Boller i karry med linser

Boller i karry med linser

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 1 time

        Ja, tak, god dansk klassiker. Vi elsker boller i karry! Og her får du en helt ny top-moderne mere klima-venlig version af den danske livret. Den kræver teknik. Den kræver tid. Men det er alt arbejdet værd! You can do it! Boller i karry med linser er 3 gange bedre for klimaet end boller i karry med svinekød. TIP: Server boller i karry med kogte ris. Kog 1 ½ dl ris efter anvisningen på pakken. 

        Energi-indhold pr. portion
        • Energi: 1556 kJ / 372 kcal
        • Protein: 13 %
        • Kulhydrat: 54 %
        • Fedt: 33 %
    • Du skal bruge

    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 24

        Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker hænder ;-)

      • Trin 2 af 24

        Find alle ingredienserne frem.

        Boller:

        • 1 dl. vand
        • 25 g. røde linser
        • 65 g. kartofler
        • ½ squash (100 g.) 
        • 1 tsk. salt
        • ½ løg 
        • 2 ½ spsk. hvedemel 
        • ¼ tsk. salt
        • ½ knivspids peber
        • 1 æg
        • 1 spsk. olie

        Sovs:

        • ½ æble (40 g.)
        • ½ squash (100 g.)
        • ¼ løg
        • 8 g. smør
        • 1-2 tsk. karry
        • 1 ½ spsk. hvedemel
        • 2 ½ dl. vand 
        • ½ grøntsags-bouillon-terning
        • ½ tsk. salt
        • ½ knivspids peber

        Gulerodssalat:

        • ¼ citron 
        • ½ tsk. sukker
        • 3 gulerødder 
        • 1 ½ spsk. rosiner
      • Trin 3 af 24

        Boller med linser: Hæld vand i en gryde, læg låg på og bring vandet i kog.

        • 1 dl. vand
      • Trin 4 af 24

        Hæld imens linserne op i en si. Skyl dem grundigt under koldt vand, til vandet, der løber fra, er rent.

        • 25 g. røde linser
      • Trin 5 af 24

        Når vandet koger, så kom linserne i. Kog dem i cirka 15-20 minutter. Stil en si i vasken og hæld linserne i. Lad dem dryppe lidt af.

      • Trin 6 af 24

        Skræl kartoflerne og skyl squashen. Riv begge dele på den grove side af et rivejern. Klik på videoen og se, hvordan du bruger et rivejern.

        • 65 g. kartofler
        • ½ squash (100 g.) 

         

      • Trin 7 af 24

        Læg en si i en stor skål. Kom revet kartoffel og squash op i sien. Drys 1 teskefuld salt på og vend det godt rundt, så saltet bliver fordelt. Lad grøntsagerne trække i 20 minutter.

        • 1 tsk. salt
      • Trin 8 af 24

        Når de revne grøntsager har trukket, så mas dem mod sien med din hånd. Pres så meget vand ud af grøntsagerne, som du kan. Hæld grøntsagsvandet ud, og kom grøntsagerne i en stor skål.

      • Trin 9 af 24

        Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.

        • ½ løg 
      • Trin 10 af 24

        Kom løg, kogte linser, hvedemel, salt og peber i skålen med grøntsagerne.

        • 2 ½ spsk. hvedemel 
        • ¼ tsk. salt
        • ½ knivspids peber

         

      • Trin 11 af 24

        Slå et æg ud i en kop. Kom ægget op i skålen, og rør godt rundt.

        • 1 æg

         

      • Trin 12 af 24

        Form linsefarsen til små boller med din hånd og en ske. Du skal trykke dem godt sammen, så de ikke smuldrer.

      • Trin 13 af 24

        Kom olie på en stegepande og varm den op til middel varme. Steg bollerne på stegepanden. Vend dem forsigtigt af og til, så de får en fin brun farve hele vejen rundt.

        • 1 spsk. olie
      • Trin 14 af 24

        Sovs: Skyl æblet, og halver det. Du skal kun bruge halvdelen af et æble. Riv det halve æble på den grove side af rivejernet. Riv alle siderne af æblet, til du kun har kernehuset tilbage.

        • ½ æble (40 g.)
      • Trin 15 af 24

        Skyl squashen. Riv den på den grove side af rivejernet. Hak derefter både det revne æble og squash lidt mere fint med en stor kniv.

        • ½ squash (100 g.)

         

      • Trin 16 af 24

        Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.

