- Hjem >
- Opskrifter >
- Bagværk >
- Mørdej >
- Tærter, søde >
- Æbletærte
Æbletærte
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 50 min.
Sværhedsgrad: Medium

Bag en klassisk sprød og sød æbletærte fra bunden. Lær at lave mørdej, skære æbler og få den helt gyldne overflade. En nem opskrift, der får dig til at ligne en ægte pro!
Tip: Køb en færdig tærtedej, hvis det skal gå hurtigt.
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til æbletærte
Tærtedej:
350 g hvedemel
100 g sukker
200 g koldt smør
1 æg
1 spsk. smør til fadet
Fyld:
5 æbler (ca. 500 g)
100 g sukker
1 spsk. hvedemel
2 tsk. kanel
1 æg til pensling
1 tsk. perlesukker eller rørsukker
Tilbehør:
Creme fraiche eller flødeskum

Hvedemel

Sukker

Smør

Æg

Æble

Kanel (stødt)

Perlesukker

Creme fraiche
Køkkenredskaber til æbletærte
1 køkkenvægt
1 spiseske
1 teske
1 stor skål
1 stor skarp kniv
1 skærebræt
1 kop
Husholdningsfilm
1 ren karklud
Bagepapir
1 kagerulle
1 bageplade
1 tærtefad (ca. 25 cm. i diameter)
1 bagerist
1 gaffel
1 mellemstor skål
1 røreske
1 bagepensel

Køkkenvægt

Spiseske

Teske

Stor røreskål

Stor skarp kniv - kokkekniv

Skærebræt

Kop

Husholdningsfilm

Karklud

Bagepapir

Kagerulle

Bageplade

Tærteform

Bagerist

Gaffel

Mellem røreskål

Røreske

Bagepensel
Sådan gør du
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Tærtedej:
3.
Bland hvedemel og sukker i en stor skål.
4.
Skær smørret ud i små tern, og læg dem op skålen. Smuldr ingredienserne sammen med fingrene. Det skal ligne grove brødkrummer eller savsmuld.
5.
Slå ægget ud i en kop, tjek for skaller, og kom det op i skålen. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.
6.
Saml dejen til en klump. Du skal ikke ælte dejen, men bare samle den.
7.
Del dejen i tre stykker. Pak det ene stykke ind i husholdningsfilm, og læg det i køleskabet. Det bliver til tærtens låg.
8.
Læg en ren, hårdt opvredet karklud på bordet. Læg et stykke bagepapir ovenpå.
Karkluden forhindrer, at bagepapiret glider, når du ruller dejen ud.
9.
Saml de to klumper dej til én klump, læg den på bagepapiret, og læg et nyt stykke bagepapir ovenpå.
10.
Rul dejen ud, til den er lidt større end din tærteform. Dette bliver til bunden i din tærte, så dejen skal kunne dække både bund og kanter.
11.
Læg dejen på en stor tallerken (lad bagepapiret sidde på) og stil den i køleskabet i ca. 10 minutter.
12.
13.
Tag den anden klump dej ud af køleskabet, og rul den ud på samme måde. Den skal være samme størrelse som tærteformen.
14.
Tag dejen, der skal udgøre tærtens bund, ud af køleskabet. Fjern det øverste stykke bagepapir, og læg dejen ned i tærteformen med bagepapirssiden opad.
15.
Læg tærtelåget over på den store tallerken, og stil den i køleskabet.
16.
Træk forsigtigt bagepapiret af, tryk dejen fast i formen og godt op ad kanterne. Skær overskydende dej væk med en skarp kniv.
17.
Prik bunden med en gaffel. Bag tærten midt i ovnen i cirka 10 minutter.
Æblefyld:
18.
Skyl æblerne, skær kernehusene væk, og skær æblestykkerne i tern. Se videoen.
19.
Kom æble-ternene, sukker, hvedemel og kanel i en mellemstor skål. Rør det sammen.
Samle æbletærte:
20.
Fordel æblefyldet i den forbagte tærtebund.
21.
Tag dejen til tærtelåget ud af køleskabet. Træk det ene stykke bagepapir af. Læg den med dejsiden ovenpå mod tærten. Træk det andet stykke bagepapir af.
22.
Luk kanten med fingrene, og fjern den ekstra dej med en kniv. Skær 4 snit midt i dejen som en stjerne.
23.
Slå et æg ud i en kop, tjek for skaller, og pisk det sammen med en gaffel. Se videoen.
24.
Pensl tærten med æg, og pynt med perlesukker eller rørsukker. Se videoen.
25.
Stil tærten på en rist i bunden af ovnen. Bag den i 20-25 minutter, til den er let gylden.
26.
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 16883 kJ / 4035 kcal
Protein: 8 %
Kulhydrat: 51 %
Fedt: 42 %
Heraf mættet fedt: 183 g
Kostfibre: 1 %
Kokkeskolevideoer
Inspiration