Frikadeller med svinekød
mediumBeskrivelse
- Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter
Årja, mormor-mad når det er aller-aller-aller-bedst. Elsker du ikke også bare frikadeller? Det er som om, man bare aldrig bliver træt af de små kød-banditter. Frikadeller med svinekød giver cirka 16,7 kg CO2/kg måltid. Det er 4 gange mere CO2 end frikadeller med kylling og broccoli-stok. Så prøv den også!
Energi-indhold pr. portion- Energi: 2456 kJ / 587 kcal
- Protein: 23 %
- Kulhydrat: 43 %
- Fedt: 34 %
Du skal bruge
- Trin 1 af 2
Ingredienser
Frikadeller:
- 200 g. hakket kalv og flæsk
- ½ tsk. salt
- ½ løg
- ½ æg
- ½ knivspids peber
- 1 spsk. hvedemel
- 2 spsk. minimælk
- 8 g. smør
- ½ spsk. olie
Tilbehør:
- ½ kg. kartofler
- ½ broccoli
- ½ spsk. salt
Brun sovs:
- ½ løg
- ½ spsk. olie
- 1 ½ dl. vand
- ½ grøntsags-bouillon-terning
- 1 spsk. hvedemel
- ½ dl. mælk
- 1 tsk. sukker
- ½ spsk. eddike
- ¼ tsk. salt
- ½ knivspids peber
- 1 ½-2 dråber sovsekulør
- Trin 2 af 2
Køkkenredskaber
- 1 køkkenvægt
- 1 teske
- 3 spiseskeer
- 1 decilitermål
- 2 store skåle
- 1 røreske
- 1 skærebræt
- 1 stor skarp kniv
- 1 rivejern
- 1 kop
- 1 tallerken
- 1 stegepande
- 1 paletkniv
- 1 kartoffelskræller
- 2 store gryder med låg
- 1 dørslag
- 1 lille gryde
- 1 piskeris
- 1 melryster
Sådan gør du
- Trin 1 af 22
Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt ;)
- Trin 2 af 22
Find alle ingredienserne frem.
Frikadeller:
- 200 g. hakket kalv og flæsk
- ½ tsk. salt
- ½ løg
- ½ æg
- ½ knivspids peber
- 1 spsk. hvedemel
- 2 spsk. minimælk
- 8 g. smør
- ½ spsk. olie
Tilbehør:
- ½ kg. kartofler
- ½ broccoli
- ½ spsk. salt
Brun sovs:
- ½ løg
- ½ spsk. olie
- 1 ½ dl. vand
- ½ grøntsags-bouillon-terning
- 1 spsk. hvedemel
- ½ dl. mælk
- 1 tsk. sukker
- ½ spsk. eddike
- ¼ tsk. salt
- ½ knivspids peber
- 1 ½-2 dråber sovsekulør
- Trin 3 af 22
Frikadeller: Kom kød og salt op i en stor røreskål. Rør det godt sammen til en sej fars.
- 200 g. hakket kalv og flæsk
- ½ tsk. salt
- Trin 4 af 22
Pil løget, og riv det på den grove side af rivejernet Klik på videoen og se, hvordan du river løg.
- ½ løg
- Trin 5 af 22
Slå ægget ud i en kop, og pisk det sammen med en gaffel. Kom halvdelen op i skålen til kødet.
- ½ æg
- Trin 6 af 22
Kom løg, peber og mel i skålen. Rør det hele godt sammen.
- ½ knivspids peber
- 1 spsk. hvedemel
- Trin 7 af 22
Kom mælk i farsen lidt efter lidt, rør imens.
- 2 spsk. minimælk
- Trin 8 af 22
Form 12 små frikadeller med en spiseske og din ene hånd. Læg dem på en stor tallerken. Dyp skeen i et glas med vand, så klistrer farsen ikke fast til din hånd, når du former frikadellerne.
- Trin 9 af 22
Kom olie og smør på en stegepande. Varm den op til høj varme. Læg frikadellerne på, og skru ned til middel varme. Steg dem i cirka 10-15 minutter. Vend dem ind imellem, så de bliver fine brune over det hele.
