Boller i karry med linser

Boller i karry med linser

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 1 time

        Ja, tak, god dansk klassiker. Vi elsker boller i karry! Og her får du en helt ny top-moderne mere klima-venlig version af den danske livret. Den kræver teknik. Den kræver tid. Men det er alt arbejdet værd! You can do it! Boller i karry med linser giver cirka 1 kg CO2/kg måltid. Det er 3 gange mindre COend boller i karry med svinekød. Så flot klimavalg! 

        Tip: Server boller i karry med kogte ris. Kog 1 ½ dl ris efter anvisningen på pakken. 

        Energi-indhold pr. portion
        • Energi: 1556 kJ / 372 kcal
        • Protein: 13 %
        • Kulhydrat: 54 %
        • Fedt: 33 %
    • Film

        • Opskriften tager ca.: 1 time

          Se filmen, hvor Gorm laver boller i karry med linser. 

          Energi-indhold pr. portion
          • Energi: 1556 kJ / 372 kcal
          • Protein: 13 %
          • Kulhydrat: 54 %
          • Fedt: 33 %
      • Du skal bruge

      • Sådan gør du

        • Trin 1 af 24

          Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :-)

        • Trin 2 af 24

          Find alle ingredienserne frem.

          Boller:

          • 1 dl. vand
          • 25 g. røde linser
          • 65 g. kartofler
          • ½ squash (100 g.) 
          • 1 tsk. salt
          • ½ løg 
          • 2 ½ spsk. hvedemel 
          • ¼ tsk. salt
          • ½ knivspids peber
          • ½ æg
          • 1 spsk. olie

          Sovs:

          • ½ æble (40 g.)
          • ½ squash (100 g.)
          • ¼ løg
          • 8 g. smør
          • 1-2 tsk. karry
          • 1 ½ spsk. hvedemel
          • 2 ½ dl. vand 
          • ½ grøntsags-bouillon-terning
          • ½ tsk. salt
          • ½ knivspids peber

          Gulerodssalat:

          • ¼ citron 
          • ½ tsk. sukker
          • 3 gulerødder 
          • 1 ½ spsk. rosiner
        • Trin 3 af 24

          Boller med linser: Hæld vand i en gryde, læg låg på og bring vandet i kog.

          • 1 dl. vand
        • Trin 4 af 24

          Hæld imens linserne op i en si. Skyl dem grundigt under koldt vand, til vandet, der løber fra, er rent.

          • 25 g. røde linser
        • Trin 5 af 24

          Når vandet koger, så kom linserne i. Kog dem i cirka 15-20 minutter. Stil en si i vasken og hæld linserne i. Lad dem dryppe lidt af.

        • Trin 6 af 24

          Skræl kartoflerne og skyl squashen. Riv begge dele på den grove side af et rivejern. Klik på videoen og se, hvordan du bruger et rivejern.

          • 65 g. kartofler
          • ½ squash (100 g.) 

           

        • Trin 7 af 24

          Læg en si i en stor skål. Kom revet kartoffel og squash op i sien. Drys 1 teskefuld salt på og vend det godt rundt, så saltet bliver fordelt. Lad grøntsagerne trække i 20 minutter.

          • 1 tsk. salt
        • Trin 8 af 24

          Når de revne grøntsager har trukket, så mas dem mod sien med din hånd. Pres så meget vand ud af grøntsagerne, som du kan. Hæld grøntsagsvandet ud, og kom grøntsagerne i en stor skål.

        • Trin 9 af 24

          Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.

          • ½ løg 
        • Trin 10 af 24

          Kom løg, kogte linser, hvedemel, salt og peber i skålen med grøntsagerne.

          • 2 ½ spsk. hvedemel 
          • ¼ tsk. salt
          • ½ knivspids peber

           

        • Trin 11 af 24

          Slå ægget ud i en kop, og pisk det sammen med en gaffel. Du skal kun bruge halvdelen. Klik på videoen og se, hvordan du slår ægget ud og ser for skaller.

          • ½ æg

           

        • Trin 12 af 24

          Form linsefarsen til små boller med din hånd og en ske. Du skal trykke dem godt sammen, så de ikke smuldrer.

        • Trin 13 af 24

          Kom olie på en stegepande og varm den op til middel varme. Steg bollerne på stegepanden. Vend dem forsigtigt af og til, så de får en fin brun farve hele vejen rundt.

          • 1 spsk. olie
        • Trin 14 af 24

          Sovs: Skyl æblet, og halver det. Du skal kun bruge halvdelen af et æble. Riv det halve æble på den grove side af rivejernet. Riv alle siderne af æblet, til du kun har kernehuset tilbage.

