Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 2 timer

        "Min mor bager de her fantastiske fastelavnsboller, og nu har jeg overtaget opskriften. Jeg har ikke lavet særligt meget om på den, men fyldet har jeg altid selv fundet på. Prøv at se om du kan opfinde det næste geniale fastelavnsbollefyld! Jeg har lavet to forslag til dig: Fyld 1 er marcipanfyld. Fyld 2 er kagecreme. Du kan også vælge dit favorit-syltetøj."

        /Gorm

        Opskriften giver cirka 25 fastelavnsboller.

        Energi-indhold pr. stk.
        • Energi: 1538 kJ / 368 kcal
        • Protein: 7 %
        • Kulhydrat: 48 %
        • Fedt: 46 %
        • Heraf mættet fedt (med fyld 1): 9 g
    • Du skal bruge

    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 39

        Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.

      • Trin 2 af 39

        Mål alle ingredienserne af.

        Dej:

        • 250 g. smør
        • 700 g. hvedemel
        • 3 dl mælk
        • 50 g. gær
        • 2 æg
        • 2 spsk. sukker
        • 1 tsk. kardemomme
        • 1 æg til pensling

        Glasur:

        • 75 g. flormelis
        • Ca. 2 spsk. vand
        • 2 tsk. kakaopulver eller ½ tsk. rød frugtfarve

        Fyld 1:

        • 150 g. smør
        • 200 g. marcipan
        • 200 g. sukker
        • 200 g. nougat

        Fyld 2:

        • 4 æg
        • 4 spsk. sukker
        • 4 spsk. hvedemel
        • 5 dl sødmælk
        • ½ tsk. vaniljesukker
      • Trin 3 af 39

        Tag smørret ud af køleskabet, så det bliver blødt, til du skal bruge det. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hurtigt laver blødt smør.

        • 250 g. smør
      • Trin 4 af 39

        Kom hvedemelet i en stor skål.

        • 500 g. hvedemel
      • Trin 5 af 39

        Skær smørret i små tern. Kom smør-ternene ned i melet. Smuldr smørret sammen med melet, til det ligner en masse små krummer. Brug fingrene.

      • Trin 6 af 39

        Kom mælken i en lille gryde, og varm den op, til den er lillefingervarm. Pas på den ikke bliver for varm! Klik på metodevideoen og se, hvordan du mærker, om mælken er fingervarm.

        • 3 dl mælk
      • Trin 7 af 39

        Sluk for kogepladen. Tag gryden væk fra varmen, og smuldr gæren i mælken.

        • 50 g. gær
      • Trin 8 af 39

        Rør til gæren er helt opløst.

      • Trin 9 af 39

        Kom mælkeblandingen over i skålen med hvedemel og smør. Rør sammen med en grydeske.

      • Trin 10 af 39

        Slå æggene ud i en lille skål, og pisk dem godt sammen med en gaffel.

        • 2 æg
      • Trin 11 af 39

        Kom sukker, kardemomme og æg i dejen. Rør i dejen.

        • 2 spsk. sukker
        • 1 tsk. kardemomme
      • Trin 12 af 39

        Tilsæt cirka 85 gram hvedemel lidt efter lidt, indtil dejen er smidig, men stadig er lidt fedtet. Rør rundt imens.

        • 200 g. hvedemel
      • Trin 13 af 39

        Læg dejen tilbage i skålen. Læg husholdningsfilm over skålen, og lad dejen hæve 1 time i skålen på køkkenbordet.

      • Trin 14 af 39

        Mens dejen hæver, kan du lave dit yndlingsfyld. Se step 30 eller 34 for inspiration til marcipanfyld eller kagecreme.

      • Trin 15 af 39

        Hæld dejen ud på bordet, tryk luften ud af dejen, og del den i 4 portioner.

      • Trin 16 af 39

        Drys lidt mel på bordet. Tag en kagerulle. Rul hver portion dej ud til en helt tynd firkant med kagerullen. Dejen skal være mindre end ½ centimeter tyk.

      • Trin 17 af 39

        Skær dejen ud i firkanter på 15 x 15 centimeter.

      • Trin 18 af 39

        Kom 2 teskeer af 100% dit fastelavnsbollefyld på midten af hver firkant.

      • Trin 19 af 39

        Saml firkanterne ved at folde hjørnerne ind til midten, og klem kanterne sammen, så fyldet ikke løber ud.

      • Trin 20 af 39

        Kom bagepapir på to bageplader.