- 8 g. smør
- ½ spsk. olie
- Trin 10 af 22
Skyl og skræl kartoflerne. Kom kartofler og salt i en gryde. Kom vand i, til det dækker kartoflerne. Tænd for høj varme, og lad kartoflerne komme i kog med låg på. Skru ned til svag varme, og lad kartoflerne koge i cirka 15 minutter. Tag en lille kniv og stik i kartoflerne. Hvis kniven slipper let, er de færdige. Klik på videoen og se, hvordan du koger kartofler.
- ½ kg. kartofler
- ½ spsk. salt
- Trin 11 af 22
Skyl broccolien. Skær den i små buketter. Klik på videoen og se, hvordan du ordner broccoli.
- ½ broccoli
- Trin 12 af 22
Kom broccolien i en gryde og kom vand og salt i, til broccoli-buketterne er dækkede. Kog dem i cirka 5 minutter. Klik på videoen og se, hvordan du koger broccoli.
- Trin 13 af 22
Stil et dørslag i vasken. Når kartofler og broccoli-buketterne er færdige, så hæld dem ned i dørslaget, og lad dem dryppe af.
- Trin 14 af 22
Brun sovs: Pil, og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.
- ½ løg
- Trin 15 af 22
Varm olien i gryden til middel varme. Svits løgene 2-3 minutter, til de bliver bløde og klare, men ikke brune. Rør rundt imens.
- ½ spsk. olie
- Trin 16 af 22
Kom vand og grøntsags-bouillon-terning i gryden. Kog op, mens du pisker med et piskeris.
- 1 ½ dl. vand
- ½ grøntsags-bouillon-terning
- Trin 17 af 22
Ryst mel og mælk sammen i en melryster.
- 1 spsk. hvedemel
- ½ dl. mælk
- Trin 18 af 22
Hæld meljævningen i gryden lidt ad gangen, og pisk hele tiden, så der ikke kommer klumper i. Klik på videoen og se, hvordan du jævner sovsen.
- Trin 19 af 22
Kom sukker, eddike, salt og peber i.
- 1 tsk. sukker
- ½ spsk. eddike
- ¼ tsk. salt
- ½ knivspids peber
- Trin 20 af 22
Tilsæt et par dråber sovsekulør. Pisk mellem hver dråbe.
- 1 ½-2 dråber sovsekulør
- Trin 21 af 22
Lad sovsen koge 2 minutter, mens du pisker.
- Trin 22 af 22
Smag sovsen til med sukker, eddike, salt og peber.
Oversigt
- Print
Beskrivelse
Årja, mormor-mad når det er aller-aller-aller-bedst. Elsker du ikke også bare frikadeller? Det er som om, man bare aldrig bliver træt af de små kød-banditter. Frikadeller med svinekød giver cirka 16,7 kg CO2/kg måltid. Det er 4 gange mere CO2 end frikadeller med kylling og broccoli-stok. Så prøv den også!
Du skal bruge
Ingredienser
Frikadeller:
- 200 g. hakket kalv og flæsk
- ½ tsk. salt
- ½ løg
- ½ æg
- ½ knivspids peber
- 1 spsk. hvedemel
- 2 spsk. minimælk
- 8 g. smør
- ½ spsk. olie
Tilbehør:
- ½ kg. kartofler
- ½ broccoli
- ½ spsk. salt
Brun sovs:
- ½ løg
- ½ spsk. olie
- 1 ½ dl. vand
- ½ grøntsags-bouillon-terning
- 1 spsk. hvedemel
- ½ dl. mælk
- 1 tsk. sukker
- ½ spsk. eddike
- ¼ tsk. salt
- ½ knivspids peber
- 1 ½-2 dråber sovsekulø
Køkkenredskaber
- 1 køkkenvægt
- 1 teske
- 3 spiseskeer
- 1 decilitermål
- 2 store skåle
- 1 røreske
- 1 skærebræt
- 1 stor skarp kniv
- 1 rivejern
- 1 kop
- 1 tallerken
- 1 stegepande
- 1 paletkniv
- 1 kartoffelskræller
- 2 store gryder med låg
- 1 dørslag
- 1 lille gryde
- 1 piskeris
- 1 melryster
Sådan gør du
- Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt ;)
- Find alle ingredienserne frem.
