Gullasch med paprika og mos
mediumBeskrivelse
- Opskriften tager ca.: 2 timer
Gullasch er en simreret med oprindelse i Ungarn. Det er en af Ungarns nationalretter, men den har spredt sig til det meste af Europa. Det har skabt mange varianter af retten. Gullasch mætter meget og smager dejligt med mørt kød og cremet kartoffelmos.
Energi-indhold pr. portion- Energi: 2552 kJ / 610 kcal
- Protein: 24 %
- Kulhydrat: 44 %
- Fedt: 32 %
Du skal bruge
- Trin 1 af 2
Ingredienser:
- 500 g. oksesmåkød
- 4 store løg
- 1 spsk. olie
- 3-4 fed hvidløg
- 1 spsk. smør
- 2-4 spsk. tomatpuré
- 8 gulerødder
- 1 spsk. sød paprika
- 1 tsk. spidskommen
- ½ l vand
Jævning:
- 1 ½ spsk. majsstivelse (maizena)
- 3 spsk. koldt vand
Drys:
- 2 spsk. hakket persille
Kartoffelmos:
- 1 kg. melede kartofler
- 3 dl mælk
- 25 g. smør
- ½ tsk. salt
- 1 knivspids peber
- Trin 2 af 2
Køkkenredskaber:
- 1 sæt måleskeer
- 2 grydeskeer
- 1 lille skarp kniv
- 1 stor skarp kniv
- 2 skærebrætter
- 2 store gryder
- 1 piskeris
- 1 hvidløgspresser
- 1 målebæger
- 1 køkkenvægt
- 1 kartoffelskræller
- 1 dåseåbner
- 2 kopper
Sådan gør du
- Trin 1 af 16
Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
- Trin 2 af 16
Mål alle ingredienser af.
- 500 g. oksesmåkød
- 4 store løg
- 1 spsk. olie
- 3-4 fed hvidløg
- 1 spsk. smør
- 2-4 spsk. tomatpuré
- 8 gulerødder
- 1 spsk. sød paprika
- 1 tsk. spidskommen
- 1/2 l vand
Jævning:
- 1½ spsk. majsstivelse (maizena)
- 3 spsk. koldt vand
Drys:
- 2 spsk. hakket persille
Kartoffelmos:
- 1 kg. melede kartofler
- 3 dl minimælk
- 25 g. smør
- ½ tsk salt
- 1 knivspids peber
- Trin 3 af 16
Skær oksekødet ud i små stykker på 2 x 2 centimeter.
- 500 g oksesmåkød
- Trin 4 af 16
Pil, og hak løgene. Pil hvidløgene, og pres dem i hvidløgspresseren. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker løg.
- 4 store løg
- 3-4 fed hvidløg
- Trin 5 af 16
Varm olie og smør i gryden. Kom kødet i, og brun det på alle sider.
- 1 spsk. olie
- 1 spsk. smør
- Trin 6 af 16
Tilsæt løgene, og svits dem sammen med kødet i 2 minutter. Klik på metodevideoen og se, hvordan du svitser.
- Trin 7 af 16
Åbn dåsen med tomatpuré. Rør tomatpuré og hvidløg i gryden med kød og løg. Tilsæt nu vandet, og lad retten småkoge under låg i 30 minutter.
- 2-4 spsk tomatpuré
- ½ l vand
- Trin 8 af 16
Skræl, og skyl gulerødderne. Skær enderne væk, og skær gulerødderne i 1 centimeter tykke skiver. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skærer gulerod. Kom gulerødderne op i gryderetten, og lad dem koge med i 5 minutter.
- 8 gulerødder
- Trin 9 af 16
Kom koldt vand i en skål. Skyl persillen i vandet, og lad det dryppe af på et stykke køkkenrulle. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skyller krydderurter. Hak herefter persillen.
- 2 spsk persille
- Trin 10 af 16
Rør majsstivelsen ud i koldt vand. Sørg for at røre alle klumperne ud. Hæld blandingen i retten, mens du rører rundt med grydeskeen. Kog retten i 4 minutter, mens du rører godt rundt i gryden. Klik på metodevideoen og se, hvordan du jævner sovs med majsstivelse.
