Æbleskiver med æblemarmelade

Æbleskiver med æblemarmelade

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter

        Æbleskiven fik sit navn, fordi der var æbler indeni engang. Først var det hele æblestykker, og senere blev det en lille klat æblemarmelade, der gemte sig inde i midten af æbleskiven. Faktisk kom man alt muligt forskelligt i æbleskiverne i 1800-tallet - fx risengrød, svesker og nødder. Hvilke lækre sager kunne vi komme i æbleskiverne i dag?

        Portionen giver cirka 40 æbleskiver.

        Energi-indhold pr. portion
        • Energi: 268 kJ / 64 kcal
        • Protein: 6 %
        • Kulhydrat: 32 %
        • Fedt: 31 %
    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 13

        Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)

      • Trin 2 af 13

        Find alle ingredienserne frem.

         

        Ingredienser

        Æblemarmelade:

        • ½ kg. æbler
        • ¼ dl. vand
        • 25 g. sukker
        • ½ tsk. vaniljepulver

        Dej:

        • 2 æg
        • 1 citron, usprøjtet (skallen)
        • 4 dl. fløde
        • 150 g. mel
        • 1 tsk. kardemomme
        • Smør til bagning
      • Trin 3 af 13

        Æblemarmelade: Skræl æblerne, skær kernehuset væk, og skær æblestykkerne i tern. Klik på videoen og se, hvordan du skærer æble i tern.

        • ½ kg. æbler

         

      • Trin 4 af 13

        Kom æbletern, vand, sukker og vaniljepulver i en gryde. Læg låg på, og kog i cirka 15 minutter ved svag varme, til æble ternene er helt bløde.

        • ¼ dl. vand
        • 25 g. sukker
        • ½ tsk. vaniljepulver
      • Trin 5 af 13

        Sæt gryden i vasken, og mos æblerne med en stavblender.

      • Trin 6 af 13

        Dej: Del ægget i hvider og blommer i hver sin skål. Klik på videoen og se, hvordan du deler et æg i hvider og blommer.

        • 2 æg

         

      • Trin 7 af 13

        Riv skallen af citronen på den fine side af et rivejern. Klik på videoen og se, hvordan du river skallen af en citron.

        • 1 citron, usprøjtet (skallen)

         

      • Trin 8 af 13

        Kom fløde, mel og krydderi i skålen med æggeblommerne, og rør det sammen.

        • 4 dl. fløde
        • 150 g. mel
        • 1 tsk. kardemomme

         

      • Trin 9 af 13

        Pisk æggehviderne stive med en håndmixer. Klik på videoen og se, hvordan du pisker æggehvider stive. Vend dem forsigtigt i dejen.

      • Trin 10 af 13

        Når æbleskivepanden er meget varm, kommer du en lille skefuld smør i hvert hul i æbleskivepanden.

        • Smør til bagning

         

      • Trin 11 af 13

        Fyld hullerne halvt op med dej. Læg en lille klat æblemos i, og kom lidt mere dej ovenpå. Når de er stive og brune i kanten, vender du æbleskiverne med en strikkepind, et grillspyd eller en gaffel.

      • Trin 12 af 13

        Stik en strikkepind ind i æbleskiverne, for at tjekke om de er færdige. Hvis der er rå dej på strikkepinden, skal de have et par minutter mere.

      • Trin 13 af 13

        Hæld de færdige æbleskiver op i et fad, og gentag med de næste æbleskiver.

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Æbleskiven fik sit navn, fordi der var æbler indeni engang. Først var det hele æblestykker, og senere blev det en lille klat æblemarmelade, der gemte sig inde i midten af æbleskiven. Faktisk kom man alt muligt forskelligt i æbleskiverne i 1800-tallet - fx risengrød, svesker og nødder. Hvilke lækre sager kunne vi komme i æbleskiverne i dag?

        Portionen giver cirka 40 æbleskiver.

        Du skal bruge

           

          Ingredienser

          Æblemarmelade:

          • ½ kg. æbler
          • ¼ dl. vand
          • 25 g. sukker
          • ½ tsk. vaniljepulver

          Dej:

          • 2 æg
          • 1 citron, usprøjtet (skallen)
          • 4 dl. fløde
          • 150 g. mel
          • 1 tsk. kardemomme
          • Smør til bagning

           

          Køkkenredskaber

          • 1 køkkenvægt
          • 1 decilitermål
          • 1 teske
          • 1 kartoffelskræller
          • 1 skærebræt
          • 1 stor skarp kniv
          • 2 store skåle
          • 1 rivejern
          • 1 røreske
          • 1 håndmixer
          • 1 æbleskivepande
          • 1 kødnål

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)
          2. Find alle ingredienserne frem.
          3. Æblemarmelade: Skræl æblerne, skær kernehuset væk, og skær æblestykkerne i tern. Klik på videoen og se, hvordan du skærer æble i tern.
          4. Kom æbletern, vand, sukker og vaniljepulver i en gryde. Læg låg på, og kog i cirka 15 minutter ved svag varme, til æble ternene er helt bløde.
          5. Sæt gryden i vasken, og mos æblerne med en stavblender.
          6. Dej: Del ægget i hvider og blommer i hver sin skål. Klik på videoen og se, hvordan du deler et æg i hvider og blommer.
          7. Riv skallen af citronen på den fine side af et rivejern. Klik på videoen og se, hvordan du river skallen af en citron.
          8. Kom fløde, mel og krydderi i skålen med æggeblommerne, og rør det sammen.
          9. Pisk æggehviderne stive med en håndmixer. Klik på videoen og se, hvordan du pisker æggehvider stive. Vend dem forsigtigt i dejen.
          10. Når æbleskivepanden er meget varm, kommer du en lille skefuld smør i hvert hul i æbleskivepanden.
          11. Fyld hullerne halvt op med dej. Læg en lille klat æblemos i, og kom lidt mere dej ovenpå. Når de er stive og brune i kanten, vender du æbleskiverne med en strikkepind, et grillspyd eller en gaffel.
          12. Stik en strikkepind ind i æbleskiverne, for at tjekke om de er færdige. Hvis der er rå dej på strikkepinden, skal de have et par minutter mere.
          13. Hæld de færdige æbleskiver op i et fad, og gentag med de næste æbleskiver.