        • ¼ løg

         

      • Trin 17 af 24

        Kom smørret i en gryde og varm det op ved middel varme. Kom det finthakkede løg, squash og æble i gryden. Skru ned til lav varme. Svits det let. Løgene skal kun lige blive gennemsigtige.

        • 8 g. smør
      • Trin 18 af 24

        Kom karry i gryden. Lad retten svitse 1 minut mere, mens du rører rundt.

        • 1-2 tsk. karry
      • Trin 19 af 24

        Drys mel i gryden. Pisk godt rundt med et piskeris, indtil du ikke længere kan se noget hvidt mel. Kom lidt vand i gryden og lad det koge op, mens du pisker. Pisk hele tiden i gryden. Kom mere vand i, lad det koge op og pisk igen. Fortsæt sådan, til du synes, din sovs er så tyk, som du kan lide den. Klik på videoen og se, hvordan du laver en opbagt sovs.

        • 1 ½ spsk. hvedemel
        • 2 ½ dl. vand 
      • Trin 20 af 24

        Smuldr bouillon-terningen i sovsen og rør rundt.

        • ½ grøntsags-bouillon-terning
      • Trin 21 af 24

        Læg låg på, skru ned på lav varme og lad sovsen simre 5 minutter.

      • Trin 22 af 24

        Smag sovsen til med karry, salt og peber.

        • ½ tsk. salt
        • ½ knivspids peber
      • Trin 23 af 24

        Læg bollerne forsigtigt ned i sovsen, og lad det hele koge ved svag varme i 1-2 minutter. Pas på med at røre i sovsen, så bollerne ikke falder fra hinanden.

      • Trin 24 af 24

        Gulerodssalat: Skræl og skyl gulerødderne. Riv dem på den grove side af et rivejern. Kom dem op i en skål. Drys med rosiner og smag til med citronsaft og sukker.

        • ¼ citron 
        • ½ tsk. sukker
        • 3 gulerødder 
        • 1 ½ spsk. rosiner
    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Ja, tak, god dansk klassiker. Vi elsker boller i karry! Og her får du en helt ny top-moderne mere klima-venlig version af den danske livret. Den kræver teknik. Den kræver tid. Men det er alt arbejdet værd! You can do it! Boller i karry med linser er 3 gange bedre for klimaet end boller i karry med svinekød. TIP: Server boller i karry med kogte ris. Kog 1 ½ dl ris efter anvisningen på pakken. 

        Du skal bruge

          Ingredienser

          Boller:

          • 1 dl. vand
          • 25 g. røde linser
          • 65 g. kartofler
          • ½ squash (100 g.) 
          • 1 tsk. salt
          • ½ løg 
          • 2 ½ spsk. hvedemel 
          • ¼ tsk. salt
          • ½ knivspids peber
          • 1 æg
          • 1 spsk. olie

          Sovs:

          • ½ æble (40 g.)
          • ½ squash (100 g.)
          • ¼ løg
          • 8 g. smør
          • 1-2 tsk. karry
          • 1 ½ spsk. hvedemel
          • 2 ½ dl. vand 
          • ½ grøntsags-bouillon-terning
          • ½ tsk. salt
          • ½ knivspids peber

          Gulerodssalat:

          • ¼ citron 
          • ½ tsk. sukker
          • 3 gulerødder 
          • 1 ½ spsk. rosiner

           

          Køkkenredskaber 

          • 1 decilitermål 
          • 1 køkkenvægt 
          • 1 teske 
          • 1 spiseske 
          • 2 mellemstore gryder med låg
          • 1 si 
          • 1 kartoffelskræller
          • 1 rivejern 
          • 1 skærebræt 
          • 1 stor skarp kniv 
          • 2 mellemstore skåle 
          • 1 kop 
          • 1 stegepande
          • 1 paletkniv 
          • 1 grydeske
          • 1 piskeris
          • 1 citruspresser