- 1 ½ spsk majsstivelse (maizena)
- 3 spsk koldt vand
- Trin 11 af 16
Kom paprika og spidskommen i gryderetten, og smag til med salt og peber. Lad herefter retten koge i 2 minutter.
- 1 spsk. sød paprika
- 1 tsk. spidskommen
- Trin 12 af 16
Skræl kartoflerne, og skær de store kartofler i mindre stykker. Kom alle kartoflerne i en gryde, og hæld vand i, så det lige akkurat dækker alle kartoflerne. Kog kartoflerne i 20 minutter, til de er møre. Klik på metodevideoen og se, hvordan du moser kartofler.
- 1 kg melede kartofler
- Trin 13 af 16
Hæld en smule af kogevandet fra kartoflerne op i en kop. Hæld resten af kogevandet fra kartoflerne.
- Trin 14 af 16
Mos kartoflerne i gryden med piskeriset. Hæld mælken i mosen. Varm mosen igennem ved svag varme, mens du rører rundt. Smag til med salt og peber. Tilsæt eventuelt lidt af kogevandet fra kartoflerne, indtil du synes, mosen er, som den skal være.
- 3 dl minimælk
- ½ tsk salt
- 1 knivspids peber
- Trin 15 af 16
Rør smørret i kartoffelmosen med grydeskeen.
- 25 g smør
- Trin 16 af 16
Server nu kartoffelmosen med gullaschen, og drys persille henover.
Oversigt
- Print
Beskrivelse
Gullasch er en simreret med oprindelse i Ungarn. Det er en af Ungarns nationalretter, men den har spredt sig til det meste af Europa. Det har skabt mange varianter af retten. Gullasch mætter meget og smager dejligt med mørt kød og cremet kartoffelmos.
Du skal bruge
Ingredienser
Gullash med paprika:
- 500 g. oksesmåkød
- 4 store løg
- 1 spsk. olie
- 3-4 fed hvidløg
- 1 spsk. smør
- 2-4 spsk. tomatpuré
- 8 gulerødder
- 1 spsk sød paprika
- 1 tsk. spidskommen
- 1/2 l vand
Jævning:
- 1½ spsk. majsstivelse (maizena)
- 3 spsk. koldt vand
Drys:
- 2 spsk. hakket persille
Kartoffelmos:
- 1 kg. melede kartofler
- 3 dl mælk
- 25 g. smør
- ½ tsk. salt
- 1 knivspids peber
Køkkenredskaber
- 3 måleskeer
- 2 grydeskeer
- 1 lille skarp kniv
- 1 stor skarp kniv
- 2 skærebrætter
- 1 lille skål
- 2 store gryder
- 1 piskeris
- 1 hvidløgspresser
- 1 målebæger
- 1 køkkenvægt
- 1 kartoffelskræller
- 1 køkkenrulle
- 1 dåseåbner
- 1 glas
Sådan gør du
- Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
- Mål alle ingredienser af.
- Skær oksekødet ud i små stykker på 2 x 2 centimeter.
- Pil, og hak løgene. Pil hvidløgene, og pres dem i hvidløgspresseren. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker løg.
- Varm olie og smør i gryden. Kom kødet i, og brun det på alle sider.
- Tilsæt løgene, og svits dem sammen med kødet i 2 minutter. Klik på metodevideoen og se, hvordan du svitser.
- Åbn dåsen med tomatpuré. Rør tomatpuré og hvidløg i gryden med kød og løg. Tilsæt nu vandet, og lad retten småkoge under låg i 30 minutter.
- Skræl, og skyl gulerødderne. Skær enderne væk, og skær gulerødderne i 1 centimeter tykke skiver. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skærer gulerod. Kom gulerødderne op i gryderetten, og lad dem koge med i 5 minutter.
- Kom koldt vand i en skål. Skyl persillen i vandet, og lad det dryppe af på et stykke køkkenrulle. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skyller krydderurter. Hak herefter persillen.
