- Hjem >
- Opskrifter >
- Aftensmad >
- Klassikere >
- Grisekød >
- Forloren hare
Forloren hare med kartoffelmos
Samlet tid: 2 timer
Arbejdstid: 85 min.
Sværhedsgrad: Svær
 
Forloren hare, som din bedstemor næsten plejede at lave den, hvor opskriften dog har fået et twist med lidt flere grøntsager. Løber dine tænder alligevel i vand ved tanken om en kæmpe stor saftig frikadelle? Pakket helt ind i sprødstegt bacon? Og som tager karbad i brun sovs og cremet kartoffelmos? Ja tak!
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til forloren hare
Forloren hare:
2 æg
3 æg
1 æg
450 g. hakket grise- og kalvekød
675 g. hakket grise- og kalvekød
225 g. hakket grise- og kalvekød
½ dl. rasp
¾ dl. rasp
¼ dl. rasp
½ dl. mælk
¾ dl. mælk
¼ dl. mælk
¼ tsk. peber
½ tsk. peber
1 knivspids peber
1 tsk. salt
1 ½ tsk. salt
½ tsk. salt
75-100 g. bacon i skiver
120-150 g. bacon i skiver
40-50 g. bacon i skiver
Sovs:
300 g. pastinak
450 g. pastinak
150 g. pastinak
300 g. gulerod
450 g. gulerod
150 g. gulerod
2 dl. mælk
3 dl. mælk
1 dl. mælk
2 dl. vand
3 dl. vand
1 dl. vand
2 dl. madlavningsfløde
3 dl. madlavningsfløde
1 dl. madlavningsfløde
2 spsk. hvedemel
3 spsk. hvedemel
1 spsk. hvedemel
1 spsk. ribsgelé
1 ½ spsk. ribsgelé
½ tsk. eddike
¾ tsk. eddike
¼ tsk. eddike
1 tsk. salt
1 ½ tsk. salt
½ tsk. salt
1 knivspids peber
1 ½ knivspids peber
½ knivspids peber
Sovsekulør
Kartoffelmos:
1 kg kartofler (melede)
1 ½ kg kartofler
500 g kartofler (melede)
3-4 dl kogevand
4-6 dl kogevand
1-2 dl kogevand
50 g. smør
75 g. smør
25 g. smør
2 tsk. salt
1 tsk. salt
1 tsk. salt
1 knivspids peber
½ knivspids peber
½ knivspids peber
 
Æg
 
Hakket gris og kalv
 
Rasp
 
Mælk
 
Peber
 
Salt
 
Bacon
 
Pastinak
 
Gulerod
 
Vand
 
Madlavningsfløde
 
Hvedemel
 
Ribsgele
 
Eddike - lagereddike
 
Sovsekulør
 
Kartofler - melede
 
Kogevand
 
Smør
Køkkenredskaber til forloren hare
1 kartoffelmoser eller 1 stort piskeris
1 decilitermål
1 bagerist
1 kop
2 store skål
2 store skåle
2 store skåle
1 teske
1 røreske
1 ovnfast fad
1 køkkenvægt
1 kartoffelskræller
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
1 stor gryde
1 grydelåg
1 si
1 piskeris
1 lille gryde
1 melryster
1 meljævner
 
Kartoffelmoser
 
Decilitermål
 
Bagerist
 
Kop
 
Stor røreskål
 
Teske
 
Røreske
 
Ovnfast fad
 
Køkkenvægt
 
Kartoffelskræller
 
Skærebræt
 
Stor skarp kniv - kokkekniv
 
Stor gryde
 
Grydelåg
 
Si
 
Piskeris
 
Lille gryde
 
Melryster
Sådan gør du
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Forloren hare:
3.
4.
Slå et æg ud i en kop. Kom ægget op i en stor skål. Gør det samme med det andet æg. Vask hænder. Se videoen.
Slå et æg ud i en kop. Kom ægget op i en stor skål. Gør det samme med de andre æg. Vask hænder. Se videoen.
Slå ægget ud i en kop. Kom ægget op i en stor skål. Vask hænder. Se videoen.
5.
6.
Dæk farsbrødet med baconskiver. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød. Kom farsbrødet ind i ovnen og bag det i 15 minutter.
Sovs:
7.
Skyl og skræl gulerødder. Skær dem i skiver på cirka 1 ½ centimeters tykkelse. Se videoen.
8.
Skyl og skræl pastinakker. Skær dem i skiver på cirka 1 ½ centimeters tykkelse. Se videoen.
9.
Kartoffelmos:
10.
Skyl og skræl kartoflerne. Se videoen.
11.
Skær kartoflerne i tern. Se videoen.
12.
Kom kartoflerne i en stor gryde. Kom vand i gryden, til kartoflerne er dækket. Bring vandet i kog og kog dem i cirka 20 minutter, til de er helt møre. Se videoen.
13.
14.
Kom kartoflerne tilbage i gryden og mos dem til kartoffelmos med en kartoffelmoser eller et stort piskeris. Se videoen.
15.
Kom smør i mosen og rør den sammen, til smørret er helt smeltet. Smag mosen til med salt og peber. Kom lidt af kogevandet i, hvis du synes, at mosen er lidt for tyk.
Sovs - fortsat:
16.
Tag farsbrødet ud af ovnen. Hæld væden fra fadet op i en lille gryde. Få eventuelt hjælp af en voksen. Varm væsken op ved middel varme. Stil fadet med fars tilbage i ovnen, imens du laver sovsen.
17.
Ryst fløde og hvedemel sammen i meljævner eller rør det sammen i en skål. Hæld det i gryden. Bring sovsen i kog, mens du rører rundt. Kom ribsgele, eddike, salt og peber i sovsen og rør rundt. Se videoen.
18.
19.
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per person
Energi: 3042 kJ / 727 kcal
Protein: 22 %
Kulhydrat: 36 %
Fedt: 42 %
Heraf mættet fedt: 12,0 g.
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer
Inspiration
 
Grillede hotdogbrød med hjemmelavet ketchup
Sværhedsgrad: Medium
Samlet tid: 2 timer
Arbejdstid: 70 min.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