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker hænder ;-)
          2. Find alle ingredienserne frem.
          3. Boller med linser: Hæld vand i en gryde, læg låg på og bring vandet i kog.
          4. Hæld imens linserne op i en si. Skyl dem grundigt under koldt vand, til vandet, der løber fra, er rent.
          5. Når vandet koger, så kom linserne i. Kog dem i cirka 15-20 minutter. Stil en si i vasken og hæld linserne i. Lad dem dryppe lidt af.
          6. Skræl kartoflerne og skyl squashen. Riv begge dele på den grove side af et rivejern. Klik på videoen og se, hvordan du bruger et rivejern.
          7. Læg en si i en stor skål. Kom revet kartoffel og squash op i sien. Drys 1 teskefuld salt på og vend det godt rundt, så saltet bliver fordelt. Lad grøntsagerne trække i 20 minutter.
          8. Når de revne grøntsager har trukket, så mas dem mod sien med din hånd. Pres så meget vand ud af grøntsagerne, som du kan. Hæld grøntsagsvandet ud, og kom grøntsagerne i en stor skål.
          9. Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.
          10. Kom løg, kogte linser, hvedemel, salt og peber i skålen med grøntsagerne.
          11. Slå et æg ud i en kop. Kom ægget op i skålen, og rør godt rundt.
          12. Form linsefarsen til små boller med din hånd og en ske. Du skal trykke dem godt sammen, så de ikke smuldrer.
          13. Kom olie på en stegepande og varm den op til middel varme. Steg bollerne på stegepanden. Vend dem forsigtigt af og til, så de får en fin brun farve hele vejen rundt.
          14. Sovs: Skyl æblet, og halver det. Du skal kun bruge halvdelen af et æble. Riv det halve æble på den grove side af rivejernet. Riv alle siderne af æblet, til du kun har kernehuset tilbage.
          15. Skyl squashen. Riv den på den grove side af rivejernet. Hak derefter både det revne æble og squash lidt mere fint med en stor kniv.
          16. Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.
          17. Kom smørret i en gryde og varm det op ved middel varme. Kom det finthakkede løg, squash og æble i gryden. Skru ned til lav varme. Svits det let. Løgene skal kun lige blive gennemsigtige.
          18. Kom karry i gryden. Lad retten svitse 1 minut mere, mens du rører rundt.
          19. Drys mel i gryden. Pisk godt rundt med et piskeris, indtil du ikke længere kan se noget hvidt mel. Kom lidt vand i gryden og lad det koge op, mens du pisker. Pisk hele tiden i gryden. Kom mere vand i, lad det koge op og pisk igen. Fortsæt sådan, til du synes, din sovs er så tyk, som du kan lide den. Klik på videoen og se, hvordan du laver en opbagt sovs.
          20. Smuldr bouillon-terningen i sovsen og rør rundt.
          21. Læg låg på, skru ned på lav varme og lad sovsen simre 5 minutter.
          22. Smag sovsen til med karry, salt og peber.
          23. Læg bollerne forsigtigt ned i sovsen, og lad det hele koge ved svag varme i 1-2 minutter. Pas på med at røre i sovsen, så bollerne ikke falder fra hinanden.
          24. Gulerodssalat: Skræl og skyl gulerødderne. Riv dem på den grove side af et rivejern. Kom dem op i en skål. Drys med rosiner og smag til med citronsaft og sukker.
      • Beskrivelse

          • Opskriften tager ca.: 1 time

            Ja, tak, god dansk klassiker. Vi elsker boller i karry! Og her får du en helt ny top-moderne mere klima-venlig version af den danske livret. Den kræver teknik. Den kræver tid. Men det er alt arbejdet værd! You can do it! Boller i karry med linser er 3 gange bedre for klimaet end boller i karry med svinekød. TIP: Server boller i karry med kogte ris. Kog 3 dl ris efter anvisningen på pakken. 

            Energi-indhold pr. portion
            • Energi: 1556 kJ / 372 kcal
            • Protein: 13 %
            • Kulhydrat: 54 %
            • Fedt: 33 %
        • Du skal bruge

        • Sådan gør du

          • Trin 1 af 24

            Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker hænder ;-)

          • Trin 2 af 24

            Find alle ingredienserne frem.

            Boller:

            • 2 dl. vand
            • 50 g. røde linser
            • 125 g. kartofler
            • 1 squash (200 g.) 
            • 2 tsk. salt
            • 1 løg 
            • 5 spsk. hvedemel 
            • ½ tsk. salt
            • 1 knivspids peber
            • 1 æg
            • 2 spsk. olie

            Sovs:

            • 1 æble (75 g.)
            • 1 squash (200 g.)
            • ½ løg
            • 15 g. smør
            • 2-3 tsk. karry
            • 2 ½ spsk. hvedemel
            • 5 dl. vand 
            • 1 grøntsags-bouillon-terning
            • 1 tsk. salt
            • 1 knivspids peber

            Gulerodssalat:

            • ½ citron 
            • 1 tsk. sukker
            • 6 gulerødder 
            • 3 spsk. rosiner
          • Trin 3 af 24

            Boller med linser: Hæld vand i en gryde, læg låg på og bring vandet i kog.

