Grøntsagsgratin
easyBeskrivelse
- Opskriften tager ca.: 1 time
Grøntsagsgratin er det bedste i verden, hvis den er lavet ordentligt. Her er en opskrift, der kan hjælpe dig godt på vej. De varme grøntsager er gemt under en sprød kappe af æggemasse og ost. Server retten rygende varm med rugbrød til.
Energi-indhold pr. portion- Energi: 2368 kJ / 564 kcal
- Protein: 23 %
- Kulhydrat: 40 %
- Fedt: 37 %
Du skal bruge
- Trin 1 af 2
Ingredienser
- 200 g. broccoli
- 150 g. gulerødder
- ½ l vand
- ½ tsk. salt
Opbagning
- 15 g. smør
- 30 g. hvedemel
- 1 dl. grøntsagsvand
- 1 dl. mælk
- 50 g. ost
- 3 æg
- ¾ tsk. salt
- ¼ tsk. peber
- ¼ tsk. friskrevet muskatnød
- 1 ½ spsk. rasp
Til formen/det ovnfaste fad
- 10 g. smør
- 1 ½ spsk. rasp
Tilbehør
- 2 skiver rugbrød
- Trin 2 af 2
Køkkenredskaber
- 1 sæt måleskeer
- 1 decilitermål
- 1 køkkenvægt
- 1 ovnfast fad
- 1 kartoffelskræller
- 1 stor skrap kniv
- 1 skærebræt
- 1 stor gryde
- 1 grydelåg
- 1 dørslag
- 2 store skåle
- 1 mellem gryde
- 1 piskeris
- 1 rivejern
- 1 grydeske
- 1 lille skål
- 1 håndmixer
- 1 dejskraber
- 1 kødnål
Sådan gør du
- Trin 1 af 20
Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
- Trin 2 af 20
Mål alle ingredienserne af.
- 200 g. broccoli
- 150 g. gulerødder
- ½ l vand
- ½ tsk. salt
- 15 g. smør
- 30 g. hvedemel
- 1 dl. grøntsagsvand
- 1 dl. mælk
- 50 g. ost
- 3 æg
- ¾ tsk. salt
- ¼ tsk. peber
- ¼ tsk friskrevet muskatnød
- 1 ½ spsk. rasp
- 10 g. smør
- 2 skiver rugbrød
- Trin 3 af 20
Smør et ovnfast fad med smør, og drys med rasp.
- 10 g. smør
- 1 ½ spsk. rasp
- Trin 4 af 20
Tænd ovnen på 175 grader.
- Trin 5 af 20
Skyl broccolien, og del den i buketter.
- 200 g. broccoli
- Trin 6 af 20
Vask, og skræl gulerødderne. Skær den grove ende væk, og skær gulerødderne i skiver. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skærer gulerødder.
- 150 g. gulerødder
- Trin 7 af 20
Kom vand og salt i en gryde, og læg låg på. Bring vandet i kog.
- ½ tsk. salt
- ½ l vand
- Trin 8 af 20
Kom broccoli og gulerødder i gryden, og kog dem i 4 minutter.
- Trin 9 af 20
Stil et dørslag over en skål. Hæld gulerødder, broccoli og grøntsagsvandet i dørslaget. Gen grøntsagsvandet. Lad gulerødder og broccoli dryppe af.
- Trin 10 af 20
Tag en lille gryde. Kom smør i gryden, og smelt det. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver en opbagt sovs.
- 15 g. smør
- Trin 11 af 20
Kom melet i gryden, og rør med et piskeris. Derefter tilsætter du ¼ dl af grøntsagsvandet, mens du rører med piskeriset. Rør, indtil opbagningen er blank og fast. Tilsæt resten af grøntsagsvandet til opbagningen, mens du rører med piskeriset hele tiden.
- 30 g. hvedemel
- 1 dl grøntsagsvand
- Trin 12 af 20
Tilsæt mælken lidt efter lidt, og rør. Kog opbagningen, indtil den er blank og glat.
- 1 dl. mælk
- Trin 13 af 20
Tag et rivejern. Riv ost og muskatnød på den fine side af rivejernet. Kom ost, muskatnød, salt og peber i gryden. Rør, indtil osten er smeltet. Lad opbagningen køle af.
