Æblegelé
easyBeskrivelse
- Opskriften tager ca.: 1 time
Mangler du noget til at peppe din is op? Eller måske din sauce? Her har du svaret!
Opskriften giver 1 glas æblegelé på 500 ml.
Energi-indhold pr. portion- Energi: 807 kJ / 193 kcal
- Protein: 1 %
- Kulhydrat: 98 %
- Fedt: 1 %
Du skal bruge
- Trin 1 af 2
Ingredienser
- 1 kg. æbler
- 5 ½ dl. vand
- 350 g. sukker
- 1 tsk. vaniljesukker
- Evt. konserveringsmiddel
- Evt. 1 tsk. geleringsmiddel
- Trin 2 af 2
Køkkenredskaber
- 1 køkkenvægt
- 1 decilitermål
- 1 teske
- 1 skærebræt
- 1 stor skarp kniv
- 1 mellemstor gryde med låg
- 1 gryde ske
- 2 sier
- 1 stor skål
- 1 lille gryde
- 1 tallerken
- 1 sylteglas 500 ml.
Sådan gør du
- Trin 1 af 13
Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)
- Trin 2 af 13
Find alle ingredienserne frem.
- 1 kg. æbler
- 5 ½ dl. vand
- 350 g. sukker
- 1 tsk. vaniljesukker
- Evt. konserveringsmiddel
- Evt. 1 tsk. geleringsmiddel
- Trin 3 af 13
Skyl æblerne. Skær dem i både. Skær blomsten og stilken af æblebådene. Du skal ikke fjerne kernehuset. Skær bådene i store tern, og kom dem i en stor gryde.
- 1 kg. æbler
- Trin 4 af 13
Kom vandet i gryden til æbleternene. Tænd for lav varme, og lad det koge i 20-30 minutter, eller til æblerne er helt kogt ud. Æblerne skal være kogt til mos.
- 5 ½ dl. vand
- Trin 5 af 13
Kom to sier oven i hinanden, og sæt dem ovenpå en stor skål, så du sørger for at det kun er væsken fra æblerne der kommer med i skålen. Kom æblemosen over i det øverste dørslag, og lad det dryppe af, så alt væsken kommer fra. Du må godt røre let rundt i det med en grydeske, så du får alt væsken fra, men du må ikke presse på æblerne, for så får du mosen med.
- Trin 6 af 13
Kom æble-væsken, sukker og vaniljesukker over i en lille gryde, og varm den op ved svag varme, så sukkeret smelter, før væsken koger.
- 350 g. sukker
- 1 tsk. vaniljesukker
- Trin 7 af 13
Kog æblegeléen i 10-15 minutter ved middel varme, til geleen begynder at tykne. Fjern skummet med en ske.
- Trin 8 af 13
Du kan teste, om væsken er blevet til æble gelé, ved at tage en teske af væsken, og komme den i køleskabet og se, om den stivner, når den køles let af.
- Trin 9 af 13
Skold dine sylteglas: Stil glasset og låget i køkkenvasken, og hæld kogende vand i. Hæld vandet ud. Pas på, du ikke brænder dig. Brug grydelapper, og få eventuelt hjælp af en voksen. Skyl eventuelt glasset med konserveringsmiddel.
- Evt. konserveringsmiddel
- Trin 10 af 13
Hvis væsken er stivnet ved første test, så gå videre til punkt 13. Hvis den ikke er stivnet endnu, så bland 1 teske geleringsmiddel sammen med sukker. Læs på posen med geleringsmidlet, hvordan du gør.
- Evt. 1 tsk. geleringsmiddel
- Trin 11 af 13
Drys blandingen i æblegele-væsken, mens du rører godt rundt.
- Trin 12 af 13
Bring væsken i kog, mens du rører rundt. Lad den koge yderligere i 5-10 minutter, til geleringsmidlet er opløst. Fjern skummet med en ske. Lav nu teske-testen igen og se, om geleen er stivnet.
- Trin 13 af 13
Når væsken er stivnet på køl, så kom æblegeléen i syltetøjsglasset, og skru låget på med det samme. Stil den på køl. Lad den blive helt kold, før du bruger af æblegeléen.
Oversigt
- Print
Beskrivelse
Mangler du noget til at peppe din is op? Eller måske din sauce? Her har du svaret!
Opskriften giver 1 glas æblegelé på 500 ml.
Du skal bruge
Ingredienser
- 1 kg. æbler
- 5 ½ dl. vand
- 350 g. sukker
- 1 tsk. vaniljesukker
- Evt. konserveringsmiddel
- Evt. 1 tsk. geleringsmiddel
Køkkenredskaber
- 1 køkkenvægt
- 1 decilitermål
- 1 teske
- 1 skærebræt
- 1 stor skarp kniv
- 1 mellemstor gryde med låg
- 1 gryde ske
- 2 sier
- 1 stor skål
- 1 lille gryde
- 1 tallerken
- 1 sylteglas 500 ml.
Sådan gør du
- Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)
- Find alle ingredienserne frem.
- Skyl æblerne. Skær dem i både. Skær blomsten og stilken af æblebådene. Du skal ikke fjerne kernehuset. Skær bådene i store tern, og kom dem i en stor gryde.
- Kom vandet i gryden til æbleternene. Tænd for lav varme, og lad det koge i 20-30 minutter, eller til æblerne er helt kogt ud. Æblerne skal være kogt til mos.
- Kom to sier oven i hinanden, og sæt dem ovenpå en stor skål, så du sørger for at det kun er væsken fra æblerne der kommer med i skålen. Kom æblemosen over i det øverste dørslag, og lad det dryppe af, så alt væsken kommer fra. Du må godt røre let rundt i det med en grydeske, så du får alt væsken fra, men du må ikke presse på æblerne, for så får du mosen med.
- Kom æble-væsken, sukker og vaniljesukker over i en lille gryde, og varm den op ved svag varme, så sukkeret smelter, før væsken koger.
- Kog æblegeléen i 10-15 minutter ved middel varme, til geleen begynder at tykne. Fjern skummet med en ske.
- Du kan teste, om væsken er blevet til æble gelé, ved at tage en teske af væsken, og komme den i køleskabet og se, om den stivner, når den køles let af.
- Skold dine sylteglas: Stil glasset og låget i køkkenvasken, og hæld kogende vand i. Hæld vandet ud. Pas på, du ikke brænder dig. Brug grydelapper, og få eventuelt hjælp af en voksen. Skyl eventuelt glasset med konserveringsmiddel.
- Hvis væsken er stivnet ved første test, så gå videre til punkt 13. Hvis den ikke er stivnet endnu, så bland 1 teske geleringsmiddel sammen med sukker. Læs på posen med geleringsmidlet, hvordan du gør.
- Drys blandingen i æblegele-væsken, mens du rører godt rundt.
- Bring væsken i kog, mens du rører rundt. Lad den koge yderligere i 5-10 minutter, til geleringsmidlet er opløst. Fjern skummet med en ske. Lav nu teske-testen igen og se, om geleen er stivnet.
- Når væsken er stivnet på køl, så kom æblegeléen i syltetøjsglasset, og skru låget på med det samme. Stil den på køl. Lad den blive helt kold, før du bruger af æblegeléen.
-