            • 2 dl. vand

             

          • Trin 4 af 24

            Hæld imens linserne op i en si. Skyl dem grundigt under koldt vand, til vandet, der løber fra, er rent.

            • 50 g. røde linser

             

          • Trin 5 af 24

            Når vandet koger, så kom linserne i. Kog dem i cirka 15-20 minutter. Stil en si i vasken og hæld linserne i. Lad dem dryppe lidt af.

          • Trin 6 af 24

            Skræl kartoflerne og skyl squashen. Riv begge dele på den grove side af et rivejern. Klik på videoen og se, hvordan du bruger et rivejern.

            • 125 g. kartofler
            • 1 squash (200 g.) 
          • Trin 7 af 24

            Læg en si i en stor skål. Kom revet kartoffel og squash op i sien. Drys 2 teskefulde salt på og vend det godt rundt, så saltet bliver fordelt. Lad grøntsagerne trække i 20 minutter.

            • 2 tsk. salt
          • Trin 8 af 24

            Når de revne grøntsager har trukket, så mas dem mod sien med din hånd. Pres så meget vand ud af grøntsagerne, som du kan. Hæld grøntsagsvandet ud, og kom grøntsagerne i en stor skål.

          • Trin 9 af 24

            Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.

            • 1 løg 

             

          • Trin 10 af 24

            Kom løg, kogte linser, hvedemel, salt og peber i skålen med grøntsagerne.

            • 5 spsk. hvedemel 
            • ½ tsk. salt
            • 1 knivspids peber
          • Trin 11 af 24

            Slå et æg ud i en kop. Kom ægget op i skålen, og rør godt rundt.

            • 1 æg
          • Trin 12 af 24

            Form linsefarsen til små boller med din hånd og en ske. Du skal trykke dem godt sammen, så de ikke smuldrer.

          • Trin 13 af 24

            Kom olie på en stegepande og varm den op til middel varme. Steg bollerne på stegepanden. Vend dem forsigtigt af og til, så de får en fin brun farve hele vejen rundt.

            • 2 spsk. olie
          • Trin 14 af 24

            Sovs: Skyl æblet. Riv det på den grove side af rivejernet. Riv alle siderne af æblet, til du kun har kernehuset tilbage.

            • 1 æble (75 g.)
          • Trin 15 af 24

            Skyl squashen. Riv den på den grove side af rivejernet. Hak derefter både det revne æble og squash lidt mere fint med en stor kniv.

            • 1 squash (200 g.)

             

          • Trin 16 af 24

            Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.

            • ½ løg

             

          • Trin 17 af 24

            Kom smørret i en gryde og varm det op ved middel varme. Kom det finthakkede løg, squash og æble i gryden. Skru ned til lav varme. Svits det let. Løgene skal kun lige blive gennemsigtige.

            • 15 g. smør
          • Trin 18 af 24

            Kom karry i gryden. Lad retten svitse 1 minut mere, mens du rører rundt.

            • 2-3 tsk. karry
          • Trin 19 af 24

            Drys mel i gryden. Pisk godt rundt med et piskeris, indtil du ikke længere kan se noget hvidt mel. Kom lidt vand i gryden og lad det koge op, mens du pisker. Pisk hele tiden i gryden. Kom mere vand i, lad det koge op og pisk igen. Fortsæt sådan, til du synes, din sovs er så tyk, som du kan lide den. Klik på videoen og se, hvordan du laver en opbagt sovs.

            • 2 ½ spsk. hvedemel
            • 5 dl. vand 

             

          • Trin 20 af 24

            Smuldr bouillon-terningen i sovsen og rør rundt.

            • 1 grøntsags-bouillon-terning
          • Trin 21 af 24

            Læg låg på, skru ned på lav varme og lad sovsen simre 5 minutter.

          • Trin 22 af 24

            Smag sovsen til med karry, salt og peber.

            • 1 tsk. salt
            • 1 knivspids peber
          • Trin 23 af 24

            Læg bollerne forsigtigt ned i sovsen, og lad det hele koge ved svag varme i 1-2 minutter. Pas på med at røre i sovsen, så bollerne ikke falder fra hinanden.