- 50 g. ost
- ¾ tsk. salt
- ¼ tsk. peber
- ¼ tsk. friskrevet muskatnød
- Trin 14 af 20
Del æggene. Kom æggeblommerne i en lille skål og æggehviderne i en stor skål. Klik på metodevideoen og se, hvordan du deler et æg i æggeblommer og æggehvider.
- 3 æg
- Trin 15 af 20
Vend forsigtigt æggeblommerne ned i opbagningen en ad gangen. Rør rundt efter hver æggeblomme der kommer i.
- Trin 16 af 20
Tag el elpisker. Pisk æggehviderne stive. Klik på metodevideoen og se, hvordan du pisker æggehvider.
- Trin 17 af 20
Kom broccoli og gulerødder i opbagningen. Bland forsigtigt.
- Trin 18 af 20
Vend æggehviderne forsigtigt ned i opbagningen med en dejskraber. Hæld gratinmassen over i et ovnfast fad.
- Trin 19 af 20
Drys 1 ½ spiseske rasp over gratinen. Sæt gratinen i ovnen, og bag den i 45 minutter, indtil den er gennembagt.
- 1 ½ spsk. rasp
- Trin 20 af 20
Mærk med en kødnål, om gratinen er gennembagt. Server gratinen med det samme, fordi den hurtigt kan falde sammen. Gratin falder altid lidt sammen, men smager godt alligevel. Server med 2 skiver lækkert rugbrød til. Velbekomme!
- 2 skiver rugbrød
Oversigt
- Print
Beskrivelse
Grøntsagsgratin er det bedste i verden, hvis den er lavet ordentligt. Her er en opskrift, der kan hjælpe dig godt på vej. De varme grøntsager er gemt under en sprød kappe af æggemasse og ost. Server retten rygende varm med rugbrød til.
Du skal bruge
Ingredienser
- 200 g. broccoli
- 150 g. gulerødder
- ½ l vand
- ½ tsk. salt
Opbagning:
- 15 g. smør
- 30 g. hvedemel
- 1 dl. grøntsagsvand
- 1 dl. mælk
- 50 g. ost
- 3 æg
- ¾ tsk. salt
- ¼ tsk. peber
- ¼ tsk friskrevet muskatnød
- 1½ spsk rasp
Til formen/det ovnfaste fad:
- 10 g. smør
- 1 ½ spsk. rasp
Tilbehør:
- 2 skiver rugbrød
Køkkenredskaber
- 1 sæt måleskeer
- 1 decilitermål
- 1 køkkenvægt
- 1 ovnfast fad
- 1 kartoffelskræller
- 1 stor skarp kniv
- 1 skærebræt
- 1 stor gryde
- 1 grydelåg
- 1 dørslag
- 2 store skåle
- 1 mellem gryde
- 1 piskeris
- 1 rivejern
- 1 grydeske
- 1 lille skål
- 1 håndmixer
- 1 dejskarber
- 1 kødnål
Sådan gør du
- Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
- Mål alle ingredienserne af.
- Smør et ovnfast fad med smør, og drys med rasp.
- Tænd ovnen på 175 grader.
- Skyl broccolien, og del den i buketter.
- Vask, og skræl gulerødderne. Skær den grove ende væk, og skær gulerødderne i skiver. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skærer gulerødder.
- Kom vand og salt i en gryde, og læg låg på. Bring vandet i kog.
- Kom broccoli og gulerødder i gryden, og kog dem i 4 minutter.
- Stil et dørslag over en skål. Hæld gulerødder, broccoli og grøntsagsvandet i dørslaget. Gen grøntsagsvandet. Lad gulerødder og broccoli dryppe af.
- Tag en lille gryde. Kom smør i gryden, og smelt det. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver en opbagt sovs.
- Kom melet i gryden, og rør med et piskeris. Derefter tilsætter du ¼ dl af grøntsagsvandet, mens du rører med piskeriset. Rør, indtil opbagningen er blank og fast. Tilsæt resten af grøntsagsvandet til opbagningen, mens du rører med piskeriset hele tiden.