          • ½ æble (40 g.)
        • Trin 15 af 24

          Skyl squashen. Riv den på den grove side af rivejernet. Hak derefter både det revne æble og squash lidt mere fint med en stor kniv.

          • ½ squash (100 g.)

           

        • Trin 16 af 24

          Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.

          • ¼ løg

           

        • Trin 17 af 24

          Kom smørret i en gryde og varm det op ved middel varme. Kom det finthakkede løg, squash og æble i gryden. Skru ned til lav varme. Svits det let. Løgene skal kun lige blive gennemsigtige.

          • 8 g. smør
        • Trin 18 af 24

          Kom karry i gryden. Lad retten svitse 1 minut mere, mens du rører rundt.

          • 1-2 tsk. karry
        • Trin 19 af 24

          Drys mel i gryden. Pisk godt rundt med et piskeris, indtil du ikke længere kan se noget hvidt mel. Kom lidt vand i gryden og lad det koge op, mens du pisker. Pisk hele tiden i gryden. Kom mere vand i, lad det koge op og pisk igen. Fortsæt sådan, til du synes, din sovs er så tyk, som du kan lide den. Klik på videoen og se, hvordan du laver en opbagt sovs.

          • 1 ½ spsk. hvedemel
          • 2 ½ dl. vand 
        • Trin 20 af 24

          Smuldr bouillon-terningen i sovsen og rør rundt.

          • ½ grøntsags-bouillon-terning
        • Trin 21 af 24

          Læg låg på, skru ned på lav varme og lad sovsen simre 5 minutter.

        • Trin 22 af 24

          Smag sovsen til med karry, salt og peber.

          • ½ tsk. salt
          • ½ knivspids peber
        • Trin 23 af 24

          Læg bollerne forsigtigt ned i sovsen, og lad det hele koge ved svag varme i 1-2 minutter. Pas på med at røre i sovsen, så bollerne ikke falder fra hinanden.

        • Trin 24 af 24

          Gulerodssalat: Skræl og skyl gulerødderne. Riv dem på den grove side af et rivejern. Kom dem op i en skål. Drys med rosiner og smag til med citronsaft og sukker.

          • ¼ citron 
          • ½ tsk. sukker
          • 3 gulerødder 
          • 1 ½ spsk. rosiner
      • Oversigt

        • Print

          Beskrivelse

          Ja, tak, god dansk klassiker. Vi elsker boller i karry! Og her får du en helt ny top-moderne mere klima-venlig version af den danske livret. Den kræver teknik. Den kræver tid. Men det er alt arbejdet værd! You can do it! Boller i karry med linser giver cirka 1 kg CO2/kg måltid. Det er 3 gange mindre COend boller i karry med svinekød. Så flot klimavalg! 

          Tip: Server boller i karry med kogte ris. Kog 1 ½ dl ris efter anvisningen på pakken. 

          Du skal bruge

            Ingredienser

            Boller:

            • 1 dl. vand
            • 25 g. røde linser
            • 65 g. kartofler
            • ½ squash (100 g.) 
            • 1 tsk. salt
            • ½ løg 
            • 2 ½ spsk. hvedemel 
            • ¼ tsk. salt
            • ½ knivspids peber
            • ½ æg
            • 1 spsk. olie

            Sovs:

            • ½ æble (40 g.)
            • ½ squash (100 g.)
            • ¼ løg
            • 8 g. smør
            • 1-2 tsk. karry
            • 1 ½ spsk. hvedemel
            • 2 ½ dl. vand 
            • ½ grøntsags-bouillon-terning
            • ½ tsk. salt
            • ½ knivspids peber

            Gulerodssalat:

            • ¼ citron 
            • ½ tsk. sukker
            • 3 gulerødder 
            • 1 ½ spsk. rosiner

             

            Køkkenredskaber 

            • 1 decilitermål 
            • 1 køkkenvægt 
            • 1 teske 
            • 1 spiseske 
            • 2 mellemstore gryder med låg
            • 1 si 
            • 1 kartoffelskræller
            • 1 rivejern 
            • 1 skærebræt 
            • 1 stor skarp kniv 
            • 2 mellemstore skåle 
            • 1 kop 
            • 1 stegepande
            • 1 paletkniv 
            • 1 grydeske
            • 1 piskeris
            • 1 citruspresser

