Citronmåne

Citronmåne

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 2 timer

        Citronmåne er ikke bare en kage, man køber billigt. Citronmåne er kult! Her kan du lære, hvordan du selv bager den. Hjemmebagt smager altid bedre, og hvis du ikke tror på det, kan du jo prøve at lave en blind-test med denne super citronmåne og én, du har købt.

        Opskriften giver 2 citronmåner eller 12-14 stykker.

        Energi-indhold pr. portion
        • Energi: 1765 kJ / 422 kcal
        • Protein: 5 %
        • Kulhydrat: 46 %
        • Fedt: 49 %
        • Heraf mættet fedt: 13,8 g.
    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 21

        Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)

      • Trin 2 af 21

        Find alle ingredienserne frem.

        • 300 g. smør 
        • 225 g. sukker
        • 5 æg
        • 300 g. hvedemel
        • 3 tsk. bagepulver
        • 3 økologiske citroner
        • 2 spsk. smør
        • 1 spsk. hvedemel
        • 150 g. flormelis
        • Ca. 1 ½ spsk vand
        • Evt. ½ spsk citronsaft
        • Revet citronskal
      • Trin 3 af 21

        Tag smørret ud af køleskabet, så det er blødt når du skal bruge det.

        • 300 g. smør
      • Trin 4 af 21

        Sæt en bagerist midt i ovnen. Tænd ovnen på 175 grader.

      • Trin 5 af 21

        Smør en springform (22-24 centimeter i diameter) med smør. Brug fx et stykke bagepapir til at smøre med.

        • 2 spsk. smør
      • Trin 6 af 21

        Drys springformen med hvedemel.

        • 1 spsk. hvedemel
      • Trin 7 af 21

        Tag en stor skål. Kom smør og sukker i skålen, og pisk det sammen med en håndmixer. Pisk, til det bliver hvidt og luftigt. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver en rørt dej.

        • 225 g. smør
      • Trin 8 af 21

        Tag en kop. Slå et æg ud i koppen. Hæld det op i skålen, og pisk dejen sammen. Fortsæt sådan med alle æggene.

        • 5 æg
      • Trin 9 af 21

        Tag en ny skål. Kom hvedemel og bagepulver i skålen, og bland det sammen.

        • 300 g. hvedemel
        • 3 tsk. bagepulver
      • Trin 10 af 21

        Drys melblandingen gennem en si ned i skålen med smør, sukker og æg.

      • Trin 11 af 21

        Vend forsigtigt dejen sammen med en dejskraber, så dejen stadig er luftig.

      • Trin 12 af 21

        Vask citronerne. Riv skallen af en citron på den fine side af et rivejernm til du har 2 teskeer revet citronskal. Riv ikke den hvide del lige under skallen med, for det smager bittert. Klik på metodevideoen og se, hvordan du river skallen af en citron.

        • 3 økologiske citroner
      • Trin 13 af 21

        Vend citronskal i dejen.

      • Trin 14 af 21

        Skær citronerne over, og pres dem på en citruspresser, til du har 1 ½ deciliter citronsaft. Kom citronsaften i dejen lidt efter lidt. Rør rundt undervejs. Klik på metodevideoen og se, hvordan du presser saften fra en citron.

      • Trin 15 af 21

        Hæld dejen i springformen. Sæt springformen på bageristen i ovnen, og bag kagen i 50 minutter.

      • Trin 16 af 21

        Tjek om kagen er færdig, ved at stikke en lille kniv ned i kagen. Hvis der hænger dej på kniven, skal kagen bage videre. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vurderer, om kagen er færdigbagt.

      • Trin 17 af 21

        Tag kagen ud af ovnen, og lad den køle lidt af. Skær kagen over på midten til 2 måner.

      • Trin 18 af 21

        Glasur: Hæld flormelis i en skål. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver glasur.

        • 150 g. flormelis
      • Trin 19 af 21

        Tilsæt vand og eventuelt lidt citronsaft, til glasuren er en flydende, men stadig er lidt tyk. Tilsæt mere flormelis, hvis den bliverer for flydende, eller kom mere vand i, hvis den er for tyk.