- Frikadeller: Kom kød og salt op i en stor røreskål. Rør det godt sammen til en sej fars.
- Pil løget, og riv det på den grove side af rivejernet Klik på videoen og se, hvordan du river løg.
- Slå ægget ud i en kop, og pisk det sammen med en gaffel. Kom halvdelen op i skålen til kødet.
- Kom løg, peber og mel i skålen. Rør det hele godt sammen.
- Kom mælk i farsen lidt efter lidt, rør imens.
- Form 12 små frikadeller med en spiseske og din ene hånd. Læg dem på en stor tallerken. Dyp skeen i et glas med vand, så klistrer farsen ikke fast til din hånd, når du former frikadellerne.
- Kom olie og smør på en stegepande. Varm den op til høj varme. Læg frikadellerne på, og skru ned til middel varme. Steg dem i cirka 10-15 minutter. Vend dem ind imellem, så de bliver fine brune over det hele.
- Skyl og skræl kartoflerne. Kom kartofler og salt i en gryde. Kom vand i, til det dækker kartoflerne. Tænd for høj varme, og lad kartoflerne komme i kog med låg på. Skru ned til svag varme, og lad kartoflerne koge i cirka 15 minutter. Tag en lille kniv og stik i kartoflerne. Hvis kniven slipper let, er de færdige. Klik på videoen og se, hvordan du koger kartofler.
- Skyl broccolien. Skær den i små buketter. Klik på videoen og se, hvordan du ordner broccoli.
- Kom broccolien i en gryde og kom vand og salt i, til broccoli-buketterne er dækkede. Kog dem i cirka 5 minutter. Klik på videoen og se, hvordan du koger broccoli.
- Stil et dørslag i vasken. Når kartofler og broccoli-buketterne er færdige, så hæld dem ned i dørslaget, og lad dem dryppe af.
- Brun sovs: Pil, og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.
- Varm olien i gryden til middel varme. Svits løgene 2-3 minutter, til de bliver bløde og klare, men ikke brune. Rør rundt imens.
- Kom vand og grøntsags-bouillon-terning i gryden. Kog op, mens du pisker med et piskeris.
- Ryst mel og mælk sammen i en melryster.
- Hæld meljævningen i gryden lidt ad gangen, og pisk hele tiden, så der ikke kommer klumper i. Klik på videoen og se, hvordan du jævner sovsen.
- Kom sukker, eddike, salt og peber i.
- Tilsæt et par dråber sovsekulør. Pisk mellem hver dråbe.
- Lad sovsen koge 2 minutter, mens du pisker.
- Smag sovsen til med sukker, eddike, salt og peber.
-
Beskrivelse
- Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter
Årja, mormor-mad når det er aller-aller-aller-bedst. Elsker du ikke også bare frikadeller? Det er som om, man bare aldrig bliver træt af de små kød-banditter. Frikadeller med svinekød giver cirka 16,7 kg CO2/kg måltid. Det er 4 gange mere CO2 end frikadeller med kylling og broccoli-stok. Så prøv den også!
Energi-indhold pr. portion- Energi: 2456 kJ / 587 kcal
- Protein: 23 %
- Kulhydrat: 43 %
- Fedt: 34 %
Du skal bruge
- Trin 1 af 2
Ingredienser
Frikadeller:
- 400 g. hakket kalv og flæsk
- 1 tsk. salt
- 1 løg
- 1 æg
- 1 knivspids peber
- 2 spsk. hvedemel
- 4 spsk. minnimælk
- 15 g. smør
- 1 spsk. olie
Tilbehør:
- 1 kg. kartofler
- 1 broccoli
- 1 spsk. salt
Brun sovs:
- 1 løg
- 1 spsk. olie
- 3 dl. vand
- 1 grøntsags-bouillon-terning
- 2 spsk. hvedemel
- 1 dl. mælk
- 2 tsk. sukker
- 1 spsk. eddike
- ½ tsk. salt
- 1 knivspids peber
- 3-4 dråber sovsekulør
- Trin 2 af 2
Køkkenredskaber
- 1 køkkenvægt
- 1 teske
- 3 spiseskeer
- 1 decilitermål
- 2 store skåle
- 1 røreske
- 1 skærebræt
- 1 stor skarp kniv
- 1 rivejern
- 1 kop
- 1 tallerken
- 1 stegepande
- 1 paletkniv
- 1 kartoffelskræller
- 2 store gryder med låg
- 1 dørslag
- 1 lille gryde
- 1 piskeris
- 1 melryster
Sådan gør du
- Trin 1 af 21
Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt ;)
- Trin 2 af 21
Find alle ingredienserne frem.