            Sådan gør du

            1. Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :-)
            2. Find alle ingredienserne frem.
            3. Boller med linser: Hæld vand i en gryde, læg låg på og bring vandet i kog.
            4. Hæld imens linserne op i en si. Skyl dem grundigt under koldt vand, til vandet, der løber fra, er rent.
            5. Når vandet koger, så kom linserne i. Kog dem i cirka 15-20 minutter. Stil en si i vasken og hæld linserne i. Lad dem dryppe lidt af.
            6. Skræl kartoflerne og skyl squashen. Riv begge dele på den grove side af et rivejern. Klik på videoen og se, hvordan du bruger et rivejern.
            7. Læg en si i en stor skål. Kom revet kartoffel og squash op i sien. Drys 1 teskefuld salt på og vend det godt rundt, så saltet bliver fordelt. Lad grøntsagerne trække i 20 minutter.
            8. Når de revne grøntsager har trukket, så mas dem mod sien med din hånd. Pres så meget vand ud af grøntsagerne, som du kan. Hæld grøntsagsvandet ud, og kom grøntsagerne i en stor skål.
            9. Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.
            10. Kom løg, kogte linser, hvedemel, salt og peber i skålen med grøntsagerne.
            11. Slå ægget ud i en kop, og pisk det sammen med en gaffel. Du skal kun bruge halvdelen. Klik på videoen og se, hvordan du slår ægget ud og ser for skaller.
            12. Form linsefarsen til små boller med din hånd og en ske. Du skal trykke dem godt sammen, så de ikke smuldrer.
            13. Kom olie på en stegepande og varm den op til middel varme. Steg bollerne på stegepanden. Vend dem forsigtigt af og til, så de får en fin brun farve hele vejen rundt.
            14. Sovs: Skyl æblet, og halver det. Du skal kun bruge halvdelen af et æble. Riv det halve æble på den grove side af rivejernet. Riv alle siderne af æblet, til du kun har kernehuset tilbage.
            15. Skyl squashen. Riv den på den grove side af rivejernet. Hak derefter både det revne æble og squash lidt mere fint med en stor kniv.
            16. Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.
            17. Kom smørret i en gryde og varm det op ved middel varme. Kom det finthakkede løg, squash og æble i gryden. Skru ned til lav varme. Svits det let. Løgene skal kun lige blive gennemsigtige.
            18. Kom karry i gryden. Lad retten svitse 1 minut mere, mens du rører rundt.
            19. Drys mel i gryden. Pisk godt rundt med et piskeris, indtil du ikke længere kan se noget hvidt mel. Kom lidt vand i gryden og lad det koge op, mens du pisker. Pisk hele tiden i gryden. Kom mere vand i, lad det koge op og pisk igen. Fortsæt sådan, til du synes, din sovs er så tyk, som du kan lide den. Klik på videoen og se, hvordan du laver en opbagt sovs.
            20. Smuldr bouillon-terningen i sovsen og rør rundt.
            21. Læg låg på, skru ned på lav varme og lad sovsen simre 5 minutter.
            22. Smag sovsen til med karry, salt og peber.
            23. Læg bollerne forsigtigt ned i sovsen, og lad det hele koge ved svag varme i 1-2 minutter. Pas på med at røre i sovsen, så bollerne ikke falder fra hinanden.
            24. Gulerodssalat: Skræl og skyl gulerødderne. Riv dem på den grove side af et rivejern. Kom dem op i en skål. Drys med rosiner og smag til med citronsaft og sukker.
        • Beskrivelse

            • Opskriften tager ca.: 1 time

              Ja, tak, god dansk klassiker. Vi elsker boller i karry! Og her får du en helt ny top-moderne mere klima-venlig version af den danske livret. Den kræver teknik. Den kræver tid. Men det er alt arbejdet værd! You can do it! Boller i karry med linser giver cirka 1 kg CO2/kg måltid. Det er 3 gange mindre COend boller i karry med svinekød. Så flot klimavalg! 

              Tip: Server boller i karry med kogte ris. Kog 3 dl ris efter anvisningen på pakken. 

              Energi-indhold pr. portion
              • Energi: 1556 kJ / 372 kcal
              • Protein: 13 %
              • Kulhydrat: 54 %
              • Fedt: 33 %
          • Film

              • Opskriften tager ca.: 1 time

                Se filmen, hvor Gorm laver boller i karry med linser. 

                Energi-indhold pr. portion
                • Energi: 1556 kJ / 372 kcal
                • Protein: 13 %
                • Kulhydrat: 54 %
                • Fedt: 33 %
            • Du skal bruge

            • Sådan gør du

              • Trin 1 af 24

                Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :-)

              • Trin 2 af 24

                Find alle ingredienserne frem.

