- Hjem >
- Opskrifter >
- Sæson >
- Højtider >
- Jul >
- Luciaboller
Luciaboller
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 50 min.
Sværhedsgrad: Medium
Luciaboller er bløde, gule boller fyldt med safran og rosiner, og de hører til en af de hyggeligste juletraditioner fra Sverige! Hver december, især til Luciadag den 13. december, bager familier disse særlige boller, der både smager fantastisk og får køkkenet til at dufte af jul.
Vi guider dig trin for trin, så du selv kan lave luciabollerne. Fra at ælte dej til at forme de fine S-forme med rosiner. Tag forklædet på, gør dig klar til at lære noget nyt og glæd dig til at sætte tænderne i lækkerierne bagefter!
Tip: Kværn safran-trådene i en morter først. Så får du mere farve og smag.
Opskriften giver cirka 15 boller.
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til luciaboller
Ingredienser:
50 g gær
100 g smør
2 ½ dl mælk
Evt. ½ pk. safran (tråde eller pulver) eller ½ tsk. gurkemeje
1 dl sukker
½ tsk. salt
Ca. 450 g mel
Ca. 30 rosiner
1 æg
Gær
Smør
Mælk
Safran
Sukker
Salt
Hvedemel
Rosiner
Æg
Køkkenredskaber: til luciaboller
1 køkkenvægt
1 decilitermål
1 teske
1 stor skål
1 lille gryde
1 morter eller blender
1 røreske
Husholdningsfilm
Bagepapir
2 bageplader
1 rent viskestykke
1 kop
1 gaffel
Køkkenvægt
Decilitermål
Teske
Stor røreskål
Lille gryde
Morter
Røreske
Husholdningsfilm
Bagepapir
Bageplade
Viskestykke
Kop
Gaffel
Sådan gør du
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Dej:
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Form luciaboller:
10.
11.
12.
13.
14.
15.
Bag luciaboller:
16.
17.
Slå et æg ud i en kop og pisk det sammen med en gaffel. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.
18.
Pensel alle luciabollerne med ægget. Se videoen.
19.
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per styk
Energi: 834 kJ / 199 kcal
Protein: 9 %
Kulhydrat: 62 %
Fedt: 30 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer
Inspiration