        • Ca. 1 ½ spsk. vand
        • Eventuelt ½ spsk. citronsaft
      • Trin 20 af 21

        Smør glasuren på kagen med bagsiden af en ske.

      • Trin 21 af 21

        Riv citronskal på den fine side af rivejernet til du har 2 tesker. Drys revet citronskal over kagen. Velbekomme!

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Citronmåne er ikke bare en kage, man køber billigt. Citronmåne er kult! Her kan du lære, hvordan du selv bager den. Hjemmebagt smager altid bedre, og hvis du ikke tror på det, kan du jo prøve at lave en blind-test med denne super citronmåne og én, du har købt.

        Opskriften giver 2 citronmåner eller 12-14 stykker.

        Du skal bruge

          Ingredienser

          • 300 g. smør 
          • 225 g. sukker
          • 5 æg
          • 300 g. hvedemel
          • 3 tsk. bagepulver
          • 3 økologiske citroner

          Til formen: 

          • 2 spsk. smør 
          • 1 spsk. hvedemel 

          Glasur:

          • 150 g. flormelis 
          • Ca. 1 ½ spsk. vand
          • Evt. ½ spsk. citronsaft

          Pynt: 

          • Revet citronskal

           

          Køkkenredskaber

          • 1 køkkenvægt
          • 1 decilitermål
          • 4 måleskeer
          • 1 bagerist
          • 1 springform
          • 1 mellem skål
          • 1 håndmixer
          • 1 kop
          • 2 små skåle
          • 1 si
          • 1 dejskraber
          • 1 rivejern
          • 1 træspyd
          • 1 stor skarp kniv
          • 1 spiseske
          • 1 teske

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)
          2. Find alle ingredienserne frem.
          3. Tag smørret ud af køleskabet, så det er blødt når du skal bruge det.
          4. Sæt en bagerist midt i ovnen. Tænd ovnen på 175 grader.
          5. Smør en springform (22-24 centimeter i diameter) med smør. Brug fx et stykke bagepapir til at smøre med.
          6. Drys springformen med hvedemel.
          7. Tag en stor skål. Kom smør og sukker i skålen, og pisk det sammen med en håndmixer. Pisk, til det bliver hvidt og luftigt. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver en rørt dej.
          8. Tag en kop. Slå et æg ud i koppen. Hæld det op i skålen, og pisk dejen sammen. Fortsæt sådan med alle æggene.
          9. Tag en ny skål. Kom hvedemel og bagepulver i skålen, og bland det sammen.
          10. Drys melblandingen gennem en si ned i skålen med smør, sukker og æg.
          11. Vend forsigtigt dejen sammen med en dejskraber, så dejen stadig er luftig.
          12. Vask citronerne. Riv skallen af en citron på den fine side af et rivejernm til du har 2 teskeer revet citronskal. Riv ikke den hvide del lige under skallen med, for det smager bittert. Klik på metodevideoen og se, hvordan du river skallen af en citron.
          13. Vend citronskal i dejen.
          14. Skær citronerne over, og pres dem på en citruspresser, til du har 1 ½ deciliter citronsaft. Kom citronsaften i dejen lidt efter lidt. Rør rundt undervejs. Klik på metodevideoen og se, hvordan du presser saften fra en citron.
          15. Hæld dejen i springformen. Sæt springformen på bageristen i ovnen, og bag kagen i 50 minutter.
          16. Tjek om kagen er færdig, ved at stikke en lille kniv ned i kagen. Hvis der hænger dej på kniven, skal kagen bage videre. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vurderer, om kagen er færdigbagt.
          17. Tag kagen ud af ovnen, og lad den køle lidt af. Skær kagen over på midten til 2 måner.
          18. Glasur: Hæld flormelis i en skål. Klik på metodevideoen og se, hvordan du laver glasur.
          19. Tilsæt vand og eventuelt lidt citronsaft, til glasuren er en flydende, men stadig er lidt tyk. Tilsæt mere flormelis, hvis den bliverer for flydende, eller kom mere vand i, hvis den er for tyk.
          20. Smør glasuren på kagen med bagsiden af en ske.
          21. Riv citronskal på den fine side af rivejernet til du har 2 tesker. Drys revet citronskal over kagen. Velbekomme!