                Boller:

                • 2 dl. vand
                • 50 g. røde linser
                • 125 g. kartofler
                • 1 squash (200 g.) 
                • 2 tsk. salt
                • 1 løg 
                • 5 spsk. hvedemel 
                • ½ tsk. salt
                • 1 knivspids peber
                • 1 æg
                • 2 spsk. olie

                Sovs:

                • 1 æble (75 g.)
                • 1 squash (200 g.)
                • ½ løg
                • 15 g. smør
                • 2-3 tsk. karry
                • 2 ½ spsk. hvedemel
                • 5 dl. vand 
                • 1 grøntsags-bouillon-terning
                • 1 tsk. salt
                • 1 knivspids peber

                Gulerodssalat:

                • ½ citron 
                • 1 tsk. sukker
                • 6 gulerødder 
                • 3 spsk. rosiner
              • Trin 3 af 24

                Boller med linser: Hæld vand i en gryde, læg låg på og bring vandet i kog.

                • 2 dl. vand

                 

              • Trin 4 af 24

                Hæld imens linserne op i en si. Skyl dem grundigt under koldt vand, til vandet, der løber fra, er rent.

                • 50 g. røde linser

                 

              • Trin 5 af 24

                Når vandet koger, så kom linserne i. Kog dem i cirka 15-20 minutter. Stil en si i vasken og hæld linserne i. Lad dem dryppe lidt af.

              • Trin 6 af 24

                Skræl kartoflerne og skyl squashen. Riv begge dele på den grove side af et rivejern. Klik på videoen og se, hvordan du bruger et rivejern.

                • 125 g. kartofler
                • 1 squash (200 g.) 
              • Trin 7 af 24

                Læg en si i en stor skål. Kom revet kartoffel og squash op i sien. Drys 2 teskefulde salt på og vend det godt rundt, så saltet bliver fordelt. Lad grøntsagerne trække i 20 minutter.

                • 2 tsk. salt
              • Trin 8 af 24

                Når de revne grøntsager har trukket, så mas dem mod sien med din hånd. Pres så meget vand ud af grøntsagerne, som du kan. Hæld grøntsagsvandet ud, og kom grøntsagerne i en stor skål.

              • Trin 9 af 24

                Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.

                • 1 løg 

                 

              • Trin 10 af 24

                Kom løg, kogte linser, hvedemel, salt og peber i skålen med grøntsagerne.

                • 5 spsk. hvedemel 
                • ½ tsk. salt
                • 1 knivspids peber
              • Trin 11 af 24

                Slå et æg ud i en kop. Kom ægget op i skålen, og rør godt rundt. Klik på videoen og se, hvordan du slår ægget ud og ser for skaller.

                • 1 æg
              • Trin 12 af 24

                Form linsefarsen til små boller med din hånd og en ske. Du skal trykke dem godt sammen, så de ikke smuldrer.

              • Trin 13 af 24

                Kom olie på en stegepande og varm den op til middel varme. Steg bollerne på stegepanden. Vend dem forsigtigt af og til, så de får en fin brun farve hele vejen rundt.

                • 2 spsk. olie
              • Trin 14 af 24

                Sovs: Skyl æblet. Riv det på den grove side af rivejernet. Riv alle siderne af æblet, til du kun har kernehuset tilbage.

                • 1 æble (75 g.)
              • Trin 15 af 24

                Skyl squashen. Riv den på den grove side af rivejernet. Hak derefter både det revne æble og squash lidt mere fint med en stor kniv.

                • 1 squash (200 g.)

                 

              • Trin 16 af 24

                Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.

                • ½ løg

                 

              • Trin 17 af 24

                Kom smørret i en gryde og varm det op ved middel varme. Kom det finthakkede løg, squash og æble i gryden. Skru ned til lav varme. Svits det let. Løgene skal kun lige blive gennemsigtige.

                • 15 g. smør
              • Trin 18 af 24

                Kom karry i gryden. Lad retten svitse 1 minut mere, mens du rører rundt.

                • 2-3 tsk. karry
              • Trin 19 af 24

                Drys mel i gryden. Pisk godt rundt med et piskeris, indtil du ikke længere kan se noget hvidt mel. Kom lidt vand i gryden og lad det koge op, mens du pisker. Pisk hele tiden i gryden. Kom mere vand i, lad det koge op og pisk igen. Fortsæt sådan, til du synes, din sovs er så tyk, som du kan lide den. Klik på videoen og se, hvordan du laver en opbagt sovs.

                • 2 ½ spsk. hvedemel
                • 5 dl. vand 

                 

              • Trin 20 af 24

                Smuldr bouillon-terningen i sovsen og rør rundt.

                • 1 grøntsags-bouillon-terning
              • Trin 21 af 24

                Læg låg på, skru ned på lav varme og lad sovsen simre 5 minutter.

              • Trin 22 af 24

                Smag sovsen til med karry, salt og peber.

                • 1 tsk. salt
                • 1 knivspids peber
              • Trin 23 af 24

                Læg bollerne forsigtigt ned i sovsen, og lad det hele koge ved svag varme i 1-2 minutter. Pas på med at røre i sovsen, så bollerne ikke falder fra hinanden.

