Æbleskiver med æblemarmelade

Æbleskiver med æblemarmelade

medium
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter

        Æbleskiven fik sit navn, fordi der var æbler indeni engang. Først var det hele æblestykker, og senere blev det en lille klat æblemarmelade, der gemte sig inde i midten af æbleskiven. Faktisk kom man alt muligt forskelligt i æbleskiverne i 1800-tallet - fx risengrød, svesker og nødder. Hvilke lækre sager kunne vi komme i æbleskiverne i dag?

        Portionen giver cirka 40 æbleskiver.

        Energi-indhold pr. stk.
        • Energi: 230 kJ / 55 kcal
        • Protein: 6 %
        • Kulhydrat: 37 %
        • Fedt: 56 %
        • Heraf mættet fedt 2,2 g.
    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 15

        Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)

      • Trin 2 af 15

        Find alle ingredienserne frem.

         

        Ingredienser

        Æblemarmelade:

        • ½ kg. æbler
        • ¼ dl. vand
        • 25 g. sukker
        • ½ tsk. vaniljesukker

        Dej:

        • 4 æg
        • 1 citron, usprøjtet (skallen)
        • 3 dl. sødmælk
        • 150 g. mel
        • 1 tsk. kardemomme
        • Smør til bagning
      • Trin 3 af 15

        Æblemarmelade: Skræl æblerne, skær kernehuset væk, og skær æblestykkerne i tern. Klik på videoen og se, hvordan du skærer æble i tern.

        • ½ kg. æbler

         

      • Trin 4 af 15

        Kom æbletern, vand, sukker og vaniljesukker i en gryde. Læg låg på, og kog i cirka 15 minutter ved svag varme, til æble ternene er helt bløde.

        • ¼ dl. vand
        • 25 g. sukker
        • ½ tsk. vaniljesukker
      • Trin 5 af 15

        Sæt gryden i vasken, og mos æblerne med en stavblender.

      • Trin 6 af 15

        Dej: Del ægget i hvider og blommer i hver sin skål. Klik på videoen og se, hvordan du deler et æg i hvider og blommer.

        • 4 æg

         

      • Trin 7 af 15

        Riv skallen af citronen på den fine side af et rivejern. Klik på videoen og se, hvordan du river skallen af en citron.

        • 1 citron, usprøjtet (skallen)

         

      • Trin 8 af 15

        Kom sødmælk, mel og krydderi i skålen med æggeblommerne, og rør det sammen.

        • 3 dl. sødmælk
        • 150 g. mel
        • 1 tsk. kardemomme

         

      • Trin 9 af 15

        Pisk æggehviderne stive med en håndmixer. Klik på videoen og se, hvordan du pisker æggehvider stive. Vend dem forsigtigt i dejen.

      • Trin 10 af 15

        Når æbleskivepanden er meget varm, kommer du en lille skefuld smør i hvert hul i æbleskivepanden.

        • Smør til bagning

         

      • Trin 11 af 15

        Fyld hullerne halvt op med dej. Læg en lille klat æblemos i, og kom lidt mere dej ovenpå.

      • Trin 12 af 15

        Når de er stive og brune i kanten, vender du æbleskiverne ¼ omgang, så de står på højkant i panden. Brug en strikkepind, et grillspyd eller en gaffel.

      • Trin 13 af 15

        Når alle æbleskiverne er fyldt med ekstra dej, så vend dem helt om.

      • Trin 14 af 15

        Stik en strikkepind ind i æbleskiverne, for at tjekke om de er færdige. Hvis der er rå dej på strikkepinden, skal de have et par minutter mere. Bag dem, til de er helt lysebrune hele vejen rundt.

      • Trin 15 af 15

        Hæld de færdige æbleskiver op i et fad, og gentag med de næste æbleskiver.

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Æbleskiven fik sit navn, fordi der var æbler indeni engang. Først var det hele æblestykker, og senere blev det en lille klat æblemarmelade, der gemte sig inde i midten af æbleskiven. Faktisk kom man alt muligt forskelligt i æbleskiverne i 1800-tallet - fx risengrød, svesker og nødder. Hvilke lækre sager kunne vi komme i æbleskiverne i dag?

        Portionen giver cirka 40 æbleskiver.

        Du skal bruge

          Ingredienser

          Æblemarmelade:

          • ½ kg. æbler
          • ¼ dl. vand
          • 25 g. sukker
          • ½ tsk. vaniljesukker

          Dej:

          • 4 æg
          • 1 citron, usprøjtet (skallen)
          • 3 dl. sødmælk
          • 150 g. mel
          • 1 tsk. kardemomme
          • Smør til bagning

           

          Køkkenredskaber

          • 1 køkkenvægt
          • 1 decilitermål
          • 1 teske
          • 1 stavblender
          • 1 kartoffelskræller
          • 1 skærebræt
          • 1 stor skarp kniv
          • 2 store skåle
          • 1 rivejern
          • 1 røreske
          • 1 håndmixer
          • 1 æbleskivepande
          • 1 kødnål eller grillspyd

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)
          2. Find alle ingredienserne frem.
          3. Æblemarmelade: Skræl æblerne, skær kernehuset væk, og skær æblestykkerne i tern. Klik på videoen og se, hvordan du skærer æble i tern.
          4. Kom æbletern, vand, sukker og vaniljesukker i en gryde. Læg låg på, og kog i cirka 15 minutter ved svag varme, til æble ternene er helt bløde.
          5. Sæt gryden i vasken, og mos æblerne med en stavblender.
          6. Dej: Del ægget i hvider og blommer i hver sin skål. Klik på videoen og se, hvordan du deler et æg i hvider og blommer.
          7. Riv skallen af citronen på den fine side af et rivejern. Klik på videoen og se, hvordan du river skallen af en citron.
          8. Kom sødmælk, mel og krydderi i skålen med æggeblommerne, og rør det sammen.
          9. Pisk æggehviderne stive med en håndmixer. Klik på videoen og se, hvordan du pisker æggehvider stive. Vend dem forsigtigt i dejen.
          10. Når æbleskivepanden er meget varm, kommer du en lille skefuld smør i hvert hul i æbleskivepanden.
          11. Fyld hullerne halvt op med dej. Læg en lille klat æblemos i, og kom lidt mere dej ovenpå.
          12. Når de er stive og brune i kanten, vender du æbleskiverne ¼ omgang, så de står på højkant i panden. Brug en strikkepind, et grillspyd eller en gaffel.
          13. Når alle æbleskiverne er fyldt med ekstra dej, så vend dem helt om.
          14. Stik en strikkepind ind i æbleskiverne, for at tjekke om de er færdige. Hvis der er rå dej på strikkepinden, skal de have et par minutter mere. Bag dem, til de er helt lysebrune hele vejen rundt.
          15. Hæld de færdige æbleskiver op i et fad, og gentag med de næste æbleskiver.