Frikadeller med svinekød

Frikadeller med svinekød

medium
      • Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter
        Energi-indhold pr. portion
        • Energi: 2456 kJ / 587 kcal
        • Protein: 23 %
        • Kulhydrat: 43 %
        • Fedt: 34 %
    • Beskrivelse

        • Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter

          Årja, mormor-mad når det er aller-aller-aller-bedst. Elsker du ikke også bare frikadeller? Det er som om, man bare aldrig bliver træt af de små kød-banditter.

           

          Energi-indhold pr. portion
          • Energi: 2456 kJ / 587 kcal
          • Protein: 23 %
          • Kulhydrat: 43 %
          • Fedt: 34 %
      • Du skal bruge

      • Sådan gør du

        • Trin 1 af 21

          Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt ;)

        • Trin 2 af 21

          Find alle ingredienserne frem.

          Frikadeller:

          • 400 g. hakket kalv og flæsk
          • 1 tsk. salt
          • 1 løg
          • 1 æg
          • 1 knivspids peber
          • 2 spsk. hvedemel
          • 4 spsk. minimælk
          • 15 g. smør
          • 1 spsk. olie

          Tilbehør:

          • 1 kg. kartofler
          • 1 broccoli
          • 1 spsk. salt

          Brun sovs:

          • 1 løg
          • 1 spsk. olie
          • 3 dl. vand
          • 1 grøntsags-bouillon-terning
          • 2 spsk. hvedemel
          • 1 dl. mælk
          • 2 tsk. sukker
          • 1 spsk. eddike
          • ½ tsk. salt
          • 1 knivspids peber
          • 3-4 dråber sovsekulør
        • Trin 3 af 21

          Frikadeller: Kom kød og salt op i en stor røreskål. Rør det godt sammen til en sej fars.

          • 400 g. hakket kalv og flæsk
          • 1 tsk. salt
        • Trin 4 af 21

          Pil løget, og riv det på den grove side af rivejernet.

          • 1 løg
        • Trin 5 af 21

          Slå ægget ud i en kop. Kom ægget op i skålen til kødet.

          • 1 æg
        • Trin 6 af 21

          Kom løg, peber og mel i skålen. Rør det hele godt sammen.

          • 1 knivspids peber
          • 2 spsk. hvedemel
        • Trin 7 af 21

          Kom mælk i farsen lidt efter lidt, rør imens.

          • 4 spsk. minimælk
        • Trin 8 af 21

          Form 12 små frikadeller med en spiseske og din ene hånd. Læg dem på en stor tallerken. Dyp skeen i et glas med vand, så klistrer farsen ikke fast til din hånd, når du former frikadellerne. Klik på videoen og se, hvordan du former frikadeller.

        • Trin 9 af 21

          Kom olie og smør på en stegepande. Varm den op til høj varme. Læg frikadellerne på, og skru ned til middel varme. Steg dem i cirka 10-15 minutter. Vend dem ind imellem, så de bliver fine brune over det hele.

          • 15 g. smør
          • 1 spsk. olie
        • Trin 10 af 21

          Skyl og skræl kartoflerne. Kom kartofler og salt i en gryde. Kom vand i, til det dækker kartoflerne. Tænd for høj varme, og lad kartoflerne komme i kog med låg på. Skru ned til svag varme, og lad kartoflerne koge i cirka 15 minutter. Tag en lille kniv og stik i kartoflerne. Hvis kniven slipper let, er de færdige. Klik på videoen og se, hvordan du koger kartofler.

          • 1 kg. kartofler
          • 1 tsk. salt
        • Trin 11 af 21

          Skyl broccolien. Skær den i små buketter. Klik på videoen og se, hvordan du ordner broccoli.

          • 1 broccoli
        • Trin 12 af 21

          Kom broccolien i en gryde og kom vand og salt i, til broccoli-buketterne er dækkede. Kog dem i cirka 5 minutter. Klik på videoen og se, hvordan du koger broccoli.

          • 1 tsk. salt
        • Trin 13 af 21

          Stil et dørslag i vasken. Når kartofler og broccoli-buketterne er færdige, så hæld dem ned i dørslaget, og lad dem dryppe af.

        • Trin 14 af 21

          Brun sovs: Pil, og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.

          • 1 løg
        • Trin 15 af 21

          Varm olien i gryden til middel varme. Svits løgene 2-3 minutter, til de bliver bløde og klare, men ikke brune. Rør rundt imens.

          • 1 spsk. olie
        • Trin 16 af 21

          Kom vand og grøntsags-bouillon-terning i gryden. Kog op, mens du pisker med et piskeris.

          • 3 dl. vand
          • 1 grøntsags-bouillon-terning
        • Trin 17 af 21

          Ryst mel og mælk sammen i en melryster.

