Citronmåne

Citronmåne

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 2 timer

        Citronmåne er ikke bare en kage, man køber billigt. Citronmåne er kult! Her kan du lære, hvordan du selv bager den. Hjemmebagt smager altid bedre, og hvis du ikke tror på det, kan du jo prøve at lave en blind-test med denne super citronmåne og én, du har købt.

        Opskriften giver 12-14 stykker kage. 

        Energi-indhold pr. portion
        • Energi: 1765 kJ / 422 kcal
        • Protein: 5 %
        • Kulhydrat: 46 %
        • Fedt: 49 %
        • Heraf mættet fedt: 13,8 g.
    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 19

        Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)

      • Trin 2 af 19

        Find alle ingredienserne frem.

        • 3 økologiske citroner
        • 250 g. smør 
        • 225 g. sukker
        • 1 tsk. vaniljesukker
        • 5 æg
        • 300 g. hvedemel
        • 3 tsk. bagepulver
        • 2 spsk. smør 
        • 200 g. flormelis 
        • Ca. 1 ½ spsk. vand
        • Evt. ½ spsk. citronsaft
        • Revet citronskal
      • Trin 3 af 19

        Tag smørret ud af køleskabet, så det er blødt når du skal bruge det.

        • 250 g. smør
      • Trin 4 af 19

        Sæt en bagerist midt i ovnen. Tænd ovnen på 175 grader.

      • Trin 5 af 19

        Kom bagepapir på bunden af en springform (22-24 centimeter i diameter). Luk formen, og klip det overskydende bagepapir væk. Smør formens sider med smør. Klik på videoen og se, hvordan du smøre en springform.

        • 2 spsk. smør
      • Trin 6 af 19

        Vask citronerne. Riv skallen af citronerne på den fine side af et rivejern til du har mindst 2 teskeer revet citronskal. Riv ikke den hvide del lige under skallen med. Det smager bittert. Gem 1/2 tsk. citronskål til pynt af kagen. Klik på videoen og se, hvordan du river skallen af en citron.

        • 3 økologiske citroner
      • Trin 7 af 19

        Skær citronerne over, og pres dem på en citruspresser, til du har 1 ½ deciliter citronsaft. Klik på videoen og se, hvordan du presser saften fra en citron.

      • Trin 8 af 19

        Kom citronskal, smør, sukker, og vaniljesukker i en stor, og pisk det sammen med en håndmixer. Pisk, til det bliver hvidt og luftigt. Klik på videoen og se, hvordan du laver en rørt dej.

        • 250 g. smør 
        • 225 g. sukker 
        • 1 tsk. vaniljesukker
      • Trin 9 af 19

        Slå et æg ud i en kop. Hæld det op i skålen. Pisk dejen sammen. Fortsæt sådan med alle æggene. Pisk mellem hvert æg. Klik på videoen og se, hvordan du slår ægget ud og ser for skaller.

        • 5 æg
      • Trin 10 af 19

        Tag en ny skål. Kom hvedemel og bagepulver i skålen, og bland det sammen.

        • 300 g. hvedemel
        • 3 tsk. bagepulver
      • Trin 11 af 19

        Drys melblandingen gennem en si ned i skålen med smør, sukker, vaniljesukker, citronskal og æg.

      • Trin 12 af 19

        Kom citronsaft i og vend forsigtigt dejen sammen med en dejskraber, så dejen stadig er luftig. Gem ca. 1 spsk. citronsaft til glasur.

      • Trin 13 af 19

        Hæld dejen i springformen. Sæt springformen på bageristen i ovnen, og bag kagen i 50 minutter.

      • Trin 14 af 19

        Tjek om kagen er færdig, ved at stikke en lille kniv ned i kagen. Hvis der hænger dej på kniven, skal kagen bage videre. Klik på videoen og se, hvordan du vurderer, om kagen er færdigbagt.

      • Trin 15 af 19

        Tag kagen ud af ovnen, og lad den køle lidt af.

      • Trin 16 af 19

        Glasur: Hæld ¾ af flormelisen i en skål. Klik på videoen og se, hvordan du laver glasur.

        • 200 g. flormelis
      • Trin 17 af 19

        Tilsæt vand og eventuelt lidt citronsaft, rør glasuren sammen med en dejskraber. Den skal være meget tyk og svær at røre. Tilsæt mere flormelis, hvis den bliver for flydende, eller kom mere vand i, hvis den er for tyk.

