Fransk løgtærte

Fransk løgtærte

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter

        Mikkel besøger Frankrig:

        ”I Frankrig kan de bare noget med mad. Så det er ikke uden grund, at vi her i Danmark bruger rigtig mange franske ord, når vi laver mad. Tænk bare på ord som flute, pommes frites, menu, og du kan helt sikkert selv finde mange flere. Her er en opskrift på en tærte, som jeg ved smager suverænt. Så jeg er lidt spændt på, om jeg kan finde et sted på turen rundt i Frankrig, hvor de kan lave den lige så godt. Men jeg håber ligegyldigt hvad, at jeg kan få opfanget et par ekstra gode kokketricks hos nogle af de mange madglade franskmænd.

        Tærten er en rigtig fransk klassiker, som du kan spise både varm og kold, så den er også rigtig god at have med i madpakken dagen efter. Nu er det vist bare at sige ”Bon appetit”!”

        Tip: Servér den nybagte tærte med grøntsagsstave eller salat til; fx en frisk gulerodssalat.

        Energi-indhold pr. portion
        • Energi: 2110 kJ / 504 kcal
        • Protein: 10 %
        • Kulhydrat: 34 %
        • Fedt: 57 %
        • Heraf mættet fedt: 18,7 g. (ved 6 portioner)
    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 26

        Vask hænder. Klik på metodevideoen, og se hvordan du vasker hænder. :)

      • Trin 2 af 26

        Find alle ingredienserne frem.

        Tærtedej:

        • 250 g. hvedemel
        • 150 g. koldt smør 
        • 1 æg
        • 4 spsk. koldt vand
        • Lidt tørrede bønner eller ris til forbagning af dejen

        Tærtefyld:

        • 500 g. løg
        • 30 g. smør 
        • 3 æg
        • 2 ½ dl. mælk
        • 1 dl. madlavningsfløde
        • 1 tsk. peber
        • 1 tsk. salt
        • 1 tsk. revet muskatnød
      • Trin 3 af 26

        Lav tærtedejen: Hæld mel i en skål. Hak smørret i små tern, og kom dem ned til melet.

        • 250 g. hvedemel
        • 150 g. koldt smør
      • Trin 4 af 26

        Smuldr mel og smør sammen, så det nærmest kommer til at ligne små brødkrummer.

      • Trin 5 af 26

        Slå ægget ud i en lille skål, og si æggehviden fra, så du kun har blommen tilbage. Klik på metodevideoen og se hvordan du deler æg i hvide og blomme. Vask hænder.

        • 1 æg
      • Trin 6 af 26

        Hæld æggeblommen og 4 spiseskeer vand i skålen med mel og smør, og bland det hele sammen. Saml det hele til en stor klump – forestil dig, at du laver en stor snebold. Hvis dejen er for tør og ikke kan hænge sammen, kan du tilsætte 1 eller 2 ekstra spiseskefulde vand.

        • 4 spsk. koldt vand
      • Trin 7 af 26

        Sæt dejen på køl.

      • Trin 8 af 26

        Lav fyldet: Pil løgene, og skær dem over på midten. Skær løgene i tynde skiver.

        • 500 g. løg
      • Trin 9 af 26

        Tag en stegepande. Kom smør på stegepanden, og varm den op. Kom løgringene på stegepanden, og steg dem, til de er helt bløde, men ikke brune.

        • 30 g. smør
      • Trin 10 af 26

        Tag en stor skål og en kop. Slå et æg ud i koppen, og hæld det op i skålen. Gentag med alle æggene. Vask hænder.

        • 3 æg
      • Trin 11 af 26

        Hæld mælk og madlavningsfløde op i skålen med æg.

        • 2 ½ dl. mælk
        • 1 dl. madlavningsfløde
      • Trin 12 af 26

        Krydr med salt, peber og revet muskatnød. Pisk det hele sammen med et piskeris.

        • 1 tsk. peber
        • 1 tsk. salt
        • 1 tsk. revet muskatnød
      • Trin 13 af 26

        Tag tærtedejen ud af køleskabet.

      • Trin 14 af 26

        Drys lidt mel på bordet, og rul dejen flad og rund til den er cirka 3-5 millimeter tyk.

      • Trin 15 af 26

        Tænd ovnen på 220 grader.

      • Trin 16 af 26

        Tag et tærtefad frem. Smør det med lidt smør eller olie.

      • Trin 17 af 26

        Læg forsigtigt den udrullede dej hen over tærtefadet. Tryk dejen ned mod bunden og op langs kanterne, så den dækker hele fadet.

      • Trin 18 af 26

        Tag en lille skarp kniv. Skær overskydende dej, der stikker uden for tærtefadet, væk med kniven.

      • Trin 19 af 26

        Tag en gaffel. Prik en masse gange i tærtedejen med gaflen, så der kommer mange små huller over hele tærtebunden.

      • Trin 20 af 26

        Tag et stykke stanniol eller bagepapir, og dæk tærtedejen til. Hæld nogle bønner eller ris over papiret, så der kommer noget vægt på dejen. Den skal nemlig gerne blive ved med at være helt flad.

        • Lidt tørrede bønner eller ris til forbagning af dejen
      • Trin 21 af 26

        Nu skal dejen forbages, inden fyldet kommer i. Når ovnen er 220 grader, så sæt tærtefadet ind, og bag tærtedejen i 10 minutter.