          • Trin 24 af 24

            Gulerodssalat: Skræl og skyl gulerødderne. Riv dem på den grove side af et rivejern. Kom dem op i en skål. Drys med rosiner og smag til med citronsaft og sukker.

            • ½ citron 
            • 1 tsk. sukker
            • 6 gulerødder 
            • 3 spsk. rosiner
        • Oversigt

          • Print

            Beskrivelse

            Ja, tak, god dansk klassiker. Vi elsker boller i karry! Og her får du en helt ny top-moderne mere klima-venlig version af den danske livret. Den kræver teknik. Den kræver tid. Men det er alt arbejdet værd! You can do it! Boller i karry med linser er 3 gange bedre for klimaet end boller i karry med svinekød. TIP: Server boller i karry med kogte ris. Kog 3 dl ris efter anvisningen på pakken. 

            Du skal bruge

              Ingredienser

              Boller:

              • 2 dl. vand
              • 50 g. røde linser
              • 125 g. kartofler
              • 1 squash (200 g.) 
              • 2 tsk. salt
              • 1 løg 
              • 5 spsk. hvedemel 
              • ½ tsk. salt
              • 1 knivspids peber
              • 1 æg
              • 2 spsk. olie

              Sovs:

              • 1 æble (75 g.)
              • 1 squash (200 g.)
              • ½ løg
              • 15 g. smør
              • 2-3 tsk. karry
              • 2 ½ spsk. hvedemel
              • 5 dl. vand 
              • 1 grøntsags-bouillon-terning
              • 1 tsk. salt
              • 1 knivspids peber

              Gulerodssalat:

              • ½ citron 
              • 1 tsk. sukker
              • 6 gulerødder 
              • 3 spsk. rosiner

               

              Køkkenredskaber 

              • 1 decilitermål 
              • 1 køkkenvægt 
              • 1 teske 
              • 1 spiseske 
              • 2 mellemstore gryder med låg
              • 1 si 
              • 1 kartoffelskræller
              • 1 rivejern 
              • 1 skærebræt 
              • 1 stor skarp kniv 
              • 2 mellemstore skåle 
              • 1 kop 
              • 1 stegepande
              • 1 paletkniv 
              • 1 grydeske
              • 1 piskeris
              • 1 citruspresser

              Sådan gør du

              1. Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker hænder ;-)
              2. Find alle ingredienserne frem.
              3. Boller med linser: Hæld vand i en gryde, læg låg på og bring vandet i kog.
              4. Hæld imens linserne op i en si. Skyl dem grundigt under koldt vand, til vandet, der løber fra, er rent.
              5. Når vandet koger, så kom linserne i. Kog dem i cirka 15-20 minutter. Stil en si i vasken og hæld linserne i. Lad dem dryppe lidt af.
              6. Skræl kartoflerne og skyl squashen. Riv begge dele på den grove side af et rivejern. Klik på videoen og se, hvordan du bruger et rivejern.
              7. Læg en si i en stor skål. Kom revet kartoffel og squash op i sien. Drys 2 teskefulde salt på og vend det godt rundt, så saltet bliver fordelt. Lad grøntsagerne trække i 20 minutter.
              8. Når de revne grøntsager har trukket, så mas dem mod sien med din hånd. Pres så meget vand ud af grøntsagerne, som du kan. Hæld grøntsagsvandet ud, og kom grøntsagerne i en stor skål.
              9. Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.
              10. Kom løg, kogte linser, hvedemel, salt og peber i skålen med grøntsagerne.
              11. Slå et æg ud i en kop. Kom ægget op i skålen, og rør godt rundt.
              12. Form linsefarsen til små boller med din hånd og en ske. Du skal trykke dem godt sammen, så de ikke smuldrer.
              13. Kom olie på en stegepande og varm den op til middel varme. Steg bollerne på stegepanden. Vend dem forsigtigt af og til, så de får en fin brun farve hele vejen rundt.
              14. Sovs: Skyl æblet. Riv det på den grove side af rivejernet. Riv alle siderne af æblet, til du kun har kernehuset tilbage.
              15. Skyl squashen. Riv den på den grove side af rivejernet. Hak derefter både det revne æble og squash lidt mere fint med en stor kniv.
              16. Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.
              17. Kom smørret i en gryde og varm det op ved middel varme. Kom det finthakkede løg, squash og æble i gryden. Skru ned til lav varme. Svits det let. Løgene skal kun lige blive gennemsigtige.
              18. Kom karry i gryden. Lad retten svitse 1 minut mere, mens du rører rundt.
              19. Drys mel i gryden. Pisk godt rundt med et piskeris, indtil du ikke længere kan se noget hvidt mel. Kom lidt vand i gryden og lad det koge op, mens du pisker. Pisk hele tiden i gryden. Kom mere vand i, lad det koge op og pisk igen. Fortsæt sådan, til du synes, din sovs er så tyk, som du kan lide den. Klik på videoen og se, hvordan du laver en opbagt sovs.
              20. Smuldr bouillon-terningen i sovsen og rør rundt.
              21. Læg låg på, skru ned på lav varme og lad sovsen simre 5 minutter.
              22. Smag sovsen til med karry, salt og peber.
              23. Læg bollerne forsigtigt ned i sovsen, og lad det hele koge ved svag varme i 1-2 minutter. Pas på med at røre i sovsen, så bollerne ikke falder fra hinanden.
              24. Gulerodssalat: Skræl og skyl gulerødderne. Riv dem på den grove side af et rivejern. Kom dem op i en skål. Drys med rosiner og smag til med citronsaft og sukker.
          • Beskrivelse