- Rør majsstivelsen ud i koldt vand. Sørg for at røre alle klumperne ud. Hæld blandingen i retten, mens du rører rundt med grydeskeen. Kog retten i 4 minutter, mens du rører godt rundt i gryden. Klik på metodevideoen og se, hvordan du jævner sovs med majsstivelse.
- Kom paprika og spidskommen i gryderetten, og smag til med salt og peber. Lad herefter retten koge i 2 minutter.
- Skræl kartoflerne, og skær de store kartofler i mindre stykker. Kom alle kartoflerne i en gryde, og hæld vand i, så det lige akkurat dækker alle kartoflerne. Kog kartoflerne i 20 minutter, til de er møre. Klik på metodevideoen og se, hvordan du moser kartofler.
- Hæld en smule af kogevandet fra kartoflerne op i en kop. Hæld resten af kogevandet fra kartoflerne.
- Mos kartoflerne i gryden med piskeriset. Hæld mælken i mosen. Varm mosen igennem ved svag varme, mens du rører rundt. Smag til med salt og peber. Tilsæt eventuelt lidt af kogevandet fra kartoflerne, indtil du synes, mosen er, som den skal være.
- Rør smørret i kartoffelmosen med grydeskeen.
- Server nu kartoffelmosen med gullaschen, og drys persille henover.
-
Beskrivelse
- Opskriften tager ca.: 2 timer
Gullasch er en simreret med oprindelse i Ungarn. Det er en af Ungarns nationalretter, men den har spredt sig til det meste af Europa. Det har skabt mange varianter af retten. Gullasch mætter meget og smager dejligt med mørt kød og cremet kartoffelmos.
Energi-indhold pr. portion- Energi: 2552 kJ / 610 kcal
- Protein: 24 %
- Kulhydrat: 44 %
- Fedt: 32 %
Du skal bruge
- Trin 1 af 2
Ingredienser:
- 500 g. oksesmåkød
- 4 store løg
- 1 spsk. olie
- 3-4 fed hvidløg
- 1 spsk. smør
- 2-4 spsk. tomatpuré
- 8 gulerødder
- 1 spsk. sød paprika
- 1 tsk. spidskommen
- ½ l vand
Jævning:
- 1 ½ spsk. majsstivelse (maizena)
- 3 spsk. koldt vand
Drys:
- 2 spsk. hakket persille
Kartoffelmos:
- 1 kg. melede kartofler
- 3 dl mælk
- 25 g. smør
- ½ tsk. salt
- 1 knivspids peber
- Trin 2 af 2
Køkkenredskaber:
- 1 sæt måleskeer
- 2 grydeskeer
- 1 lille skarp kniv
- 1 stor skarp kniv
- 2 skærebrætter
- 2 store gryder
- 1 piskeris
- 1 hvidløgspresser
- 1 målebæger
- 1 køkkenvægt
- 1 kartoffelskræller
- 1 dåseåbner
- 2 kopper
Sådan gør du
- Trin 1 af 16
Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
- Trin 2 af 16
Mål alle ingredienserne af.
- 500 g. oksesmåkød
- 4 store løg
- 1 spsk. olie
- 3-4 fed hvidløg
- 1 spsk. smør
- 2-4 spsk. tomatpuré
- 8 gulerødder
- 1 spsk. sød paprika
- 1 tsk. spidskommen
- ½ l vand
Jævning:- 1 ½ spsk. majsstivelse (maizena)
- 3 spsk. koldt vand
Drys:- 2 spsk. hakket persille
Kartoffelmos:- 1 kg. melede kartofler
- 3 dl mælk
- 25 g. smør
- ½ tsk. salt
- 1 knivspids peber
- Trin 3 af 16
Skær oksekødet ud i små stykker på 2 x 2 centimeter.
- 500 g. oksesmåkød
- Trin 4 af 16
Pil, og hak løgene. Pil hvidløgene, og pres dem i hvidløgspresseren. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker løg.
- 4 store løg
- 3-4 fed hvidløg
- Trin 5 af 16
Varm olie og smør i gryden. Kom kødet i og brun det på alle sider.
