Æblekringle

Æblekringle

hard
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 2 timer

        Efterår er æbletid. Og en efterårsstang med æbler, marcipan og mandler i smuk harmoni passer perfekt til efterårshygge.

        Opskriften giver 2 efterårsstænger.

        Energi-indhold pr. portion
        • Energi: 1892 kJ / 452 kcal
        • Protein: 7 %
        • Kulhydrat: 42 %
        • Fedt: 51 %
        • Heraf mættet fedt: 12,5 g
    • Du skal bruge

    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 21

        Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.

      • Trin 2 af 21

        Mål alle ingredienserne af.

        Gærdej:

        • 250 g. smør
        • 2 dl mælk
        • 50 g. gær
        • 2 æg
        • Ca. 550-600 g. mel
        • 1 knivspids salt

        Fyld:

        • 2-3 syrlige madæbler
        • 150 g. marcipan
        • 100 g. mandler
        • 150 g. blødt smør
        • 150 g. sukker
        • 1 tsk. stødt kanel
        • 1 dl rosiner

        Pynt:

        • 1 æg
        • 1 spsk. perlesukker eller alm. sukker
        • 75 g. hakkede mandler
      • Trin 3 af 21

        Gærdej: Tag en gryde, og kom smør og mælk ned i den. Tænd for svag varme, og lad mælken blive lidt lun, og lad smørret smelte. Mærk efter med en finger. Mælken og smørret skal kun være lige så varmt, som din finger. Men ikke så varmt, at du brænder dig.

        • 250 g. smør
        • 2 dl mælk
      • Trin 4 af 21

        Hæld mælk og smør over i en stor skål. Smuldr gæren heri. Rør rundt, til gæren er opløst.

        • 50 g. gær
      • Trin 5 af 21

        Slå æggene ud i en kop et ad gangen, og hæld dem op i skålen. Rør sammen.

        • 2 æg
      • Trin 6 af 21

        Tilsæt salt, og kom mel i lidt ad gangen. Rør undervejs. Når du ikke kan røre mere, så kom lidt mel på køkkenbordet, og vend dejen ud på bordet. Ælt dejen på køkkenbordet. Dejen skal være blød og glat at røre ved, når den er færdig. Dejen må ikke hænge fast i dine fingre.

        • 1 knivspids salt
        • Ca. 550-600 g. mel
      • Trin 7 af 21

        Læg dejen tilbage i skålen, og dæk den med husholdningsfilm. Lad dejen hæve lunt i cirka 30 minutter. Lav fyldet, imens dejen hæver.

      • Trin 8 af 21

        Fyld: Skræl æblerne, og tag kernehuset ud. Skær æblerne i tynde både.

        • 2-3 syrlige madæbler
      • Trin 9 af 21

        Tag et skærebræt, en brødkniv og et rivejern frem. Riv marcipanen på den grove side af rivejernet, og hak mandlerne groft. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker nødder og mandler.

        • 150 g. marcipan
        • 100 g. mandler
      • Trin 10 af 21

        Tag en skål. Kom blødt smør, sukker, kanel, marcipan og mandler i skålen, og rør det sammen til en tyk masse. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hurtigt laver blødt smør.

        • 150 g. blødt smør
        • 150 g. sukker
        • 1 tsk. stødt kanel
      • Trin 11 af 21

        Tænd ovnen på 200 grader. Læg bagepapir på to bageplader.

      • Trin 12 af 21

        Når dejen har hævet, deler du den i to.

      • Trin 13 af 21

        Rul hvert stykke dej ud med en kagerulle. Dejen skal have form som et rektangel på cirka 35x25 centimeter. Læg hvert stykke på hver sin bageplade.

      • Trin 14 af 21

        Fordel mandelmassen på den lange led på midten af hvert rektangel. Klik på metodevideoen og se, hvordan du fordeler massen, skærer dejen ud og derefter fletter æblestangen.

      • Trin 15 af 21

        Fordel rosiner og æblebåde ovenpå mandelmassen.

        • 1 dl rosiner
      • Trin 16 af 21

        Når du skal lave det flettede mønster, skal du nu skære siderne af dejen ud i skrå strimler på cirka 2 centimeter i bredden. Strimlerne skal starte 2-3 centimeter fra mandelmassen, og gå ud til kanten. Det skal ligne et juletræ.

      • Trin 17 af 21

        Flet nu dejstrimlerne ind over hinanden.

      • Trin 18 af 21

        Pynt: Slå ægget ud i en kop, og pisk det sammen med en gaffel. Pensl stængerne med ægget, og drys med perlesukker og hakkede mandler.

        • 1 æg
        • 1 spsk. perlesukker eller alm. sukker
        • 75 g. hakkede mandler
      • Trin 19 af 21

        Læg et rent viskestykke over de flettede stænger, og lad dem hæve 10-15 minutter.

