og boller.

        • 1 æg
      • Trin 18 af 19

        Kom luciabollerne i ovnen, og bag dem i cirka 10 minutter. De skal være gyldne.

      • Trin 19 af 19

        Server dine luciaboller lune med en kop te eller kakao til.

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        For Micki Luciadag lig med luciaboller. For dem kan man spise mange dage i træk ;-) Ja, faktisk hele året. De fine gule, bløde brød eller boller med den søde smag kommer fra Sverige, hvor man kalder dem lusse-katte.

        Dejen skal formes på en bestemt måde. På GoCook-TV kan du se hele filmen om, hvordan Micki bager luciaboller.

        Tip: Kværn safran-trådene i en morter først. Så får du mere farve og smag. Du kan også farve bollerne med gurkemeje i stedet for safran.

        Opskriften giver cirka 15 boller.

        Du skal bruge

          Ingredienser

          • 50 g. gær
          • 100 g. smør
          • 2 ½ dl. mælk
          • Evt. ½ pk. safran (tråde eller pulver)
          • 1 dl. sukker
          • ½ tsk. salt
          • Ca. 450 g. mel
          • Ca. 30 rosiner
          • 1 æg

           

          Køkkenredskaber

          • 1 køkkenvægt
          • 1 decilitermål
          • 1 teske
          • 1 stor skål
          • 1 lille gryde
          • 1 morter eller blender
          • 1 røreske
          • Husholdningsfilm
          • Bagepapir
          • 2 bageplader
          • 1 rent viskestykke
          • 1 kop
          • 1 gaffel

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
          2. Mål alle ingredienserne af.
          3. Tag en lille gryde. Kom mælk i gryden, og varm det op. Kom safran i mælken.
          4. Kom smør i gryden, og lad det smelte. Tag gryden væk fra varmen, og lad mælken køle ned, til det er lillefingervarmt. Begynd på dejen, imens mælken køler. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vurderer, om mælken er lillefingervarm.
          5. Tag en stor skål. Smuldr gæren i skålen.
          6. Kom mælke-blandingen op i skålen med gæren. Rør rundt, til gæren er opløst.
          7. Kom sukker og salt i blandingen. Rør rundt.
          8. Tilsæt melet lidt ad gangen. Rør undervejs. Når dejen er fast, så kom den ud på et meldrysset bord, og ælt den sammen med hænderne. Klik på metodevideoen og se, hvordan du ælter dej.
          9. Kom dejen tilbage i skålen, og dæk den med husholdningsfilm. Lad dejen hvile i 20 minutter.
          10. Kom bagepapir på en bageplade.
          11. Kom dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen i 15 lige store stykker. Klik på metodevideoen og se, hvordan du ruller luciaboller.
          12. Rul hvert stykke ud til en lille pølse på cirka 15 centimeter.
          13. Tag en dejpølse. Rul den venstre ende mod uret, indtil du når midten af pølsen, mens den ligger på bordet. Rul også den højre ende mod uret, indtil den når midten. Nu burde den ligne luciabollerne, som er på billedet.
          14. Læg din luciabolle på bagepladen. Gør det samme med alle dejpølserne. Luciabollerne må ikke røre hinanden, så fordel dem på 2 bageplader.
          15. Kom 2 rosiner i hver luciabolle (se på billedet). Tryk dem godt ned, da de ellers popper op under bagningen.
          16. Dæk luciabollerne til med et rent viskestykke, og lad dem hæve i 10 minutter. Tænd imens ovnen på 200 grader.
          17. Slå et æg ud i en kop, og pisk det sammen med en gaffel. Pensel alle luciabollerne med ægget. Klik på metodevideoen og se, hvordan du pensler brød og boller.
          18. Kom luciabollerne i ovnen, og bag dem i cirka 10 minutter. De skal være gyldne.
          19. Server dine luciaboller lune med en kop te eller kakao til.