Frikadeller:
- 400 g. hakket kalv og flæsk
- 1 tsk. salt
- 1 løg
- 1 æg
- 1 knivspids peber
- 2 spsk. hvedemel
- 4 spsk. minimælk
- 15 g. smør
- 1 spsk. olie
Tilbehør:
- 1 kg. kartofler
- 1 broccoli
- 1 spsk. salt
Brun sovs:
- 1 løg
- 1 spsk. olie
- 3 dl. vand
- 1 grøntsags-bouillon-terning
- 2 spsk. hvedemel
- 1 dl. mælk
- 2 tsk. sukker
- 1 spsk. eddike
- ½ tsk. salt
- 1 knivspids peber
- 3-4 dråber sovsekulør
- Trin 3 af 21
Frikadeller: Kom kød og salt op i en stor røreskål. Rør det godt sammen til en sej fars.
- 400 g. hakket kalv og flæsk
- 1 tsk. salt
- Trin 4 af 21
Pil løget, og riv det på den grove side af rivejernet. Klik på videoen og se, hvordan du river løg.
- 1 løg
- Trin 5 af 21
Slå ægget ud i en kop. Kom ægget op i skålen til kødet.
- 1 æg
- Trin 6 af 21
Kom løg, peber og mel i skålen. Rør det hele godt sammen.
- 1 knivspids peber
- 2 spsk. hvedemel
- Trin 7 af 21
Kom mælk i farsen lidt efter lidt, rør imens.
- 4 spsk. minimælk
- Trin 8 af 21
Form 12 små frikadeller med en spiseske og din ene hånd. Læg dem på en stor tallerken. Dyp skeen i et glas med vand, så klistrer farsen ikke fast til din hånd, når du former frikadellerne.
- Trin 9 af 21
Kom olie og smør på en stegepande. Varm den op til høj varme. Læg frikadellerne på, og skru ned til middel varme. Steg dem i cirka 10-15 minutter. Vend dem ind imellem, så de bliver fine brune over det hele.
- 15 g. smør
- 1 spsk. olie
- Trin 10 af 21
Skyl og skræl kartoflerne. Kom kartofler og salt i en gryde. Kom vand i, til det dækker kartoflerne. Tænd for høj varme, og lad kartoflerne komme i kog med låg på. Skru ned til svag varme, og lad kartoflerne koge i cirka 15 minutter. Tag en lille kniv og stik i kartoflerne. Hvis kniven slipper let, er de færdige. Klik på videoen og se, hvordan du koger kartofler.
- 1 kg. kartofler
- 1 tsk. salt
- Trin 11 af 21
Skyl broccolien. Skær den i små buketter. Klik på videoen og se, hvordan du ordner broccoli.
- 1 broccoli
- Trin 12 af 21
Kom broccolien i en gryde og kom vand og salt i, til broccoli-buketterne er dækkede. Kog dem i cirka 5 minutter. Klik på videoen og se, hvordan du koger broccoli.
- 1 tsk. salt
- Trin 13 af 21
Stil et dørslag i vasken. Når kartofler og broccoli-buketterne er færdige, så hæld dem ned i dørslaget, og lad dem dryppe af.
- Trin 14 af 21
Brun sovs: Pil, og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.
- 1 løg
- Trin 15 af 21
Varm olien i gryden til middel varme. Svits løgene 2-3 minutter, til de bliver bløde og klare, men ikke brune. Rør rundt imens.