      • Trin 21 af 39

        Vend fastelavnsbollerne om. Læg dem med samlingen nedad på bagepladen.

      • Trin 22 af 39

        Lad bollerne hæve i 20-30 minutter.

      • Trin 23 af 39

        Tænd ovnen på 185 grader varmluft.

      • Trin 24 af 39

        Slå et æg ud i en lille skål, og pisk det sammen med en gaffel.

        • 1 æg
      • Trin 25 af 39

        Pensl fastelavnsbollerne med sammenpisket æg.

      • Trin 26 af 39

        Bag bollerne i cirka 15 minutter, til de er gyldne på toppen og lysebrune i bunden.

      • Trin 27 af 39

        Lad bollerne køle af på en bagerist.

      • Trin 28 af 39

        Pynt bollerne med glasur. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver glasur.

        • 75 g. flormelis
        • Ca. 2 spsk. vand
        • Evt. 2 tsk. kakaopulver
      • Trin 29 af 39

        Fyld 1: Marcipanfyld. Mål alle ingredienserne af.

        • 150 g. smør
        • 200 g. marcipan
        • 200 g. sukker
        • 200 g. nougat
      • Trin 30 af 39

        Tag smørret ud af køleskabet, så det bliver blødt, til du skal bruge det. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver blødt smør.

        • 150 g. smør
      • Trin 31 af 39

        Kom blødt smør, marcipan og sukker i en skål. Pisk det sammen til en cremet masse. Så har du en remonce.

        • 200 g. marcipan
        • 200 g. sukker
      • Trin 32 af 39

        Læg dit fyld midt på firkanterne, altså en klat remonce og et stykke nougat eller en klat remonce og en teske hindbærsyltetøj.

        • 200 g. nougat eller 1 glas hindbærsyltetøj
      • Trin 33 af 39

        Fyld 2: Kagecreme. Mål alle ingredienserne af.

        • 4 æg
        • 4 spsk. sukker
        • 4 spsk. hvedemel
        • 5 dl mælk
        • ½ tsk. vaniljesukker
      • Trin 34 af 39

        Kom æg, sukker og hvedemel i en skål, og rør det sammen.

        • 4 æg
        • 4 spsk. sukker
        • 4 spsk. hvedemel
      • Trin 35 af 39

        Kom mælk i en lille gryde, og varm forsigtigt mælken op.

        • 5 dl. mælk
      • Trin 36 af 39

        Hæld forsigtigt den varme mælk ned i melblandingen i en tynd stråle. Rør rundt imens. Det er det nemmest at være to personer: Én til at røre og én til at hælde.

      • Trin 37 af 39

        Hæld cremen tilbage i gryden, og lad den koge op. Rør jævnligt i gryden, og hold øje med at cremen ikke brænder på.

      • Trin 38 af 39

        Sluk for kogepladen, tag gryden af varmen og lad den køle af.

      • Trin 39 af 39

        Rør vaniljesukker i cremen. Tip: Prøv at rive lidt citronskal eller appelsinskal ned i cremen. Husk, det skal være fra økologiske frugter, når du bruger skallen.

        • ½ tsk. vaniljesukker
    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        "Min mor bager de her fantastiske fastelavnsboller, og nu har jeg overtaget opskriften. Jeg har ikke lavet særligt meget om på den, men fyldet har jeg altid selv fundet på. Prøv at se om du kan opfinde det næste geniale fastelavnsbollefyld! Jeg har lavet to forslag til dig: Fyld 1 er marcipanfyld. Fyld 2 er kagecreme. Du kan også vælge dit favorit-syltetøj."

        /Gorm

        Opskriften giver cirka 25 fastelavnsboller.

        Du skal bruge

          Ingredienser

          Dej:

          • 250 g. smør
          • 700 g. hvedemel
          • 3 dl mælk
          • 30 g. gær
          • 2 æg
          • 2 spsk. sukker
          • 1 tsk. kardemomme
          • 1 æg til pensling

          Glasur:

          • 75 g. flormelis
          • Ca. 2 spsk. vand
          • Evt. 2 tsk. kakaopulver eller ½ tsk. rød frugtfarve

          Fyld 1:

          • 150 g. smør
          • 200 g. marcipan
          • 200 g. sukker
          • 200 g. nougat

          Fyld 2:

          • 4 æg
          • 4 spsk. sukker
          • 4 spsk. hvedemel
          • 5 dl mælk
          • ½ tsk. vaniljesukker

           