- 1 spsk. olie
- 1 spsk. smør
- Trin 6 af 16
Tilsæt løgene, og svits dem sammen med kødet i 2 minutter. Klik på metodevideoen og se, hvordan du svitser.
- Trin 7 af 16
Åbn dåsen med tomatpuré. Rør tomatpuré og hvidløg i gryden med kød og løg. Tilsæt nu vandet, og lad retten småkoge under låg i 30 minutter.
- 2-4 spsk. tomatpuré
- ½ l vand
- Trin 8 af 16
Skræl, og skyl gulerødderne. Skær enderne væk, og skær gulerødderne i 1 centimeter tykke skiver. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skærer gulerod. Kom gulerødderne op i gryderetten, og lad dem koge med i 5 minutter.
- 8 gulerødder
- Trin 9 af 16
Kom koldt vand i en skål. Skyl persillen i vandet, og lad det dryppe af på et stykke køkkenrulle. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skyller krydderurter. Hak herefter persillen.
- 2 spsk. persille
- Trin 10 af 16
Rør majsstivelsen ud i koldt vand. Sørg for at røre alle klumperne ud. Hæld blandingen i retten, mens du rører rundt med grydeskeen. Kog retten i 4 minutter, mens du rører godt rundt i gryden. Klik på metodevideoen og se, hvordan du jævner sovs med majsstivelse.
- 1 ½ spsk. majsstivelse (maizena)
- 3 spsk. koldt vand
- Trin 11 af 16
Kom paprika og spidskommen i gryderetten, og smag til med salt og peber. Lad herefter retten koge i 2 minutter.
- 1 spsk. sød paprika
- 1 tsk. spidskommen
- Trin 12 af 16
Skræl kartoflerne, og skær de store kartofler i mindre stykker. Kom alle kartoflerne i en gryde, og hæld vand i, så det lige akkurat dækker alle kartoflerne. Kog kartoflerne i 20 minutter, til de er møre. Klik på metodevideoen og se, hvordan du moser kartofler.
- 1 kg. melede kartofler
- Trin 13 af 16
Hæld en smule af kogevandet fra kartoflerne op i en kop. Hæld resten af kogevandet fra kartoflerne.
- Trin 14 af 16
Mos kartoflerne i gryden med piskeriset. Hæld mælken i mosen. Varm mosen igennem ved svag varme, mens du rører rundt. Smag til med salt og peber. Tilsæt eventuelt lidt af kogevandet fra kartoflerne, indtil du synes, mosen er, som den skal være.
- 3 dl mælk
- ½ tsk. salt
- 1 knivspids peber
- Trin 15 af 16
Rør smørret i kartoffelmosen med grydeskeen.
- 25 g. smør
- Trin 16 af 16
Server nu kartoffelmosen med gullaschen, og drys persille henover. Velbekomme!
Oversigt
- Print
Beskrivelse
Gullasch er en simreret med oprindelse i Ungarn. Det er en af Ungarns nationalretter, men den har spredt sig til det meste af Europa. Det har skabt mange varianter af retten. Gullasch mætter meget og smager dejligt med mørt kød og cremet kartoffelmos.
Du skal bruge
Ingredienser
Gullash med paprika:
- 500 g. oksesmåkød
- 4 store løg
- 1 spsk. olie
- 3-4 fed hvidløg
- 1 spsk. smør
- 2-4 spsk. tomatpuré
- 8 gulerødder
- 1 spsk. sød paprika
- 1 tsk. spidskommen
- ½ l vand
Jævning:
- 1 ½ spsk. majsstivelse (maizena)
- 3 spsk. koldt vand
Drys:
- 2 spsk. hakket persille
Kartoffelmos:
- 1 kg. melede kartofler
- 3 dl mælk
- 25 g. smør
- ½ tsk. salt
- 1 knivspids peber
Køkkenredskaber
- 1 køkkenvægt
- 1 målebæger
- 1 sæt måleskeer
- 1 lille skarp kniv
- 1 stor skarp kniv
- 2 skærebrætter
- 1 hvidløgspresser
- 2 store gryder
- 2 grydeskeer
- 1 dåseåbner
- 1 kartoffelskræller
- 2 kopper
- 1 piskeris
Sådan gør du
- Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
- Mål alle ingredienserne af.