- Tilsæt mælken lidt efter lidt, og rør. Kog opbagningen, indtil den er blank og glat.
- Tag et rivejern. Riv ost og muskatnød på den fine side af rivejernet. Kom ost, muskatnød, salt og peber i gryden. Rør, indtil osten er smeltet. Lad opbagningen køle af.
- Del æggene. Kom æggeblommerne i en lille skål og æggehviderne i en stor skål. Klik på metodevideoen og se, hvordan du deler et æg i æggeblommer og æggehvider.
- Vend forsigtigt æggeblommerne ned i opbagningen en ad gangen. Rør rundt efter hver æggeblomme der kommer i.
- Tag el elpisker. Pisk æggehviderne stive. Klik på metodevideoen og se, hvordan du pisker æggehvider.
- Kom broccoli og gulerødder i opbagningen. Bland forsigtigt.
- Vend æggehviderne forsigtigt ned i opbagningen med en dejskraber. Hæld gratinmassen over i et ovnfast fad.
- Drys 1 ½ spiseske rasp over gratinen. Sæt gratinen i ovnen, og bag den i 45 minutter, indtil den er gennembagt.
- Mærk med en kødnål, om gratinen er gennembagt. Server gratinen med det samme, fordi den hurtigt kan falde sammen. Gratin falder altid lidt sammen, men smager godt alligevel. Server med 2 skiver lækkert rugbrød til. Velbekomme!
-
Beskrivelse
- Opskriften tager ca.: 1 time
Grøntsagsgratin er det bedste i verden, hvis den er lavet ordentligt. Her er en opskrift, der kan hjælpe dig godt på vej. De varme grøntsager er gemt under en sprød kappe af æggemasse og ost. Server retten rygende varm med rugbrød til. Velbekomme!
Energi-indhold pr. portion- Energi: 2368 kJ / 564 kcal
- Protein: 23 %
- Kulhydrat: 40 %
- Fedt: 37 %
Du skal bruge
- Trin 1 af 2
Ingredienser
- 400 g. broccoli
- 300 g. gulerødder
- 1 l vand
- 1 tsk. salt
Opbagning
- 30 g. smør
- 60 g. hvedemel
- 2 dl. grøntsagsvand
- 2 dl. mælk
- 100 g. ost
- 6 æg
- 1 ½ tsk. salt
- ½ tsk. peber
- ½ tsk. friskrevet muskatnød
- 3 spsk. rasp
Til formen/det ovnfaste fad
- 10 g. smør
- 3 spsk. rasp
Tilbehør
- 4 skiver rugbrød
- Trin 2 af 2
Køkkenredskaber
- 1 sæt måleskeer
- 1 decilitermål
- 1 køkkenvægt
- 1 ovnfast fad
- 1 kartoffelskræller
- 1 skærebræt
- 1 stor skarp kniv
- 1 stor gryde
- 1 grydelåg
- 1 dørslag
- 2 store skåle
- 1 mellem gryde
- 1 piskeris
- 1 rivejern
- 1 grydeske
- 1 lille skål
- 1 håndmixer
- 1 dejskraber
- 1 kødnål
Sådan gør du
- Trin 1 af 20
Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
- Trin 2 af 20
Mål alle ingredienserne af.
- 400 g. broccoli
- 300 g. gulerødder
- 1 l vand
- 1 tsk. salt
- 30 g. smør
- 60 g. hvedemel
- 2 dl. grøntsagsvand
- 2 dl. mælk
- 100 g. ost
- 6 æg
- 1 ½ tsk. salt
- ½ tsk. peber
- ½ tsk. friskrevet muskatnød
- 3 spsk. rasp
- 10 g. smør
- 3 spsk. rasp
- 4 skiver rugbrød
- Trin 3 af 20
Smør et ovnfast fad med smør, og drys med rasp.
- 10 g. smør
- 3 spsk. rasp
- Trin 4 af 20
Tænd ovnen på 175 grader.
- Trin 5 af 20
Skyl broccolien, og del den i buketter.
- 400 g. broccoli
- Trin 6 af 20
Vask, og skræl gulerødderne. Skær den grove ende væk, og skær gulerødderne i skiver. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skærer gulerødder.
