Fransk løgtærte

Fransk løgtærte

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter

        Mikkel besøger Frankrig:

        ”I Frankrig kan de bare noget med mad. Så det er ikke uden grund, at vi her i Danmark bruger rigtig mange franske ord, når vi laver mad. Tænk bare på ord som flute, pommes frites, menu, og du kan helt sikkert selv finde mange flere. Her er en opskrift på en tærte, som jeg ved smager suverænt. Så jeg er lidt spændt på, om jeg kan finde et sted på turen rundt i Frankrig, hvor de kan lave den lige så godt. Men jeg håber ligegyldigt hvad, at jeg kan få opfanget et par ekstra gode kokketricks hos nogle af de mange madglade franskmænd.  

        Tærten er en rigtig fransk klassiker, som du kan spise både varm og kold, så den er også rigtig god at have med i madpakken dagen efter. Nu er det vist bare at sige ”Bon appetit”!”

        Tip: Servér den nybagte tærte med grøntsagsstave eller salat til; fx en frisk gulerodssalat.

        Energi-indhold pr. portion
        • Energi: 3045 kJ / 728 kcal
        • Protein: 9 %
        • Kulhydrat: 35 %
        • Fedt: 56 %
        • Heraf mættet fedt: 26,6 g.
    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 26

        Vask hænder. Klik på metodevideoen, og se hvordan du vasker hænder.

      • Trin 2 af 26

        Mål alle ingredienserne af.

        • 250 g. hvedemel
        • 150 g. koldt smør 
        • 1 æg
        • 4 spsk. koldt vand
        • Lidt tørrede bønner eller ris til forbagning af dejen
        • ½ kg. løg
        • 30 g. smør 
        • 3 æg
        • 2 ½ dl mælk
        • 1 dl fløde
        • 1 tsk. peber
        • 1 tsk. salt
        • 1 tsk. revet muskatnød
      • Trin 3 af 26

        Lav tærtedejen: Hæld mel i en skål. Hak smørret i små tern, og kom dem ned til melet.

        • 250 g. hvedemel
        • 150 g. koldt smør
      • Trin 4 af 26

        Smuldr mel og smør sammen, så det nærmest kommer til at ligne små brødkrummer.

      • Trin 5 af 26

        Slå ægget ud i en lille skål, og si æggehviden fra, så du kun har blommen tilbage. Klik på metodevideoen og se hvordan du deler æg i hvide og blomme. Vask hænder.

        • 1 æg
      • Trin 6 af 26

        Hæld æggeblommen og 4 spiseskeer vand i skålen med mel og smør, og bland det hele sammen. Saml det hele til en stor klump – forestil dig, at du laver en stor snebold. Hvis dejen er for tør og ikke kan hænge sammen, kan du tilsætte 1 eller 2 ekstra spiseskefulde vand.

        • 4 spsk. koldt vand
      • Trin 7 af 26

        Sæt dejen på køl.

      • Trin 8 af 26

        Lav fyldet: Pil løgene, og skær dem i tynde skiver.

        • ½ kg. løg
      • Trin 9 af 26

        Smelt smørret på en stegepande, og steg løgringene, til de er helt bløde, men ikke brune.

        • 30 g. smør
      • Trin 10 af 26

        Slå æggene ud i en kop. Vask hænder.

        • 3 æg
      • Trin 11 af 26

        Hæld æggene, mælk og fløde i en skål.

        • 2 ½ dl mælk
        • 1 dl fløde
      • Trin 12 af 26

        Tilsæt krydderierne, og pisk det hele sammen med et piskeris.

        • 1 tsk. peber
        • 1 tsk. salt
        • 1 tsk. revet muskatnød
      • Trin 13 af 26

        Tag tærtedejen ud af køleskabet.

      • Trin 14 af 26

        Drys lidt mel på bordet, og rul dejen flad og rund til den er cirka 3-5 millimeter tyk.

      • Trin 15 af 26

        Tænd ovnen på 220 grader.

      • Trin 16 af 26

        Smør tærtefadet let med smør.

      • Trin 17 af 26

        Træk forsigtigt dejen hen over tærtefadet, og tryk den ned mod bunden og op langs kanterne.

      • Trin 18 af 26

        Skær overskydende dej langs kanten af fadet væk.

      • Trin 19 af 26

        Prik bunden af dejen med en gaffel, så der kommer mange små huller.

      • Trin 20 af 26

        Tag et stykke stanniol eller bagepapir, og dæk tærtedejen til. Hæld nogle bønner eller ris over papiret, så der kommer noget vægt på dejen. Den skal nemlig gerne blive ved med at være helt flad.

        • Lidt tørrede bønner eller ris til forbagning af dejen
      • Trin 21 af 26

        Nu skal dejen forbages, inden fyldet kommer i. Når ovnen er 220 grader, så sæt tærtefadet ind, og bag tærtedejen i 10 minutter.

      • Trin 22 af 26

        Tag tærtefadet ud, og smid papir og bønner væk.