      • Trin 22 af 26

        Tag tærtefadet ud, og smid papir og bønner væk.

      • Trin 23 af 26

        Skru ovnen ned til 190 grader.

      • Trin 24 af 26

        Fordel løgene rundt på tærtedejen.

      • Trin 25 af 26

        Hæld æggemassen over, og sæt tærten ind i ovnen igen.

      • Trin 26 af 26

        Bag tærten i cirka 25 minutter, til æggemassen er fast og gylden på toppen.

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Mikkel besøger Frankrig:

        ”I Frankrig kan de bare noget med mad. Så det er ikke uden grund, at vi her i Danmark bruger rigtig mange franske ord, når vi laver mad. Tænk bare på ord som flute, pommes frites, menu, og du kan helt sikkert selv finde mange flere. Her er en opskrift på en tærte, som jeg ved smager suverænt. Så jeg er lidt spændt på, om jeg kan finde et sted på turen rundt i Frankrig, hvor de kan lave den lige så godt. Men jeg håber ligegyldigt hvad, at jeg kan få opfanget et par ekstra gode kokketricks hos nogle af de mange madglade franskmænd.

        Tærten er en rigtig fransk klassiker, som du kan spise både varm og kold, så den er også rigtig god at have med i madpakken dagen efter. Nu er det vist bare at sige ”Bon appetit”!”

        Tip: Servér den nybagte tærte med grøntsagsstave eller salat til; fx en frisk gulerodssalat.

        Du skal bruge

          Ingredienser

          Tærtedej:

          • 250 g. hvedemel
          • 150 g. koldt smør 
          • 1 æg
          • 4 spsk. koldt vand
          • Lidt tørrede bønner eller ris til forbagning af dejen

          Tærtefyld:

          • 500 g. løg
          • 30 g. smør 
          • 3 æg
          • 2 ½ dl. mælk
          • 1 dl. madlavningsfløde
          • 1 tsk. peber
          • 1 tsk. salt
          • 1 tsk. revet muskatnød

           

          Køkkenredskaber

          • 1 køkkenvægt
          • 1 decilitermål
          • 2 store skåle
          • 2 små skåle
          • 1 skærebræt
          • 1 lille skarp kniv
          • 1 kagerulle
          • 1 tærteform (25 cm. i diameter)
          • 1 stegepande
          • 1 paletkniv
          • 1 spiseske
          • 1 teske
          • 1 piskeris
          • 1 gaffel
          • 1 bageplade
          • Stanniol

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på metodevideoen, og se hvordan du vasker hænder. :)
          2. Find alle ingredienserne frem.
          3. Lav tærtedejen: Hæld mel i en skål. Hak smørret i små tern, og kom dem ned til melet.
          4. Smuldr mel og smør sammen, så det nærmest kommer til at ligne små brødkrummer.
          5. Slå ægget ud i en lille skål, og si æggehviden fra, så du kun har blommen tilbage. Klik på metodevideoen og se hvordan du deler æg i hvide og blomme. Vask hænder.
          6. Hæld æggeblommen og 4 spiseskeer vand i skålen med mel og smør, og bland det hele sammen. Saml det hele til en stor klump – forestil dig, at du laver en stor snebold. Hvis dejen er for tør og ikke kan hænge sammen, kan du tilsætte 1 eller 2 ekstra spiseskefulde vand.
          7. Sæt dejen på køl.
          8. Lav fyldet: Pil løgene, og skær dem over på midten. Skær løgene i tynde skiver.
          9. Tag en stegepande. Kom smør på stegepanden, og varm den op. Kom løgringene på stegepanden, og steg dem, til de er helt bløde, men ikke brune.
          10. Tag en stor skål og en kop. Slå et æg ud i koppen, og hæld det op i skålen. Gentag med alle æggene. Vask hænder.
          11. Hæld mælk og madlavningsfløde op i skålen med æg.
          12. Krydr med salt, peber og revet muskatnød. Pisk det hele sammen med et piskeris.
          13. Tag tærtedejen ud af køleskabet.
          14. Drys lidt mel på bordet, og rul dejen flad og rund til den er cirka 3-5 millimeter tyk.
          15. Tænd ovnen på 220 grader.
          16. Tag et tærtefad frem. Smør det med lidt smør eller olie.
          17. Læg forsigtigt den udrullede dej hen over tærtefadet. Tryk dejen ned mod bunden og op langs kanterne, så den dækker hele fadet.
          18. Tag en lille skarp kniv. Skær overskydende dej, der stikker uden for tærtefadet, væk med kniven.
          19. Tag en gaffel. Prik en masse gange i tærtedejen med gaflen, så der kommer mange små huller over hele tærtebunden.
          20. Tag et stykke stanniol eller bagepapir, og dæk tærtedejen til. Hæld nogle bønner eller ris over papiret, så der kommer noget vægt på dejen. Den skal nemlig gerne blive ved med at være helt flad.
          21. Nu skal dejen forbages, inden fyldet kommer i. Når ovnen er 220 grader, så sæt tærtefadet ind, og bag tærtedejen i 10 minutter.
          22. Tag tærtefadet ud, og smid papir og bønner væk.
          23. Skru ovnen ned til 190 grader.
          24. Fordel løgene rundt på tærtedejen.
          25. Hæld æggemassen over, og sæt tærten ind i ovnen igen.
          26. Bag tærten i cirka 25 minutter, til æggemassen er fast og gylden på toppen.