- 300 g. gulerødder
- Trin 7 af 20
Kom vand og salt i en gryde, og læg låg på. Bring vandet i kog.
- 1 tsk. salt
- 1 l vand
- Trin 8 af 20
Kom broccoli og gulerødder i gryden, og kog dem i 4 minutter.
- Trin 9 af 20
Stil et dørslag over en skål. Hæld gulerødder, broccoli og grøntsagsvandet i dørslaget. Gen grøntsagsvandet. Lad gulerødder og broccoli dryppe af.
- Trin 10 af 20
Tag en lille gryde. Kom smør i gryden, og smelt det. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver en opbagt sovs.
- 30 g. smør
- Trin 11 af 20
Kom melet i gryden, og rør med et piskeris. Derefter tilsætter du ¼ dl af grøntsagsvandet, mens du rører med piskeriset. Rør, indtil opbagningen er blank og fast. Tilsæt resten af grøntsagsvandet til opbagningen, mens du rører med piskeriset hele tiden.
- 60 g. hvedemel
- 2 dl grøntsagsvand
- Trin 12 af 20
Tilsæt mælken lidt efter lidt, og rør. Kog opbagningen, indtil den er blank og glat.
- 2 dl. mælk
- Trin 13 af 20
Tag et rivejern. Riv ost og muskatnød på den fine side af rivejernet. Kom ost, muskatnød, salt og peber i gryden. Rør, indtil osten er smeltet. Lad opbagningen køle af.
- 100 g. ost
- 1 ½ tsk. salt
- ½ tsk. peber
- ½ tsk. friskrevet muskatnød
- Trin 14 af 20
Del æggene. Kom æggeblommerne i en lille skål og æggehviderne i en stor skål. Klik på metodevideoen og se, hvordan du deler et æg i æggeblommer og æggehvider.
- 6 æg
- Trin 15 af 20
Vend forsigtigt æggeblommerne ned i opbagningen en ad gangen. Rør rundt efter hver æggeblomme der kommer i.
- Trin 16 af 20
Tag el elpisker. Pisk æggehviderne stive. Klik på metodevideoen og se, hvordan du pisker æggehvider.
- Trin 17 af 20
Kom broccoli og gulerødder i opbagningen. Bland forsigtigt.
- Trin 18 af 20
Vend æggehviderne forsigtigt ned i opbagningen med en dejskraber. Hæld gratinmassen over i et ovnfast fad.
- Trin 19 af 20
Drys 3 spiseskeer rasp over gratinen. Sæt gratinen i ovnen, og bag den i 45 minutter, indtil den er gennembagt.
- 3 spsk. rasp
- Trin 20 af 20
Mærk med en kødnål, om gratinen er gennembagt. Server gratinen med det samme, fordi den hurtigt kan falde sammen. Gratin falder altid lidt sammen, men smager godt alligevel. Server med 4 skiver lækkert rugbrød til. Velbekomme!
- 4 skiver rugbrød
Oversigt
- Print
Beskrivelse
Grøntsagsgratin er det bedste i verden, hvis den er lavet ordentligt. Her er en opskrift, der kan hjælpe dig godt på vej. De varme grøntsager er gemt under en sprød kappe af æggemasse og ost. Server retten rygende varm med rugbrød til. Velbekomme!
Du skal bruge
Ingredienser
- 400 g. broccoli
- 300 g. gulerødder
- 1 l vand
- 1 tsk. salt
Opbagning:
- 30 g. smør
- 60 g. hvedemel
- 2 dl. grøntsagsvand
- 2 dl. mælk
- 100 g. ost
- 6 æg
- 1 ½ tsk. salt
- ½ tsk. peber
- ½ tsk. friskrevet muskatnød
- 3 spsk. rasp
Til formen/det ovnfaste fad:
- 10 g. smør
- 3 spsk. rasp
Tilbehør:
- 4 skiver rugbrød
Køkkenredskaber
- 1 sæt måleskeer
- 1 decilitermål
- 1 køkkenvægt
- 1 ovnfast fad
- 1 kartoffelskræller
- 1 stor skarp kniv
- 1 skærebræt
- 1 stor gryde
- 1 grydelåg
- 1 dørslag
- 2 store skåle
- 1 mellem gryde
- 1 piskeris
- 1 rivejern
- 1 grydeske
- 1 lille skål
- 1 håndmixer
- 1 dejskarber
- 1 kødnål
Sådan gør du
- Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
- Mål alle ingredienserne af.
