Ketchup-effekten?

Ketchup-effekten?

Du har sikkert hørt det før: Adddh – det kan jeg ikke lii! Og – du er bestemt ikke den eneste! Rigtig mange børn, og faktisk også mange voksne, er nemlig kræsne. Men der er noget, du kan gøre. Fx ved at prøve den såkaldte ketchup-effekt. 

Hvad er ketchup-effekten?

Der er flere måder at gribe kræsenhed an på. En af dem kunne være at forsøge sig med den såkaldte ketchup-effekt. Det betyder ikke, at der skal ketchup på alt for at det glider ned, men noget i stilen. 

Ketchup-effekten går ud på at kombinere noget ukendt med noget kendt, og som børnene allerede kan lide, fx bacondrys (kendt) på en blomkålssuppe (ukendt). Lidt efter lidt fjerner du derefter det kendte igen, indtil barnet kan spise det ’ukendte’ uden noget, som ’får det til at glide ned’. 

Du kan måske huske det fra dig selv den gang du skulle lære at drikke kaffe. Først skulle der rigtig meget sukker og måske mælk i, men nu kan du drikke den sort. Det er samme mekanisme.

Her er nogle eksempler på, hvad man kunne kombinere, så retten el. råvaren glider lettere ned:

  • - Rosiner med en ny slags salat, som fx spidskål

  • - Smør el. ketchup på de kogte grøntsager

  • - Revet/smeltet ost på en varm ret

  • - Bacondrys på fx en blomkålssuppe

  • - Mayo el. remo på en kartoffelmad

 

Andre nyheder