      • Trin 20 af 21

        Bag efterårsstængerne i midten af ovnen i 25-30 minutter. Hvis du bruger en varmluftsovn, kan begge bageplader være i ovnen på en gang. Hvis ikke, skal du bage de to stænger en ad gangen.

      • Trin 21 af 21

        Når stængerne er gyldne, er de færdige. Velbekomme!

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Efterår er æbletid. Og en efterårsstang med æbler, marcipan og mandler i smuk harmoni passer perfekt til efterårshygge.

        Opskriften giver 2 efterårsstænger.

        Du skal bruge

          Ingredienser

          Gærdej:

          • 250 g. smør
          • 2 dl mælk
          • 50 g. gær
          • 2 æg
          • Ca. 550-600 g. mel
          • 1 knivspids salt

          Fyld:

          • 2-3 syrlige madæbler
          • 150 g. marcipan
          • 100 g. mandler
          • 150 g. blødt smør
          • 150 g. sukker
          • 1 tsk. stødt kanel
          • 1 dl rosiner

          Pynt:

          • 1 æg
          • 1 spsk. perlesukker eller alm. sukker
          • 75 g. hakkede mandler

           

          Køkkenredskaber

          • 1 køkkenvægt
          • 1 decilitermål
          • 1 teske
          • 1 mellemstor gryde
          • 2 store skåle
          • 1 røreske
          • 1 kop
          • Husholdningsfilm
          • 1 lille skarp kniv
          • 1 rivejern
          • 1 skærebræt
          • Bagepapir
          • 2 bageplader
          • 1 kagerulle
          • 1 gaffel
          • 1 bagepensel
          • 1 rent viskestykke

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på metodevideoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt.
          2. Mål alle ingredienserne af.
          3. Gærdej: Tag en gryde, og kom smør og mælk ned i den. Tænd for svag varme, og lad mælken blive lidt lun, og lad smørret smelte. Mærk efter med en finger. Mælken og smørret skal kun være lige så varmt, som din finger. Men ikke så varmt, at du brænder dig.
          4. Hæld mælk og smør over i en stor skål. Smuldr gæren heri. Rør rundt, til gæren er opløst.
          5. Slå æggene ud i en kop et ad gangen, og hæld dem op i skålen. Rør sammen.
          6. Tilsæt salt, og kom mel i lidt ad gangen. Rør undervejs. Når du ikke kan røre mere, så kom lidt mel på køkkenbordet, og vend dejen ud på bordet. Ælt dejen på køkkenbordet. Dejen skal være blød og glat at røre ved, når den er færdig. Dejen må ikke hænge fast i dine fingre.
          7. Læg dejen tilbage i skålen, og dæk den med husholdningsfilm. Lad dejen hæve lunt i cirka 30 minutter. Lav fyldet, imens dejen hæver.
          8. Fyld: Skræl æblerne, og tag kernehuset ud. Skær æblerne i tynde både.
          9. Tag et skærebræt, en brødkniv og et rivejern frem. Riv marcipanen på den grove side af rivejernet, og hak mandlerne groft. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hakker nødder og mandler.
          10. Tag en skål. Kom blødt smør, sukker, kanel, marcipan og mandler i skålen, og rør det sammen til en tyk masse. Klik på metodevideoen og se, hvordan du hurtigt laver blødt smør.
          11. Tænd ovnen på 200 grader. Læg bagepapir på to bageplader.
          12. Når dejen har hævet, deler du den i to.
          13. Rul hvert stykke dej ud med en kagerulle. Dejen skal have form som et rektangel på cirka 35x25 centimeter. Læg hvert stykke på hver sin bageplade.
          14. Fordel mandelmassen på den lange led på midten af hvert rektangel. Klik på metodevideoen og se, hvordan du fordeler massen, skærer dejen ud og derefter fletter æblestangen.
          15. Fordel rosiner og æblebåde ovenpå mandelmassen.
          16. Når du skal lave det flettede mønster, skal du nu skære siderne af dejen ud i skrå strimler på cirka 2 centimeter i bredden. Strimlerne skal starte 2-3 centimeter fra mandelmassen, og gå ud til kanten. Det skal ligne et juletræ.
          17. Flet nu dejstrimlerne ind over hinanden.
          18. Pynt: Slå ægget ud i en kop, og pisk det sammen med en gaffel. Pensl stængerne med ægget, og drys med perlesukker og hakkede mandler.
          19. Læg et rent viskestykke over de flettede stænger, og lad dem hæve 10-15 minutter.
          20. Bag efterårsstængerne i midten af ovnen i 25-30 minutter. Hvis du bruger en varmluftsovn, kan begge bageplader være i ovnen på en gang. Hvis ikke, skal du bage de to stænger en ad gangen.
          21. Når stængerne er gyldne, er de færdige. Velbekomme!