- Smør et ovnfast fad med smør, og drys med rasp.
- Tænd ovnen på 175 grader.
- Skyl broccolien, og del den i buketter.
- Vask, og skræl gulerødderne. Skær den grove ende væk, og skær gulerødderne i skiver. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skærer gulerødder.
- Kom vand og salt i en gryde, og læg låg på. Bring vandet i kog.
- Kom broccoli og gulerødder i gryden, og kog dem i 4 minutter.
- Stil et dørslag over en skål. Hæld gulerødder, broccoli og grøntsagsvandet i dørslaget. Gen grøntsagsvandet. Lad gulerødder og broccoli dryppe af.
- Tag en lille gryde. Kom smør i gryden, og smelt det. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver en opbagt sovs.
- Kom melet i gryden, og rør med et piskeris. Derefter tilsætter du ¼ dl af grøntsagsvandet, mens du rører med piskeriset. Rør, indtil opbagningen er blank og fast. Tilsæt resten af grøntsagsvandet til opbagningen, mens du rører med piskeriset hele tiden.
- Tilsæt mælken lidt efter lidt, og rør. Kog opbagningen, indtil den er blank og glat.
- Tag et rivejern. Riv ost og muskatnød på den fine side af rivejernet. Kom ost, muskatnød, salt og peber i gryden. Rør, indtil osten er smeltet. Lad opbagningen køle af.
- Del æggene. Kom æggeblommerne i en lille skål og æggehviderne i en stor skål. Klik på metodevideoen og se, hvordan du deler et æg i æggeblommer og æggehvider.
- Vend forsigtigt æggeblommerne ned i opbagningen en ad gangen. Rør rundt efter hver æggeblomme der kommer i.
- Tag el elpisker. Pisk æggehviderne stive. Klik på metodevideoen og se, hvordan du pisker æggehvider.
- Kom broccoli og gulerødder i opbagningen. Bland forsigtigt.
- Vend æggehviderne forsigtigt ned i opbagningen med en dejskraber. Hæld gratinmassen over i et ovnfast fad.
- Drys 3 spiseskeer rasp over gratinen. Sæt gratinen i ovnen, og bag den i 45 minutter, indtil den er gennembagt.
- Mærk med en kødnål, om gratinen er gennembagt. Server gratinen med det samme, fordi den hurtigt kan falde sammen. Gratin falder altid lidt sammen, men smager godt alligevel. Server med 4 skiver lækkert rugbrød til. Velbekomme!
-
Beskrivelse
- Opskriften tager ca.: 1 time
Grøntsagsgratin er det bedste i verden, hvis den er lavet ordentligt. Her er en opskrift, der kan hjælpe dig godt på vej. De varme grøntsager er gemt under en sprød kappe af æggemasse og ost. Server retten rygende varm med rugbrød til.
Energi-indhold pr. portion- Energi: 2368 kJ / 564 kcal
- Protein: 23 %
- Kulhydrat: 40 %
- Fedt: 37 %
Du skal bruge
- Trin 1 af 2
Ingredienser
- 600 g. broccoli
- 450 g. gulerødder
- 1 ½ l vand
- 1 ½ tsk. salt
Opbagning
- 45 g. smør
- 90 g. hvedemel
- 3 dl. grøntsagsvand
- 3 dl. mælk
- 150 g. ost
- 9 æg
- 2 tsk. salt
- ½ tsk. peber
- ¾ tsk. friskrevet muskatnød
- 4 ½ spsk. rasp
Til formen/det ovnfaste fad
- 15 g. smør
- 4 spsk. rasp
Tilbehør
- 6 skiver rugbrød
- Trin 2 af 2
Køkkenredskaber
- 1 sæt måleskeer
- 1 decilitermål
- 1 køkkenvægt
- 1 ovnfast fad
- 1 kartoffelskræller
- 1 stor skarp kniv
- 1 skærebræt
- 1 stor gryde
- 1 grydelåg
- 1 dørslag
- 2 store skåle
- 1 mellem gryde
- 1 piskeris
- 1 rivejern
- 1 grydeske
- 1 lille skål
- 1 håndmixer
- 1 dejskraber
- 1 kødnål
Sådan gør du
- Trin 1 af 20
Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
- Trin 2 af 20
Mål alle ingredienserne af.
