Dahl med naanbrød

Dahl med naanbrød

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 2 timer

        Indisk mad er lig med krydderier. Her i en rygende varm suppe, der både mætter og smager himmelsk, og sammen med nybagt naanbrød.

        Tip: Om sommeren, når det er sæson for tomater, kan du bruge 1 kg. friste tomater i stedet for dåserne med flåede tomater.

        Opskriften giver 5 portioner og 5 naanbrød.

        Energi-indhold pr. portion
        • Energi: 3939 kJ / 941 kcal
        • Protein: 18 %
        • Kulhydrat: 58 %
        • Fedt: 24 %
    • Du skal bruge

    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 27

        Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)

      • Trin 2 af 27

        Find alle ingredienserne frem.

        Naanbrød:

        • 25 g. gær
        • 2 dl. mælk
        • 1 tsk. sukker
        • 1 æg
        • ½ dl. yoghurt
        • 1 tsk. groft salt
        • 2 spsk. olie
        • 8 dl. hvedemel
        • 1 dl. yoghurt til pensling
        • 1 spsk. nigellafrø til drys

        Suppe:

        • 1 løg
        • 2-3 fed hvidløg
        • 3 gulerødder
        • ½ dl. olie
        • 1 ½ spsk. karry
        • 1 tsk. stødt spidskommen
        • 3 dåser flåede tomater
        • 400 g. røde linser
        • 1 ½ l. vand
        • 1 tsk. salt
        • 1 grøntsags-bouillonterning
        • 1 knivspids peber

        Tilbehør:

        • 1 citron
        • 2 ½ dl. yoghurt naturel
      • Trin 3 af 27

        Naanbrød: Tag en stor skål. Smuldr gæren i skålen.

        • 25 g. gær
      • Trin 4 af 27

        Tag en lille gryde. Hæld mælk i gryden, og varm den op, til den er lunken. Mærk med en lillefinger. Mælken skal være lige så varm, som din finger, men ikke så varm, at du brænder dig. Klik på metodevideoen og se, hvordan du mærker, om vandet er lillefinger-varmt.

        • 2 dl. mælk
      • Trin 5 af 27

        Hæld den lune mælk i skålen. Tilsæt sukker, og rør, til gæren er opløst.

        • 1 tsk. sukker
      • Trin 6 af 27

        Slå et æg ud i en kop. Kom ægget op i skålen. Rør sammen.

        • 1 æg
      • Trin 7 af 27

        Kom yoghurt, salt og olie i mælkeblandingen. Rør godt sammen.

        • ½ dl. yoghurt
        • 1 tsk. groft salt
        • 2 spsk. olie
      • Trin 8 af 27

        Kom lidt efter lidt hvedemelet i skålen. Rør undervejs. Når du ikke kan røre mere, så kom lidt mel på bordet, og hæld dejen ud på bordet. Ælt dejen færdig på bordet med hænderne. Dejen skal være fast og glat at røre ved, når den er færdig. Den må ikke hænge fast i dine fingre. Klik på metodevideoen og se, hvordan du ælter dej.

        • 8 dl. hvedemel
      • Trin 9 af 27

        Kom bagepapir på en bageplade.

      • Trin 10 af 27

        Form dejen til fem boller, og læg dem på bagepladen. Dæk dem til med et rent viskestykke. Lad bollerne hæve cirka 30 minutter et lunt sted.

      • Trin 11 af 27

        Suppe: Tag et skærebræt og en stor skarp kniv. Pil, og hak løg og hvidløg. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker løg.

        • 1 løg
        • 2-3 fed hvidløg
      • Trin 12 af 27

        Tag en kartoffelskræller og et rivejern frem. Skræl gulerødder, og riv dem på den grove side af rivejernet.

        • 3 gulerødder
      • Trin 13 af 27

        Tag en stor gryde. Hæld olien i gryden, og varm den op.

        • ½ dl. olie
      • Trin 14 af 27

        Tilsæt løg, hvidløg, karry, gulerødder og spidskommen, og lad det stege et par minutter. Rør imens.