              • Opskriften tager ca.: 1 time

                Ja, tak, god dansk klassiker. Vi elsker boller i karry! Og her får du en helt ny top-moderne mere klima-venlig version af den danske livret. Den kræver teknik. Den kræver tid. Men det er alt arbejdet værd! You can do it! Boller i karry med linser er 3 gange bedre for klimaet end boller i karry med svinekød. TIP: Server boller i karry med kogte ris. Kog 5 dl ris efter anvisningen på pakken. 

                 

                Energi-indhold pr. portion
                • Energi: 1556 kJ / 372 kcal
                • Protein: 13 %
                • Kulhydrat: 54 %
                • Fedt: 33 %
            • Du skal bruge

            • Sådan gør du

              • Trin 1 af 24

                Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker hænder ;-)

              • Trin 2 af 24

                Find alle ingredienserne frem.

                Boller:

                • 3 dl. vand
                • 75 g. røde linser
                • 190 g. kartofler
                • 1 ½ squash (300 g.) 
                • 3 tsk. salt
                • 1 løg 
                • 7 ½ spsk. hvedemel 
                • 1 tsk. salt
                • ½ tsk. peber
                • 2 æg
                • 3 spsk. olie

                Sovs:

                • 1 ½ æble (120 g.)
                • 1 ½ squash (300 g.)
                • 1 løg
                • 25 g. smør
                • 3-4 tsk. karry
                • 3 ½ spsk. hvedemel
                • 7 ½ dl. vand 
                • 1 ½ grøntsags-bouillon-terning
                • ½ spsk. salt
                • ½ tsk. peber

                Gulerodssalat:

                • 1 citron 
                • 1 spsk. sukker
                • 9 gulerødder 
                • 5 spsk. rosiner
              • Trin 3 af 24

                Boller med linser: Hæld vand i en gryde, læg låg på og bring vandet i kog.

                • 3 dl. vand

                 

              • Trin 4 af 24

                Hæld imens linserne op i en si. Skyl dem grundigt under koldt vand, til vandet, der løber fra, er rent.

                • 75 g. røde linser
              • Trin 5 af 24

                Når vandet koger, så kom linserne i. Kog dem i cirka 15-20 minutter. Stil en si i vasken og hæld linserne i. Lad dem dryppe lidt af.

              • Trin 6 af 24

                Skræl kartoflerne og skyl squashen. Riv begge dele på den grove side af et rivejern. Klik på videoen og se, hvordan du bruger et rivejern.

                • 190 g. kartofler
                • 1 ½ squash (300 g.)
              • Trin 7 af 24

                Læg en si i en stor skål. Kom revet kartoffel og squash op i sien. Drys 3 teskefulde salt på og vend det godt rundt, så saltet bliver fordelt. Lad grøntsagerne trække i 20 minutter.

                • 3 tsk. salt
              • Trin 8 af 24

                Når de revne grøntsager har trukket, så mas dem mod sien med din hånd. Pres så meget vand ud af grøntsagerne, som du kan. Hæld grøntsagsvandet ud, og kom grøntsagerne i en stor skål.

              • Trin 9 af 24

                Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.