- 600 g. broccoli
- 450 g. gulerødder
- 1 ½ l vand
- 1 ½ tsk. salt
- 45 g. smør
- 90 g. hvedemel
- 3 dl. grøntsagsvand
- 3 dl. mælk
- 150 g. ost
- 9 æg
- 2 tsk. salt
- ½ tsk. peber
- ¾ tsk. friskrevet muskatnød
- 4 ½ spsk. rasp
- 15 g. smør
- 4 ½ spsk. rasp
- 6 skiver rugbrød
- Trin 3 af 20
Smør et ovnfast fad med smør, og drys med rasp.
- 15 g. smør
- 4 ½ spsk. rasp
- Trin 4 af 20
Tænd ovnen på 175 grader.
- Trin 5 af 20
Skyl broccolien, og del den i buketter.
- 600 g. broccoli
- Trin 6 af 20
Vask, og skræl gulerødderne. Skær den grove ende væk, og skær gulerødderne i skiver. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skærer gulerødder.
- 450 g. gulerødder
- Trin 7 af 20
Kom vand og salt i en gryde, og læg låg på. Bring vandet i kog.
- 1 ½ tsk. salt
- 1 ½ l vand
- Trin 8 af 20
Kom broccoli og gulerødder i gryden, og kog dem i 4 minutter.
- Trin 9 af 20
Stil et dørslag over en skål. Hæld gulerødder, broccoli og grøntsagsvandet i dørslaget. Gen grøntsagsvandet. Lad gulerødder og broccoli dryppe af.
- Trin 10 af 20
Tag en lille gryde. Kom smør i gryden, og smelt det. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver en opbagt sovs.
- 45 g. smør
- Trin 11 af 20
Kom melet i gryden, og rør med et piskeris. Derefter tilsætter du ¼ dl af grøntsagsvandet, mens du rører med piskeriset. Rør, indtil opbagningen er blank og fast. Tilsæt resten af grøntsagsvandet til opbagningen, mens du rører med piskeriset hele tiden.
- 90 g. hvedemel
- 3 dl grøntsagsvand
- Trin 12 af 20
Tilsæt mælken lidt efter lidt, og rør. Kog opbagningen, indtil den er blank og glat.
- 3 dl. mælk
- Trin 13 af 20
Tag et rivejern. Riv ost og muskatnød på den fine side af rivejernet. Kom ost, muskatnød, salt og peber i gryden. Rør, indtil osten er smeltet. Lad opbagningen køle af.
- 150 g. ost
- 2 tsk. salt
- ½ tsk. peber
- ¾ tsk. friskrevet muskatnød
- Trin 14 af 20
Del æggene. Kom æggeblommerne i en lille skål og æggehviderne i en stor skål. Klik på metodevideoen og se, hvordan du deler et æg i æggeblommer og æggehvider.
- 9 æg
- Trin 15 af 20
Vend forsigtigt æggeblommerne ned i opbagningen en ad gangen. Rør rundt efter hver æggeblomme der kommer i.
- Trin 16 af 20
Tag el elpisker. Pisk æggehviderne stive. Klik på metodevideoen og se, hvordan du pisker æggehvider.
- Trin 17 af 20
Kom broccoli og gulerødder i opbagningen. Bland forsigtigt.
- Trin 18 af 20
Vend æggehviderne forsigtigt ned i opbagningen med en dejskraber. Hæld gratinmassen over i et ovnfast fad.
- Trin 19 af 20
Drys 4 ½ spiseske rasp over gratinen. Sæt gratinen i ovnen, og bag den i 45 minutter, indtil den er gennembagt.
- 4 ½ spsk. rasp
- Trin 20 af 20
Mærk med en kødnål, om gratinen er gennembagt. Server gratinen med det samme, fordi den hurtigt kan falde sammen. Gratin falder altid lidt sammen, men smager godt alligevel. Server med 6 skiver lækkert rugbrød til. Velbekomme!
