Brunsviger med krydderier

Brunsviger med krydderier

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 2 timer

        For rigtig mange danskere er brunsviger lig med fødselsdag. Hvis du nogensinde har smagt en friskbagt, lun brunsviger, forstår du godt, at brunsviger er den perfekte fødselsdagskage. Men selvfølgelig kan du også lave brunsviger til alle mulige andre festligheder. Den dufter herligt og smager fantastisk!

        Opskriften giver ca. 12 stykker.

        Energi-indhold pr. stk.
        • Energi: 1124 kJ / 258 kcal
        • Protein: 6 %
        • Kulhydrat: 53 %
        • Fedt: 41 %
        • Energiinformationen er per stykke kage.
    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 22

        Vask hænder.

      • Trin 2 af 22

        Mål alle ingredienserne af.

        • 25 g. gær 
        • 2 ½ dl mælk
        • ¼ dl sukker
        • ¼ tsk. groft salt
        • 75 g. smør
        • Ca. 6 dl hvedemel 
        • 100 g. smør
        • 1 ¾ dl brun farin
        • 2 tsk. stødt kanel
        • 1 tsk. stødt allehånde
        • 1 tsk. stødt kardemomme
      • Trin 3 af 22

        Smuldr gæren i en stor skål. Klik på filmen og se hvordan du laver en gærdej.

        • 25 g. gær
      • Trin 4 af 22

        Hæld mælk i skålen. Rør rundt med et piskeris til gæren er opløst.

        • 2 ½ dl mælk
      • Trin 5 af 22

        Put smørret i en gryde og smelt det. Tilsæt sukker og salt og rør rundt.

        • 75 g. smør
        • ¼ dl sukker
        • ¼ tsk. groft salt
      • Trin 6 af 22

        Hæld den varme blanding op i skålen.

      • Trin 7 af 22

        Hæld hvedemelet i skålen lidt efter lidt. Rør rundt med en grydeske.

        • Ca. 6 dl hvedemel 
      • Trin 8 af 22

        Drys 1 spiseske hvedemel på bordet og vend dejen ud på bordet.

      • Trin 9 af 22

        Ælt dejen med hænderne.

      • Trin 10 af 22

        Læg dejen tilbage i skålen, og læg et stykke husholdningsfilm over skålen.

      • Trin 11 af 22

        Lad dejen hæve 20-30 minutter.

      • Trin 12 af 22

        Sæt en bagerist midt i ovnen og tænd ovnen på 225 grader.

      • Trin 13 af 22

        Læg bagepapir i en bradepande på ca. 35 x 25 cm.

      • Trin 14 af 22

        Drys lidt hvedemel på bordet. Rul dejen ud til en firkant der passer til bradepanden. Brug en kagerulle.

        • 1 spsk hvedemel
      • Trin 15 af 22

        Løft dejen op i bradepanden. Rids dejen så det former 12 firkanter. Du skal ikke skære dejen helt igennem.

      • Trin 16 af 22

        Lad dejen hæve 20 minutter.

      • Trin 17 af 22

        Sæt bradepanden på bageristen i ovnen og bag den ca. 15 minutter.

      • Trin 18 af 22

        Fyld: Kom smør, brun farin og krydderier i en gryde og varm op. Rør godt rundt til smørret er smeltet og massen er tyk og flydende.

        • 100 g. smør
        • 1 ¾ dl brun farin
        • 2 tsk. stødt kanel
        • 1 tsk. stødt allehånde
        • 1 tsk. stødt kardemomme
         
      • Trin 19 af 22

        Tag bradepanden ud af ovnen. Pas på du ikke brænder dig!

      • Trin 20 af 22

        Lav en lille fordybning i midten af hver af de opridsede firkanter ved at presse bagsiden af en spiseske halvejs ned i dejen. Kom en spiseske af fyldet ned i hver fordybning.

      • Trin 21 af 22

        Sæt kagen tilbage i ovnen og bag kagen videre ca. 10 minutter. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vurderer, om kagen er færdigbagt.

      • Trin 22 af 22

        Tag kagen ud af ovnen og lad den køle af på en bagerist. Velbekomme!

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        For rigtig mange danskere er brunsviger lig med fødselsdag. Hvis du nogensinde har smagt en friskbagt, lun brunsviger, forstår du godt, at brunsviger er den perfekte fødselsdagskage. Men selvfølgelig kan du også lave brunsviger til alle mulige andre festligheder. Den dufter herligt og smager fantastisk!

        Opskriften giver ca. 12 stykker.

        Du skal bruge

          Ingredienser

          Dej: 

          • 25 g. gær 
          • 2 ½ dl. mælk
          • ¼ dl. sukker
          • ¼ tsk. groft salt
          • 75 g. smør
          • Ca. 6 dl. hvedemel 

          Fyld:

          • 100 g. smør
          • 1 ¾ dl. brun farin
          • 2 tsk. stødt kanel
          • 1 tsk. stødt allehånde
          • 1 tsk. stødt kardemomme

           

          Køkkenredskaber

          • 1 køkkenvægt
          • 1 sæt måleskeer
          • 1 spiseske
          • 1 stor skål
          • 1 piskeris
          • 2 grydeskeer
          • 2 små gryder
          • Husholdningsfilm
          • Bagepapir
          • 1 bradepande
          • 1 kagerulle
          • 1 lille skarp kniv
          • 1 bagerist

          Sådan gør du

          1. Vask hænder.
          2. Mål alle ingredienserne af.
          3. Smuldr gæren i en stor skål. Klik på filmen og se hvordan du laver en gærdej.
          4. Hæld mælk i skålen. Rør rundt med et piskeris til gæren er opløst.
          5. Put smørret i en gryde og smelt det. Tilsæt sukker og salt og rør rundt.
          6. Hæld den varme blanding op i skålen.
          7. Hæld hvedemelet i skålen lidt efter lidt. Rør rundt med en grydeske.
          8. Drys 1 spiseske hvedemel på bordet og vend dejen ud på bordet.
          9. Ælt dejen med hænderne.
          10. Læg dejen tilbage i skålen, og læg et stykke husholdningsfilm over skålen.
          11. Lad dejen hæve 20-30 minutter.
          12. Sæt en bagerist midt i ovnen og tænd ovnen på 225 grader.
          13. Læg bagepapir i en bradepande på ca. 35 x 25 cm.
          14. Drys lidt hvedemel på bordet. Rul dejen ud til en firkant der passer til bradepanden. Brug en kagerulle.
          15. Løft dejen op i bradepanden. Rids dejen så det former 12 firkanter. Du skal ikke skære dejen helt igennem.
          16. Lad dejen hæve 20 minutter.
          17. Sæt bradepanden på bageristen i ovnen og bag den ca. 15 minutter.
          18. Fyld: Kom smør, brun farin og krydderier i en gryde og varm op. Rør godt rundt til smørret er smeltet og massen er tyk og flydende.
          19. Tag bradepanden ud af ovnen. Pas på du ikke brænder dig!
          20. Lav en lille fordybning i midten af hver af de opridsede firkanter ved at presse bagsiden af en spiseske halvejs ned i dejen. Kom en spiseske af fyldet ned i hver fordybning.
          21. Sæt kagen tilbage i ovnen og bag kagen videre ca. 10 minutter. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vurderer, om kagen er færdigbagt.
          22. Tag kagen ud af ovnen og lad den køle af på en bagerist. Velbekomme!