              • Trin 24 af 24

                Gulerodssalat: Skræl og skyl gulerødderne. Riv dem på den grove side af et rivejern. Kom dem op i en skål. Drys med rosiner og smag til med citronsaft og sukker.

                • ½ citron 
                • 1 tsk. sukker
                • 6 gulerødder 
                • 3 spsk. rosiner
            • Oversigt

              • Print

                Beskrivelse

                Ja, tak, god dansk klassiker. Vi elsker boller i karry! Og her får du en helt ny top-moderne mere klima-venlig version af den danske livret. Den kræver teknik. Den kræver tid. Men det er alt arbejdet værd! You can do it! Boller i karry med linser giver cirka 1 kg CO2/kg måltid. Det er 3 gange mindre COend boller i karry med svinekød. Så flot klimavalg! 

                Tip: Server boller i karry med kogte ris. Kog 3 dl ris efter anvisningen på pakken. 

                Du skal bruge

                  Ingredienser

                  Boller:

                  • 2 dl. vand
                  • 50 g. røde linser
                  • 125 g. kartofler
                  • 1 squash (200 g.) 
                  • 2 tsk. salt
                  • 1 løg 
                  • 5 spsk. hvedemel 
                  • ½ tsk. salt
                  • 1 knivspids peber
                  • 1 æg
                  • 2 spsk. olie

                  Sovs:

                  • 1 æble (75 g.)
                  • 1 squash (200 g.)
                  • ½ løg
                  • 15 g. smør
                  • 2-3 tsk. karry
                  • 2 ½ spsk. hvedemel
                  • 5 dl. vand 
                  • 1 grøntsags-bouillon-terning
                  • 1 tsk. salt
                  • 1 knivspids peber

                  Gulerodssalat:

                  • ½ citron 
                  • 1 tsk. sukker
                  • 6 gulerødder 
                  • 3 spsk. rosiner

                   

                  Køkkenredskaber 

                  • 1 decilitermål 
                  • 1 køkkenvægt 
                  • 1 teske 
                  • 1 spiseske 
                  • 2 mellemstore gryder med låg
                  • 1 si 
                  • 1 kartoffelskræller
                  • 1 rivejern 
                  • 1 skærebræt 
                  • 1 stor skarp kniv 
                  • 2 mellemstore skåle 
                  • 1 kop 
                  • 1 stegepande
                  • 1 paletkniv 
                  • 1 grydeske
                  • 1 piskeris
                  • 1 citruspresser

                  Sådan gør du

                  1. Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :-)
                  2. Find alle ingredienserne frem.
                  3. Boller med linser: Hæld vand i en gryde, læg låg på og bring vandet i kog.
                  4. Hæld imens linserne op i en si. Skyl dem grundigt under koldt vand, til vandet, der løber fra, er rent.
                  5. Når vandet koger, så kom linserne i. Kog dem i cirka 15-20 minutter. Stil en si i vasken og hæld linserne i. Lad dem dryppe lidt af.
                  6. Skræl kartoflerne og skyl squashen. Riv begge dele på den grove side af et rivejern. Klik på videoen og se, hvordan du bruger et rivejern.
                  7. Læg en si i en stor skål. Kom revet kartoffel og squash op i sien. Drys 2 teskefulde salt på og vend det godt rundt, så saltet bliver fordelt. Lad grøntsagerne trække i 20 minutter.
                  8. Når de revne grøntsager har trukket, så mas dem mod sien med din hånd. Pres så meget vand ud af grøntsagerne, som du kan. Hæld grøntsagsvandet ud, og kom grøntsagerne i en stor skål.
                  9. Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.
                  10. Kom løg, kogte linser, hvedemel, salt og peber i skålen med grøntsagerne.
                  11. Slå et æg ud i en kop. Kom ægget op i skålen, og rør godt rundt. Klik på videoen og se, hvordan du slår ægget ud og ser for skaller.
                  12. Form linsefarsen til små boller med din hånd og en ske. Du skal trykke dem godt sammen, så de ikke smuldrer.
                  13. Kom olie på en stegepande og varm den op til middel varme. Steg bollerne på stegepanden. Vend dem forsigtigt af og til, så de får en fin brun farve hele vejen rundt.
                  14. Sovs: Skyl æblet. Riv det på den grove side af rivejernet. Riv alle siderne af æblet, til du kun har kernehuset tilbage.
                  15. Skyl squashen. Riv den på den grove side af rivejernet. Hak derefter både det revne æble og squash lidt mere fint med en stor kniv.
                  16. Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.
                  17. Kom smørret i en gryde og varm det op ved middel varme. Kom det finthakkede løg, squash og æble i gryden. Skru ned til lav varme. Svits det let. Løgene skal kun lige blive gennemsigtige.
                  18. Kom karry i gryden. Lad retten svitse 1 minut mere, mens du rører rundt.
                  19. Drys mel i gryden. Pisk godt rundt med et piskeris, indtil du ikke længere kan se noget hvidt mel. Kom lidt vand i gryden og lad det koge op, mens du pisker. Pisk hele tiden i gryden. Kom mere vand i, lad det koge op og pisk igen. Fortsæt sådan, til du synes, din sovs er så tyk, som du kan lide den. Klik på videoen og se, hvordan du laver en opbagt sovs.
                  20. Smuldr bouillon-terningen i sovsen og rør rundt.
                  21. Læg låg på, skru ned på lav varme og lad sovsen simre 5 minutter.
                  22. Smag sovsen til med karry, salt og peber.
                  23. Læg bollerne forsigtigt ned i sovsen, og lad det hele koge ved svag varme i 1-2 minutter. Pas på med at røre i sovsen, så bollerne ikke falder fra hinanden.
                  24. Gulerodssalat: Skræl og skyl gulerødderne. Riv dem på den grove side af et rivejern. Kom dem op i en skål. Drys med rosiner og smag til med citronsaft og sukker.
              • Beskrivelse

