Antarktisk chokolade-soufflé

Antarktisk chokolade-soufflé

hard
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 1 time

        Mikkel er kommet til Antarktis. Han fortæller:

        Jeg er nu nået til sidste stop på rejsen mod verdens ende, inden turen går mod nord igen. En sejltur til Antarktis! Fantastisk natur med isbjerge, sæler, pingviner og hvaler. Katie fra USA er skibskok på båden og laver nogle megalækre desserter. Lidt af en udfordring, fordi der kan være så høje bølger, at køkkengrejet flyver rundt i lokalet, og så er der altid en masse kræsne gæster fra alverdens lande. Men et sikkert dessert-hit på turene er denne luftige chokoladekage.

        Tip: Drys evt. lidt flormelis over, og servér syrlig frugt eller sorbetis til. Så kan du også drømme dig væk til en verden dækket af is.

        Kagen giver 12 portioner

        Energi-indhold pr. portion
        • Energi: 1680 kJ / 402 kcal
        • Protein: 6 %
        • Kulhydrat: 37 %
        • Fedt: 58 %
        • Heraf mættet fedt: 14,4 g.
    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 16

        Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.

      • Trin 2 af 16

        Mål alle ingredienserne af.

        • 5 dl vand
        • 425 g. mørk chokolade
        • 165 g. smør
        • 6 æg
        • 185 g. sukker
      • Trin 3 af 16

        Tænd ovnen på 185 grader almindelig varme.

      • Trin 4 af 16

        Smelt chokolade og smør over vandbad: Bræk chokoladen i stykker, og kom den i en stor, ovnfast glasskål. Klik på metodevideoen og se, hvordan du smelter chokolade over vandbad.

        • 425 g. mørk chokolade
        • 165 g. smør
      • Trin 5 af 16

        Hæld ½ liter vand i en lille gryde. Stil skålen oven på gryden. Bunden af skålen må ikke røre vandet. Tænd for middel varme, og lad vandet komme langsomt i kog. Skru ned for varmen, når vandet koger. Hold øje med chokoladen, og rør undervejs med en dejskraber.

      • Trin 6 af 16

        Når chokolade og smør er smeltet og blandet helt sammen, slukker du for kogepladen. Flyt glasskålen væk fra gryden. Brug et viskestykke eller grydelapper. Pas meget på, da der kommer varm damp op af gryden, når du flytter skålen. Få eventuelt hjælp af en voksen.

      • Trin 7 af 16

        Del æggene i to skåle med æggeblommer i den ene og æggehvider i den anden. Klik på metodevideoen og se, hvordan du deler æg.

        • 6 æg
      • Trin 8 af 16

        Vask hænder.

      • Trin 9 af 16

        Pisk æggeblommerne med 110 gram af sukkeret med en håndmixer. Pisk i cirka 5 minutter, til det er blevet til en lys og luftig masse.

        • 185 g. sukker
      • Trin 10 af 16

        Vask piskerisene.

      • Trin 11 af 16

        Pisk æggehviderne med en håndmixer i den anden skål i cirka 2 minutter. Klik på metodevideoen og se, hvordan du pisker æggehvider.

      • Trin 12 af 16

        Når æggehviderne er pisket stive, så tilsætter du resten af sukkeret. En spiseske ad gangen. Pisk godt imellem hver. Æggehviderne skal være helt stive og blanke, når du er færdig.

      • Trin 13 af 16

        Hæld chokoladesmørret i skålen med æggeblommerne. Brug en dejskraber, til at få det hele med. Rør rundt med røreskeen, til det er blandet helt sammen.

      • Trin 14 af 16

        Kom æggehvidemassen oveni, og vend forsigtigt rundt med en dejskraber. Bliv ved med at vende til det er blandet helt sammen.

      • Trin 15 af 16

        Hæld dejen i ovnfaste, små skåle eller i en større, rund bageform.

      • Trin 16 af 16

        Stil formene på en bageplade og sæt dem i den varme ovn. Bag dem i 10-15 minutter, hvis du bruger små forme, og 25 minutter, hvis du bruger en stor form. Der skal være lidt skorpe på overkanten af souffléen, når den er færdig, men den må godt være blød i midten og ikke helt gennembagt.