- 1 spsk. olie
- Trin 16 af 21
Kom vand og grøntsags-bouillon-terning i gryden. Kog op, mens du pisker med et piskeris.
- 3 dl. vand
- 1 grøntsags-bouillon-terning
- Trin 17 af 21
Ryst mel og mælk sammen i en melryster.
- 2 spsk. hvedemel
- 1 dl. mælk
- Trin 18 af 21
Hæld meljævningen i gryden lidt ad gangen, og pisk hele tiden, så der ikke kommer klumper i. Klik på videoen og se, hvordan du jævner sovsen.
- Trin 19 af 21
Kom sukker, eddike, salt og peber i.
- 2 tsk. sukker
- 1 spsk. eddike
- ½ tsk. salt
- 1 knivspids peber
- Trin 20 af 21
Tilsæt et par dråber sovsekulør. Pisk mellem hver dråbe.
- 3-4 dråber sovsekulør
- Trin 21 af 21
Smag sovsen til med sukker, eddike, salt og peber.
Oversigt
- Print
Beskrivelse
Årja, mormor-mad når det er aller-aller-aller-bedst. Elsker du ikke også bare frikadeller? Det er som om, man bare aldrig bliver træt af de små kød-banditter. Frikadeller med svinekød giver cirka 16,7 kg CO2/kg måltid. Det er 4 gange mere CO2 end frikadeller med kylling og broccoli-stok. Så prøv den også!
Du skal bruge
Ingredienser
Frikadeller:
- 400 g. hakket kalv og flæsk
- 1 tsk. salt
- 1 løg
- 1 æg
- 1 knivspids peber
- 2 spsk. hvedemel
- 4 spsk. minimælk
- 15 g. smør
- 1 spsk. olie
Tilbehør:
- 1 kg. kartofler
- 1 broccoli
- 1 spsk. salt
Brun sovs:
- 1 løg
- 1 spsk. olie
- 3 dl. vand
- 1 grøntsags-bouillon-terning
- 2 spsk. hvedemel
- 1 dl. mælk
- 2 tsk. sukker
- 1 spsk. eddike
- ½ tsk. salt
- 1 knivspids peber
- 3-4 dråber sovsekulør
Køkkenredskaber
- 1 køkkenvægt
- 1 teske
- 3 spiseskeer
- 1 decilitermål
- 2 store skåle
- 1 røreske
- 1 skærebræt
- 1 stor skarp kniv
- 1 rivejern
- 1 kop
- 1 tallerken
- 1 stegepande
- 1 paletkniv
- 1 kartoffelskræller
- 2 store gryder med låg
- 1 dørslag
- 1 lille gryde
- 1 piskeris
- 1 melryster
Sådan gør du
- Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt ;)
- Find alle ingredienserne frem.
- Frikadeller: Kom kød og salt op i en stor røreskål. Rør det godt sammen til en sej fars.
- Pil løget, og riv det på den grove side af rivejernet. Klik på videoen og se, hvordan du river løg.
- Slå ægget ud i en kop. Kom ægget op i skålen til kødet.
- Kom løg, peber og mel i skålen. Rør det hele godt sammen.
- Kom mælk i farsen lidt efter lidt, rør imens.
- Form 12 små frikadeller med en spiseske og din ene hånd. Læg dem på en stor tallerken. Dyp skeen i et glas med vand, så klistrer farsen ikke fast til din hånd, når du former frikadellerne.
- Kom olie og smør på en stegepande. Varm den op til høj varme. Læg frikadellerne på, og skru ned til middel varme. Steg dem i cirka 10-15 minutter. Vend dem ind imellem, så de bliver fine brune over det hele.
- Skyl og skræl kartoflerne. Kom kartofler og salt i en gryde. Kom vand i, til det dækker kartoflerne. Tænd for høj varme, og lad kartoflerne komme i kog med låg på. Skru ned til svag varme, og lad kartoflerne koge i cirka 15 minutter. Tag en lille kniv og stik i kartoflerne. Hvis kniven slipper let, er de færdige. Klik på videoen og se, hvordan du koger kartofler.
- Skyl broccolien. Skær den i små buketter. Klik på videoen og se, hvordan du ordner broccoli.