                • 1 løg 
              • Trin 10 af 24

                Kom løg, kogte linser, hvedemel, salt og peber i skålen med grøntsagerne.

                • 7 ½ spsk. hvedemel 
                • 1 tsk. salt
                • ½ tsk. peber
              • Trin 11 af 24

                Slå et æg ud i en kop. Kom ægget op i skålen, og rør godt rundt.

                • 2 æg
              • Trin 12 af 24

                Form linsefarsen til små boller med din hånd og en ske. Du skal trykke dem godt sammen, så de ikke smuldrer.

              • Trin 13 af 24

                Kom olie på en stegepande og varm den op til middel varme. Steg bollerne på stegepanden. Vend dem forsigtigt af og til, så de får en fin brun farve hele vejen rundt.

                • 3 spsk. olie
              • Trin 14 af 24

                Sovs: Skyl æblet. Riv det på den grove side af rivejernet. Riv alle siderne af æblet, til du kun har kernehuset tilbage.

                • 1 ½ æble (120 g.)
              • Trin 15 af 24

                Skyl squashen. Riv den på den grove side af rivejernet. Hak derefter både det revne æble og squash lidt mere fint med en stor kniv.

                • 1 ½ squash (300 g.)
              • Trin 16 af 24

                Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.

                • 1 løg
              • Trin 17 af 24

                Kom smørret i en gryde og varm det op ved middel varme. Kom det finthakkede løg, squash og æble i gryden. Skru ned til lav varme. Svits det let. Løgene skal kun lige blive gennemsigtige.

                • 25 g. smør
              • Trin 18 af 24

                Kom karry i gryden. Lad retten svitse 1 minut mere, mens du rører rundt.

                • 3-4 tsk. karry
              • Trin 19 af 24

                Drys mel i gryden. Pisk godt rundt med et piskeris, indtil du ikke længere kan se noget hvidt mel. Kom lidt vand i gryden og lad det koge op, mens du pisker. Pisk hele tiden i gryden. Kom mere vand i, lad det koge op og pisk igen. Fortsæt sådan, til du synes, din sovs er så tyk, som du kan lide den. Klik på videoen og se, hvordan du laver en opbagt sovs.

                • 3 ½ spsk. hvedemel
                • 7 ½ dl. vand 
              • Trin 20 af 24

                Smuldr bouillon-terningen i sovsen og rør rundt.

                • 1 ½ grøntsags-bouillon-terning
              • Trin 21 af 24

                Læg låg på, skru ned på lav varme og lad sovsen simre 5 minutter.

              • Trin 22 af 24

                Smag sovsen til med karry, salt og peber.

                • ½ spsk. salt
                • ½ tsk. peber
              • Trin 23 af 24

                Læg bollerne forsigtigt ned i sovsen, og lad det hele koge ved svag varme i 1-2 minutter. Pas på med at røre i sovsen, så bollerne ikke falder fra hinanden.

              • Trin 24 af 24

                Gulerodssalat: Skræl og skyl gulerødderne. Riv dem på den grove side af et rivejern. Kom dem op i en skål. Drys med rosiner og smag til med citronsaft og sukker.

                • 1 citron 
                • 1 spsk. sukker
                • 9 gulerødder 
                • 5 spsk. rosiner
            • Oversigt

              • Print

                Beskrivelse

                Ja, tak, god dansk klassiker. Vi elsker boller i karry! Og her får du en helt ny top-moderne mere klima-venlig version af den danske livret. Den kræver teknik. Den kræver tid. Men det er alt arbejdet værd! You can do it! Boller i karry med linser er 3 gange bedre for klimaet end boller i karry med svinekød. TIP: Server boller i karry med kogte ris. Kog 5 dl ris efter anvisningen på pakken. 

                 

                Du skal bruge

                  Ingredienser

                  Boller:

                  • 3 dl. vand
                  • 75 g. røde linser
                  • 190 g. kartofler
                  • 1 ½ squash (300 g.) 
                  • 3 tsk. salt
                  • 1 løg 
                  • 7 ½ spsk. hvedemel 
                  • 1 tsk. salt
                  • ½ tsk. peber
                  • 2 æg
                  • 3 spsk. olie

                  Sovs:

                  • 1 ½ æble (120 g.)
                  • 1 ½ squash (300 g.)
                  • 1 løg
                  • 25 g. smør
                  • 3-4 tsk. karry
                  • 3 ½ spsk. hvedemel
                  • 7 ½ dl. vand 
                  • 1 ½ grøntsags-bouillon-terning
                  • ½ spsk. salt
                  • ½ tsk. peber