        • 1 ½ spsk. karry
        • 1 tsk. stødt spidskommen
      • Trin 15 af 27

        Tilsæt flåede tomater.

        • 3 dåser flåede tomater
      • Trin 16 af 27

        Tag en stor skål. Kom linser og koldt vand i skålen, og skyl linserne i vandet. Rør rundt med hænderne. Sæt en si i vasken, og hæld linserne i sien. Lad dem dryppe af, og kom linserne i gryden.

        • 400 g. røde linser
      • Trin 17 af 27

        Kom vand og salt i gryden. Smuldr en bouillon-terning i gryden.

        • 1 ½ l. vand
        • 1 tsk. salt
        • 1 grøntsags-bouillonterning
      • Trin 18 af 27

        Lad suppen koge ved lav varme i cirka 20 minutter, til linserne er bløde. Rør rundt i gryden undervejs, så suppen ikke brænder på.

      • Trin 19 af 27

        Bag naanbrød: Tænd ovnen på 250 grader.

      • Trin 20 af 27

        Drys mel på bordet. Læg bollerne på køkkenbordet, og tryk dem flade, så de bliver tynde på midten. Tryk, og træk i dem, så de får en form, der minder om en dråbe. De skal være cirka 20 centimeter lange og 10 centimeter brede.

      • Trin 21 af 27

        Læg brødene tilbage på bagepladen (fordel dem eventuelt på to bageplader med bagepapir).

      • Trin 22 af 27

        Tag en lille skål og en bagepensel. Kom yoghurt i skålen, og pensl brødene med yoghurt. Drys med nigellafrø.

        • 1 dl. yoghurt til pensling
        • 1 spsk. nigellafrø til drys
      • Trin 23 af 27

        Bag brødene i cirka 10 minutter ved 250 grader. Lad brødene køle af på en bagerist.

      • Trin 24 af 27

        Suppe: Stil gryden med suppen ned i håndvasken. Tag en stavblender, og sæt den ned i gryden. Blend suppen, til der ikke er flere klumper. Klik på metodevideoen og se, hvordan du blender suppe.

      • Trin 25 af 27

        Smag til med salt og peber. Klik på metodevideoen og se, hvordan du måler en knivspids af.

        • 1 knivspids peber
      • Trin 26 af 27

        Tag et skærebræt, og en lille skarp kniv. Skær en citron i både.

        • 1 citron
      • Trin 27 af 27

        Servér suppen med en skefuld yoghurt på toppen, citronbåde og friskbagte naanbrød til.

        • 2 ½ dl. yoghurt naturel
    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Indisk mad er lig med krydderier. Her i en rygende varm suppe, der både mætter og smager himmelsk, og sammen med nybagt naanbrød.

        Tip: Om sommeren, når det er sæson for tomater, kan du bruge 1 kg. friste tomater i stedet for dåserne med flåede tomater.

        Opskriften giver 5 portioner og 5 naanbrød.

        Du skal bruge

          Ingredienser

          Naanbrød:

          • 25 g. gær
          • 2 dl. mælk
          • 1 tsk. sukker
          • 1 æg
          • ½ dl. yoghurt
          • 1 tsk. groft salt
          • 2 spsk. olie
          • 8 dl. hvedemel
          • 1 dl. yoghurt til pensling
          • 1 spsk. nigellafrø til drys

          Suppe:

          • 1 løg
          • 2-3 fed hvidløg
          • 3 gulerødder
          • ½ dl. olie
          • 1 ½ spsk. karry
          • 1 tsk. stødt spidskommen
          • 3 dåser flåede tomater
          • 400 g. røde linser
          • 1 ½ l. vand
          • 1 tsk. salt
          • 1 grøntsags-bouillonterning
          • 1 knivspids peber

          Tilbehør:

          • 1 citron
          • 2 ½ dl. yoghurt naturel

           