                  • Opskriften tager ca.: 1 time

                    Ja, tak, god dansk klassiker. Vi elsker boller i karry! Og her får du en helt ny top-moderne mere klima-venlig version af den danske livret. Den kræver teknik. Den kræver tid. Men det er alt arbejdet værd! You can do it! Boller i karry med linser giver cirka 1 kg CO2/kg måltid. Det er 3 gange mindre COend boller i karry med svinekød. Så flot klimavalg! 

                    Tip: Server boller i karry med kogte ris. Kog 5 dl ris efter anvisningen på pakken. 

                    Energi-indhold pr. portion
                    • Energi: 1556 kJ / 372 kcal
                    • Protein: 13 %
                    • Kulhydrat: 54 %
                    • Fedt: 33 %
                • Film

                    • Opskriften tager ca.: 1 time

                      Se filmen, hvor Gorm laver boller i karry med linser. 

                      Energi-indhold pr. portion
                      • Energi: 1556 kJ / 372 kcal
                      • Protein: 13 %
                      • Kulhydrat: 54 %
                      • Fedt: 33 %
                  • Du skal bruge

                  • Sådan gør du

                    • Trin 1 af 24

                      Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :-)

                    • Trin 2 af 24

                      Find alle ingredienserne frem.

                      Boller:

                      • 3 dl. vand
                      • 75 g. røde linser
                      • 190 g. kartofler
                      • 1 ½ squash (300 g.) 
                      • 3 tsk. salt
                      • 1 løg 
                      • 7 ½ spsk. hvedemel 
                      • 1 tsk. salt
                      • ½ tsk. peber
                      • 1 ½ æg
                      • 3 spsk. olie

                      Sovs:

                      • 1 ½ æble (120 g.)
                      • 1 ½ squash (300 g.)
                      • 1 løg
                      • 25 g. smør
                      • 3-4 tsk. karry
                      • 3 ½ spsk. hvedemel
                      • 7 ½ dl. vand 
                      • 1 ½ grøntsags-bouillon-terning
                      • ½ spsk. salt
                      • ½ tsk. peber

                      Gulerodssalat:

                      • 1 citron 
                      • 1 spsk. sukker
                      • 9 gulerødder 
                      • 5 spsk. rosiner
                    • Trin 3 af 24

                      Boller med linser: Hæld vand i en gryde, læg låg på og bring vandet i kog.

                      • 3 dl. vand

                       

                    • Trin 4 af 24

                      Hæld imens linserne op i en si. Skyl dem grundigt under koldt vand, til vandet, der løber fra, er rent.

                      • 75 g. røde linser
                    • Trin 5 af 24

                      Når vandet koger, så kom linserne i. Kog dem i cirka 15-20 minutter. Stil en si i vasken og hæld linserne i. Lad dem dryppe lidt af.

                    • Trin 6 af 24

                      Skræl kartoflerne og skyl squashen. Riv begge dele på den grove side af et rivejern. Klik på videoen og se, hvordan du bruger et rivejern.

                      • 190 g. kartofler
                      • 1 ½ squash (300 g.)
                    • Trin 7 af 24

                      Læg en si i en stor skål. Kom revet kartoffel og squash op i sien. Drys 3 teskefulde salt på og vend det godt rundt, så saltet bliver fordelt. Lad grøntsagerne trække i 20 minutter.