- Kom broccolien i en gryde og kom vand og salt i, til broccoli-buketterne er dækkede. Kog dem i cirka 5 minutter. Klik på videoen og se, hvordan du koger broccoli.
- Stil et dørslag i vasken. Når kartofler og broccoli-buketterne er færdige, så hæld dem ned i dørslaget, og lad dem dryppe af.
- Brun sovs: Pil, og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.
- Varm olien i gryden til middel varme. Svits løgene 2-3 minutter, til de bliver bløde og klare, men ikke brune. Rør rundt imens.
- Kom vand og grøntsags-bouillon-terning i gryden. Kog op, mens du pisker med et piskeris.
- Ryst mel og mælk sammen i en melryster.
- Hæld meljævningen i gryden lidt ad gangen, og pisk hele tiden, så der ikke kommer klumper i. Klik på videoen og se, hvordan du jævner sovsen.
- Kom sukker, eddike, salt og peber i.
- Tilsæt et par dråber sovsekulør. Pisk mellem hver dråbe.
- Smag sovsen til med sukker, eddike, salt og peber.
-
Beskrivelse
- Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter
Årja, mormor-mad når det er aller-aller-aller-bedst. Elsker du ikke også bare frikadeller? Det er som om, man bare aldrig bliver træt af de små kød-banditter. Frikadeller med svinekød giver cirka 16,7 kg CO2/kg måltid. Det er 4 gange mere CO2 end frikadeller med kylling og broccoli-stok. Så prøv den også!
Energi-indhold pr. portion- Energi: 2456 kJ / 587 kcal
- Protein: 23 %
- Kulhydrat: 43 %
- Fedt: 34 %
Du skal bruge
- Trin 1 af 2
Ingredienser
Frikadeller:
- 600 g. hakket kalv og flæsk
- 1 ½ tsk. salt
- 1 ½ løg
- 1 ½ æg
- 1 ½ knivspids peber
- 3 spsk. hvedemel
- 6 spsk. minimælk
- 22 g. smør
- 1 ½ spsk. olie
Tilbehør:
- 1 ½ kg. kartofler
- 1 ½ broccoli
- 1 ½ spsk. salt
Brun sovs:
- 1 ½ løg
- 1 ½ spsk. olie
- 4 ½ dl. vand
- 1 ½ grøntsags-bouillon-terning
- 3 spsk. hvedemel
- 1 ½ dl. mælk
- 3 tsk. sukker
- 1 ½ spsk. eddike
- ¾ tsk. salt
- 1 ½ knivspids peber
- 4 ½-6 dråber sovsekulør
- Trin 2 af 2
Køkkenredskaber
- 1 køkkenvægt
- 1 teske
- 3 spiseskeer
- 1 decilitermål
- 2 store skåle
- 1 røreske
- 1 skærebræt
- 1 stor skarp kniv
- 1 rivejern
- 1 kop
- 1 tallerken
- 1 stegepande
- 1 paletkniv
- 1 kartoffelskræller
- 2 store gryder med låg
- 1 dørslag
- 1 lille gryde
- 1 piskeris
- 1 melryster
Sådan gør du
- Trin 1 af 22
Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt ;)
- Trin 2 af 22
Find alle ingredienserne frem.
Frikadeller:
- 600 g. hakket kalv og flæsk
- 1 ½ tsk. salt
- 1 ½ løg
- 1 ½ æg
- 1 ½ knivspids peber
- 3 spsk. hvedemel
- 6 spsk. minimælk
- 22 g. smør
- 1 ½ spsk. olie
Tilbehør:
- 1 ½ kg. kartofler
- 1 ½ broccoli
- 1 ½ spsk. salt
Brun sovs:
- 1 ½ løg
- 1 ½ spsk. olie
- 4 ½ dl. vand
- 1 ½ grøntsags-bouillon-terning
- 3 spsk. hvedemel
- 1 ½ dl. mælk
- 3 tsk. sukker
- 1 ½ spsk. eddike
- ¾ tsk. salt
- 1 ½ knivspids peber
- 4 ½-6 dråber sovsekulør
- Trin 3 af 22
Frikadeller: Kom kød og salt op i en stor røreskål. Rør det godt sammen til en sej fars.
