Æbleboller

Æbleboller

easy
  • Beskrivelse

      • Opskriften tager ca.: 1 time og 30 minutter

        Et revet æble kan give dine boller en sød smag, og med et drys af sukker, gør du forvirringen endnu større - er du ved at lave kager, eller er du ved at bage brød? Lad os bare kalde dem søde boller. Prøv opskriften, og se hvad du synes. 

        Opskriften giver cirka 10 boller.

        Energi-indhold pr. stk.
        • Energi: 765 kJ / 182 kcal
        • Protein: 13 %
        • Kulhydrat: 70 %
        • Fedt: 17 %
    • Sådan gør du

      • Trin 1 af 20

        Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)

      • Trin 2 af 20

        Find alle ingredienserne frem.

        • 25 g. gær
        • 2 dl. kærnemælk
        • 1 spsk. olie
        • 1 spsk. sukker
        • ½ tsk. salt
        • ½ tsk. kanel
        • 1 æble
        • ½ æg
        • 1 dl. grahamsmel
        • 5 dl. hvedemel

        Til pensling og pynt:

        • ½ æg
        • 1 spsk. perlesukker
      • Trin 3 af 20

        Læg bagepapir på en bageplade.

      • Trin 4 af 20

        Smuldr gæren i en stor skål. Klik på videoen og se, hvordan du laver en gærdej.

        • 25 g. gær
      • Trin 5 af 20

        Hæld kærnemælken i en gryde og varm op, til den er lunkne. Mærk med en lillefinger. Den skal være lige så varm som din finger, men ikke så varm at du brænder dig. Klik på videoen og se, hvordan du mærker, om mælken er fingervarm.

        • 2 dl. kærnemælk
      • Trin 6 af 20

        Hæld kærnemælken i skålen. Rør til gæren er opløst.

      • Trin 7 af 20

        Kom olie, sukker, salt og kanel i skålen og rør det sammen.

        • 1 spsk. olie
        • 1 spsk. sukker
        • ½ tsk. kanel
        • ½ tsk. salt
      • Trin 8 af 20

        Skyl æblet og riv det på den grove side af et rivejern. Kom æblet i skålen og rør det jævnt ud i dejen.

        • 1 æble
      • Trin 9 af 20

        Slå ægget ud i en kop og pisk det sammen med en gaffel.

        • 1 æg
      • Trin 10 af 20

        Hæld halvdelen af ægget i skålen, og rør rundt. Gem den anden halvdel af det piskede æg til at pensle med.

      • Trin 11 af 20

        Kom grahamsmelet i skålen og rør.

        • 1 dl. grahamsmel
      • Trin 12 af 20

        Tilsæt salt, og kom lidt efter lidt hvedemelet i skålen mens du rører dejen sammen.

        • 5 dl. hvedemel
        • ½ tsk. salt  

         

      • Trin 13 af 20

        Drys lidt mel på bordet. Kom dejen ud på bordet og ælt den sammen. Klik på videoen og se, hvordan du ælter dej.

      • Trin 14 af 20

        Læg dejen tilbage i skålen og kom husholdningsfilm over skålen. Lad dejen hæve i 15 minutter.

      • Trin 15 af 20

        Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

      • Trin 16 af 20

        Rul dejen ud til en pølse og skær den ud i 10 stykker. Form 10 æbleboller og læg dem på bagepladen. De må ikke røre ved hinanden.

      • Trin 17 af 20

        Læg et rent viskestykke over bollerne og lad dem hæve i 10 minutter.

      • Trin 18 af 20

        Pensl bollerne med æg. Drys perlesukker på bollerne.

        • ½ pisket æg
        • 1 spsk. perlesukker
      • Trin 19 af 20

        Bag bollerne i 15 minutter, til de er gennembagte. Bank en bolle under bunden. Hvis det lyder hult, er bollerne bagt færdige. Klik på videoen og se, hvordan du vurderer, om bollerne er færdige.

      • Trin 20 af 20

        Tag bollerne ud af ovnen og lad dem køle af på en bagerist.

    • Oversigt

      • Print

        Beskrivelse

        Et revet æble kan give dine boller en sød smag, og med et drys af sukker, gør du forvirringen endnu større - er du ved at lave kager, eller er du ved at bage brød? Lad os bare kalde dem søde boller. Prøv opskriften, og se hvad du synes. 

        Opskriften giver cirka 10 boller.

        Du skal bruge

          Ingredienser

          • 25 g. gær
          • 2 dl. kærnemælk
          • 1 spsk. olie
          • 1 spsk. sukker
          • ½ tsk. salt
          • ½ tsk. kanel
          • 1 æble
          • ½ æg
          • 1 dl. grahamsmel
          • 5 dl. hvedemel

          Til pensling og pynt:

          • ½ æg
          • 1 spsk. perlesukker

           

          Køkkenredskaber

          • 1 køkkenvægt
          • 1 målebæger
          • 1 teske
          • 1 spiseske
          • 1 bageplade
          • Bagepapir
          • 1 skål stor
          • 1 grydeske
          • 1 kniv lille skarp
          • 1 skærebræt
          • 1 lille gryde
          • 1 rivejern
          • 1 kop
          • 1 gaffel
          • Husholdningsfilm
          • 1 lille skarp kniv
          • 1 rent viskestykke
          • 1 bagepensel
          • 1 bagerist

          Sådan gør du

          1. Vask hænder. Klik på videoen og se, hvordan du vasker dine hænder rigtigt. :)
          2. Find alle ingredienserne frem.
          3. Læg bagepapir på en bageplade.
          4. Smuldr gæren i en stor skål. Klik på videoen og se, hvordan du laver en gærdej.
          5. Hæld kærnemælken i en gryde og varm op, til den er lunkne. Mærk med en lillefinger. Den skal være lige så varm som din finger, men ikke så varm at du brænder dig. Klik på videoen og se, hvordan du mærker, om mælken er fingervarm.
          6. Hæld kærnemælken i skålen. Rør til gæren er opløst.
          7. Kom olie, sukker, salt og kanel i skålen og rør det sammen.
          8. Skyl æblet og riv det på den grove side af et rivejern. Kom æblet i skålen og rør det jævnt ud i dejen.
          9. Slå ægget ud i en kop og pisk det sammen med en gaffel.
          10. Hæld halvdelen af ægget i skålen, og rør rundt. Gem den anden halvdel af det piskede æg til at pensle med.
          11. Kom grahamsmelet i skålen og rør.
          12. Tilsæt salt, og kom lidt efter lidt hvedemelet i skålen mens du rører dejen sammen.
          13. Drys lidt mel på bordet. Kom dejen ud på bordet og ælt den sammen. Klik på videoen og se, hvordan du ælter dej.
          14. Læg dejen tilbage i skålen og kom husholdningsfilm over skålen. Lad dejen hæve i 15 minutter.
          15. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
          16. Rul dejen ud til en pølse og skær den ud i 10 stykker. Form 10 æbleboller og læg dem på bagepladen. De må ikke røre ved hinanden.
          17. Læg et rent viskestykke over bollerne og lad dem hæve i 10 minutter.
          18. Pensl bollerne med æg. Drys perlesukker på bollerne.
          19. Bag bollerne i 15 minutter, til de er gennembagte. Bank en bolle under bunden. Hvis det lyder hult, er bollerne bagt færdige. Klik på videoen og se, hvordan du vurderer, om bollerne er færdige.
          20. Tag bollerne ud af ovnen og lad dem køle af på en bagerist.