                      • 3 tsk. salt
                    • Trin 8 af 24

                      Når de revne grøntsager har trukket, så mas dem mod sien med din hånd. Pres så meget vand ud af grøntsagerne, som du kan. Hæld grøntsagsvandet ud, og kom grøntsagerne i en stor skål.

                    • Trin 9 af 24

                      Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.

                      • 1 løg 
                    • Trin 10 af 24

                      Kom løg, kogte linser, hvedemel, salt og peber i skålen med grøntsagerne.

                      • 7 ½ spsk. hvedemel 
                      • 1 tsk. salt
                      • ½ tsk. peber
                    • Trin 11 af 24

                      Slå ægget ud i en kop, og pisk det sammen med en gaffel. Du skal kun bruge halvandet æg. Klik på videoen og se, hvordan du slår ægget ud og ser for skaller.

                      • 1 ½ æg
                    • Trin 12 af 24

                      Form linsefarsen til små boller med din hånd og en ske. Du skal trykke dem godt sammen, så de ikke smuldrer.

                    • Trin 13 af 24

                      Kom olie på en stegepande og varm den op til middel varme. Steg bollerne på stegepanden. Vend dem forsigtigt af og til, så de får en fin brun farve hele vejen rundt.

                      • 3 spsk. olie
                    • Trin 14 af 24

                      Sovs: Skyl æblet. Riv det på den grove side af rivejernet. Riv alle siderne af æblet, til du kun har kernehuset tilbage.

                      • 1 ½ æble (120 g.)
                    • Trin 15 af 24

                      Skyl squashen. Riv den på den grove side af rivejernet. Hak derefter både det revne æble og squash lidt mere fint med en stor kniv.

                      • 1 ½ squash (300 g.)
                    • Trin 16 af 24

                      Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.

                      • 1 løg
                    • Trin 17 af 24

                      Kom smørret i en gryde og varm det op ved middel varme. Kom det finthakkede løg, squash og æble i gryden. Skru ned til lav varme. Svits det let. Løgene skal kun lige blive gennemsigtige.

                      • 25 g. smør
                    • Trin 18 af 24

                      Kom karry i gryden. Lad retten svitse 1 minut mere, mens du rører rundt.

                      • 3-4 tsk. karry
                    • Trin 19 af 24

                      Drys mel i gryden. Pisk godt rundt med et piskeris, indtil du ikke længere kan se noget hvidt mel. Kom lidt vand i gryden og lad det koge op, mens du pisker. Pisk hele tiden i gryden. Kom mere vand i, lad det koge op og pisk igen. Fortsæt sådan, til du synes, din sovs er så tyk, som du kan lide den. Klik på videoen og se, hvordan du laver en opbagt sovs.

                      • 3 ½ spsk. hvedemel
                      • 7 ½ dl. vand 
                    • Trin 20 af 24

                      Smuldr bouillon-terningen i sovsen og rør rundt.

                      • 1 ½ grøntsags-bouillon-terning
                    • Trin 21 af 24

                      Læg låg på, skru ned på lav varme og lad sovsen simre 5 minutter.

                    • Trin 22 af 24

                      Smag sovsen til med karry, salt og peber.

                      • ½ spsk. salt
                      • ½ tsk. peber
                    • Trin 23 af 24

                      Læg bollerne forsigtigt ned i sovsen, og lad det hele koge ved svag varme i 1-2 minutter. Pas på med at røre i sovsen, så bollerne ikke falder fra hinanden.

                    • Trin 24 af 24

                      Gulerodssalat: Skræl og skyl gulerødderne. Riv dem på den grove side af et rivejern. Kom dem op i en skål. Drys med rosiner og smag til med citronsaft og sukker.

                      • 1 citron 
                      • 1 spsk. sukker
                      • 9 gulerødder 
                      • 5 spsk. rosiner
                  • Oversigt

                    • Print

                      Beskrivelse

                      Ja, tak, god dansk klassiker. Vi elsker boller i karry! Og her får du en helt ny top-moderne mere klima-venlig version af den danske livret. Den kræver teknik. Den kræver tid. Men det er alt arbejdet værd! You can do it! Boller i karry med linser giver cirka 1 kg CO2/kg måltid. Det er 3 gange mindre COend boller i karry med svinekød. Så flot klimavalg! 

                      Tip: Server boller i karry med kogte ris. Kog 5 dl ris efter anvisningen på pakken. 