      • Trin 23 af 26

        Skru ovnen ned til 190 grader.

      • Trin 24 af 26

        Fordel løgene rundt på tærtedejen.

      • Trin 25 af 26

        Hæld æggemassen over, og sæt tærten ind i ovnen igen.

      • Trin 26 af 26

        Bag tærten i cirka 25 minutter, til æggemassen er fast og gylden på toppen.

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Mikkel besøger Frankrig:

        ”I Frankrig kan de bare noget med mad. Så det er ikke uden grund, at vi her i Danmark bruger rigtig mange franske ord, når vi laver mad. Tænk bare på ord som flute, pommes frites, menu, og du kan helt sikkert selv finde mange flere. Her er en opskrift på en tærte, som jeg ved smager suverænt. Så jeg er lidt spændt på, om jeg kan finde et sted på turen rundt i Frankrig, hvor de kan lave den lige så godt. Men jeg håber ligegyldigt hvad, at jeg kan få opfanget et par ekstra gode kokketricks hos nogle af de mange madglade franskmænd.  

        Tærten er en rigtig fransk klassiker, som du kan spise både varm og kold, så den er også rigtig god at have med i madpakken dagen efter. Nu er det vist bare at sige ”Bon appetit”!”

        Tip: Servér den nybagte tærte med grøntsagsstave eller salat til; fx en frisk gulerodssalat.

        Du skal bruge

          Ingredienser

          Tærtedej:

          • 250 g. hvedemel
          • 150 g. koldt smør 
          • 1 æg
          • 4 spsk. koldt vand
          • Lidt tørrede bønner eller ris til forbagning af dejen

          Tærtefyld:

          • ½ kg. løg
          • 30 g. smør 
          • 3 æg
          • 2 ½ dl mælk
          • 1 dl fløde
          • 1 tsk. peber
          • 1 tsk. salt
          • 1 tsk. revet muskatnød

           

          Køkkenredskaber

          • 1 køkkenvægt
          • 1 decilitermål
          • 2 store skåle
          • 2 små skåle
          • 1 skærebræt
          • 1 lille skarp kniv
          • 1 kagerulle
          • 1 tærteform (25 cm. i diameter)
          • 1 stegepande
          • 1 paletkniv
          • 1 spiseske
          • 1 teske
          • 1 piskeris
          • 1 gaffel
          • 1 bageplade
          • Stanniol

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på metodevideoen, og se hvordan du vasker hænder.
          2. Mål alle ingredienserne af.
          3. Lav tærtedejen: Hæld mel i en skål. Hak smørret i små tern, og kom dem ned til melet.
          4. Smuldr mel og smør sammen, så det nærmest kommer til at ligne små brødkrummer.
          5. Slå ægget ud i en lille skål, og si æggehviden fra, så du kun har blommen tilbage. Klik på metodevideoen og se hvordan du deler æg i hvide og blomme. Vask hænder.
          6. Hæld æggeblommen og 4 spiseskeer vand i skålen med mel og smør, og bland det hele sammen. Saml det hele til en stor klump – forestil dig, at du laver en stor snebold. Hvis dejen er for tør og ikke kan hænge sammen, kan du tilsætte 1 eller 2 ekstra spiseskefulde vand.
          7. Sæt dejen på køl.
          8. Lav fyldet: Pil løgene, og skær dem i tynde skiver.
          9. Smelt smørret på en stegepande, og steg løgringene, til de er helt bløde, men ikke brune.
          10. Slå æggene ud i en kop. Vask hænder.
          11. Hæld æggene, mælk og fløde i en skål.
          12. Tilsæt krydderierne, og pisk det hele sammen med et piskeris.
          13. Tag tærtedejen ud af køleskabet.
          14. Drys lidt mel på bordet, og rul dejen flad og rund til den er cirka 3-5 millimeter tyk.
          15. Tænd ovnen på 220 grader.
          16. Smør tærtefadet let med smør.
          17. Træk forsigtigt dejen hen over tærtefadet, og tryk den ned mod bunden og op langs kanterne.
          18. Skær overskydende dej langs kanten af fadet væk.
          19. Prik bunden af dejen med en gaffel, så der kommer mange små huller.
          20. Tag et stykke stanniol eller bagepapir, og dæk tærtedejen til. Hæld nogle bønner eller ris over papiret, så der kommer noget vægt på dejen. Den skal nemlig gerne blive ved med at være helt flad.
          21. Nu skal dejen forbages, inden fyldet kommer i. Når ovnen er 220 grader, så sæt tærtefadet ind, og bag tærtedejen i 10 minutter.
          22. Tag tærtefadet ud, og smid papir og bønner væk.
          23. Skru ovnen ned til 190 grader.
          24. Fordel løgene rundt på tærtedejen.
          25. Hæld æggemassen over, og sæt tærten ind i ovnen igen.
          26. Bag tærten i cirka 25 minutter, til æggemassen er fast og gylden på toppen.