- 600 g. hakket kalv og flæsk
- 1 ½ tsk. salt
- Trin 4 af 22
Pil løget, og riv det på den grove side af rivejernet. Klik på videoen og se, hvordan du river løg.
- 1 ½ løg
- Trin 5 af 22
Slå ægget ud i en kop. Kom ægget op i skålen til kødet.
- 1 ½ æg
- Trin 6 af 22
Kom løg, peber og mel i skålen. Rør det hele godt sammen.
- 1 ½ knivspids peber
- 3 spsk. hvedemel
- Trin 7 af 22
Kom mælk i farsen lidt efter lidt, rør imens.
- 6 spsk. minimælk
- Trin 8 af 22
Form 12 små frikadeller med en spiseske og din ene hånd. Læg dem på en stor tallerken. Dyp skeen i et glas med vand, så klistrer farsen ikke fast til din hånd, når du former frikadellerne.
- Trin 9 af 22
Kom olie og smør på en stegepande. Varm den op til høj varme. Læg frikadellerne på, og skru ned til middel varme. Steg dem i cirka 10-15 minutter. Vend dem ind imellem, så de bliver fine brune over det hele.
- 22 g. smør
- 1 ½ spsk. olie
- Trin 10 af 22
Skyl og skræl kartoflerne. Kom kartofler og salt i en gryde. Kom vand i, til det dækker kartoflerne. Tænd for høj varme, og lad kartoflerne komme i kog med låg på. Skru ned til svag varme, og lad kartoflerne koge i cirka 15 minutter. Tag en lille kniv og stik i kartoflerne. Hvis kniven slipper let, er de færdige. Klik på videoen og se, hvordan du koger kartofler.
- 1 ½ kg. kartofler
- Trin 11 af 22
Skyl broccolien. Skær den i små buketter. Klik på videoen og se, hvordan du ordner broccoli.
- 1 ½ broccoli
- Trin 12 af 22
Kom broccolien i en gryde og kom vand og salt i, til broccoli-buketterne er dækkede. Kog dem i cirka 5 minutter. Klik på videoen og se, hvordan du koger broccoli.
- 1 ½ spsk. salt
- Trin 13 af 22
Stil et dørslag i vasken. Når kartofler og broccoli-buketterne er færdige, så hæld dem ned i dørslaget, og lad dem dryppe af.
- Trin 14 af 22
Brun sovs: Pil, og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.
- 1 ½ løg
- Trin 15 af 22
Varm olien i gryden til middel varme. Svits løgene 2-3 minutter, til de bliver bløde og klare, men ikke brune. Rør rundt imens.
- 1 ½ spsk. olie
- Trin 16 af 22
Kom vand og grøntsags-bouillon-terning i gryden. Kog op, mens du pisker med et piskeris.
- 4 ½ dl. vand
- 1 ½ grøntsags-bouillon-terning
- Trin 17 af 22
Ryst mel og mælk sammen i en melryster.
- 3 spsk. hvedemel
- 1 ½ dl. mælk
- Trin 18 af 22
Hæld meljævningen i gryden lidt ad gangen, og pisk hele tiden, så der ikke kommer klumper i. Klik på videoen og se, hvordan du jævner sovsen.
- Trin 19 af 22
Kom sukker, eddike, salt og peber i.
- 3 tsk. sukker
- 1 ½ spsk. eddike
- ¾ tsk. salt
- 1 ½ knivspids peber
- Trin 20 af 22
Tilsæt et par dråber sovsekulør. Pisk mellem hver dråbe.
- 4 ½-6 dråber sovsekulør
- Trin 21 af 22
Lad sovsen koge 2 minutter, mens du pisker.
- Trin 22 af 22
Smag sovsen til med sukker, eddike, salt og peber.
Oversigt
- Print
Beskrivelse
Årja, mormor-mad når det er aller-aller-aller-bedst. Elsker du ikke også bare frikadeller? Det er som om, man bare aldrig bliver træt af de små kød-banditter. Frikadeller med svinekød giver cirka 16,7 kg CO2/kg måltid. Det er 4 gange mere CO2 end frikadeller med kylling og broccoli-stok. Så prøv den også!