                      Du skal bruge

                        Ingredienser

                        Boller:

                        • 3 dl. vand
                        • 75 g. røde linser
                        • 190 g. kartofler
                        • 1 ½ squash (300 g.) 
                        • 3 tsk. salt
                        • 1 løg 
                        • 7 ½ spsk. hvedemel 
                        • 1 tsk. salt
                        • ½ tsk. peber
                        • 1 ½ æg
                        • 3 spsk. olie

                        Sovs:

                        • 1 ½ æble (120 g.)
                        • 1 ½ squash (300 g.)
                        • 1 løg
                        • 25 g. smør
                        • 3-4 tsk. karry
                        • 3 ½ spsk. hvedemel
                        • 7 ½ dl. vand 
                        • 1 ½ grøntsags-bouillon-terning
                        • ½ spsk. salt
                        • ½ tsk. peber

                        Gulerodssalat:

                        • 1 citron 
                        • 1 spsk. sukker
                        • 9 gulerødder 
                        • 5 spsk. rosiner

                         

                        Køkkenredskaber 

                        • 1 decilitermål 
                        • 1 køkkenvægt 
                        • 1 teske 
                        • 1 spiseske 
                        • 2 mellemstore gryder med låg
                        • 1 si 
                        • 1 kartoffelskræller
                        • 1 rivejern 
                        • 1 skærebræt 
                        • 1 stor skarp kniv 
                        • 2 mellemstore skåle 
                        • 1 kop 
                        • 1 stegepande
                        • 1 paletkniv 
                        • 1 grydeske
                        • 1 piskeris
                        • 1 citruspresser

                        Sådan gør du

                        1. Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :-)
                        2. Find alle ingredienserne frem.
                        3. Boller med linser: Hæld vand i en gryde, læg låg på og bring vandet i kog.
                        4. Hæld imens linserne op i en si. Skyl dem grundigt under koldt vand, til vandet, der løber fra, er rent.
                        5. Når vandet koger, så kom linserne i. Kog dem i cirka 15-20 minutter. Stil en si i vasken og hæld linserne i. Lad dem dryppe lidt af.
                        6. Skræl kartoflerne og skyl squashen. Riv begge dele på den grove side af et rivejern. Klik på videoen og se, hvordan du bruger et rivejern.
                        7. Læg en si i en stor skål. Kom revet kartoffel og squash op i sien. Drys 3 teskefulde salt på og vend det godt rundt, så saltet bliver fordelt. Lad grøntsagerne trække i 20 minutter.
                        8. Når de revne grøntsager har trukket, så mas dem mod sien med din hånd. Pres så meget vand ud af grøntsagerne, som du kan. Hæld grøntsagsvandet ud, og kom grøntsagerne i en stor skål.
                        9. Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.
                        10. Kom løg, kogte linser, hvedemel, salt og peber i skålen med grøntsagerne.
                        11. Slå ægget ud i en kop, og pisk det sammen med en gaffel. Du skal kun bruge halvandet æg. Klik på videoen og se, hvordan du slår ægget ud og ser for skaller.
                        12. Form linsefarsen til små boller med din hånd og en ske. Du skal trykke dem godt sammen, så de ikke smuldrer.
                        13. Kom olie på en stegepande og varm den op til middel varme. Steg bollerne på stegepanden. Vend dem forsigtigt af og til, så de får en fin brun farve hele vejen rundt.
                        14. Sovs: Skyl æblet. Riv det på den grove side af rivejernet. Riv alle siderne af æblet, til du kun har kernehuset tilbage.
                        15. Skyl squashen. Riv den på den grove side af rivejernet. Hak derefter både det revne æble og squash lidt mere fint med en stor kniv.
                        16. Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.
                        17. Kom smørret i en gryde og varm det op ved middel varme. Kom det finthakkede løg, squash og æble i gryden. Skru ned til lav varme. Svits det let. Løgene skal kun lige blive gennemsigtige.
                        18. Kom karry i gryden. Lad retten svitse 1 minut mere, mens du rører rundt.
                        19. Drys mel i gryden. Pisk godt rundt med et piskeris, indtil du ikke længere kan se noget hvidt mel. Kom lidt vand i gryden og lad det koge op, mens du pisker. Pisk hele tiden i gryden. Kom mere vand i, lad det koge op og pisk igen. Fortsæt sådan, til du synes, din sovs er så tyk, som du kan lide den. Klik på videoen og se, hvordan du laver en opbagt sovs.
                        20. Smuldr bouillon-terningen i sovsen og rør rundt.
                        21. Læg låg på, skru ned på lav varme og lad sovsen simre 5 minutter.
                        22. Smag sovsen til med karry, salt og peber.
                        23. Læg bollerne forsigtigt ned i sovsen, og lad det hele koge ved svag varme i 1-2 minutter. Pas på med at røre i sovsen, så bollerne ikke falder fra hinanden.
                        24. Gulerodssalat: Skræl og skyl gulerødderne. Riv dem på den grove side af et rivejern. Kom dem op i en skål. Drys med rosiner og smag til med citronsaft og sukker.