- Skær oksekødet ud i små stykker på 2 x 2 centimeter.
- Pil, og hak løgene. Pil hvidløgene, og pres dem i hvidløgspresseren. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker løg.
- Varm olie og smør i gryden. Kom kødet i og brun det på alle sider.
- Tilsæt løgene, og svits dem sammen med kødet i 2 minutter. Klik på metodevideoen og se, hvordan du svitser.
- Åbn dåsen med tomatpuré. Rør tomatpuré og hvidløg i gryden med kød og løg. Tilsæt nu vandet, og lad retten småkoge under låg i 30 minutter.
- Skræl, og skyl gulerødderne. Skær enderne væk, og skær gulerødderne i 1 centimeter tykke skiver. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skærer gulerod. Kom gulerødderne op i gryderetten, og lad dem koge med i 5 minutter.
- Kom koldt vand i en skål. Skyl persillen i vandet, og lad det dryppe af på et stykke køkkenrulle. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skyller krydderurter. Hak herefter persillen.
- Rør majsstivelsen ud i koldt vand. Sørg for at røre alle klumperne ud. Hæld blandingen i retten, mens du rører rundt med grydeskeen. Kog retten i 4 minutter, mens du rører godt rundt i gryden. Klik på metodevideoen og se, hvordan du jævner sovs med majsstivelse.
- Kom paprika og spidskommen i gryderetten, og smag til med salt og peber. Lad herefter retten koge i 2 minutter.
- Skræl kartoflerne, og skær de store kartofler i mindre stykker. Kom alle kartoflerne i en gryde, og hæld vand i, så det lige akkurat dækker alle kartoflerne. Kog kartoflerne i 20 minutter, til de er møre. Klik på metodevideoen og se, hvordan du moser kartofler.
- Hæld en smule af kogevandet fra kartoflerne op i en kop. Hæld resten af kogevandet fra kartoflerne.
- Mos kartoflerne i gryden med piskeriset. Hæld mælken i mosen. Varm mosen igennem ved svag varme, mens du rører rundt. Smag til med salt og peber. Tilsæt eventuelt lidt af kogevandet fra kartoflerne, indtil du synes, mosen er, som den skal være.
- Rør smørret i kartoffelmosen med grydeskeen.
- Server nu kartoffelmosen med gullaschen, og drys persille henover. Velbekomme!
-
Beskrivelse
- Opskriften tager ca.: 2 timer
Gullasch er en simreret med oprindelse i Ungarn. Det er en af Ungarns nationalretter, men den har spredt sig til det meste af Europa. Det har skabt mange varianter af retten. Gullasch mætter meget og smager dejligt med mørt kød og cremet kartoffelmos.
Energi-indhold pr. portion- Energi: 2552 kJ / 610 kcal
- Protein: 24 %
- Kulhydrat: 44 %
- Fedt: 32 %
Du skal bruge
- Trin 1 af 2
Ingredienser:
- 750 g. oksesmåkød
- 6 store løg
- 1 ½ spsk. olie
- 4-6 fed hvidløg
- 1 ½ spsk. smør
- 3-6 spsk tomatpuré
- 12 gulerødder
- 1 ½ spsk. sød paprika
- 1 ½ tsk. spidskommen
- ¾ l vand
Jævning:
- 2 ¼ spsk. majsstivelse (maizena)
- 4 ½ spsk. koldt vand
Drys:
- 3 spsk. hakket persille
Kartoffelmos:
- 1 ½ kg. melede kartofler
- 4 ½ dl mælk
- 40 g. smør
- ¾ tsk. salt
- 1 knivspids peber
- Trin 2 af 2
Køkkenredskaber:
- 2 grydeskeer
- 1 sæt måleskeer
- 1 lille skarp kniv
- 1 stor skarp kniv
- 2 skærebrætter
- 1 lille skål
- 2 store gryder
- 1 piskeris
- 1 hvidløgspresser
- 1 målebæger
- 1 køkkenvægt
- 1 kartoffelskræller
- 1 dåseåbner
- 2 kopper
Sådan gør du
- Trin 1 af 16
Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
- Trin 2 af 16
Mål alle ingredienserne af.