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Mikkel er kommet til Antarktis. Han fortæller:

        Jeg er nu nået til sidste stop på rejsen mod verdens ende, inden turen går mod nord igen. En sejltur til Antarktis! Fantastisk natur med isbjerge, sæler, pingviner og hvaler. Katie fra USA er skibskok på båden og laver nogle megalækre desserter. Lidt af en udfordring, fordi der kan være så høje bølger, at køkkengrejet flyver rundt i lokalet, og så er der altid en masse kræsne gæster fra alverdens lande. Men et sikkert dessert-hit på turene er denne luftige chokoladekage.

        Tip: Drys evt. lidt flormelis over, og servér syrlig frugt eller sorbetis til. Så kan du også drømme dig væk til en verden dækket af is.

        Kagen giver 12 portioner

        Du skal bruge

          Ingredienser

          • 5 dl vand
          • 425 g. mørk chokolade
          • 165 g. smør
          • 6 æg
          • 185 g. sukker

           

          Køkkenredskaber

          • 1 decilitermål
          • 1 køkkenvægt
          • 1 kniv
          • 1 lille gryde
          • 1 glasskål
          • 1 dejskraber
          • 1 røreske
          • 2 skåle
          • 1 håndmixer
          • Piskeris til håndmixer
          • 1 spiseske
          • 12 små, ovnfaste skåle eller en stor, rund kageform (cirka 26 cm i diameter)
          • 1 bageplade

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
          2. Mål alle ingredienserne af.
          3. Tænd ovnen på 185 grader almindelig varme.
          4. Smelt chokolade og smør over vandbad: Bræk chokoladen i stykker, og kom den i en stor, ovnfast glasskål. Klik på metodevideoen og se, hvordan du smelter chokolade over vandbad.
          5. Hæld ½ liter vand i en lille gryde. Stil skålen oven på gryden. Bunden af skålen må ikke røre vandet. Tænd for middel varme, og lad vandet komme langsomt i kog. Skru ned for varmen, når vandet koger. Hold øje med chokoladen, og rør undervejs med en dejskraber.
          6. Når chokolade og smør er smeltet og blandet helt sammen, slukker du for kogepladen. Flyt glasskålen væk fra gryden. Brug et viskestykke eller grydelapper. Pas meget på, da der kommer varm damp op af gryden, når du flytter skålen. Få eventuelt hjælp af en voksen.
          7. Del æggene i to skåle med æggeblommer i den ene og æggehvider i den anden. Klik på metodevideoen og se, hvordan du deler æg.
          8. Vask hænder.
          9. Pisk æggeblommerne med 110 gram af sukkeret med en håndmixer. Pisk i cirka 5 minutter, til det er blevet til en lys og luftig masse.
          10. Vask piskerisene.
          11. Pisk æggehviderne med en håndmixer i den anden skål i cirka 2 minutter. Klik på metodevideoen og se, hvordan du pisker æggehvider.
          12. Når æggehviderne er pisket stive, så tilsætter du resten af sukkeret. En spiseske ad gangen. Pisk godt imellem hver. Æggehviderne skal være helt stive og blanke, når du er færdig.
          13. Hæld chokoladesmørret i skålen med æggeblommerne. Brug en dejskraber, til at få det hele med. Rør rundt med røreskeen, til det er blandet helt sammen.
          14. Kom æggehvidemassen oveni, og vend forsigtigt rundt med en dejskraber. Bliv ved med at vende til det er blandet helt sammen.
          15. Hæld dejen i ovnfaste, små skåle eller i en større, rund bageform.
          16. Stil formene på en bageplade og sæt dem i den varme ovn. Bag dem i 10-15 minutter, hvis du bruger små forme, og 25 minutter, hvis du bruger en stor form. Der skal være lidt skorpe på overkanten af souffléen, når den er færdig, men den må godt være blød i midten og ikke helt gennembagt.