- 6 skiver fuldkornsbrød
Oversigt
- Print
Beskrivelse
Grøntsagsgratin er det bedste i verden, hvis den er lavet ordentligt. Her er en opskrift, der kan hjælpe dig godt på vej. De varme grøntsager er gemt under en sprød kappe af æggemasse og ost. Server retten rygende varm med rugbrød til.
Du skal bruge
Ingredienser
- 600 g. broccoli
- 450 g. gulerødder
- 1 ½ l vand
- 1 ½ tsk. salt
Opbagning:
- 45 g. smør
- 90 g. hvedemel
- 3 dl. grøntsagsvand
- 3 dl. mælk
- 150 g. ost
- 9 æg
- 2 tsk. salt
- ½ tsk. peber
- ¾ tsk. friskrevet muskatnød
- 4 ½ spsk. rasp
Til formen/det ovnfaste fad:
- 15 g. smør
- 4 ½ spsk. rasp
Tilbehør:
- 6 skiver rugbrød
Køkkenredskaber
- 1 sæt måleskeer
- 1 decilitermål
- 1 køkkenvægt
- 1 ovnfast fad
- 1 kartoffelskræller
- 1 stor skarp kniv
- 1 skærebræt
- 1 stor gryde
- 1 grydelåg
- 1 dørslag
- 2 store skåle
- 1 mellem gryde
- 1 piskeris
- 1 rivejern
- 1 grydeske
- 1 lille skål
- 1 håndmixer
- 1 dejskarber
- 1 kødnål
Sådan gør du
- Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
- Mål alle ingredienserne af.
- Smør et ovnfast fad med smør, og drys med rasp.
- Tænd ovnen på 175 grader.
- Skyl broccolien, og del den i buketter.
- Vask, og skræl gulerødderne. Skær den grove ende væk, og skær gulerødderne i skiver. Klik på metodevideoen og se, hvordan du skærer gulerødder.
- Kom vand og salt i en gryde, og læg låg på. Bring vandet i kog.
- Kom broccoli og gulerødder i gryden, og kog dem i 4 minutter.
- Stil et dørslag over en skål. Hæld gulerødder, broccoli og grøntsagsvandet i dørslaget. Gen grøntsagsvandet. Lad gulerødder og broccoli dryppe af.
- Tag en lille gryde. Kom smør i gryden, og smelt det. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver en opbagt sovs.
- Kom melet i gryden, og rør med et piskeris. Derefter tilsætter du ¼ dl af grøntsagsvandet, mens du rører med piskeriset. Rør, indtil opbagningen er blank og fast. Tilsæt resten af grøntsagsvandet til opbagningen, mens du rører med piskeriset hele tiden.
- Tilsæt mælken lidt efter lidt, og rør. Kog opbagningen, indtil den er blank og glat.
- Tag et rivejern. Riv ost og muskatnød på den fine side af rivejernet. Kom ost, muskatnød, salt og peber i gryden. Rør, indtil osten er smeltet. Lad opbagningen køle af.
- Del æggene. Kom æggeblommerne i en lille skål og æggehviderne i en stor skål. Klik på metodevideoen og se, hvordan du deler et æg i æggeblommer og æggehvider.
- Vend forsigtigt æggeblommerne ned i opbagningen en ad gangen. Rør rundt efter hver æggeblomme der kommer i.
- Tag el elpisker. Pisk æggehviderne stive. Klik på metodevideoen og se, hvordan du pisker æggehvider.
- Kom broccoli og gulerødder i opbagningen. Bland forsigtigt.
- Vend æggehviderne forsigtigt ned i opbagningen med en dejskraber. Hæld gratinmassen over i et ovnfast fad.
- Drys 4 ½ spiseske rasp over gratinen. Sæt gratinen i ovnen, og bag den i 45 minutter, indtil den er gennembagt.
- Mærk med en kødnål, om gratinen er gennembagt. Server gratinen med det samme, fordi den hurtigt kan falde sammen. Gratin falder altid lidt sammen, men smager godt alligevel. Server med 6 skiver lækkert rugbrød til. Velbekomme!
-