          • 2 spsk. hvedemel
          • 1 dl. mælk
        • Trin 18 af 21

          Hæld meljævningen i gryden lidt ad gangen, og pisk hele tiden, så der ikke kommer klumper i.

        • Trin 19 af 21

          Kom sukker, eddike, salt og peber i.

          • 2 tsk. sukker
          • 1 spsk. eddike
          • ½ tsk. salt
          • 1 knivspids peber
        • Trin 20 af 21

          Tilsæt et par dråber sovsekulør. Pisk mellem hver dråbe.

          • 3-4 dråber sovsekulør
        • Trin 21 af 21

          Smag sovsen til med sukker, eddike, salt og peber.

      • Oversigt

        • Print

          Beskrivelse

          Årja, mormor-mad når det er aller-aller-aller-bedst. Elsker du ikke også bare frikadeller? Det er som om, man bare aldrig bliver træt af de små kød-banditter.

           

          Du skal bruge

            Ingredienser

            Frikadeller:

            • 400 g. hakket kalv og flæsk
            • 1 tsk. salt
            • 1 løg
            • 1 æg
            • 1 knivspids peber
            • 2 spsk. hvedemel
            • 4 spsk. minimælk
            • 15 g. smør
            • 1 spsk. olie

            Tilbehør:

            • 1 kg. kartofler
            • 1 broccoli
            • 1 spsk. salt

            Brun sovs:

            • 1 løg
            • 1 spsk. olie
            • 3 dl. vand
            • 1 grøntsags-bouillon-terning
            • 2 spsk. hvedemel
            • 1 dl. mælk
            • 2 tsk. sukker
            • 1 spsk. eddike
            • ½ tsk. salt
            • 1 knivspids peber
            • 3-4 dråber sovsekulør

             

            Køkkenredskaber

            • 1 køkkenvægt
            • 1 teske
            • 3 spiseskeer
            • 1 decilitermål
            • 2 store skåle
            • 1 røreske
            • 1 skærebræt
            • 1 stor skarp kniv
            • 1 rivejern
            • 1 kop
            • 1 tallerken
            • 1 stegepande
            • 1 paletkniv
            • 1 kartoffelskræller
            • 2 store gryder med låg
            • 1 dørslag
            • 1 lille gryde
            • 1 piskeris
            • 1 melryster

            Sådan gør du

            1. Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt ;)
            2. Find alle ingredienserne frem.
            3. Frikadeller: Kom kød og salt op i en stor røreskål. Rør det godt sammen til en sej fars.
            4. Pil løget, og riv det på den grove side af rivejernet.
            5. Slå ægget ud i en kop. Kom ægget op i skålen til kødet.
            6. Kom løg, peber og mel i skålen. Rør det hele godt sammen.
            7. Kom mælk i farsen lidt efter lidt, rør imens.
            8. Form 12 små frikadeller med en spiseske og din ene hånd. Læg dem på en stor tallerken. Dyp skeen i et glas med vand, så klistrer farsen ikke fast til din hånd, når du former frikadellerne. Klik på videoen og se, hvordan du former frikadeller.
            9. Kom olie og smør på en stegepande. Varm den op til høj varme. Læg frikadellerne på, og skru ned til middel varme. Steg dem i cirka 10-15 minutter. Vend dem ind imellem, så de bliver fine brune over det hele.
            10. Skyl og skræl kartoflerne. Kom kartofler og salt i en gryde. Kom vand i, til det dækker kartoflerne. Tænd for høj varme, og lad kartoflerne komme i kog med låg på. Skru ned til svag varme, og lad kartoflerne koge i cirka 15 minutter. Tag en lille kniv og stik i kartoflerne. Hvis kniven slipper let, er de færdige. Klik på videoen og se, hvordan du koger kartofler.
            11. Skyl broccolien. Skær den i små buketter. Klik på videoen og se, hvordan du ordner broccoli.
            12. Kom broccolien i en gryde og kom vand og salt i, til broccoli-buketterne er dækkede. Kog dem i cirka 5 minutter. Klik på videoen og se, hvordan du koger broccoli.
            13. Stil et dørslag i vasken. Når kartofler og broccoli-buketterne er færdige, så hæld dem ned i dørslaget, og lad dem dryppe af.
            14. Brun sovs: Pil, og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.
            15. Varm olien i gryden til middel varme. Svits løgene 2-3 minutter, til de bliver bløde og klare, men ikke brune. Rør rundt imens.
            16. Kom vand og grøntsags-bouillon-terning i gryden. Kog op, mens du pisker med et piskeris.
            17. Ryst mel og mælk sammen i en melryster.
            18. Hæld meljævningen i gryden lidt ad gangen, og pisk hele tiden, så der ikke kommer klumper i.
            19. Kom sukker, eddike, salt og peber i.
            20. Tilsæt et par dråber sovsekulør. Pisk mellem hver dråbe.
            21. Smag sovsen til med sukker, eddike, salt og peber.