- 750 g. oksesmåkød
- 6 store løg
- 1 ½ spsk. olie
- 4-6 fed hvidløg
- 1 ½ spsk. smør
- 3-6 spsk. tomatpuré
- 12 gulerødder
- 1 ½ spsk. sød paprika
- 1 ½ tsk. spidskommen
Jævning:
- ¾ l vand
- 2 ¼ spsk. majsstivelse (maizena)
Drys:
- 4 ½ spsk. koldt vand
- 3 spsk. hakket persille
Kartoffelmos:
- 1 ½ kg. melede kartofler
- 4 ½ dl mælk
- 40 g. smør
- ¾ tsk. salt
- 1 knivspids peber
- Trin 3 af 16
Skær oksekødet ud i små stykker på 2 x 2 centimeter.
- 750 g. oksesmåkød
- Trin 4 af 16
Pil, og hak løgene. Pil hvidløgene, og pres dem i hvidløgspresseren. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker løg.
- 6 store løg
- 4-6 fed hvidløg
- Trin 5 af 16
Varm olie og smør i gryden. Kom kødet i, og brun det på alle sider.
- 1 ½ spsk. olie
- 1 ½ spsk. smør
- Trin 6 af 16
Tilsæt løgene, og svits dem sammen med kødet i 2 minutter. Klik på metodevideoen og se, hvordan du svitser.
- Trin 7 af 16
Åben dåsen med tomatpuré. Rør tomatpuré og hvidløg i gryden med kød og løg. Tilsæt nu vandet, og lad retten småkoge under låg i 30 minutter.
- 3-6 spsk. tomatpuré
- ¾ l vand
- Trin 8 af 16
Skræl, og skyl gulerødderne. Skær enderne væk, og skær gulerødderne i 1 centimeter tykke skiver. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skærer gulerod. Kom gulerødderne op i gryderetten, og lad dem koge med i 5 minutter.
- 12 gulerødder
- Trin 9 af 16
Kom koldt vand i en skål. Skyl persillen i vandet, og lad det dryppe af på et stykke køkkenrulle. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skyller krydderurter. Hak herefter persillen.
- 3 spsk. persille
- Trin 10 af 16
Rør majsstivelsen ud i koldt vand. Sørg for at røre alle klumperne ud. Hæld blandingen i retten, mens du rører rundt med grydeskeen. Kog retten i 4 minutter, mens du rører godt rundt i gryden. Klik på metodevideoen og se, hvordan du jævner sovs med majsstivelse.
- 2 ¼ spsk. majsstivelse (maizena)
- 4 ½ spsk. koldt vand
- Trin 11 af 16
Kom paprika og spidskommen i gryderetten, og smag til med salt og peber. Lad herefter retten koge i 2 minutter.
- 1 ½ spsk. sød paprika
- 1 ½ tsk. spidskommen
- Trin 12 af 16
Skræl kartoflerne, og skær de store kartofler i mindre stykker. Kom alle kartoflerne i en gryde, og hæld vand i, så det lige akkurat dækker alle kartoflerne. Kog kartoflerne i 20 minutter, til de er møre. Klik på metodevideoen og se, hvordan du moser kartofler.
- 1 ½ kg. melede kartofler
- Trin 13 af 16
Hæld en smule af kogevandet fra kartoflerne op i en kop. Hæld resten af kogevandet fra kartoflerne.
- Trin 14 af 16
Mos kartoflerne i gryden med piskeriset. Hæld mælken i mosen. Varm mosen igennem ved svag varme, mens du rører rundt. Smag til med salt og peber. Tilsæt eventuelt lidt af kogevandet fra kartoflerne, indtil du synes, mosen er, som den skal være.
- 4 ½ dl mælk
- ¾ tsk. salt
- 1 knivspids peber
- Trin 15 af 16
Rør smørret i kartoffelmosen med grydeskeen.