          Køkkenredskaber

          • 1 decilitermål
          • 1 køkkenvægt
          • 1 teske
          • 1 spiseske
          • 1 stor skål
          • 1 lille gryde
          • 1 røreske
          • 1 kop
          • 2 bageplader
          • Bagepapir
          • 2 skærebrætter
          • 1 stor skarp kniv
          • 1 rivejern
          • 1 stor gryde
          • 1 grydeske
          • 1 mellemstor skål
          • 1 si
          • 1 lille skål
          • 1 bagepensel
          • 1 stavblender
          • 1 lille skarp kniv

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)
          2. Find alle ingredienserne frem.
          3. Naanbrød: Tag en stor skål. Smuldr gæren i skålen.
          4. Tag en lille gryde. Hæld mælk i gryden, og varm den op, til den er lunken. Mærk med en lillefinger. Mælken skal være lige så varm, som din finger, men ikke så varm, at du brænder dig. Klik på metodevideoen og se, hvordan du mærker, om vandet er lillefinger-varmt.
          5. Hæld den lune mælk i skålen. Tilsæt sukker, og rør, til gæren er opløst.
          6. Slå et æg ud i en kop. Kom ægget op i skålen. Rør sammen.
          7. Kom yoghurt, salt og olie i mælkeblandingen. Rør godt sammen.
          8. Kom lidt efter lidt hvedemelet i skålen. Rør undervejs. Når du ikke kan røre mere, så kom lidt mel på bordet, og hæld dejen ud på bordet. Ælt dejen færdig på bordet med hænderne. Dejen skal være fast og glat at røre ved, når den er færdig. Den må ikke hænge fast i dine fingre. Klik på metodevideoen og se, hvordan du ælter dej.
          9. Kom bagepapir på en bageplade.
          10. Form dejen til fem boller, og læg dem på bagepladen. Dæk dem til med et rent viskestykke. Lad bollerne hæve cirka 30 minutter et lunt sted.
          11. Suppe: Tag et skærebræt og en stor skarp kniv. Pil, og hak løg og hvidløg. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker løg.
          12. Tag en kartoffelskræller og et rivejern frem. Skræl gulerødder, og riv dem på den grove side af rivejernet.
          13. Tag en stor gryde. Hæld olien i gryden, og varm den op.
          14. Tilsæt løg, hvidløg, karry, gulerødder og spidskommen, og lad det stege et par minutter. Rør imens.
          15. Tilsæt flåede tomater.
          16. Tag en stor skål. Kom linser og koldt vand i skålen, og skyl linserne i vandet. Rør rundt med hænderne. Sæt en si i vasken, og hæld linserne i sien. Lad dem dryppe af, og kom linserne i gryden.
          17. Kom vand og salt i gryden. Smuldr en bouillon-terning i gryden.
          18. Lad suppen koge ved lav varme i cirka 20 minutter, til linserne er bløde. Rør rundt i gryden undervejs, så suppen ikke brænder på.
          19. Bag naanbrød: Tænd ovnen på 250 grader.
          20. Drys mel på bordet. Læg bollerne på køkkenbordet, og tryk dem flade, så de bliver tynde på midten. Tryk, og træk i dem, så de får en form, der minder om en dråbe. De skal være cirka 20 centimeter lange og 10 centimeter brede.
          21. Læg brødene tilbage på bagepladen (fordel dem eventuelt på to bageplader med bagepapir).
          22. Tag en lille skål og en bagepensel. Kom yoghurt i skålen, og pensl brødene med yoghurt. Drys med nigellafrø.
          23. Bag brødene i cirka 10 minutter ved 250 grader. Lad brødene køle af på en bagerist.
          24. Suppe: Stil gryden med suppen ned i håndvasken. Tag en stavblender, og sæt den ned i gryden. Blend suppen, til der ikke er flere klumper. Klik på metodevideoen og se, hvordan du blender suppe.
          25. Smag til med salt og peber. Klik på metodevideoen og se, hvordan du måler en knivspids af.
          26. Tag et skærebræt, og en lille skarp kniv. Skær en citron i både.
          27. Servér suppen med en skefuld yoghurt på toppen, citronbåde og friskbagte naanbrød til.