Du skal bruge
Ingredienser
Frikadeller:
- 600 g. hakket kalv og flæsk
- 1 ½ tsk. salt
- 1 ½ løg
- 1 ½ æg
- 1 ½ knivspids peber
- 3 spsk. hvedemel
- 6 spsk. minimælk
- 22 g. smør
- 1 ½ spsk. olie
Tilbehør:
- 1 ½ kg. kartofler
- 1 ½ broccoli
- 1 ½ spsk. salt
Brun sovs:
- 1 ½ løg
- 1 ½ spsk. olie
- 4 ½ dl. vand
- 1 ½ grøntsags-bouillon-terning
- 3 spsk. hvedemel
- 1 ½ dl. mælk
- 3 tsk. sukker
- 1 ½ spsk. eddike
- ¾ tsk. salt
- 1 ½ knivspids peber
- 4 ½-6 dråber sovsekulør
Køkkenredskaber
- 1 køkkenvægt
- 1 teske
- 3 spiseskeer
- 1 decilitermål
- 2 store skåle
- 1 røreske
- 1 skærebræt
- 1 stor skarp kniv
- 1 rivejern
- 1 kop
- 1 tallerken
- 1 stegepande
- 1 paletkniv
- 1 kartoffelskræller
- 2 store gryder med låg
- 1 dørslag
- 1 lille gryde
- 1 piskeris
- 1 melryster
Sådan gør du
- Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt ;)
- Find alle ingredienserne frem.
- Frikadeller: Kom kød og salt op i en stor røreskål. Rør det godt sammen til en sej fars.
- Pil løget, og riv det på den grove side af rivejernet. Klik på videoen og se, hvordan du river løg.
- Slå ægget ud i en kop. Kom ægget op i skålen til kødet.
- Kom løg, peber og mel i skålen. Rør det hele godt sammen.
- Kom mælk i farsen lidt efter lidt, rør imens.
- Form 12 små frikadeller med en spiseske og din ene hånd. Læg dem på en stor tallerken. Dyp skeen i et glas med vand, så klistrer farsen ikke fast til din hånd, når du former frikadellerne.
- Kom olie og smør på en stegepande. Varm den op til høj varme. Læg frikadellerne på, og skru ned til middel varme. Steg dem i cirka 10-15 minutter. Vend dem ind imellem, så de bliver fine brune over det hele.
- Skyl og skræl kartoflerne. Kom kartofler og salt i en gryde. Kom vand i, til det dækker kartoflerne. Tænd for høj varme, og lad kartoflerne komme i kog med låg på. Skru ned til svag varme, og lad kartoflerne koge i cirka 15 minutter. Tag en lille kniv og stik i kartoflerne. Hvis kniven slipper let, er de færdige. Klik på videoen og se, hvordan du koger kartofler.
- Skyl broccolien. Skær den i små buketter. Klik på videoen og se, hvordan du ordner broccoli.
- Kom broccolien i en gryde og kom vand og salt i, til broccoli-buketterne er dækkede. Kog dem i cirka 5 minutter. Klik på videoen og se, hvordan du koger broccoli.
- Stil et dørslag i vasken. Når kartofler og broccoli-buketterne er færdige, så hæld dem ned i dørslaget, og lad dem dryppe af.
- Brun sovs: Pil, og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.
- Varm olien i gryden til middel varme. Svits løgene 2-3 minutter, til de bliver bløde og klare, men ikke brune. Rør rundt imens.
- Kom vand og grøntsags-bouillon-terning i gryden. Kog op, mens du pisker med et piskeris.
- Ryst mel og mælk sammen i en melryster.
- Hæld meljævningen i gryden lidt ad gangen, og pisk hele tiden, så der ikke kommer klumper i. Klik på videoen og se, hvordan du jævner sovsen.
- Kom sukker, eddike, salt og peber i.
- Tilsæt et par dråber sovsekulør. Pisk mellem hver dråbe.
- Lad sovsen koge 2 minutter, mens du pisker.
- Smag sovsen til med sukker, eddike, salt og peber.
-