- 40 g. smør
- Trin 16 af 16
Server nu kartoffelmosen med gullaschen, og drys persille henover. Velbekomme!
Oversigt
- Print
Beskrivelse
Gullasch er en simreret med oprindelse i Ungarn. Det er en af Ungarns nationalretter, men den har spredt sig til det meste af Europa. Det har skabt mange varianter af retten. Gullasch mætter meget og smager dejligt med mørt kød og cremet kartoffelmos.
Du skal bruge
Ingredienser
Gullash med paprika:
- 750 g. oksesmåkød
- 6 store løg
- 1 ½ spsk. olie
- 4-6 fed hvidløg
- 1 ½ spsk. smør
- 3-6 spsk. tomatpuré
- 12 gulerødder
- 1 ½ spsk. sød paprika
- 1 ½ tsk. spidskommen
- ¾ l vand
Jævning:
- 2 ¼ spsk. majsstivelse (maizena)
- 4 ½ spsk. koldt vand
Drys:
- 3 spsk. hakket persille
Kartoffelmos:
- 1 ½ kg. melede kartofler
- 4 ½ dl mælk
- 40 g. smør
- ¾ tsk. salt
- 1 knivspids peber
Køkkenredskaber
- 1 køkkenvægt
- 1 målebæger
- 1 sæt måleskeer
- 1 lille skarp kniv
- 1 stor skarp kniv
- 2 skærebrætter
- 1 hvidløgspresser
- 2 store gryder
- 2 grydeskeer
- 1 dåseåbner
- 1 kartoffelskræller
- 2 kopper
- 1 piskeris
Sådan gør du
- Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
- Mål alle ingredienserne af.
- Skær oksekødet ud i små stykker på 2 x 2 centimeter.
- Pil, og hak løgene. Pil hvidløgene, og pres dem i hvidløgspresseren. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker løg.
- Varm olie og smør i gryden. Kom kødet i, og brun det på alle sider.
- Tilsæt løgene, og svits dem sammen med kødet i 2 minutter. Klik på metodevideoen og se, hvordan du svitser.
- Åben dåsen med tomatpuré. Rør tomatpuré og hvidløg i gryden med kød og løg. Tilsæt nu vandet, og lad retten småkoge under låg i 30 minutter.
- Skræl, og skyl gulerødderne. Skær enderne væk, og skær gulerødderne i 1 centimeter tykke skiver. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skærer gulerod. Kom gulerødderne op i gryderetten, og lad dem koge med i 5 minutter.
- Kom koldt vand i en skål. Skyl persillen i vandet, og lad det dryppe af på et stykke køkkenrulle. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skyller krydderurter. Hak herefter persillen.
- Rør majsstivelsen ud i koldt vand. Sørg for at røre alle klumperne ud. Hæld blandingen i retten, mens du rører rundt med grydeskeen. Kog retten i 4 minutter, mens du rører godt rundt i gryden. Klik på metodevideoen og se, hvordan du jævner sovs med majsstivelse.
- Kom paprika og spidskommen i gryderetten, og smag til med salt og peber. Lad herefter retten koge i 2 minutter.
- Skræl kartoflerne, og skær de store kartofler i mindre stykker. Kom alle kartoflerne i en gryde, og hæld vand i, så det lige akkurat dækker alle kartoflerne. Kog kartoflerne i 20 minutter, til de er møre. Klik på metodevideoen og se, hvordan du moser kartofler.
- Hæld en smule af kogevandet fra kartoflerne op i en kop. Hæld resten af kogevandet fra kartoflerne.
- Mos kartoflerne i gryden med piskeriset. Hæld mælken i mosen. Varm mosen igennem ved svag varme, mens du rører rundt. Smag til med salt og peber. Tilsæt eventuelt lidt af kogevandet fra kartoflerne, indtil du synes, mosen er, som den skal være.
- Rør smørret i kartoffelmosen med grydeskeen.
- Server nu kartoffelmosen med gullaschen, og drys persille henover. Velbekomme!
-