                  Gulerodssalat:

                  • 1 citron 
                  • 1 spsk. sukker
                  • 9 gulerødder 
                  • 5 spsk. rosiner

                   

                  Køkkenredskaber 

                  • 1 decilitermål 
                  • 1 køkkenvægt 
                  • 1 teske 
                  • 1 spiseske 
                  • 2 mellemstore gryder med låg
                  • 1 si 
                  • 1 kartoffelskræller
                  • 1 rivejern 
                  • 1 skærebræt 
                  • 1 stor skarp kniv 
                  • 2 mellemstore skåle 
                  • 1 kop 
                  • 1 stegepande
                  • 1 paletkniv 
                  • 1 grydeske
                  • 1 piskeris
                  • 1 citruspresser

                  Sådan gør du

                  1. Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker hænder ;-)
                  2. Find alle ingredienserne frem.
                  3. Boller med linser: Hæld vand i en gryde, læg låg på og bring vandet i kog.
                  4. Hæld imens linserne op i en si. Skyl dem grundigt under koldt vand, til vandet, der løber fra, er rent.
                  5. Når vandet koger, så kom linserne i. Kog dem i cirka 15-20 minutter. Stil en si i vasken og hæld linserne i. Lad dem dryppe lidt af.
                  6. Skræl kartoflerne og skyl squashen. Riv begge dele på den grove side af et rivejern. Klik på videoen og se, hvordan du bruger et rivejern.
                  7. Læg en si i en stor skål. Kom revet kartoffel og squash op i sien. Drys 3 teskefulde salt på og vend det godt rundt, så saltet bliver fordelt. Lad grøntsagerne trække i 20 minutter.
                  8. Når de revne grøntsager har trukket, så mas dem mod sien med din hånd. Pres så meget vand ud af grøntsagerne, som du kan. Hæld grøntsagsvandet ud, og kom grøntsagerne i en stor skål.
                  9. Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.
                  10. Kom løg, kogte linser, hvedemel, salt og peber i skålen med grøntsagerne.
                  11. Slå et æg ud i en kop. Kom ægget op i skålen, og rør godt rundt.
                  12. Form linsefarsen til små boller med din hånd og en ske. Du skal trykke dem godt sammen, så de ikke smuldrer.
                  13. Kom olie på en stegepande og varm den op til middel varme. Steg bollerne på stegepanden. Vend dem forsigtigt af og til, så de får en fin brun farve hele vejen rundt.
                  14. Sovs: Skyl æblet. Riv det på den grove side af rivejernet. Riv alle siderne af æblet, til du kun har kernehuset tilbage.
                  15. Skyl squashen. Riv den på den grove side af rivejernet. Hak derefter både det revne æble og squash lidt mere fint med en stor kniv.
                  16. Pil og hak løget fint. Klik på videoen og se, hvordan du hakker løg.
                  17. Kom smørret i en gryde og varm det op ved middel varme. Kom det finthakkede løg, squash og æble i gryden. Skru ned til lav varme. Svits det let. Løgene skal kun lige blive gennemsigtige.
                  18. Kom karry i gryden. Lad retten svitse 1 minut mere, mens du rører rundt.
                  19. Drys mel i gryden. Pisk godt rundt med et piskeris, indtil du ikke længere kan se noget hvidt mel. Kom lidt vand i gryden og lad det koge op, mens du pisker. Pisk hele tiden i gryden. Kom mere vand i, lad det koge op og pisk igen. Fortsæt sådan, til du synes, din sovs er så tyk, som du kan lide den. Klik på videoen og se, hvordan du laver en opbagt sovs.
                  20. Smuldr bouillon-terningen i sovsen og rør rundt.
                  21. Læg låg på, skru ned på lav varme og lad sovsen simre 5 minutter.
                  22. Smag sovsen til med karry, salt og peber.
                  23. Læg bollerne forsigtigt ned i sovsen, og lad det hele koge ved svag varme i 1-2 minutter. Pas på med at røre i sovsen, så bollerne ikke falder fra hinanden.
                  24. Gulerodssalat: Skræl og skyl gulerødderne. Riv dem på den grove side af et rivejern. Kom dem op i en skål. Drys med rosiner og smag til med citronsaft og sukker.