Æblegelé

Æblegelé

easy
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 1 time

        Opskriften giver 1 glas æblegelé på 500 ml. 

        Energi-indhold pr. portion
    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 13

        Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)

      • Trin 2 af 13

        Find alle ingredienserne frem.

        • 1 kg. æbler 
        • 5 ½ dl. vand 
        • 350 g. sukker 
        • 1 tsk. vaniljesukker 
        • Evt. konserveringsmiddel
        • Evt. 1 tsk. geleringsmiddel
      • Trin 3 af 13

        Skyl æblerne. Skær dem i både. Skær blomsten og stilken af æblebådene. Du skal ikke fjerne kernehuset. Skær bådene i store tern, og kom dem i en stor gryde.

        • 1 kg. æbler 
      • Trin 4 af 13

        Kom vandet i gryden til æbleternene. Tænd for lav varme, og lad det koge i 20-30 minutter, eller til æblerne er helt kogt ud. Æblerne skal være kogt til mos.

        • 5 ½ dl. vand 
      • Trin 5 af 13

        Kom to sier oven i hinanden, og sæt dem ovenpå en stor skål, så du sørger for at det kun er væsken fra æblerne der kommer med i skålen. Kom æblemosen over i det øverste dørslag, og lad det dryppe af, så alt væsken kommer fra. Du må godt røre let rundt i det med en grydeske, så du får alt væsken fra, men du må ikke presse på æblerne, for så får du mosen med.

      • Trin 6 af 13

        Kom æble-væsken, sukker og vaniljesukker over i en lille gryde, og varm den op ved svag varme, så sukkeret smelter, før væsken koger.

        • 350 g. sukker 
        • 1 tsk. vaniljesukker 
      • Trin 7 af 13

        Kog æblegeléen i 10-15 minutter ved middel varme, til geleen begynder at tykne. Fjern skummet med en ske.

      • Trin 8 af 13

        Du kan teste, om væsken er blevet til æble gelé, ved at tage en teske af væsken, og komme den i køleskabet og se, om den stivner, når den køles let af.

      • Trin 9 af 13

        Skold dine sylteglas: Stil glasset og låget i køkkenvasken, og hæld kogende vand i. Hæld vandet ud. Pas på, du ikke brænder dig. Brug grydelapper, og få eventuelt hjælp af en voksen. Skyl eventuelt glasset med konserveringsmiddel.

        • Evt. konserveringsmiddel
      • Trin 10 af 13

        Hvis væsken er stivnet ved første test, så gå videre til punkt 13. Hvis den ikke er stivnet endnu, så bland 1 teske geleringsmiddel sammen med sukker. Læs på posen med geleringsmidlet, hvordan du gør.

        • Evt. 1 tsk. geleringsmiddel
      • Trin 11 af 13

        Drys blandingen i æblegele-væsken, mens du rører godt rundt.

      • Trin 12 af 13

        Bring væsken i kog, mens du rører rundt. Lad den koge yderligere i 5-10 minutter, til geleringsmidlet er opløst. Fjern skummet med en ske. Lav nu teske-testen igen og se, om geleen er stivnet.

      • Trin 13 af 13

        Når væsken er stivnet på køl, så kom æblegeléen i syltetøjsglasset, og skru låget på med det samme. Stil den på køl. Lad den blive helt kold, før du bruger af æblegeléen.

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Opskriften giver 1 glas æblegelé på 500 ml. 

        Du skal bruge

          Ingredienser

          • 1 kg. æbler 
          • 5 ½ dl. vand 
          • 350 g. sukker 
          • 1 tsk. vaniljesukker 
          • Evt. konserveringsmiddel
          • Evt. 1 tsk. geleringsmiddel

           

          Køkkenredskaber 

          • 1 køkkenvægt 
          • 1 decilitermål 
          • 1 teske 
          • 1 skærebræt 
          • 1 stor skarp kniv 
          • 1 mellemstor gryde med låg 
          • 1 gryde ske 
          • 2 sier
          • 1 stor skål
          • 1 lille gryde 
          • 1 tallerken
          • 1 sylteglas 500 ml. 

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)
          2. Find alle ingredienserne frem.
          3. Skyl æblerne. Skær dem i både. Skær blomsten og stilken af æblebådene. Du skal ikke fjerne kernehuset. Skær bådene i store tern, og kom dem i en stor gryde.
          4. Kom vandet i gryden til æbleternene. Tænd for lav varme, og lad det koge i 20-30 minutter, eller til æblerne er helt kogt ud. Æblerne skal være kogt til mos.
          5. Kom to sier oven i hinanden, og sæt dem ovenpå en stor skål, så du sørger for at det kun er væsken fra æblerne der kommer med i skålen. Kom æblemosen over i det øverste dørslag, og lad det dryppe af, så alt væsken kommer fra. Du må godt røre let rundt i det med en grydeske, så du får alt væsken fra, men du må ikke presse på æblerne, for så får du mosen med.
          6. Kom æble-væsken, sukker og vaniljesukker over i en lille gryde, og varm den op ved svag varme, så sukkeret smelter, før væsken koger.
          7. Kog æblegeléen i 10-15 minutter ved middel varme, til geleen begynder at tykne. Fjern skummet med en ske.
          8. Du kan teste, om væsken er blevet til æble gelé, ved at tage en teske af væsken, og komme den i køleskabet og se, om den stivner, når den køles let af.
          9. Skold dine sylteglas: Stil glasset og låget i køkkenvasken, og hæld kogende vand i. Hæld vandet ud. Pas på, du ikke brænder dig. Brug grydelapper, og få eventuelt hjælp af en voksen. Skyl eventuelt glasset med konserveringsmiddel.
          10. Hvis væsken er stivnet ved første test, så gå videre til punkt 13. Hvis den ikke er stivnet endnu, så bland 1 teske geleringsmiddel sammen med sukker. Læs på posen med geleringsmidlet, hvordan du gør.
          11. Drys blandingen i æblegele-væsken, mens du rører godt rundt.
          12. Bring væsken i kog, mens du rører rundt. Lad den koge yderligere i 5-10 minutter, til geleringsmidlet er opløst. Fjern skummet med en ske. Lav nu teske-testen igen og se, om geleen er stivnet.
          13. Når væsken er stivnet på køl, så kom æblegeléen i syltetøjsglasset, og skru låget på med det samme. Stil den på køl. Lad den blive helt kold, før du bruger af æblegeléen.