Islandsk fladbrød

Islandsk fladbrød

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 30 minutter

        På Island hedder flødbrød ”flatkökur”. Det betyder fladekager. Spis brødene med pålæg på, ligesom et stykke rugbrød.

        Opskriften giver 5 fladbrød.

        Energi-indhold pr. portion
        • Energi: 701 kJ / 168 kcal
        • Protein: 12 %
        • Kulhydrat: 83 %
        • Fedt: 6 %
    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 13

        Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.

      • Trin 2 af 13

        Mål alle ingredienserne af.

        • 250 g. rugmel
        • ½ tsk. salt
        • 2 ½ dl. vand
      • Trin 3 af 13

        Tag en stor skål. Kom rugmel og salt i skålen.

        • 250 g. rugmel
        • ½ tsk. salt
      • Trin 4 af 13

        Tag en lille gryde. Kom vand i gryden, og bring vandet i kog.

        • 2 ½ dl. vand
      • Trin 5 af 13

        Hæld det kogende vand i skålen lidt efter lidt, mens du rører rundt. Dejen skal blive blød, og må ikke klistre til røreskeen.

      • Trin 6 af 13

        Kom lidt mel på bordet, og vend dejen ud på bordet. Saml dejen til en kugle med hænderne.

      • Trin 7 af 13

        Tag en kagerulle, og rul dejen fladt ud. Den skal være cirka 2 millimeter tyk.

      • Trin 8 af 13

        Tag en flad tallerken frem, og brug den som form til dine fladbrød. Læg tallerkenen på dejen, og skær rundt om den med en smørekniv. Pas på, du ikke skærer i bordet. Lav 5 fladbrød. Ælt eventuelt den sidste dej sammen igen, og rul den ud til et sidste fladbrød.

      • Trin 9 af 13

        Prik fladbrødene med en gaffel, så der kommer en masse små huller i dem.

      • Trin 10 af 13

        Tag en stegepande, og varm den op.

      • Trin 11 af 13

        Læg et fladbrød på stegepanden, og steg det i 2 minutter. Vend brødet, og steg det på den anden side i 2 minutter.

      • Trin 12 af 13

        Læg brødet over på en tallerken, og dæk det til med et vådt viskestykke, så det holder sig varmt og blødt.

      • Trin 13 af 13

        Gentag med alle dej-stykkerne. Stabl fladbrødene under det våde viskestykke.

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        På Island hedder flødbrød ”flatkökur”. Det betyder fladekager. Spis brødene med pålæg på, ligesom et stykke rugbrød.

        Opskriften giver 5 fladbrød.

        Du skal bruge

          Ingredienser

          • 250 g. rugmel
          • ½ tsk. salt
          • 2 ½ dl. vand

           

          Køkkenredskaber

          • 1 køkkenvægt
          • 1 teske
          • 1 decilitermål
          • 1 stor skål
          • 1 lille gryde
          • 1 røreske
          • 1 kagerulle
          • 1 frokosttallerken
          • 1 smørekniv
          • 1 gaffel
          • 1 stegepande
          • 1 spatel
          • 1 stor tallerken
          • 1 rent viskestykke

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
          2. Mål alle ingredienserne af.
          3. Tag en stor skål. Kom rugmel og salt i skålen.
          4. Tag en lille gryde. Kom vand i gryden, og bring vandet i kog.
          5. Hæld det kogende vand i skålen lidt efter lidt, mens du rører rundt. Dejen skal blive blød, og må ikke klistre til røreskeen.
          6. Kom lidt mel på bordet, og vend dejen ud på bordet. Saml dejen til en kugle med hænderne.
          7. Tag en kagerulle, og rul dejen fladt ud. Den skal være cirka 2 millimeter tyk.
          8. Tag en flad tallerken frem, og brug den som form til dine fladbrød. Læg tallerkenen på dejen, og skær rundt om den med en smørekniv. Pas på, du ikke skærer i bordet. Lav 5 fladbrød. Ælt eventuelt den sidste dej sammen igen, og rul den ud til et sidste fladbrød.
          9. Prik fladbrødene med en gaffel, så der kommer en masse små huller i dem.
          10. Tag en stegepande, og varm den op.
          11. Læg et fladbrød på stegepanden, og steg det i 2 minutter. Vend brødet, og steg det på den anden side i 2 minutter.
          12. Læg brødet over på en tallerken, og dæk det til med et vådt viskestykke, så det holder sig varmt og blødt.
          13. Gentag med alle dej-stykkerne. Stabl fladbrødene under det våde viskestykke.