          Køkkenredskaber

          • 1 sæt måleskeer
          • 1 køkkenvægt
          • 1 stor skål
          • 1 stor skarp kniv
          • 1 lille gryde
          • 1 røreske
          • 1 grydeske
          • 1 lille skål
          • 1 gaffel
          • Husholdningsfilm
          • 1 håndmixer
          • 1 kagerulle
          • 1 teske
          • Bagepapir
          • 2 bageplader
          • 1 bagepensel

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
          2. Mål alle ingredienserne af.
          3. Tag smørret ud af køleskabet, så det bliver blødt, til du skal bruge det. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hurtigt laver blødt smør.
          4. Kom hvedemelet i en stor skål.
          5. Skær smørret i små tern. Kom smør-ternene ned i melet. Smuldr smørret sammen med melet, til det ligner en masse små krummer. Brug fingrene.
          6. Kom mælken i en lille gryde, og varm den op, til den er lillefingervarm. Pas på den ikke bliver for varm! Klik på metodevideoen og se, hvordan du mærker, om mælken er fingervarm.
          7. Sluk for kogepladen. Tag gryden væk fra varmen, og smuldr gæren i mælken.
          8. Rør til gæren er helt opløst.
          9. Kom mælkeblandingen over i skålen med hvedemel og smør. Rør sammen med en grydeske.
          10. Slå æggene ud i en lille skål, og pisk dem godt sammen med en gaffel.
          11. Kom sukker, kardemomme og æg i dejen. Rør i dejen.
          12. Tilsæt cirka 85 gram hvedemel lidt efter lidt, indtil dejen er smidig, men stadig er lidt fedtet. Rør rundt imens.
          13. Læg dejen tilbage i skålen. Læg husholdningsfilm over skålen, og lad dejen hæve 1 time i skålen på køkkenbordet.
          14. Mens dejen hæver, kan du lave dit yndlingsfyld. Se step 30 eller 34 for inspiration til marcipanfyld eller kagecreme.
          15. Hæld dejen ud på bordet, tryk luften ud af dejen, og del den i 4 portioner.
          16. Drys lidt mel på bordet. Tag en kagerulle. Rul hver portion dej ud til en helt tynd firkant med kagerullen. Dejen skal være mindre end ½ centimeter tyk.
          17. Skær dejen ud i firkanter på 15 x 15 centimeter.
          18. Kom 2 teskeer af 100% dit fastelavnsbollefyld på midten af hver firkant.
          19. Saml firkanterne ved at folde hjørnerne ind til midten, og klem kanterne sammen, så fyldet ikke løber ud.
          20. Kom bagepapir på to bageplader.
          21. Vend fastelavnsbollerne om. Læg dem med samlingen nedad på bagepladen.
          22. Lad bollerne hæve i 20-30 minutter.
          23. Tænd ovnen på 185 grader varmluft.
          24. Slå et æg ud i en lille skål, og pisk det sammen med en gaffel.
          25. Pensl fastelavnsbollerne med sammenpisket æg.
          26. Bag bollerne i cirka 15 minutter, til de er gyldne på toppen og lysebrune i bunden.
          27. Lad bollerne køle af på en bagerist.
          28. Pynt bollerne med glasur. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver glasur.
          29. Fyld 1: Marcipanfyld. Mål alle ingredienserne af.
          30. Tag smørret ud af køleskabet, så det bliver blødt, til du skal bruge det. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver blødt smør.
          31. Kom blødt smør, marcipan og sukker i en skål. Pisk det sammen til en cremet masse. Så har du en remonce.
          32. Læg dit fyld midt på firkanterne, altså en klat remonce og et stykke nougat eller en klat remonce og en teske hindbærsyltetøj.
          33. Fyld 2: Kagecreme. Mål alle ingredienserne af.
          34. Kom æg, sukker og hvedemel i en skål, og rør det sammen.
          35. Kom mælk i en lille gryde, og varm forsigtigt mælken op.
          36. Hæld forsigtigt den varme mælk ned i melblandingen i en tynd stråle. Rør rundt imens. Det er det nemmest at være to personer: Én til at røre og én til at hælde.
          37. Hæld cremen tilbage i gryden, og lad den koge op. Rør jævnligt i gryden, og hold øje med at cremen ikke brænder på.
          38. Sluk for kogepladen, tag gryden af varmen og lad den køle af.
          39. Rør vaniljesukker i cremen. Tip: Prøv at rive lidt citronskal eller appelsinskal ned i cremen. Husk, det skal være fra økologiske frugter, når du bruger skallen.