        • Ca. 1 ½ spsk. vand
        • Eventuelt ½ spsk. citronsaft
      • Trin 18 af 19

        Smør glasuren på kagen med bagsiden af en ske.

      • Trin 19 af 19

        Drys eventuelt den gemte revede citronskal over kagen.

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Citronmåne er ikke bare en kage, man køber billigt. Citronmåne er kult! Her kan du lære, hvordan du selv bager den. Hjemmebagt smager altid bedre, og hvis du ikke tror på det, kan du jo prøve at lave en blind-test med denne super citronmåne og én, du har købt.

        Opskriften giver 12-14 stykker kage. 

        Du skal bruge

          Ingredienser

          • 3 økologiske citroner
          • 250 g. smør
          • 225 g. sukker
          • 1 tsk. vaniljesukker
          • 5 æg
          • 300 g. hvedemel
          • 3 tsk. bagepulver

          Til formen: 

          • 2 spsk. smør 

          Glasur:

          • 200 g. flormelis 
          • Ca. 1 ½ spsk. vand
          • Evt. ½ spsk. citronsaft

          Pynt: 

          • Revet citronskal

           

          Køkkenredskaber

          • 1 køkkenvægt
          • 1 decilitermål
          • 4 måleskeer
          • 1 bagerist
          • 1 springform
          • 1 mellem skål
          • 1 håndmixer
          • 1 kop
          • 2 små skåle
          • 1 si
          • 1 dejskraber
          • 1 rivejern
          • 1 træspyd
          • 1 stor skarp kniv
          • 1 spiseske
          • 1 teske

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)
          2. Find alle ingredienserne frem.
          3. Tag smørret ud af køleskabet, så det er blødt når du skal bruge det.
          4. Sæt en bagerist midt i ovnen. Tænd ovnen på 175 grader.
          5. Kom bagepapir på bunden af en springform (22-24 centimeter i diameter). Luk formen, og klip det overskydende bagepapir væk. Smør formens sider med smør. Klik på videoen og se, hvordan du smøre en springform.
          6. Vask citronerne. Riv skallen af citronerne på den fine side af et rivejern til du har mindst 2 teskeer revet citronskal. Riv ikke den hvide del lige under skallen med. Det smager bittert. Gem 1/2 tsk. citronskål til pynt af kagen. Klik på videoen og se, hvordan du river skallen af en citron.
          7. Skær citronerne over, og pres dem på en citruspresser, til du har 1 ½ deciliter citronsaft. Klik på videoen og se, hvordan du presser saften fra en citron.
          8. Kom citronskal, smør, sukker, og vaniljesukker i en stor, og pisk det sammen med en håndmixer. Pisk, til det bliver hvidt og luftigt. Klik på videoen og se, hvordan du laver en rørt dej.
          9. Slå et æg ud i en kop. Hæld det op i skålen. Pisk dejen sammen. Fortsæt sådan med alle æggene. Pisk mellem hvert æg. Klik på videoen og se, hvordan du slår ægget ud og ser for skaller.
          10. Tag en ny skål. Kom hvedemel og bagepulver i skålen, og bland det sammen.
          11. Drys melblandingen gennem en si ned i skålen med smør, sukker, vaniljesukker, citronskal og æg.
          12. Kom citronsaft i og vend forsigtigt dejen sammen med en dejskraber, så dejen stadig er luftig. Gem ca. 1 spsk. citronsaft til glasur.
          13. Hæld dejen i springformen. Sæt springformen på bageristen i ovnen, og bag kagen i 50 minutter.
          14. Tjek om kagen er færdig, ved at stikke en lille kniv ned i kagen. Hvis der hænger dej på kniven, skal kagen bage videre. Klik på videoen og se, hvordan du vurderer, om kagen er færdigbagt.
          15. Tag kagen ud af ovnen, og lad den køle lidt af.
          16. Glasur: Hæld ¾ af flormelisen i en skål. Klik på videoen og se, hvordan du laver glasur.
          17. Tilsæt vand og eventuelt lidt citronsaft, rør glasuren sammen med en dejskraber. Den skal være meget tyk og svær at røre. Tilsæt mere flormelis, hvis den bliver for flydende, eller kom mere vand i, hvis den er for tyk.
          18. Smør glasuren på kagen med bagsiden af en ske.
          19. Drys eventuelt den gemte revede citronskal over kagen.